Fjallsárlón or Jökulsárlón
ijsland,  we12inspire

Fjallsárlón of Jökulsárlón: welk ijsbergenmeer op IJsland moet je kiezen?

Fjallsárlón of Jökulsárlón: welk ijsbergenmeer op IJsland moet je bezoeken?

Heb ik jullie wel eens verteld dat ik een soort van gletsjerverslaafd ben? Ik kan namelijk gaan zitten en echt uren naar rivieren van ijs kijken. Mocht je het nog niet weten bij deze dus: ik ben echt een enorme gletsjergeek en er nog trots op ook! Gedurende de afgelopen jaren heb ik echt op talloze plekken gletsjers bezocht en ook IJsland heeft een aantal prachtige gletsjers. Omdat ik inmiddels 10 keer op IJsland ben geweest, ging ik er vanuit dat de mooiste dingen daar inmiddels wel had gezien, maar niet bleek minder waar. Tijdens mijn meeste recente reis op IJsland bezocht ik namelijk voor het eerst het ijsbergenmeer Fjallsárlón, het kleine zusje van het bekende Jökulsárlón. Ik bezocht ze allebei op één dan en het leek me een goed idee om voor iedereen die meer wil weten over deze ijsbergenmeren een blog te schrijven over welke te bezoeken en wat je ervan kunt verwachten. Bij deze!
 
Fjallsárlón or Jökulsárlón

 


 

Wat meer informatie over IJsland en zijn ijsbergenmeren

Het ijs in zowel Fjallsárlón als Jökulsárlón is afkomstig van de immense Vatnajökull ijskap, de tweede grootste ijskap van Europa. Vatnajökull National Park, die 14% van de oppervlakte van IJsland bevat, is onlangs toegevoegd aan de UNESCO World Heritage List en is de grootste in zijn soort binnen Europa. Onder het eeuwige ijs liggen tien vulkanen en het vormt hierdoor één van de meest spectaculaire landschappen van Europa.
 
Fjallsárlón or Jökulsárlón
 

Waar liggen Fjallsárlón en Jökulsárlón

Beide ijsbergenmeren liggen aan de IJslandse zuidkust en zijn populaire toeristenbestemmingen. De rijafstand vanaf Reykjavík is ongeveer 5 uur over de IJslandse Ringweg 1, de belangrijkste weg op IJsland. Wanneer je vanuit het westen komt, kom je eerst bij Fjallsárlón en 11 kilometer verder ligt Jökulsárlón. Fjallsárlón ligt iets verder van de weg af, terwijl je de ijsbergen van Jökulsárlón al direct vanaf de weg kunt zien liggen.
 
Bridge at Jökulsárlón

Fjallsárlón or Jökulsárlón
 

Jökulsárlón – even indrukwekkend als altijd

Van de tien keer dat ik op IJsland was, bezocht ik Jökulsárlón drie keer. De eerste keer kwam ik per bus vanaf Skaftafell, de tweede keer reed ik vanaf Hella. De afgelopen keer was het niet het plan om helemaal naar Jökulsárlón te rijden, maar het was goed weer dus waagden we het erop vanuit ons guesthouse in Selfoss.
 
Telkens als ik bij het ijsbergenmeer aan kom, ben ik zwaar onder de indruk. De blauwe ijsbergen zijn een bijzonder mooi verschijnsel en ik zou hier echt dagen door kunnen brengen met het observeren ervan. Als er één plek zou zijn op IJsland waar ik de rest van mijn leven zou mogen zijn, zou het Jökulsárlón zijn.
 
Iceberg at Jökulsárlón
 

Jökulsárlón – alles wat je erover wilt weten

Jökulsárlón is zonder twijfel het meest bekende ijsbergenmeer van IJsland. Wanneer je foto’s ziet van ijsbergen, zijn deze meestal hier gemaakt. Hollywoodfilms als Die Another Day, Tomb Raider en Batman Begins werden hier opgenomen en dat heeft voor internationale faam voor deze plek gezorgd.
 
Ik waarschuw je vast: het is er druk. Behoorlijk druk zelfs. Ik bezocht IJsland dus afgelopen winter en ging er ergens vanuit dat het niet zo heel druk zou zijn, mede vanwege het jaargetijde. Helaas bleek mijn vermoeden onjuist en stonden er toch aardig wat auto’s en touringcars. Wij moesten zelfs de overflow parking gebruiken aan de andere kant van de weg.
 
Tip: negeer de toeristen en geniet! Jökulsárlón is te mooi om niet te zien. Het ijs in het meer, dat van de Breiðamerkurjökull gletsjer afkomstig is, varieert gedurende het jaar. Alle keren dat ik er was lag er relatief veel ijs in het water, maar een goede vriend van me die ooit reisleider was op IJsland, heeft het ijsbergenmeer ook wel eens bijna leeg gezien. Het is hoe dan ook een mooie plek en met een beetje geluk kun je ook zeehonden zien, zoals in het filmpje in dit artikel.
 
Ring Road at Jökulsárlón
 

Jökulsárlón praktische informatie

Jökulsárlón heeft diverse voorzieningen voor toeristen. Er is een café en een toilet, evenals een ruime parkeerplaats en boottochten. Deze boottochten op het meer gaan echter alleen van mei tot november en dus niet in de winter.
 
Vanaf Jökulsárlón kun je ook een 6 uur durende Ice Cave Tour doen waarbij je op zoek gaat naar afgelegen ijsgrotten van de Vatnajökull. Een andere goede optie om meer te zien van het gebied is tijdens een Crystal Blue Ice Cave Super Jeep Tour.
 
Anto at Jökulsárlón

 

Als bonus: Diamond Beach!

Aan de andere kant van de weg vind je Diamond Beach, een zwart lavastrand waar je talloze ijsbergen kunt zien. Deze zijn afkomstig van Jökulsárlón en eindigen hier op het strand nadat ze door de rivier zijn meegesleurd. Het is maar een korte wandeling van het meer naar Diamond Beach en een leuke toevoeging aan je bezoek aan Jökulsárlón. Let wel op: de golven op dit strand zijn immens, dus kom niet te dichtbij het water, je zou de eerste niet zijn die hier weggevaagd wordt door het geweld van moeder natuur.
 
Lees ook: toeristen die domme dingen doen op IJsland
 
Je kunt Jökulsárlón bezoeken vanuit Skaftafell National Park of op een georganiseerde tour vanuit Reykjavík. Het is niet slim om zelf de rit vanuit Reykjavík te maken aangezien het nogal ver is en de IJslandse wegen bepaald geen autobanen zijn. Ik heb zelf de tocht gemaakt vanuit Hella (maar dan in de zomer) en de laatste keer dus vanuit Selfoss.
 
Diamond Beach Iceland

Diamond Beach Iceland 

Fjallsárlón – alles wat je moet weten

IJsbergenmeer Fjallsárlón wordt ook wel het kleine zusje van Jökulsárlón genoemd aangezien dit meer aanzienlijk kleiner én minder druk is. Tot aan mijn laatste IJsland reis kwam ik er nooit aan toe erheen te gaan, maar deze keer lukte het dus wel. Je kunt Fjallsárlón vanaf de weg niet zien liggen en ook niet vanaf de parkeerplaats. Het is ongeveer vijf minuten lopen vanaf de bistro bij de parkeerplaats.
 
Nadat je een kleine heuvel over bent gestoken, zie je de Fjallsjökull liggen, de gletsjer waar het ijs van Fjallsárlón vanaf komt. Je zult direct merken dat het ijsbergenmeer compleet anders is dan Jökulsárlón: kleiner en de gletsjer ligt dichterbij.
 
En toch … het feit dat hier nauwelijks andere toeristen waren, maakte dit wel heel bijzonder. Geen schreeuwende mensen, geen selfie sticks, gee touringcars en grote groepen. Heel fijn dat er zo weinig mensen de moeite nemen om naar Fjallsárlón te gaan!
 
Fjallsárlón vs Jökulsárlón
 

Praktische informatie over Fjallsárlón

Zoals eerder gezegd is dit dus de kleinste van de twee en je hebt hier dus ook minder tijd nodig. Er is een kleine parkeerplaats, een bistro en tevens een bezoekerscentrum. Net als bij Jökulsárlón kun je hier een boottocht maken, in de zomermaanden dagelijks en in de winter op maandagen. Meer informatie vind je hier.
 
Fjallsárlón vs Jökulsárlón
 

Fjallsárlón of Jökulsárlón: welke te kiezen?

Het ligt er aan wat je zoekt. Wanneer je gaat voot de must-see dan is Jökulsárlón de beste keuze. Indien je voor kleinschalig en onbekend wilt gaan, kies dan Fjallsárlón. Maar beter is: bezoek ze allebei, zodat je zelf kunt bepalen welke je het mooiste vond!
 
Jökulsárlón with mountains
 

Conclusie en disclaimer

Ik vond beide ijsbergenmeren echt prachtig en raad dus aan om ze allebei te bezoeken, zelfs ondanks de drukte. Zowel Jökulsárlón en Fjallsárlón worden steeds drukker maar dat mocht voor mij de pret niet drukken, het blijft immers een bijzonder natuurfenomeen. In dit artikel vind je affiliate links, wanneer je via één van deze links een reservering maakt of een aankoop doet, ontvang ik zonder extra kosten een kleine commissie!
 
Welke van de twee ijsbergenmeren heb jij gezien? Welke vond je het mooist?

One Comment

 • Edwin

  Hoi Antonette,

  Super leuk jou bevinden van IJsland te lezen……..

  Een aantal weken ben ik er ook geweest.
  Er indrukwekkend, het winters landschap.
  Schitterend de watervallen, geisers, gletsjers.

  Ga hier zeker nog wel eens terug komen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *