Kiruna winterjas Fjallraven mannen
zweden

Getest in Zweden: de Fjällräven Kiruna winterjas voor mannen

Onlangs waren we op een winterse trip in Zweden. Oftewel, het thuisland van het merk met de poolvos. Zoals inmiddels bekend is, zijn wij beiden fan van Zweden. En dan met name van de uitgestrekte, ruige natuur in het noorden van het land.
 
In combinatie met het Allemansrecht (wildkamperen) laat Zweden mijn hikershart al vele jaren sneller kloppen. De aanzienlijke kans op groot wild, de geringe kans op mensen en natuurlijk het feit dat je boven de driehoek Malmø – Goteborg – Stockholm overal medemensen in outdoor kleding tegenkomt, makes it feel like home!
 
– Dit artikel werd geschreven door David –
 
Kiruna winterjas voor mannen
 

Waarom ik al jaren fan ben van Fjällräven

Nu zijn er een aantal Zweedse merken die uitblinken in outdoorkleding, Fjällräven is er één van en staat steevast op nummer 1 of 2 in mijn persoonlijke top 5 als het gaat om duurzame kleding voor buiten. De Fjällräven kleding mag wat kosten, maar wat nou als ik je zeg dat het op 5 jarenbasis een schijntje is ten opzichte van minder slijtvaste outdoor gear?
 
Ter illustratie: ik heb op mijn 18e een Fjällräven driedelige afritsbroek gekocht en ook al zijn de pijpen inmiddels versleten, afgeritst als korte broek gebruik ik hem nog steeds. Al meer dan 21 jaar dus!! En eerlijk is eerlijk, ik ben er niet heel lief voor geweest. Sterker nog, tijdens een trektocht leef ik letterlijk dagen in die broek, want ja gewicht telt. Je snapt al dat Fjällräven vanaf dat moment niet meer stuk kon bij mij. Het is niet zo dat ik in de tussentijd niks anders heb geprobeerd maar als je trouwe reisgezel nooit stuk gaat en vele andere broeken overleeft dan schept dat een band, een band van vertrouwen in dit oerdegelijke, slijtvaste outdoor materiaal.
 

De Fjällräven Kiruna winterjas voor mannen

Toen ik gevraagd werd of ik een Fjällräven winterjas voor mannen wilde testen was dan ook mijn antwoord volmondig ja! Ik heb nooit een jas van Fjallraven gehad dus meteen maar de site op en dan kom ik bij de eerst volgende vraag, wat wordt de bestemming van deze jas, wat is het doel?
 
Het doel was simpel, ik zou in de winter van 2019/ 2020 een aantal weken in Zweden bivakkeren, 11 dagen in het zuiden en 15 dagen in het midden.
 
Mijn belangrijkste eis was dat hij warm moet zijn en blijven bij een uur of langer stilstaan in de kou (tot -16C ongeveer). Mijn overige eisen waren dat de jas voorzien moet zijn van een goede, warme capuchon. De functie van een capuchon in de winter is van groot belang het houdt je gezicht voor een deel uit de sneeuw en hagel. Dus warm en comfortabel zijn sowieso een must, maar goed afsluitbaar is net zo belangrijk.
 
Als laatste twee eisen had ik licht van gewicht en ruime opbergzakken. De eerste omdat ik het in deze tijd onnodig vind om met zware jassen te slepen in de winter terwijl je ook nog eens door de sneeuw aan het ploegen bent. En ruime opbergzakken om tijdens een daghike toch het broodnodige mee te kunnen nemen. Oh ja en natuurlijk duurzaam, in de zin van, slijtvast. Ik ben namelijk niet overdreven voorzichtig als ik buiten bezig ben. Wanneer ik een dier spot wil ik plat op mijn buik ergens door heen kunnen kruipen zonder me zorgen te maken over eventuele scheuren in mijn ‘nieuwe’ jas.
 
Na een middagje speuren en afwegen kwam ik uit op de Fjallraven Kiruna padded jacket. Ik heb ermee staan vissen in de beekjes en riviertjes in het zuiden van Zweden en het niet koud gekregen. Tevens ben ik er met rugzak en al door de sneeuw bergen mee op gewandeld en ik mag wel zeggen, wow! Dank je wel Fjällräven, wat een jas zeg!
 
Met zijn 880 gram is deze jas werkelijk waar hartstikke licht en toch waterafstotend en slijtvast. We hebben qua (winter-) weertypen alles wel zo’n beetje gehad maar de jas gaf geen krimp. Hij voldeed aan alle eisen, met ook nog eens het voordeel dat het synthetische vulmateriaal dat Fjallraven G-Loft Supreme noemt geweldig isoleert!
 

Fjallraven winterjas voor mannen
 

Wildkamperen in Zweden

Na een fikse beklimming en dus ook flinke transpiratie stonden we op de plaats waar we zouden gaan wildkamperen, met oud en nieuw om precies te zijn. Ik vreesde even voor flinke afkoeling van mijn lijf wanneer het zweet de omgevingstemperatuur zou overnemen. Echter doordat de G-Loft supreme in tegenstelling tot dons zijn isolerende werking behoudt, word je dus gewoon niet koud. Te gek zeg! Je hebt dus eigenlijk een soort onkwetsbare donsjas aan.
 
Wederom ben ik niet extra voorzichtig geweest met de jas, ook niet overdreven lomp overigens, maar er is niets waar ik figuurlijk over ben gestruikeld bij de jas. Wat een top product! De zakken zijn stevig en groot. De ritsen idem, geen gepruts gewoon groot, sterk en built to last. Een leuke verassing was ook nog dat de twee reguliere steekzakken gevuld zijn met fleece wat koude handjes in no time weer op temperatuur brengt en oh ja, had ik al gezegd dat hij winddicht is?
 
Dan als laatste de capuchon, ik had hem al even genoemd, maar wauw wat loopt de warme vulling lekker door in het capuchon deel. Geen koud hoofd, geen koude kin, alles sluit perfect aan. Houdt deze lofzang dan nooit op? Zijn er geen punten van kritiek? Nee, eigenlijk niet. Ik heb de Kiruna padded jacket in Dark Olive kleur en die staat ook nog eens gewoon heel goed (aldus Antonette!).
 
Voor wat betreft de duurzaamheid: de outershell is gemaakt van de reeds iconische G-1000 stof van Fjällräven, synoniem voor slijtvastheid en duurzaamheid. Dan is zelfs de prijs over de jaren gezien een zeer goed te verantwoorden investering. Onderhoud is behoud, dus om de waterafstotende eigenschappen te behouden zal het van tijd tot tijd waxen van de jas nodig zijn. Maar dan ben je dus echt voor de komende jaren voorzien van een geweldige winterjas voor mannen. Ik ben volledig overtuigd en gebruik deze winterjas iedere dag, want ook als ik niet in de bergen aan het spelen ben dan is dit nog steeds een heel stoere jas om lekker warm mee naar je werk te gaan. Enjoy!
 

winterkamperen en wildkamperen in zweden
Winterkamperen in Dalarna

Fjällräven winterjas voor mannen
 

Conclusie en disclaimer

Wij kregen deze jas van Fjällräven in ruil voor een eerlijke review, welke we je bij deze hebben gegeven. Alle meningen zijn uiteraard die van onszelf. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *