we12test

Fjällräven Keb Eco Shell jas voor dames review

Voor mijn reis van zes maanden door Nieuw-Zeeland mocht ik van mijn favoriete outdoormerk Fjällräven een regenjas uitzoeken om mee te nemen. Nieuw-Zeeland is bij uitstek geschikt om een regenjas te testen, want het kan hier met bizar veel regen tegelijkertijd vallen. Daarnaast zijn zaken zoals windproof en comfort hier ook eenvoudig te testen want net zoals in het noorden van Europa, waar Fjällräven zijn geschiedenis kent, kun je er vier seizoenen op één dag ervaren.
 
Mijn voorganger, de Fjällräven Abisko Eco Shell, heb inmiddels al zo’n acht jaar. Deze regenjas voor dames heb ik op letterlijk al mijn hikes van de afgelopen jaren mee genomen. Maar hoe goed en duurzaam een product ook is, ooit gaat het slijten. Voor mijn wandelreis door Nieuw-Zeeland koos ik voor de Keb Eco Shell voor dames. Bij deze lees je mijn uitgebreide review van dit veelzijdige outdoorjack voor vrouwen.
 

Fjällräven Keb Eco Shell review
Op de altijd regenachtige Kepler Track
 

Review van de Fjällräven Keb Eco shell jas voor dames

De eerste twee maanden van mijn reis gebruik ik de jas op Te Araroa, de 3.000 kilometer lange thru hike die ik destijds van plan was om in zijn geheel te lopen. Het leven loopt (letterlijk en figuurlijk dus) vaak anders dan gepland en na twee maanden besloot ik dat ik genoeg had van de regen en het gure weer op het Noordereiland. Ik vertrok naar het Zuidereiland, waar ik me opnieuw liet verwonderen over de schoonheid van Nieuw-Zeeland en er besloot te blijven.
 

De Fjällräven Keb Eco shell jas getest op Te Araroa

Op Te Araroa had ik (jammer genoeg) bijna elke dag wel een keer regen. Dan weer een aanhoudende miezer, dan weer een hoosbui, dan weer een hele dag een constante drup. De Fjällräven Keb Eco shell jas heeft me zonder problemen droog gehouden. Voor een thru hike van vijf maanden is het nadeel van deze jas het gewicht: 470 gram. Daarom heeft hij ook een redelijk groot pakvolume.
 
Als windstopper deed hij zijn werk echter uitstekend en ook de ritsen onder de armen (die ontbraken bij de Abisko Eco Shell, de enige opmerking die ik destijds over die versie had) kwamen goed van pas omdat het voorjaar was en dus relatief warm. Dat is dan ook meteen het nadeel, want je neemt deze jas vanwege het gewicht en pakvolume niet mee op een zomerse wandeling als regenjas, tenzij je voldoende plek over hebt in je rugzak. De Keb Eco Shell is met name een regenjas voor dames die je meeneemt als outdoorjas tijdens je avonturen in het voor- en najaar. Tenzij je net als ik komende zomer naar Zweden of een ander land in Scandinavië gaat, daar komt een dergelijke jas namelijk altijd van pas.
 

Fjällräven Keb Eco shell dames review
Op Te Araroa
 

Fjällräven Keb Eco shell jas getest in Fiordland National Park

Fiordland National Park staat bekend als de natste plek van Nieuw-Zeeland. Er valt gemiddeld tien keer zoveel regen als in Auckland en de intensiteit van de regen is berucht in de hele wereld. Ik had het geluk een milde zomer mee te maken in Fiordland, ik verbleef er ruim vijf weken. Tijdens die vijf weken regende het slechts enkele dagen, maar ook regelmatig op de trails die ik liep. Een van die trails is was de Milford Track, ook wel geroemd tot de mooiste meerdaagse hike ter wereld. De voorspellingen waren dat het op dag twee de hele dag zou regenen. Perfect om de Fjällräven Keb Eco shell jas testen dus.
 
Doorstond ie de stromende regen? Absoluut! Het enige nadeel dat ik tijdens constante regen ervoer, was dat de mouwen uiteindelijk nat worden en je daardoor ook vochtige mouwen van je basislaag krijgt, mits je die draagt. Ik heb dus, mede vanwege het relatief milde weer, regelmatig met opgestroopte mouwen gelopen in Fiordland National Park.
 

Met opgestroopte mouwen op de Milford Track
Met opgestroopte mouwen op de Milford Track
 

Verbeteringen voor de Fjällräven Keb Eco shell jas

Nadat ik de Fjällräven Keb Eco shell jas voor dames bijna elke dag gedragen heb de afgelopen zes maanden, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik toch wat verbeterpunten kan bedenken voor een volgende versie van deze jas:
 
– Hij heeft in plaats van steekzakken op de heup twee zakken op de borst. Het was voor mij de eerste keer dat ik een jas met zakken op de borst droeg en ik kan na zes maanden hiken zeggen dat ik er nog steeds niet aan gewend ben, ik grijp nog steeds naar mijn (niet bestaande) heupzakken bij deze jas. Bovendien ben ik van mening dat borstzakken voor vrouwen gewoon niet handig zijn voor een regenjas. Heel simpel uitgelegd: onze borsten steken vooruit en vangen hierdoor gewoon veel meer water dan de rest van het bovenlijf. Ik heb regelmatig gehad dat er een laag water in de zakken stond. Voor mij dus geen jas met borstzakken in de toekomst meer.
 
– De capuchon is te groot. Ik kon hem maar beperkt aansnoeren en hij viel met regelmaat zelfs volledig over mijn ogen. Niet heel handig als je aan het hiken bent. Als ik hem af deed terwijl ik mijn grote backpack van 50 liter op had, zat ie eigenlijk ook regelmatig in de weg omdat ie zo groot is. Op de dagen dat ik een muts droeg, zat ie prima. Een muts had ik echter maar weinig dagen nodig in het zomerse Nieuw-Zeeland.
 
De bovenstaande twee verbeterpunten zijn uiteraard geheel persoonlijk, maar wilde ik wel specifiek vermelden omdat ik een volgende keer toch zal kiezen voor een ander model jas met een kleinere capuchon en steekzakken op de heup.
 

Fjällräven Keb Eco shell jas dames
De capuchon mag van mij iets kleiner
 

Conclusie

Dit gezegd hebbende vind ik dat deze regenjas van Fjällräven qua verdere functionaliteit zeker niet teleurstelt. Afhezien van de bovenstaande twee minpunten heeft de Keb Eco Shell volledig aan mijn verwachtingen voldaan op het gebied van waterdichtheid en winddichtheid en kan ik hem vooral voor je avonturen op regenachtige bestemmingen zeker aanraden!
 
Ik droeg onder deze jas trouwens op koude dagen de Keb fleece hoodie. De legging in de foto’s is de Fjällräven Abisko tights.
 
Enthousiast geworden? Je bestelt de Fjällräven Keb Eco shell outdoorjas voor dames onder meer bij:
Fjällräven
Bever
BOL.com (op het moment van schrijven het voordeligst!)
 

Disclaimer

Ik kreeg deze jas aangeboden van Fjällräven in ruil voor een eerlijke review. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen dan ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *