Fjallraven Expedition polar down
we12test

Getest: de Fjällräven donsjas – Expedition Down Hoodie

Een goede donsjas gaat echt jaren mee. Mijn oude donsjas draag ik echt al minstens 5 jaar mee op nagenoeg alle expedities die ik de afgelopen jaren maakte. Van het winterkamperen in het Zweedse Dalarna tot de Langtang trekking in Nepal. Na vijf jaar trouwe dienst merkte ik toch dat deze jas zijn beste tijd voorbij was. Inmiddels vijf jaar ouder en wijzer besluit ik deze keer op zoek te gaan naar een donsjas gemaakt van ethisch geproduceerd dons. Ik vond hem bij een van mijn favoriete outdoormerken: Fjällräven. Bij deze een review van de Fjällräven Expedition Pack Down Hoodie voor vrouwen.
 
fjallraven donsjas winterjas blauw
 

De zoektocht naar een goede donsjas

Een donsjas is voor mij multifunctioneel. Ik gebruik hem als toplaag op zonnige dagen in de winter, maar ook tijdens koele nachten in noordelijke gebieden in de zomermaanden. Aangezien ik mijn zomers bij voorkeur doorbreng in Zweden, komt een donsjack bij mij eigenlijk het hele jaar van pas. Ook moet de donsjas die ik kies onder mijn regenjas passen voor het geval het weer omslaat, maar ook over mijn shell.
 
Daarnaast vind ik duurzaamheid en ethisch verantwoord materiaal een steeds belangrijker onderdeel van mijn leven worden. Daar waar ik jaren geleden niet tot nauwelijks nadacht over de herkomst van prodcuten en materialen, probeer ik hier tegenwoordig meer aandacht aan te besteden bij het maken van een keuze.
 
Qua functionaliteit moet een donsjas een stevige hoodie hebben voor koude dagen, grote zakken om spullen mee te dragen en bij voorbeeld een felle kleur zodat ik goed zichtbaar ben in geval van nood. Dit laatste is heel persoonlijk, je zou er daarom juist ook voor kunnen kiezen om een donkere kleur te kopen, mocht je niet op willen vallen. Ik kies echter voor felblauw, oftewel UN Blue maar deze jas is er ook in donkere kleuren.
 
Fjallraven donsjas voor dames
 

De maat van de Fjällräven Expedition Pack Down Hoodie

Online een bestelling doen is altijd wat lastig met de maten, maar ik gok erop dat een maat S mij wel moet passen. Ik treed in contact met Fjällräven en die bieden aan mij deze jas toe te sturen in ruil voor een eerlijke review. Een paar dagen later staat het pakket voor me klaar. Het is een warme dag in oktober, maar toch kan ik het niet laten er toch meteen een rondje mee te gaan wandelen. De maat is prima, hij valt zelfs aan de ruime kant zodat ik er eventueel op hele koude dagen nog een dikke trui onder aan kan.
 

Het gebruik van deze Fjällräven donsjas

Het idee voor deze Fjällräven donsjas was om hem deze winter mee te nemen naar Zweden. Daar zou ie ongetwijfeld de ultieme test kunnen ondergaan. Helaas liep het anders. Ik bleek corona te hebben en daarnaast sprak het kabinet een dringend verzoek uit om deze winter niet naar het buitenland te reizen. Veel anders dan in Nederland blijven zat er dus helaas niet op.
 
Gelukkig kennen we in Nederland zo af en toe ook lekker koele dagen waarop ik de jas toch kon dragen en uitgebreid uitproberen. In het gebruik kan ik niet anders zeggen dan dat de jas volledig aan mijn verwachtingen voldoet. De twee buitenste zakken ritsen snel en eenvoudig open, de binnenzak doet prima dienst voor spulletjes die je warm en dicht op je lichaam wilt dragen. De capuchon is warm, flexibel en vooral: heerlijk zacht.
 
Ook merk ik dat de jas lekker lang is. Voor mij als vrouw is dat echt een must want een ‘open rug’ als je bukt is niet fijn en al helemaal niet op koude dagen. Het model is langer dan de eerdere donsjassen die ik heb, waardoor ik hem zonder zorgen mee kan dragen. Ook past ie zonder moeite onder mijn regenjas en past mijn regenjas er ook gewoon onder.
 
Fjallraven donsjas 1
 

De Fjällräven Down Promise

Deze jas wordt geleverd met de Fjällräven Down Promise. Deze Fjällräven donsjas is gemaakt met eigen dons, dat gegarandeerd 100% traceerbaar is, ethisch verantwoord geproduceerd is en van de hoogste kwaliteit is. In de Down Promise vind je het hele traject dat het dons aflegt en een uitgebreide uitleg hoe Fjällräven met het dons omgaat.
 
Verder hoop ik deze jas misschien dan volgende winter in het poolgebied te mogen gebruiken. Of misschien komende zomer al op Spitsbergen. Voor nu kan ik niet anders zeggen dan dat ik er superblij mee ben en dat ik niet kan wachten tot ik deze Fjällräven donsjas in de échte kou kan testen.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel nuttig. Mocht je nog vragen hebben, laat het me dan gerust weten. Ik kreeg deze jas van Fjällräven in ruil voor deze review. Ik geef altijd alleen mijn eerlijke mening. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *