finland

Finland: een oase van rust en ruimte

Voor velen is op vakantie gaan tegenwoordig maar een stressvolle gebeurtenis. Eerst eens kijken of het haalbaar is qua financiën en natuurlijk kijken welke bestemming bij de financiën past. Dan nog gaan uitzoeken welke afmeting het zwembad heeft, hoe ver lopen van het centrum je zit en of de huurauto wel een airco heeft. Tijdens onze vakantie willen we tot rust komen maar wel het gemak van alledag bij de hand hebben. Vervolgens moet er vanalles te doen zijn, van een bountystrand tot een hippe bar en een barokke stad met het liefst ook nog de mogelijkheid om af en toe een excursie te maken. Eerlijk gezegd word ik er al moe van als ik zo over nadenk. Eén vakantie, zoveel eisen. Ik kwam er achter wat écht vakantie houden is, toen ik afgelopen zomer naar Finland afreisde.

Even wat feitjes: Finland heeft een oppervlakte van 338.424 km2 en zo’n 5,4 miljoen inwoners. Oftewel op elke vierkante kilometer wonen zo’n 15 mensen. Ter vergelijking: in Nederland zijn dit er 498 per vierkante kilometer. Geen wonder dat onze zintuigen steeds geprikkeld moeten worden: overal waar je gaat en staat word je getriggerd door de aanwezigheid van het een of het ander. Een winkel, een parkeerplaats of een prullenbak. Zo’n prullenbak die is ondergeklad met graffiti en overbeladen is, waardoor we het afval er maar gewoon naast gooien.

cottage

Het land van duizend meren

Afgelopen zomer reisde ik af naar Finland, land van duizend meren en sauna’s. Het land waar we eigenlijk weinig van weten. Wellicht het minst bezochte Scandinavische land… Terecht? Zeker niet! Reizen in Finland is een verademing. Los komen van de hectiek van het dagelijks leven en de eeuwige drukte.

De Finnen zijn gelukkig met weinig, bleek na diverse gesprekken die ik voerde met de locals. Om tot rust te komen en op vakantie te gaan, hebben ze weinig nodig. Een cottage in het bos, liefst ergens aan een meer, in de middle of nowhere. Deze uitdrukking, het midden van nergens, wordt door veel Nederlanders in de denigrerende vorm gebruikt, maar de Finnen houden van hun middle of nowhere. Zo ver mogelijk weg van alles, samen met familie en vrienden genieten van  hetgeen de natuur te bieden heeft. Vissen op het meer, zwemmen, kanoën en vervolgens de vers gevangen vis op de barbecue bereiden. Na het diner met een biertje de sauna in en daarna weer afkoelen in het water. Voor een Fin geen zomervakantie naar verre warme oorden, een zomer op eigen bodem is voor velen de ideale vakantie.

trees

Een vakantiehuisje

In Finland zijn inmiddels zo’n half miljoen cottages.  Het is meestal een tweede huis en wordt veelvuldig gebruikt door de hele familie. Niet alleen in vakanties, maar ook in de weekenden. Inna-Parjetta, blogger en mede-initiatiefnemer van de #outdoorsfinland bloggers reizen vertelt dat ze bijna elk weekend naar het huisje van haar familie gaat. Vrijdag na het werk stappen ze met zijn vijven in de auto en rijden ze zo’n 3 uur naar de middle of nowhere. Pas dan kan het weekend echt beginnen. Rust, ruimte en de natuur. Geen zorgen over het doen van boodschappen, het bijwerken van emails en de kinderen naar sportclubs brengen. Geen drukke “van hot naar her” schema’s of overvolle agenda’s, maar genieten van quality time met je dierbaren.

Ik vraag me af hoe Finnen aan het geld komen voor zo’n huisje. Het blijk dat het vaak een familiebezit is en het huisje wordt generatie na generatie overgedragen. Soms doen ouders hun kinderen een stuk land cadeau, hier kunnen ze dan een eigen cabin bouwen. Is een cabin typisch iets voor de rijke Finnen? Niet bepaald, de statistieken laten immers zien dat er een half miljoen cottages zijn die door de hele familie gebruikt worden. Waar ze het geld vandaan halen? Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Geen dure vakanties, geen dikke auto’s of etentjes in fancy restaurants. Finse huizen zijn over het algemeen ook kleiner dan wij in Nederland gewend zijn. De Finnen gaan heel bewust met hun geld om.

‘s Avonds na een van de diners is het tijd om van een zonsondergang te genieten. Ook zoiets fijns. Zoek een plek aan een meer (op zich niet zo heel moeilijk), ga zitten en geniet. In rust en in stilte. De schoonheid van de natuur. Jij en je dierbare. Bestaat er iets mooiers?

lakeview

Nadat ik weer voet op Nederlandse bodem heb gezet, vraag ik me af of het in Nederland haalbaar is, een hutje in de middle of nowhere. Ik vrees van niet. Hutje mutje in een stacaravan op de Veluwe is immers niet echt mijn ding. Een buurvrouw die elke ochtend even komt buurten evenmin. Begrijp me niet verkeerd, ik hou best van Nederland, maar wat het goede leven betreft, lopen de Finnen echt een enorme stap op ons voor… mocht ik ooit de loterij winnen, dan investeer ik in een cursus Fins en verhuis ik. Naar mijn eigen middle of nowhere met niks anders dan een stapel boeken en de mensen waar ik gelukkig van word.

Ik was in Finland voor het #outdoorsfinland bloggers project. Meer informatie hierover vind je hier. Een huisje huren in Finland? Check dan de site van Visit Finland!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *