sunday social travel talk

Fijne moederdag!

Click here to go to the English version of this post.

Sinds kort is zondag op ons blog “Sunday Social Travel Talk – dag.” We hebben al een flinke stapel plannen over hoe we dit gaan inrichten (Anto iets meer dan Martijn… typisch een “vrouwending” denk ik) en aangezien het vandaag moederdag is, vertelt Anto graag iets meer over “haar moeder & reizen”.

Mijn liefde voor de bergen heb ik met de paplepel ingegoten gekregen zal ik maar zeggen. Al van jongs af aan reisde ik met mijn ouders (en later ook broertje en zusje) naar de Oostenrijkse Alpen. Hier bloeide ik elke zomer na een schooljaar lang als een kasplantje te hebben geleefd weer volledig op. Ik had in die tijd een zware vorm van bronchitis en kreeg het bij het minste en geringste een benauwdheidsaanval (bijvoorbeeld: de hond van de buren, bezoek aan mijn oma in Rotterdam of slapen op een donzen kussen). In de schone lucht van de Alpen kon ik weer ademhalen, begon ik met eten en kon ik écht een kind zijn. Ik at voor het eerst mijn bord leeg, leerde wandelen en maakte kennis met de bergen. Toen ik afgelopen jaar mijn moeder belde om te vertellen dat we een vakantiehuisje in Bichlbach hadden geboekt, riep ze uit: “daar gingen wij ook altijd naartoe vroeger”.

oostenrijk-kids

Aan het begin van mijn tienerjaren gingen mijn ouders uit elkaar en reisden we een tijd niet, of in ieder geval niet samen. Maar ze was er altijd om mij te helpen om mijn plannen ten uitvoer te brengen. Toen ik met mijn vriendin Jennifer voor het eerst op vakantie ging naar Spanje kwam ze me uitzwaaien. Toen ik ging backpacken in Australië stopte ze me snel nog even een flinke stapel dollars toe. Als ik weer eens een lift naar Schiphol nodig had, bracht ze me er met veel plezier heen, ook al betekende dat een rit vanuit de Achterhoek naar de andere kant van het land (en weer terug).

Steeds als ik een grote reis heb gepland vraagt ze me of ik in haar reeds verjaarde atlas wil aankruisen waar ik naartoe ga en volgt ze me van dag tot dag. De reisgids die ik voor mijn werk maak, wordt van voor tot achter gelezen en ze komt regelmatig naar mijn presentaties kijken. Tijdens mijn reizen, reist mijn moeder altijd een beetje met me mee.
kids-collage

Enkele jaren geleden overleed haar tweede man aan de gevolgen van kanker. Haar reismaatje, waarmee ze urenlang over de boulevard in Spanje kon struinen en waarmee ze naar Suriname reisde om zijn zoon die daar woont op te zoeken, was er niet meer. Een moeilijke tijd brak aan en de lust om op reis te gaan was er niet meer. Onlangs verraste ze door te vertellen dat ze een reis naar Turkije had geboekt, samen met mijn oma. Inmiddels zijn ze weer terug en ben ik heel blij dat ze het leuk hebben gehad. Veel gezien, leuke mensen leren kennen en zich laten masseren in de hamam door jonge Turkse knullen. En deze zomer gaan ze samen naar… Oostenrijk (mijn moeder en mijn oma dan, niet een jonge Turkse masseur gelukkig!).

De laatste reis die mijn moeder (+ man en mijn zusje) en ik samen maakten was een dagje Londen. Ondanks dat het 24 uur lang alleen maar geregend heeft en dat we koud, nat en oververmoeid waren, was het een super gezellige dag. Een dag waarop haar man de hele dag misselijk in een museum heeft gezeten (de boot Calais – Dover was niet echt stabiel die dag) en waarin we half Londen af gelopen zijn op zoek naar mijn favoriete boeken en een shotglas van Hard Rock Cafe.

London-mothers-day

Moederdag brengen we lang niet altijd samen door maar vandaag ben ik, als je dit leest, gezellig bij haar op bezoek. Waar we dan over praten? Haar reizen, mijn reizen, de prachtige wereld waar we allebei nog zo veel van willen zien…

Meer lezen in de Sunday Social Travel Talk serie? Klik dan op de volgende links:
Liebster Award!
How come you travel so much?
Blog Boomerang

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *