Naturpark Moor Veenland
duitsland,  we12bike,  we12hike

Fietsen en wandelen in Natuurpark Veenland

Zijn er nog onontdekte plekjes op deze aardbol? Absoluut! In de buurt van Nederland? Ja, ook dat! Eerder dit jaar was ik op reis in Internationaal Natuurpark Veenland, een prachtig natuurpark op de grens van Drenthe en de provincie Emsland in Duitsland. Het landschap bestaat uit meerdere veengebieden die door elkaar verbonden zijn met doorgaande wegen en zo her en der een dorpje.
 
Rust en stilte overheerst in dit gebied. Ik fietste er op zaterdag en wandelde er op zondag en kwam nauwelijks andere actievelingen tegen. Je hoeft dus niet zoals op de Veluwe file te lopen of te wachten op een parkeerplekje. Als je eenmaal van de parkeerplaats weg bent, kom je nauwelijks meer iemand tegen. Bij deze mijn tips om te gaan fietsen en wandelen in Internationaal Natuurpark Veenland.
 

Fietsen in Natuurpark Veenland

Dat fietsen op dit moment enorm in de lift zit mag geen verrassing zijn, je kunt het namelijk overal, dus ook in Natuurpark Veenland. Bij diverse punten in het park kun je de dcoumentatie ‘Rad-Touren im Naturpark’ kopen, een pakketje met acht verschillende fietsroutes door het park. De afstanden variëren van 35 tot 67 kilometer en voeren grotendeels door het Duitse deel van het Natuurpark Veenland. Omdat ik een vol programma had, baseerde ik mijn eigen fietstour op de 67 kilometer lange Moor tour, echter kortte ik hem her en der wat in, verdwaalde ik af en toe en maakte ik dag uiteindelijk toch nog zo’n 55 kilometer. Het leukste stuk van de route vond ik die tussen Zwartemeer en Twist, waarbij je letterlijk over de Nederlands-Duitse grens fietst. In mijn geval was dat van noord naar zuid en lag Nederland dus rechts van mij en Duitsland aan de linkerkant.
 
Natuurpark Veenland
 
Wanneer het tijd voor een pauze is, adviseer ik je naar Theetuin d’Aole Pastorie in Zwartemeer te gaan, een heerlijke plek om in tuin neer te strijken, mits het droog is natuurlijk. Ze serveren hier heerlijke zelf gemaakte taartjes, lunch en ze hebben natuurlijk een uitgebreid assortiment aan thee. Echt een plekje naar mijn hart!
 
Andere hoogtepunten van de dag waren mijn bezoek aan het Wietmarscher Moor en het Rühler Moor, die ik tegen kwam op deze route. Daarnaast kwam ik regelmatig nog werkende ja-knikkers tegen en fietste ik over oude spoorlijnen. Een leuke dag vol afwisseling dus! Je kunt door Moor-Tour beginnen in Meppen, Twist of Zwartemeer.
 
Natuurpark Veenland
 

Wandelen in Natuurpark Veenland

Een weekend niet gewandeld is (wat mij betreft) een weekend niet geleefd. En dus trok ik op zondag de wandelschoenen aan en ging ik op pad om Natuurpark Veenland al wandelend te verkennen. In de ochtend stond de 17 kilometer lange rondwandeling ‘Natuurparkpad’ op het programma. Ik begon vanaf de parkeerplaats bij Twist aan het Bargerveen, liep een stuk over hetzelfde grenspad als waar ik gisteren fietste en vervolgens verlaat de wandeling Nederland en doorkruist diverse Duitse veengebieden. Eerlijk is eerlijk, de wandeling is behoorlijk ‘recht toe, recht aan’ dus vind je het niks om lange rechte stukken te lopen, dan zou ik voor een andere wandeling kiezen. Ik deed eerder een rondje over het Provinzial Moor met een gids, wat erg interessant was en daarnaast heel erg mooi omdat de veenpluis volop in bloei stond.
 
Natuurpark Veenland

Natuurpark Veenland
 
In het Bargerveen zijn diverse korte rondwandelingen uitgezet, de meeste beginnen bij de parkeerplaats Bargerveen Noord. Ik was hier op een avond en maakte een beetje mijn eigen route, ook omdat ik graag de zonsondergang wilde zien. Kijk hier voor een routekaart en suggesties. Daarnaast hebben ze bij Twist een mooie uitkijktoren, waardoor het ook erg leuk is om met kinderen hier naartoe te gaan. Ook sprak ik een dame die me vertelde dat je, als je goed zoekt, slangen tegen kunt komen in het riet. Een aanrader dus, tenzij je net als ik als de dood bent voor slangen…
 
Een andere optie is om naar het Wietmarscher Moor te gaan, hier bevindt zich een prachtig uitzichtpunt waar je vanaf de parkeerplaats naartoe kunt wandelen in ongeveer een half uur. In dit gebied wordt nog actief veen gewonnen en dat maakt het een heerlijke locatie, ook voor fotografen. Lees meer over mijn bezoek aan Wietmarscher Moor in mijn voorgaande blog.
 
Natuurpark Veenland

Natuurpark Veenland
 
Zo kwam ik dus mijn weekend al wandelend en fietsend door. Ik maakte, ondanks dat ik het niet altijd droog hield, een korte video van mijn fiets- en wandelavonturen. Veel kijkplezier!
 

 
Vanuit Nederland bereik je het park via Emmen, vanuit Duitsland via Meppen. Kijk voor meer informatie ook op de officiële website van het Natuurpark Veenland. Voor meer tips over de mooiste natuurgebieden in Duitsland kun je ook terecht op de website van het Duits Verkeersbureau.
 
Hopelijk ben je door het lezen van mijn blog geïnspireerd geraakt dit bijzondere gebied een keer te bezoeken. Er komen nauwelijks toeristen, het ligt op de grens met Nederland én het is eens iets anders dan de Eifel of het Sauerland.
 
[Ik maakte deze reis op uitnodiging van het Duits Verkeersburo voor de #EnjoyGermanNature campagne. Alle meningen zijn uiteraard alleen die van mijzelf.]  
Meer lezen over Duitsland en haar prachtige natuur? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
De beste onbekende wandelgebieden van Duitsland
Doen in Duitsland: de Geierlay hangbrug
Op avontuur bij de oosterburen op de Calmont Klettersteig
 
Volg ons voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

15 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *