otago rail trail
nieuw-zeeland,  we12bike

Fietsen op de Otago Rail Trail in Nieuw-Zeeland

Als Nederlander mag een ritje op de Otago Rail Trail natuurlijk niet ontbreken. Een fietsrit, wel te verstaan. Als Nederlander heb je natuurlijk een bepaalde reputatie hoog te houden in het buitenland en dus ging ik tijdens een van mijn Nieuw-Zeeland reizen op ontdekkingstocht op de Otago Rail Trail op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De Otago Central Rail Trail is een 150 kilometer lange fietsroute in Central Otago en strekt zich uit tussen Middlemarch en Clyde. In dit artikel lees je mijn ervaring over het fietsen op de Otago Rail Trail in Nieuw-Zeeland.
 
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2017 en werd geupdate in 2023

otago rail trail new zealand
Wat is de Otago Central Rail Trail

De Otago Central Rail Trail is een van de Great Rides in Nieuw-Zeeland, de tegenhanger van de Great Walks zeg maar. Dit zijn 23 verschillende fietsroutes verspreid over het hele land die samen een mooie indruk geven van de mooiste fietsroutes in Nieuw-Zeeland. In 2012 fietste ik een deel van de Otago Rail Trail, in 2022 verkende ik de Timber Trail. De Great Rides zijn uitstekend gemarkeerd en variëren in zwaarte en lengte. De totale lengte van de Otago Centrail Rail Trail is 152 kilometer en vanwege de handige ligging in de buurt van verschillende dorpen, kun je deze route in zijn geheel of in delen fietsen.

fietsen op de otago centrail rail trail
Reisverslag van de Otago Rail Trail

In eerste instantie waren mijn reismaatje niet echt van plan om te gaan fietsen op de Otago Rail Trail. Echter toen we erachter kwamen dat we tijdens onze zes weken durende Nieuw-Zeeland reis in 2012 nog wel wat tijd over hadden, besloten we dit te gaan doen als afwisseling op onze wandeltochten. Het liefst hadden we de hele trail gedaan, maar 150 km op één dag leek ons een beetje veel en dus hebben we voor 77 kilometer gekozen, van Wedderburn naar Clyde. Wedderburn ligt bijna op het hoogste punt van de Otago Rail Trail en zoals het bord onderweg zegt ‘it’s all downhill from here.’

Geen slot?

Al bij het ophalen van onze fietsen zijn we aangenaam verrast dat we geen slot meekrijgen. Als we uitleggen dat het in Nederland onmogelijk is om je fiets ergens achter te laten zonder slot, moet de meneer achter de balie lachen. Hij heeft niet eens sloten voor op de fietsen… echt waar, dit is waarom ik zo van Nieuw-Zeeland hou!
 
In Wedderburn overnachten we in een leuke cabin, een welkome afwisseling na de berghutten en tenten waarin we de laatste weken overnacht hebben. De ochtend van de fietstocht staan we al vroeg op omdat we toch zo’n 77 kilometer voor de boeg hebben, het gaat dus een lange dag worden. In de ochtend was het ook nog koel en bewolkt, perfect weer om te fietsen dus! Met de wind erbij is het zelfs af en toe een beetje fris. De Otago Rail Trail mag alleen gebruikt worden door fietsers, wandelaars en paarden en het is er relatief rustig. Geen auto’s en ander gemotoriseerd verkeer dus. Wij zagen alleen maar andere fietsers trouwens, maar waren vrij vroeg in het seizoen (december), het waren er niet meer dan zo’n 25. De trail blijft meestal ver van de grote weg vandaan en dus heb je hem grotendeels voor jezelf! Wij en schapen. Duizenden schapen, geen grapje!

otago central rail trail
Het wordt warm op de Otago Rail Trail

Rond het middaguur werd het warmer en al snel werd de tocht zwaarder. Zweetdruppels vormden zich op ons voorhoofd, de helm begon redelijk oncomfortabel te voelen en tegen het einde van de dag begon mijn achterwerk redelijk pijn te doen. Ik had namelijk geen fietsbroek bij me … Daarnaast was het een droge periode en de trail is relatief stoffig, niet al te fijn voor mijn contactlenzen! We verbrandden door de zon, maar ook dat maakte niet uit!
 
Een van de leukste dingen aan de Otago Rail Trail vond ik de tunnels die er nog zijn. Dus zo af en toe moet je daar doorheen, door het pikkedonker. Het is dus zeker aan te raden om een hoofdlampje mee te nemen of een set extra fietsverlichting, niet alle fietsen in Nieuw-Zeeland hebben standaard verlichting namelijk.
 
De laatste 15 kilometer legden we relatief snel af. Moe, stoffig en met heel veel dorst, want we hadden niet op de extreme warmte gerekend die dag. Ook zat er een flinke donderwolk boven ons hoofd en dus wilden we graag in Clyde aankomen. We kunnen douchen bij het afgiftepunt maar besluiten snel naar de camping te gaan en onze tent op te zetten voordat het noodweer losbarst.

otago-5
Je fietstocht op de Otago Centrail Rail Trail boeken

Wij regelden onze fietstocht via Trail Journeys. Zij brachten ons met onze bagage naar Wedderburn, regelden de overnachting en fietshuur. Ze zijn gevestigd in Clyde en kunnen meerdere tochten organiseren. Het fietsen op de Otago Rail Trail was prima te doen en ik kan een fietstocht in Nieuw-Zeeland van harte aanbevelen, ook als je wat minder getraind bent! De trail kun je het hele jaar door fietsen, dus ook in de winter!
 
Aanvulling 2023: ik probeerde het afgelopen jaar (maart 2023) nog last minute een fietsavontuur te boeken op de Lake Dunstan Trail. Echter heeft de populariteit aan fietsen in Nieuw-Zeeland een vlucht genomen de afgelopen jaren en bleek dat het niet meer mogelijk was om kort voor vertrek nog een fiets te huren. Wil je een van de Great Rides of de Otago Rail Trail gaan doen, wacht dan niet tot kort voor vertrek met boeken, tenzij je een eigen fiets mee hebt uiteraard!

otago-6
Regel je Nieuw-Zeeland reis!

Hieronder volgen tenslotte nog mijn beste tips voor het regelen van je Nieuw-Zeeland reis!
 
– Vluchten boek je snel en voordelig via Skyscanner. Ik vlieg graag met KLM – Air New Zealand en Korean Airlines. Check hier de beschikbaarheid en tarieven van vluchten naar Nieuw-Zeeland.
– Een huurauto regel je zonder zorgen via Sunny Cars. Ik heb meermaals via hen een auto gehuurd. Lees hier mijn uitgebreide blog over het huren van een auto in Nieuw-Zeeland.
– Accommodaties boek je in het hoogseizoen (december tot en met februari) eigenlijk altijd vooraf, ik regel ze via Booking.com.
– Op zoek naar een goede reisgids? Ik ben de auteur van het Reishandboek Nieuw-Zeeland van Uitgeverij Elmar. Je bestelt hem via Bol.com of bij de lokale boekhandel. In mijn boek vind je nog meer tips voor je Nieuw-Zeeland reis.
– Mijn favoriete wegenkaart van Nieuw-Zeeland is deze.
– Je reis van tevoren helemaal geregeld hebben? Bekijk dan het aanbod individuele reizen van ANWB333 TravelRiksja Travel of SNP Natuurreizen. Groepsreizen zijn te boeken via ANWBSNP Natuurreizen en Sawadee.

Nieuw-Zeeland voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.

Tussen 2001 en 2017 werkte ik bij verschillende reisorganisaties. Het voorzien van concrete, praktische tips is dus mijn vak en is gebaseerd op jarenlange ervaring.

Bekijk en bestel het e-book hier

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over de Otago Rail Trail leuk om te lezen. Mocht je nog vragen hebben, laat het me dan gerust weten.

Verder lezen over Nieuw-Zeeland? Ga dan naar mijn Nieuw-Zeeland startpagina voor al mijn tips, favoriete plekken en meer!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

11 Comments

  • Annelies

    Bijna 2 jaar geleden deed ik ook deze fietstocht van Chatto Creek naar Middlemarch met 1 overnachting. Ook wij hadden warm weer en ook al is het niet echt pittig klimmen, de benen moesten af en toe goed duwen. We waren dan ook blij dat we het hoogste punt bereikt hadden. It’s all downhill from here dus dachten wij dat het gemakkelijk fietsen ging zijn tot onze overnachtingsplaats. Maar helaas, de ferme tegenwind stak daar echter een stokje voor. We geraakten bijna niet vooruit. De volgende dag hadden we bewolkt weer en was het aangenaam van temperatuur. Maar de poep deed pijn! Maar ik zou het zo opnieuw doen en iedereen aanraden om te doen. Het is er rustig en het landschap is desolaat en heeft iets speciaals. DOEN!

  • Yvonne

    Kan me voorstellen dat 150 km dan even een beetje te veel van het goede is, maar zo hebben jullie toch een aardig stuk van de route gezien. Ziet er super uit en best spannend, met van die onverlichte tunnels. 🙂

  • Wanda

    Wat gaaf om over een oud spoortraject te fietsen! Vaak liggen die spoortraject door de mooiste rustig gelegen gebieden. Ik stap niet snel op de fiets, maar dit lijkt me wel heel leuk om te doen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *