otago rail trail
nieuw-zeeland,  we12bike

Fietsen op de Otago Rail Trail in Nieuw-Zeeland

Fietsen op de Otago Rail Trail in Nieuw-Zeeland: zand, tunnels en schapen!

Als Nederlander mag een ritje op de Otago Rail Trail natuurlijk niet ontbreken. Een fietsrit, wel te verstaan. Als Nederlander heb je natuurlijk een bepaalde reputatie hoog te houden in het buitenland en dus gingen we op ontdekkingstocht op de Otago Rail Trail op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De Otago Central Rail Trail is een 150 kilometer lange fietsroute in Central Otago en loopt van Middlemarch naar Clyde. De trail is een voormalige treinroute, een van de vele die in Nieuw-Zeeland tegenwoordig heeft. Bij deze ons verslag van het fietsen op de Otago Rail Trail.
 
otago rail trail new zealand
In eerste instantie waren we niet echt van plan om te gaan fietsen op de Otago Rail Trail, maar toen we erachter kwamen dat we tijdens onze zes weken durende trip nog wel wat tijd over hadden, dus besloten we dit te gaan doen als afwisseling op onze wandeltochten. Het liefst hadden we de hele trail willen doen, maar 150 km op één dag leek ons een beetje veel en dus hebben we voor 77 kilometer gekozen, van Wedderburn naar Clyde. Wedderburn ligt bijna op het hoogste punt van de Otago Rail Trail en zoals het bord onderweg zegt ‘it’s all downhill from here.’
 
otagorailtrail
Al bij het ophalen van onze fietsen zijn we aangenaam verrast dat we geen slot meekrijgen. Als we uitleggen dat het in Nederland onmogelijk is om je fiets ergens achter te laten zonder slot, moet de meneer achter de balie lachen. Hij heeft niet eens sloten voor op de fietsen… Echt mensen, dit is waarom ik zo van Nieuw-Zeeland hou!
 
otago-1
In Wedderburn overnachten we in een leuke cabin, een welkome afwisseling na de berghutten en tenten waarin we de laatste weken overnacht hebben. De ochtend van de fietstocht staan we al vroeg op omdat we toch zo’n 77 kilometer voor de boeg hebben, het gaat dus een lange dag worden. In de ochtend was het ook nog koel en bewolkt, perfect weer om te fietsen dus! Met de wind erbij is het zelfs af en toe een beetje fris. De Otago Rail Trail mag alleen gebruikt worden door fietsers, wandelaars en paarden en het is er relatief rustig. Geen auto’s en ander gemotoriseerd verkeer dus. Wij zagen alleen maar andere fietsers trouwens, maar waren vrij vroeg in het seizoen, het waren er niet meer dan zo’n 25. De trail blijft meestal ver van de grote weg vandaan en dus heb je hem grotendeels voor jezelf! Wij en schapen. Duizenden schapen, geen grapje!
 
fietsen op de otago rail trail
Rond het middaguur werd het warmer en al snel werd de tocht zwaarder. Zweetdruppels vormden zich op ons voorhoofd, de helm begon redelijk oncomfortabel te voelen en tegen het einde van de dag begon mijn achterwerk redelijk pijn te doen. Ik had namelijk geen fietsbroek bij me … Daarnaast was het een droge periode en de trail is relatief stoffig, niet al te fijn voor mijn contactlenzen! We verbrandden door de zon, maar ook dat maakte niet uit!
 
otago-5
Een van de leukste dingen aan de Otago Rail Trail vond ik de tunnels die er nog zijn. Dus zo af en toe moet je daar doorheen, door het pikkedonker. Het is dus zeker aan te raden om een hoofdlampje mee te nemen of een set extra fietsverlichting, niet alle fietsen in Nieuw-Zeeland hebben standaard verlichting namelijk.
 
otago-6
De laatste 15 kilometer legden we relatief snel af. Moe, stoffig en met heel veel dorst, want we hadden niet op de extreme warmte gerekend die dag. Ook zat er een flinke donderwolk boven ons hoofd en dus wilden we graag in Clyde aankomen. We kunnen douchen bij het afgiftepunt maar besluiten snel naar de camping te gaan en onze tent op te zetten voordat het noodweer losbarst.
 
Wij regelden onze fietstocht via Trail Journeys. Zij brachten ons met onze bagage naar Wedderburn, regelden de overnachting en fietshuur. Ze zijn gevestigd in Clyde en kunnen meerdere tochten organiseren. Het fietsen op de Otago Rail Trail was prima te doen en ik kan een fietstocht in Nieuw-Zeeland van harte aanbevelen, ook als je wat minder getraind bent! De trail kun je het hele jaar door fietsen, dus ook in de winter!
 
Zou jij willen fietsen op de Otago Rail Trail?
 
Meer lezen over onze fietstochten en Nieuw-Zeeland avonturen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Reizen in Nieuw-Zeeland voor beginners: 10 tips
De ultieme Nieuw-Zeeland reisroute voor outdoor fans
Fietsen op Tasmanië: onze tips & tricks voor een kick ass vakantie!
 
Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

11 Comments

  • Annelies

    Bijna 2 jaar geleden deed ik ook deze fietstocht van Chatto Creek naar Middlemarch met 1 overnachting. Ook wij hadden warm weer en ook al is het niet echt pittig klimmen, de benen moesten af en toe goed duwen. We waren dan ook blij dat we het hoogste punt bereikt hadden. It’s all downhill from here dus dachten wij dat het gemakkelijk fietsen ging zijn tot onze overnachtingsplaats. Maar helaas, de ferme tegenwind stak daar echter een stokje voor. We geraakten bijna niet vooruit. De volgende dag hadden we bewolkt weer en was het aangenaam van temperatuur. Maar de poep deed pijn! Maar ik zou het zo opnieuw doen en iedereen aanraden om te doen. Het is er rustig en het landschap is desolaat en heeft iets speciaals. DOEN!

  • Yvonne

    Kan me voorstellen dat 150 km dan even een beetje te veel van het goede is, maar zo hebben jullie toch een aardig stuk van de route gezien. Ziet er super uit en best spannend, met van die onverlichte tunnels. 🙂

  • Wanda

    Wat gaaf om over een oud spoortraject te fietsen! Vaak liggen die spoortraject door de mooiste rustig gelegen gebieden. Ik stap niet snel op de fiets, maar dit lijkt me wel heel leuk om te doen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *