fietstour bali ubud
indonesie,  we12bike

Fietstour in Ubud – dwars door de rijstvelden van Bali

Welkom bij dit artikel mijn fietstour in Ubud – een avontuur met fietsen door rijstvelden bij Ubud op Bali. Wie de film ‘Eat, Pray, Love’ heeft gezien, kent het geromantiseerde beeld van Elizabeth Gilbert (Julia Roberts) die tussen de rijstvelden van Ubud fietst. Ik had al van meerdere personen gehoord dat Ubud de laatste jaren enorm veranderd is, maar toch leek het me leuk om te fietsen op Bali. En waar kon ik dat beter doen dan in Ubud. Ik ging op pad en boekte ter plekke een leuke fietstour.
 

Het begin van de fietstocht Bali

Ik was inmiddels drie dagen op Bali en had nog nauwelijks iets gedaan. Een fietstour bij Ubud leek me dus wel wat. De dag begon met een stop bij de bekende Tegalalang rijstvelden, net iets ten noorden van Ubud. Hier aangekomen moest ik bijna huilen. Wat een mensen en lang niet zo authentiek als men het doet voorkomen. Ik klikte snel wat foto’s en besloot weer in het busje te stappen. De volgende stop was bij de Luwak koffie plantage, een ‘verplichte’ stop die ik niet echt de moeite waard vond.
 
Inmiddels waren we al een dik uur onderweg en had ik nog geen fiets gezien. Ik begon me langzaam maar zeker af te vragen of ik niet een stomme fout had gemaakt, maar niet veel later kwamen we aan op een prachtig uitzichtpunt. Daar voor ons lag ineens Gunung Batur, oftewel de Batur vulkaan.

Hier stapten we uit het busje, kregen we iets te eten en kregen we allemaal een mountainbike toegewezen. Plus een helm, uiteraard. Onze gids, Stone, legde uit dat fietsen rond Ubud gevaarlijk kan zijn en dat we het eerste deel van de tocht alleen maar over de grote weg omlaag zouden gaan. Uiteindelijk zouden we het platteland bereiken en vanaf daar werd het makkelijker.

mount batur fietsen op bali
Uitzicht op de Batur vulkaan
Klaar voor vertrek!

Ik was onderhand wel klaar om te gaan en dus stapte ik vol goede moed op de fiets. En eerlijk is eerlijk, het was best saai om zo over de doorgaande weg naar beneden te rollen. Toen ik er na ongeveer een kwartiertje wel klaar mee was, sloegen we eindelijk linksaf, een bochtige weg in, het platteland op.

Hier fietsten we al snel in het landelijke Bali. We reden langs oude huizen, tempels en kleine dorpjes, waar kindjes hun handen uitstaken en ‘HELLO’ riepen. Meisjes met vlechten in hun haren en uniformen aan begonnen te giechelen als we langs fietsten en zo af en toe keek er een arbeider op van zijn werkzaamheden op het land.

fietstour in ubud op bali
Mijn fiets
fietstour bali ubud
Door het landelijke Bali
fietsen bij ubud bali

Fietsen Ubud: naar de tempels

Al snel volgde de eerste stop bij enkele tempels. Het was mijn eerste echte tempel sinds ik op Bali aangekomen was en eerlijk is eerlijk, ik ben niet zo van de tempels. Dus besloot ik in plaats van naar de uitleg van Stone te luisteren, wat te fotograferen. Of het me in dank werd afgenomen weet ik niet, maar het leverde wat leuke plaatjes van een authentiek Balinees dorp op.

tempel op bali
De eerste tempel van mijn reis
Fietsen door de rijstvelden van Pupuan

We vervolgden onze weg en kwamen uiteindelijk aan bij de rijstvelden van Pupuan uit. En raad eens? Er was niemand! We kregen een kwartiertje de tijd om door de rijstvelden te wandelen en foto’s te maken. Daarna gingen we weer verder en het landschap werd alsmaar mooier en groener. Onderweg was geen toerist te bekennen en bleven de kindjes maar naar ons zwaaien. Ondertussen werd de lucht donkerder en leek het erop dat het flink zou gaan regenen, zoals het de dagen ervoor ook al had gedaan. Onze laatste stop zou bij een houtwerkplaats zijn, maar er bleek niemand aanwezig. En aangezien niemand van de groep zin had om erop te wachten, gingen we terug naar de fietsen voor het laatste stuk.
 
Dat laatste stuk, tja, dat was een mooie. Er zouden twee groter heuvels in zitten. En ik dacht ‘nou, als Hollandse ben ik wel gewend om te fietsen, dus kom maar op’ maar ik moest beide keren passen en halverwege afstappen. Gelukkig haalde niemand het zonder afstappen boven te komen en geloof me, de klim was écht heel steil en lang. Ik geloof oprecht niet dat iemand die geen fietservaring heeft, dit zomaar kan …
 
Uiteindelijk kwamen we halverwege de middag in een plaatsje net voor Ubud aan. Hier konden we de fietsen inleveren en kregen we een Balinese rijsttafel aangeboden. Dat ging er, tezamen met een koud drankje, zonder problemen in. Na het eten werden we in het busje geladen en weer terug gebracht naar Ubud.

Meer tips voor rijstvelden? Lees dan mijn blog met mooiste rijstvelden op Bali.

rijstvelden bij Pupuan
Bij de rijstvelden van Pupuan
rijstvelden bij Pupuan
Wandelen door de rijstvelden
rijstvelden bij Pupuan
Pupuan

Fietsen op Bali met Bali Breeze Tours

Dit was mijn eerste tour op Bali en alhoewel ik er in het begin een hard hoofd in had, bleek het een ontzettende leuke tocht te zijn, met name het deel door over het platteland. We waren in een klein groepje (8 man) en zowel voorop als achterop fietste een begeleider. Daarnaast reed er een busje met reservefietsen mee plus de gewone bus, zodat we onze spullen konden achterlaten in de bus, maar er wel bij konden mocht het nodig zijn. De gidsen waren ontzettend professioneel, behulpzaam en altijd bereid uitleg te geven over wat er te zien was. Ik ben gewoon als betalende gast meegegaan op deze excursie maar wilde de organisatie wel noemen omdat ik gehoord heb dat de kwaliteit van tours enorm kan variëren. Bali Breeze Tours kan ik je niet ieder geval van harte aanbevelen!
 
Je fietstour in Ubud van tevoren reserveren? Dat kan snel en simpel via Get Your Guide, bekijk hieronder de diverse opties. Zo ga je zeker weten op pad en hoef je ter plekke niet meer te onderhandelen!
 

 
fietstour ubud bali

Waar te overnachten in Ubud en meer tips voor Ubud

Op zoek naar een goedkoop maar fijn hotel in Ubud? Kies dan voor een overnachting in het Inata Bisma Hotel, mijn favoriete hotel in Ubud. Een overzicht mijn favoriete hotels in Ubud vind je hier.
 
Blijf je langer in Ubud? Check dan zeker ook mijn blog met informatie over de Campuhan Ridge Walk die je vanuit Ubud kunt doen. Ook leuk is de Bali Swing en de andere schommels in en rondom Ubud. Lees daarnaast ook zeker dit artikel van Marcel met nog meer dingen om te doen in Ubud.
 

Conclusie

Ik vond dat ik niet op reis kon zonder te fietsen op Bali. Het bleek een leuke en leerzame dag te zijn. Zelf zou ik niet zo snel een fiets huren in Ubud vanwege de enorme verkeerschaos, deze excursie is daarom een leuke optie voor iedereen die graag kennis wilt maken met het authentieke Bali en de toeristische plekken liever overslaat. Wanneer je naar Bali gaat is fietsen in Ubud een absolute aanrader!

Verder lezen over Bali? Bezoek dan mijn Bali startpagina boordevol tips, bijzondere plekken en heel veel reisinspiratie voor jouw reis naar Bali en de omringende eilanden.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie, waarmee wij deze site doorgaand up to date kunnen houden.

5 Comments

 • Henk en Connie

  Hey Antonette,
  Wij hebben vandaag ook met Breeze deze fietstocht gedaan. En je verhaal klopt 100%. Zowel je ervaring als fietstocht maar ook de begeleiding. Bij ons was het heel simpel: de gids vroeg gewoon of iemand geïnteresseerd was in houtsnijwerk (niemand dus) en we gingen gelijk door.
  Ook een klein groepje (5 personen) sprak ons aan.
  Kortom, mooie dag op basis van jouw verhaal.
  Groet

 • Coen

  Hallo Antonette,

  Mooie site en mooie info. Wij hopen mei/juni 2020 naar Java/Bali te gaan en dan komt deze info goed van pas. Je eindigt je blog met “Bali Breeze Tours kan ik je niet ieder geval van harte aanbevelen!” Ik neem aan dat je bedoelde: Bali Breeze Tours kan ik je in ieder geval van harte aanbevelen!

  Vriendelijke groeten,
  Coen

 • Anne

  Ik ga overmorgen en ben erg benieuwd nar die verkeerschaos, het plan was om een scootertje te huren maar ik denk dat ik me maar laat ophalen voor die fietstour. Ook je solo naar Bali vond ik leuk om te lezen. Deze keer namelijk zonder pubers op pad

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *