Fietsen langs de IJssel
nederland,  we12bike

Fietsen langs de IJssel op de IJsseldalroute

Na een succesvolle Outdoorbloggers estafette in Midden-Drenthe aan het begin van dit jaar, waren we onlangs te gast in de provincie Gelderland, namelijk in de regio Veluwe-Arnhem-Nijmegen. Oftewel: mijn eigen regio! Tijdens deze estafette gingen we niet alleen wandelen, maar ook fietsen. Ik verkende het IJsseldal per fiets: een regio in het uiterste noordoosten van de Veluwe, die zich globaal uitstrekt tussen Doesburg, Apeldoorn en Deventer. In dit artikel mijn verslag van een bijzonder fietsavontuur.
 

IJsseldal fietsroute
De IJsseldal fietsroute
 

Aankomst op Camping de Haverkamp

Mijn micro avontuur begint in Voorst, op Natuurcamping de Haverkamp. Hier is een ‘pod’ voor mij gereserveerd, oftewel een trekkershutje. Ze hebben deze voor twee en vier personen, de tweepersoons is geboekt. Het huisje bestaat uit een zithoek, een tafeltje met een waterkoker en een ruim en comfortabel tweepersoonsbed. Nadat ik ben ingecheckt doe ik even een rondje over het kampeerterrein. Er is een sfeervolle buitenruimte met bankjes en zitplekken waar je koffie en thee kunt pakken. Het sanitair gebouw ligt er pal naast en is modern en ruim opgezet. Kortom: een top camping dus als je het mij vraagt!
 
Nadat ik mijn bagage in de pod heb gezet, rijd ik zuidwaarts naar Doesburg. Hier neem ik het estafettestokje over van Aniek van Avontuur op Reis.
 

Camping de Haverkamp
Camping de Haverkamp
 

Hoor wat tikt daar …

Tijdens de rit terug naar Voorst begint het te regenen. De weersvoorspellingen zijn niet al te best voor morgen, maar wie weet klaart het nog op. Ik parkeer de auto en loop naar de pod. Met de lampjes en kaarsjes aan is het een knusse bedoeling. Ik zet de verwarming aan, maak een kop thee en nestel mezelf met een goed boek in een van de stoelen. Niet veel later merk ik dat ik moe ben en ik kruip mijn bed in. De regen tikt zachtjes tegen het dak en ik slaap heerlijk!
 

De IJsseldalroute

De volgende ochtend komt het met bakken uit de hemel. Gelukkig hoef ik de pod pas om 12.00u uit en heeft camping eigenaar Gerard broodjes voor me geregeld. Lekker rustig opstaan met een bakkie en croissantjes dus! Het lijkt erop dat het niet droogt wordt en dus trek ik mijn regenkleding aan en stap ik op de fiets. Het is tenslotte maar water. Ik fiets vandaag de IJsseldalroute, een fietsroute van 41 kilometer die op enkele kilometers vanaf de camping start. Ik parkeer mijn auto bij Knooppunt 31 en ga vanaf hier op pad.
 

Uiterwaarden met wilgen, drassige weiden, meidoornhagen vol in bloei, rood-witte koeien, hier en daar een boerderij, maar vooral: de rivier die zich door het landschap slingert. Dat is het landschap van de IJssel.

 
Dit staat op de website van Visit Veluwe over de route die ik ga fietsen. Ik wandelde al eerder door het IJsseldal tijdens mijn wandelingen over het Graafschapspad, maar dat was een stukje zuidelijker.
 

Fietsen langs de IJssel en door het IJsseldal
De start van mijn fietstocht
 

Fietsen langs de IJssel

Al snel bereik in de IJssel. Op de dijk mogen geen auto’s en dus is het heerlijk rustig fietsen, ook omdat er vanwege de regen weinig andere fietsers zijn. Ik kan me echter voorstellen dat het hier in de zomer aanzienlijk drukker is, want de natuur is prachtig. Het pad slingert langs het water en ik word luid begroet door loeiende koeien. Her en der staat een prachtige boerderij maar over het algemeen oogt het landschap verlaten. Niet veel later kom ik bij Deventer uit, aan de overkant van de IJssel. Hier parkeer ik de fiets even en wandel door het drassige landschap.
 

Wilg langs de IJssel
Wilg langs de IJssel
 

Op naar Twello

Mijn volgende bestemming is Twello. Na Deventer fiets ik nog een klein stukje langs de IJssel, voordat ik dit deel van het IJsseldal verlaat. Vanaf hier fiets ik voornamelijk door boerenland met prachtige oude boerderijen en weiden vol met schapen, koeien en soms zelfs ezels. Overal langs het fietspad staan ook wandelpaden gemarkeerd, die uitnodigen om verkend te worden. Die bewaar ik echter voor een volgende keer. Eenmaal in Twello fiets ik dwars door het dorp. Ik maak een fotostop bij de molen en verlaat het dorp via de noordwestkant.
 

Molen in Twello
De molen in Twello
 

Door naar Teuge en een oude theekoepel

Vanaf hier voert de route veelal over de doorgaande weg, maar soms ook over fietspaden langs beken. Het is heerlijk rustig op de route en ik geniet enorm. Ik wist niet dat dit deel van de Veluwe zoveel moois heeft. Af en toe fiets ik over een laan begroeid met bomen, waarvan er soms al een herfsttint zijn intrede doet. Na een flink stuk doortrappen kom ik bij vliegveld Teuge. Helaas wordt er niet gevlogen vandaan, jammer want ik vind het altijd leuk om vliegtuigjes te kijken. De route kronkelt om de landingsbaan en gaat verder naar Wilp. Aangekomen in Wilp-Achterhoek zie ik een bijzonder bouwwerk op een parkeerplaats: het blijkt de theekoepel van boerderij De Sluiner. Deze boerderij is helaas in de jaren ’90 in vlammen op gegaan, maar de theekoepel werd gespaard en in 2000 kreeg deze een mooie plek in Wilp-Achterhoek. Op dezelfde parkeerplaats staat een waterpomp, waar ik mijn drinkfles bijvul. Hydrateren is belangrijk en dus laat ik hem vollopen met heerlijk koud en fris drinkwater.
 

Theehuis Wilp Achterhoek
Theehuis Wilp Achterhoek
 

Bussloo en Landgoed Beekzicht

Het laatste deel van de IJsseldalroute gaat door Het Bussloo en Landgoed Beekzicht. Dit laatste is een bosrijk gebied en laat ik nu net heel erg van het bos houden. Zodra ik terug ben bij de auto, gooi ik mijn fiets achterin en besluit ik mijn wandelschoenen nog even aan te trekken. Ik word pas over een uur bij mijn diner verwacht en dus verken ik Landgoed Beekzicht nog even te voet. Ik loop hier een klein stukje van een Klompenpad. Nu weet ik het zeker: hier wil ik absoluut nog eens terug komen!
 

Landgoed Beekzicht
Landgoed Beekzicht
 

De Buitenpost in Twello

Ik sluit mijn dag af bij De Buitenpost in Twello. Hier krijg ik een korte rondleiding over het terrein. Niet alleen hebben ze hier een sfeervol kasrestaurant, maar ook een prachtig blotevoetenpad en een kampeerterrein, met ondermeer een trekkershutje en safaritenten. Het voornemen is er om deze winter open te blijven om te winterkamperen en diverse evenementen te organiseren, zo wordt er dit najaar bijvoorbeeld een Halloween spooktocht georganiseerd. Na een heerlijke vegan borrelplank in het kasrestaurant stap ik in de auto en rijd ik terug naar huis. De Outdoorbloggers estafette is hiermee ten einde gekomen.
 
Wil je deze bijzondere fietsroute door het IJsseldal ook doen? Hier vind je alle informatie en kun je het GPX bestand downloaden.
 

Buitenpost Twello
Buitenpost Twello
 

Meer lezen?

Alle outdoorbloggers beleefden een bijzondere dag in de regio:
Carolien ging wild spotten in Nationaal Park De Hoge Veluwe
Mirre fietste de Militaire Erfgoed route rondom Ede en Arnhem
Wanda wandelde het klompenpad Molenbeeksepad bij Wolfheze
Bregje ontdekte de omgeving van Kasteel Doornenburg en de Lingewaard
Aniek fietste een deel van de Hanzesteden fietsroute
 

Conclusie en disclaimer

Deze estafette werd uitgevoerd in samenwerking met Visit Veluwe, regio Arnhem en Rijk van Nijmegen. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *