fietsen in noorwegen
noorwegen,  we12bike

Fietsen in Noorwegen: een wonderschone tocht van fjord tot fjell

Fietsen in Noorwegen: een tocht voor bikkels van fjord tot fjell

Het was op een maandagmiddag dat ik mijn mailbox opende en een uitnodiging vond van Visit Norway. Of ik mee wilde gaan fietsen in Noorwegen. Over twee weken. Mijn agenda puilt normaal gesproken redelijk uit, maar voor een fietreis Noorwegen doe ik graag wat moeite om reeds gemaakt afspraken te wijzigen. Na her en der wat telefoontjes lukt het me om zes dagen vrij te maken en twee weken later stap ik op het vliegtuig naar Bergen om te gaan fietsen in Noorwegen.
 
Bike the Fjords is een initiatief van Marta en haar man Sigbjørn. Zij wonen met hun gezin in het dorpje Voss, dat op ongeveer 100 kilometer van Bergen ligt en bekend staat om de vele outdoor activiteiten die je hier kunt doen. Vanuit hun passie voor het fietsen zijn ze enkele jaren geleden gestart met Bike the Fjords, dat zich specialiseert in volledig georganiseerde fietstochten in Fjord Noorwegen. Ze hebben zowel groepsreizen als individuele fietsreizen in Hardanger en Nærøyfjord, bieden een hike & bike combinatie aan naar Trolltunga en organiseren dagtochten in en rondom Voss. De tocht die ik samen met diverse andere bloggers en journalisten ga fietsen is een nieuwe reis die ze voor volgend jaar op het programma gaan zetten. Ze verhuren zowel hybride fietsen als racefietsen, evenals e-bikes.
 
In deze blog lees je niet alleen mijn dag-tot-dag beschrijving van deze prachtige fietsreis, maar ook diverse tips & tricks voor fietsen in Noorwegen, leuke accommodaties en meer. Veel leesplezier!
 
fietsen in noorwegen
 

Dag 1. Aankomst in Bergen en transfer naar Voss

Ik ben twee keer eerder in Noorwegen geweest en de eerste keer daarvan vloog ik ook naar Bergen. Ik was bijna alweer vergeten hoe ontzettend spectaculair het is om over de kustlijn aan te komen vliegen. Onder me zie ik allerlei kleine rode huisjes op de eilanden, in de verte zie ik de ijsvlakte van de Folgefonna gletsjer, de meest zuidelijke gletsjer van Noorwegen. Na landing worden we opgehaald door Asgeir van Fjord Noorwegen, hij reist met ons mee en gaat de functie van bezemwagen op zich nemen. Oftewel hij volgt ons met bagage, snacks, eten en alles wat we onderweg maar nodig denken te hebben.
 
De rit naar Voss is niet lang en alhoewel ik ook deze eerder maakte (ik overnachtte destijds in het Nærøyfjord) word ik direct weer gegrepen door de schoonheid van Noorwegen. Na een goed uur komen we aan bij ons overnachtingsadres in Voss, het prachtige Store Ringheim Hotell & Restaurant. Deze voormalige boerderij is omgebouwd tot een fijne accommodatie met een eigen verhaal. Zo eet je bijvoorbeeld in de voormalige koeienstal en heeft elke kamer zijn eigen, unieke verhaal. Na een kennismaking met de rest van de groep is het tijd om naar bed te gaan. Het voelt vreemd, want het is nog helemaal niet donker, ondanks dat het inmiddels 23.00 uur is. Dit wordt ook wel de midzomernachtzon genoemd. Ik bereid me dus maar vast voor op enkele bijzondere nachten …
 
fietsen in noorwegen

fietsen in noorwegen

fietsen in noorwegen
 

Dag 2. Van Voss naar Myrkdalen

Ik sta op met een heerlijk onderbuik gevoel: het gevoel dat er avontuur in aantocht is. Ondanks dat het niet echt donker werd, heb ik prima geslapen. Na een heerlijk ontbijt is het tijd om de fietsen te gaan proberen. We worden naar het centrum van Voss gebracht en hier staan al fietsen voor ons klaar. Ik krijg een Scott Hybrid Bike mee die nagenoeg nieuw uit de verpakking komt. Na even testen en instellen ben ik er klaar voor om te gaan fietsen in Noorwegen. Off we go!
 
De eerste stop is niet veel verderop want … Kari Traa komt uit Voss en heeft hier haar eigen winkel. Zij is een Noorse sporter die haar eigen kledingmerk heeft voor sportieve en avontuurlijke vrouwen en ik ben binnen Nederland haar ambassadeur. Helaas is ze er zelf niet maar ik neem toch even een kijkje in de winkel. En koop uiteraard iets want hé, je kan nooit genoeg outdoor kleding hebben toch?
 
kari traa winkel noorwegen
Een kwartiertje later is het dan ook echt tijd om op pad te gaan. We verlaten Voss via de grote weg en niet veel later komen we aan bij Lønavatnet en het kleinere Vetlavatnet, twee meren op de weg van Voss naar Myrkdalen. We maken wat korte pauzes en stoppen bij de eerste échte bezienswaardigheid, de Tvindefossen waterval die zich hier over een rotspartij ruim 150 meter de diepte in stort. Het is er gelukkig niet al te druk en Marta laat ons weten dat ze nog een verborgen wandeling weet naar de top van de waterval. Nagenoeg niemand kent hem want het staat niet aangegeven maar … ik ga je vertellen hoe je er kunt komen.
 
fietsen in noorwegen

tvindefossen

fietsen in noorwegen biking in norway
Neem als je met je rug naar de waterval staat de weg aan je linkerkant omhoog. Wel met de auto, want het is een verharde weg die je berg op kringelt. Na enkele haarspeldbochten zie je een wandelpad in de bocht, hier begint een korte wandeling van ca. 10-15 minuten naar het begin van de Tvindefossen. Volg het pad en je komt er vanzelf maar … wees ontzettend voorzichtig want de afgronden zijn niet gering en er staan geen hekken!
 
tvindefossen
Na de stop bij Tvindefossen laden we de fietsen in want het komende stuk is enorm druk met auto’s en om te fietsen niet ideaal. Het is inmiddels bijna lunchtijd en hiervoor hebben Marta en Asgeir een mooie plek bedacht, namelijk het historische Stalheim Hotel. Dit hotel is bijna 200 jaar oud en biedt vanaf grote hoogte een prachtig uitzicht over de Nærøyvallei. We genieten van een uitstekend buffet en alhoewel ik normaal gesproken geen fan ben van buffetten, kan ik hier alleen maar van zeggen dat alle gerechten stuk voor stuk heerlijk smaken.
 
fietsen in noorwegen
Na de afdaling via de ontzettend steile Stalheimskleiva is het tijd om weer op de fietsen te stappen en naar Myrkdalen te gaan. Dit is een bergdorp en tevens het grootste skigebied van westelijk Noorwegen. Het zomertoerisme is er nog niet echt op gang gekomen en dus is het er stil en verlaten, heerlijk! De weg voert ons allereerst langs het Oppheimsvatnet, gevolgd door Myrkdalenvatnet. Het laatste stuk naar het hotel is omhoog en moe maar voldaan kom ik uiteindelijk bij Hotel Myrkdalen aan, het overnachtingsadres voor vanavond. Ik overnacht pal aan de skipiste en er liggen nog dikke pakken sneeuw hier. Dat belooft wat voor morgen, wanneer we verder de hoogte in gaan!
 
fietsen in noorwegen biking in norway
 

Dag 3. Van Myrkdalen via Vikafjellet naar Balestrand

Vandaag gaat het eigenlijk echt pas beginnen want … het is tijd om te klimmen. Ik verruil mijn Scott hybride voor een e-bike want eerlijk is eerlijk, van origine ben ik geen fietser en alhoewel ik natuurlijk vaak genoeg fiets op reis, denk ik dat een e-bike hier in Noorwegen beter bij mij past. Na het ontbijt verlaten we Myrkdalen via het noorden en na ongeveer een uur staan we aan het begin van Vikafjellet, een bergweg omhoog die zijn hoogste punt op ca. 1.000 meter heeft liggen.
 
fietsen in noorwegen naar vikafjellet
Na enkele haardspelbochten denk ik boven te zijn maar niets is minder waar, de klim gaat nog verder over een plateau. Omdat het nog vroeg in het seizoen is, liggen er nog dikke pakken sneeuw, een bijzonder geheel in combinatie met de strakblauwe lucht. Her en der staat een huisje, maar voor de rest is het landschap vooral erg verlaten. Geen auto’s, geen andere toeristen, slechts een aantal fietsers. Bovenop de pas houden we even pauze, Asgeir is inmiddels aangekomen met de bus en Marta zorgt goed voor ons met koffie en allerhande snacks.
 
vikafjellet

fietsen in noorwegen biking in norway

fietsen in noorwegen biking in norway
Bovenop bevindt zich het grotendeels nog bevroren Skjellingavatnet. Her en der zijn er al stukken ijs ontdooit en hebben zich felblauwe poeltjes gevormd, maar het meer is grotendeels nog bedekt met een lading sneeuw en ijs. Vlak hierna begint de afdaling naar Vikøyri. Hier staan drie oude kerken die we kort bezoeken, waaronder de prachtige Hopperstad staafkerk en de Hove kerk. Vikøyri ligt aan het water en dus ben ik vandaag voor het eerst letterlijk van fjell tot fjord gegaan. Met de aankomst in Vikøyri zijn we bij het Sognefjord aangekomen.
 
fietsen in noorwegen

fietsen in noorwegen

fietsen in noorwegen
Na een lunch aan het water en een relatief vlakke rit naar Vangsnes is het tijd om het fjord over te steken naar Balestrand. We stappen met de fietsen op de boot en steken over naar Dragsvik. Vanaf hier is het nog een kleine 10 kilometer fietsen naar Balestrand. Een hele bijzondere 10 kilometer want we moeten om een zijarm van het Sognefjord heen en die blijkt werkelijk wonderschoon. Met sneeuw bedekte bergen torenen boven ons uit en ik fiets letterlijk met open mond naar Balestrand. Wat is het hier ontzettend mooi!
 
fietsen in fjord-noorwegen

fietsen in noorwegen

fietsen in noorwegen
 
Bij aankomst in Balestrand checken we in bij het Kviknes Hotel, alwéér een bijzondere locatie. Ook dit hotel heeft een ontzettende rijke historie en een eigen verhaal. De eigenaar van het hotel neemt ons mee terug de geschiedenis in tijdens een korte rondleiding en vertelt ons over het ontstaan van de plek en alle schilderijen, oude foto’s en andere pracht die hier terug te vinden is. Ook staat het Kviknes Hotel bekend om zijn overheerlijke eten en niks is minder waar, ook hier is het buffet van voortreffelijke kwaliteit. Ik geloof niet dat ik in mijn leven zo veel overheerlijke en verschillende soorten zalm heb geproefd.
 
kviknes hotel balestrand
 

Dag 4. Van Balestrand via Gaularfjellet naar Flatheim Gård

Net als je denkt dat het niet mooier kan, heeft Noorwegen weer een prachtige dag voor je in petto. Vandaag steken we weer een bergpas over, de Gaularfjellet. Deze is relatief onbekend en dus zeg ik: ‘laat maar komen!’ Maar voor we daar zijn, fietsen we eerst nog een 30 kilometer langs een verlaten zijarm van het Sognefjord, het Vetlejord. De route is relatief vlak en dus is er ruim de tijd om foto’s te maken. Ik blijf me wederom verbazen over de schoonheid van het landschap, de rode huisjes die fel afsteken tegen de groen beboste bergen, de krachtige rotspartijen en de pieken die nog met sneeuw bedekt worden.
 
fietsen in noorwegen biking in norway
Aan het einde van het fjord begint de klim, een pittige deze keer. Met ontelbare haarspeldbochten en een flink stijgingspercentage is het geen klim voor watjes, zelfs niet als je een e-bike hebt. Op ongeveer 700 meter hoogte ligt Utsikten, een modern bouwwerk en platform dat dient als uitzichtpunt over de vallei. Hier stoppen we voor lunch en het maken van foto’s. Het weidse panorama biedt uitzicht over de omringende 1.500 meter hoge toppen en nodigt uit tot verdere verkenning. Toch is het tijd om verder te gaan, over de pas en door naar Flatheim.
 
fietsen in noorwegen

fietsen in noorwegen

fietsen in noorwegen
De tocht over de berg is wederom wonderschoon. We fietsen langs het Nystølsvatnet en ook hier wisselen ontdooide stukken af met bevroren delen. Uiteindelijk beginnen we aan de afdaling naar Flatheim, het eindpunt van vandaag. De wereld wordt weer groen en komt tot leven. De Flatheim Farm is de plek waar we overnachten. Hier hebben Heidi en Sigurd een kleinschalige accommodatie in combinatie met de boerderij en eerlijk is eerlijk: het is wederom een fantastische plek. Na het avondeten maken we een korte wandeling langs de rivier en ga ik, alweer, met een moe en voldaan gevoel naar bed.
 
fietsen in noorwegen

fietsen in noorwegen

fietsen in noorwegen
 

Dag 5. Van Flatheim via Vassenden naar Askvoll en met de boot naar Bergen

De laatste dag op de fiets alweer! Vandaag fiets Vidar ook met ons mee, hij vertegenwoordigt de Sunnfjord regio waar we doorheen gaan fietsen. Nog relatief onbekend, maar volgens hem zeker niet minder mooi. Nadat we Flatheim verlaten volgt een lange afdaling. Hierna weer een klim naar de top van de Rørvikfjellet met onderweg prachtige uitzichten op Haukedalsvatnet.
 
Bovenop Rørvikfjellet laden we de fietsen weer in de auto en rijden we richting Thon Hotel Jølster aan het uiteinde van het Jølstravatnet waar we lunchen. Hierna is het tijd om weer op de fiets te stappen en vervolgen we onze weg langs de oevers van het meer naar Vassenden. Via een brug met prachtige uitzichten op bergen die me aan Milford Sound in Nieuw-Zeeland doen denken komen we op een stille landweg aan de zuidkant van Jølstravatnet terecht. Het is hier heerlijk fietsen op hoog tempo en binnen enkele uren staan we in Vassenden, waar we voor de laatste keer de fietsen inladen. Onze fietstocht is ten einde gekomen, maar het avontuur nog niet.
 
fietsen in noorwegen

fietsen in noorwegen

fietsen in noorwegen
We worden namelijk per bus naar Askvoll gebracht, waar we op de boot stappen terug naar Bergen. Het is een boot waar geen auto’s op kunnen en alhoewel het binnen erg druk is met voornamelijk Noren (en dus geen toeristen!) is het op het dek heerlijk toeven in het avondzonnetje. We varen langs de ruige kust van Fjord Noorwegen en mogen zelfs even op de brug kennis komen maken met de bemanning van het schip. Na enkele uren komen we aan in de haven van Bergen. Na een laatste avondmaal en een overnachting is het fietsen in Noorwegen ten einde gekomen. De volgende ochtend stap ik om 07.00u weer op het vliegtuig naar Amsterdam, waar twee drukke dagen op een conferentie in Rotterdam voor mij op het progamma staan.
 
fietsen in noorwegen

fietsen in noorwegen
 

Fietsen in Noorwegen: de conclusie

WOW! Met dat gevoel vloog ik terug naar huis. Fietsen in Noorwegen was een ontzettend gave ervaring waar ik dankbaar voor ben dat ik dit heb mogen ervaren. Ik heb (opnieuw) kennis gemaakt met de meest fantastische landschappen van Noorwegen, ontzettend lieve en inspirerende mensen en mezelf uitgedaagd om mijn grens steeds weer even over te gaan en de benen flink te laten werken. Ik werd aangenaam verrast door de schoonheid van de fjells en de fjorden, de relatief onbekende landschappen en het steeds weer warme welkom in de accommodaties die voor ons waren geselecteerd.
 

Praktische tips om te fietsen in Noorwegen

Zelf fietsen in Noorwegen? Dat kan! De route die ik fietste verschijnt volgend jaar als pakket bij Bike the Fjords, wellicht iets in aangepaste versie omdat we deze uitprobeerden. Zij verzorgen met plezier alles wat je nodig hebt op deze reis, van fietshuur tot overnachtingen tot bagagevervoer.
 
Houdt er rekening mee dat fietsen in Noorwegen nog niet heel bekend is en dat er op de meeste plekken geen fietspaden zijn en je dus op de openbare weg fietst. Ik raad je daarom zeker aan om een dergelijke fietstocht in het voorseizoen of naseizoen te maken en de drukke zomermaanden (juli en augustus) waar mogelijk te vermijden vanwege de drukte op de wegen. Tijdens onze tocht kwamen we nauwelijks andere fietsers tegen (jeej!) en op de bergpassen hadden we geen last van ander verkeer, wat in de zomer zeker anders kan zijn.
 
Fietsen in Noorwegen is verplicht met helm en alcohol in het verkeer wordt niet toegestaan. Wanneer je op een openbare weg rijdt houd je rechts aan en je doet er verstandig aan om extra verlichting mee te nemen mocht je slecht weer hebben en voor de stukken door tunnels. Ook wordt het dragen van felle kleding geadviseerd en eventueel een reflectiehesje.
 
fietsen in noorwegen
 
Ik hoop dat jullie hebben genoten van mijn blog over fietsen in Noorwegen. Heb je zelf interesse om te fietsen in Noorwegen, neem dan contact op met Marta van Bike the Fjords, zij kan allerhande tours op maat voor je regelen.
 
Ik maakte ook nog een korte video van mijn reis die je hieronder vindt. Vond je hem leuk, geef je hem dan op Youtube een duimpje omhoog? Liever wandelen? Check dan hier mijn favoriete wandelingen in Noorwegen.
 

 
Disclaimer:
– Ik maakte deze reis op uitnodiging van Visit Norway. Alle gegeven meningen zijn uiteraard die van mijzelf.
– De reis werd mede georganiseerd door Asgeir van Fjord Norway en Vidar van Visit Sunnfjord.
– De foto’s van mij op de fiets zijn gemaakt door fotograaf en journalist Thorsten Brönner. Kijk voor meer mooie beelden op zijn website.
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Fietsen in Fjord-Noorwegen in beeld
Winters avontuur in Myrkdalen, Noorwegen
De mooiste viewpoints in Fjord-Noorwegen
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

10 Comments

 • Charlotte

  Ah zo mooi! Ik wil echt zo graag een keer terug naar Noorwegen, en de Hardangerfjord en -vidda staan nog op mijn travel wishlist! Volgens mij is een vriend van mij in 2016 naar Voss en omstreken geweest (we zaten dezelfde zomer in Noorwegen), die waterval ziet er redelijk bekend uit van zijn foto’s 😉

 • Simon Zwart

  Hallo,
  Ik ben Simon Zwart, 79 jaar jong en sinds 3 jaar weduwnaar. Nu ik wat opgedroogd ben van de afgelopen tijd, wil ik in 2024 een poging wagen om per ebike via Denemarken naar Bergen in Noorwegen te fietsen. Van Bergen naar Kristiansand en dan met de Ferry terug naar Emden in Duitsland, om vervogens naar huis te fietsen. Denemarken heb ik aardig op mijn netvlies staan, maar de tour Bergen naar Kristiansand nog niet.
  Mijn vraag is of er een touristen route is van Bergen naar Kristiansand? Nu zijn er vele apps die je kunt raadplegen van hoe te fietsen en waar zijn accomodaties om te overnachten. Maar mogelijk zijn er ook georganiseerde routes voor bovengenoemde afstand?. Kunen jullie mij helpen. Als er kosten aan mijn vraag zijn verbonden zal ik deze graag voldoen.
  met vriendelijke groet,
  Simon Zwart

  • anto

   Beste Simon,

   Ik ben hier helaas niet bekend mee, maar wellicht kun je contact opnemen met Bike the Fjords of ze iets dergelijks voor je kunnen regelen? Wens je veel succes met het verdere uitzoeken.

   groeten van Antonette

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *