luxemburg

Urban Outdoors: Fietsen in Luxemburg Stad

Negen jaar geleden bezochten we voor het eerst samen (en incl. schoonouders) onze favoriete stad Berlijn. We maakten hier een fietstocht met gids en achteraf gezien, was dit een van de leukste manieren om de stad te ontdekken. We zijn immers rasechte Hollanders en waar mogelijk, doen we alles per fiets. Een jaar daarna ontdekten we Vancouver per fiets en sindsdien proberen we altijd lekker te fietsen als we op (steden)trip gaan. Zo fietsten we de laatste jaren onder andere in Barcelona, Anchorage (Alaska), Wenen en Buenos Aires. Afgelopen zomer brachten we een weekendje in Luxemburg Stad door en je raadt het al: ook hier wilden we graag fietsend op pad. Vandaag vertellen we je alles over onze ervaring van het fietsen in Luxemburg Stad en hoe je het beste een fiets kunt huren.

 

Luxemburg Stad heeft een relatief compact centrum en is daarom uitermate geschikt om te verkennen per fiets. Vel’oh (Frans voor fiets) maakt dit mogelijk voor een super aantrekkelijke prijs: het kost slechts één euro per uur! Er liggen verspreid over de stad 72 verhuurstations waar gemiddeld zo’n 15 fietsen per station staan. Je kunt ze niet reserveren dus als er een staat, is ie voor jou.

 

Philharmonie-Luxembourg

 

Hoe het werkt:

Je gaat naar de zuil bij het verhuurstation en voert hier een aantal gegevens in. Tevens wordt je creditcard gevraagd voor de betaling en het afsluiten van een abonnement én als borg, mocht je besluiten de fiets niet terug te brengen. Het eerste half uur is gratis, hierna betaal je slechts één euro per uur, een koopje in vergelijking met andere plaatsen waar we reeds fietsen huurden. Omdat het eerste half uur gratis is, kun je je dus makkelijk bijna voor nop door de stad verplaatsen: als je maar zorgt dat je fiets binnen een half uur weer is ingeleverd. De stations liggen zo’n 400 meter uit elkaar dus er is er altijd wel eentje bij jou in de buurt!

 

veloh-subscriptionPhilharmonie-Luxembourg-bike

 
We hebben onze middag dus lekker actief doorgebracht. Zo gingen we naar diverse stadsparken waar we ondermeer genoten van een picknick (blog volgt!) en bezochten we diverse wijken, waaronder het historische centrum en de moderne wijk rondom de prachtige Luxemburg Philharmonie.

 

Fietsen in Luxemburg Stad is relatief veilig. De wegen in het centrum zijn niet al te druk en er zijn op veel plekken fietspaden aangelegd zodat je jezelf nog makkelijker door de stad kunt verplaatsen. De regels wijken niet veel af van die in Nederland, voor een volledig overzicht van de verkeersregels voor fietsen in Luxemburg verwijzen we je naar deze site. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld, misschien alleen toen ik probeerde een selfie te maken terwijl ik over een klinkerweg steil naar beneden denderde, maar dat is weer een heel ander verhaal…

 

De voordelen van het Vel’oh systeem:

De prijs is natuurlijk een topper en tevens het feit dat er zoveel stations zijn. Wij brachten onze middag in de stad afwisselend fietsend en lopend door, een ideale combinatie voor actievelingen zoals wij. De fietsen zijn voor iedereen en mocht er op jouw locatie geen beschikbaar zijn, dan ben je binnen een paar minuten lopen bij het volgende station. Daarnaast zijn de fietsen met een mandje uitgerust (erg handig) en is er standaard verlichting aanwezig.

 

De nadelen van het Vel’oh systeem:

Wij hadden moeite om het systeem de eerste keer te begrijpen hoe het nu precies werkte met de subscriptions (kies dus voor short term: één week). Het duurde daarom even voordat we door hadden hoe het precies werkte, de uitleg vonden we niet heel duidelijk dus het was meer van “op goed geluk!” Hetzelfde gold voor het inleveren. Daarnaast zijn het relatief zware fietsen (o.a. vanwege het slot) en hebben ze een beperkt aantal versnellingen. Omdat Luxemburg Stad best wel heuvelachtig is, moet je de benen flink aan het werk zetten om soms heuvelop te komen. Voor doorgewinterde fietsers als ons geen enkel probleem, maar voor mensen die niet zo vaak fietsen, kan het een flinke kluif zijn. Lopen met de fiets aan de hand is natuurlijk altijd nog een optie…

 

veloh-city-park-luxemburg anto-philharmonie-luxembourg

 

Voor meer informatie over Vel’oh en de exacte tarieven voorwaarden, verwijzen we je door naar de website.

 

Wat is jouw favoriete stad om per fiets te verkennen?

 
[disclaimer: wij waren in Luxemburg op uitnodiging van Visit Luxembourg, maar zoals altijd zijn de meningen uitsluitend die van onszelf.]  

Meer lezen? Check dan deze blogs:
Wandelen op de Mullertal Trail in Luxemburg
Fietsen in de Dolomieten: piece of pizza!
Fietsen op de Otago Rail Trail in Nieuw-Zeeland (Engels)

 
Dank je voor het delen!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *