fietsen in het ruhrgebied
duitsland,  micro-avontuur,  we12bike

Fietsen in het Ruhrgebied: leuker dan je denkt!

Fietsen in het Ruhrgebied: leuker én hipper dan je denkt!

Na een lange zomer in het hoge noorden is het de hoogste tijd voor een nieuw micro-avontuur op We12travel, oftewel de avonturen die je in een paar dagen of een weekendje weg kunt beleven. Eerder schreef ik bijvoorbeeld al over een vriendinnendag in Nationaal Park de Hoge Veluwe en het overnachten op een kampeervlot in België. Ook Duitsland leent zich uitstekend voor talloze micro-avonturen, waarvan fietsen in het Ruhrgebied er eentje is.
 
Het Ruhrgebied heeft helaas geen hele goede naam in Nederland en dat is te danken aan de sterke industrialisatie uit het verleden. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de meeste fabrieken vandaag de dag compleet nieuwe doeleinden hebben en vooral gebruikt worden voor toffe evenementen en musea. De oude gebouwen vormen daarnaast een fijn object voor fotografen die hun hart hier kunnen ophalen. Inmiddels gaan in het eens zo grauwe Ruhrgebied natuur en industrie hand in hand en heeft zich er een uitgebreid netwerk van fietspaden gevormd. Er zijn drie prachtige fietspaden die stuk voor stuk uitstekend bewegwijzerd zijn. Tezamen vormen ze een fietspadennetwerk van ruim 1.200 kilometer en doordat er nauwelijks hoogteverschil is, zijn alle paden een must voor de liefhebber van fietsen.
 
fietsen in het ruhrgebied

fietsen in het ruhrgebied
 

De leukste routes om te fietsen in het Ruhrgebied

De Römer-Lippe-Route is 295 kilometer lang en volgt de stroom van de rivier Lippe van begin tot eind. De route begint bij het Hermannsdenkmal in Detmold en eindigt net nadat de Lippe uitmondt in de Rijn bij de Middeleeuwse stad Xanten. Hier is een bezoek aan Archaeologiepark Xanten natuurlijk een must, waar je een bezoek kunt brengen aan de overblijfselen uit de oude Romeinse stad.
 
De 240 kilometer lange Rurhtal Radweg volgt de rivier de Ruhr vanaf de bron in het Sauerland tot aan de plek waar de rivier in de Rijn stroomt bij Duisburg. Wie de gehele route wilt fietsen doet hier drie tot vijf dagen over en komt onderweg een fijne combinatie van cultuur en natuur tegen.
 
De Route der Industriekultur tenslotte neemt in ruim 400 je mee langs de belangrijkste industriële gebieden gecombineerd met de gemütliche Duitse biercultuur en fijne natuur langs de rivier de Lippe. Voor wie intens kennis wil maken met de bijzondere combinatie tussen natuur en industrie, is deze route de beste keuze.
 
Zoals gezegd zijn alle fietstochten uitstekend bewegwijzerd en onderweg vind je talloze Bett & Bikes die een ADFC kwaliteitskeurmerk hebben. Daarnaast voeren de routes je veelal door autoluw gebied, waardoor je optimaal kunt genieten van deze bijzondere omgeving. Onderweg passeer je natuurlijk ook regelmatig leuke terrassen en Konditoreien waar je kunt neerstrijken voor een Kaffee mit Kuchen of iets anders lekkers.
 


 

Bezoek het Ruhrgebied met de RUHR.TOPCARD

Een bezoek aan het Ruhrgebied wordt extra leuk met de RUHR.TOPCARD. Met deze kaart krijg je flinke kortingen en/of gratis toegang tot vele attracties en musea in het Ruhrgebied, waaronder het Deutsches Bergbau Museum, Chemiepark Marl en Naturwildpark Granat. De kaart kost € 54 voor volwassenen en € 35 voor kinderen en het leuke eraan is dat ie een heel kalenderjaar geldig is, waardoor je meerdere keren voor één prijs naar het Ruhrgebied terug kunt keren.
 
Meer informatie over toerisme in het Ruhrgebied vind je op de website van Metropole Ruhr Tourismus. Neem er absoluut eens een kijkje, alleen de prachtige foto’s op deze site inspireren je ongetwijfeld om je vooroordeel over het Ruhrgebied aan de kant te zitten en de oosterburen spoedig met een bezoek te vereren.
 

fietsen in het ruhrgebied
 
[Dit artikel werd geschreven in samenwerking met een externe partner.]  
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Doen in Duitsland: de Geierlay hangbrug
Mountainbiken in de Pfalz naar de Keltische ringmuur
Wandelen in Duitsland: de mooiste paden!
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *