
Erfgoedfestival 2018: over de grenzen van Gelderland
Op previewtrip voor het Erfgoedfestival 2018
Het zal je niet verbazen, maar aardrijkskunde was mijn favoriete vak op school. In mijn vakkenpakket had ik naast aardrijkskunde alle talen en economie. Dit was verplicht voor mijn opleiding toerisme. Van die keuze heb ik nooit spijt gehad, maar de afgelopen jaren heb ik regelmatig geroepen ‘had ik maar beter opgelet bij de geschiedenisles.’
Alhoewel ik natuurlijk de hele wereld over reis, benoem ik regelmatig dat Nederland allesbehalve saai is. Van een mooi landschap in Nederland kan ik eigenlijk soms even blij worden als een landschap aan de andere kant van de wereld. Want alhoewel Nederland druk en wellicht wat (over) bevolkt is, vind je er nog steeds bijzondere landschappen en een ontzettend rijke historie. Toen ik dan ook werd uitgenodigd voor de previewtrip van het Erfgoedfestival 2018 kon ik geen nee zeggen en besloot ik mee te gaan en een duik te nemen in de geschiedenis van Gelderland en net over de grenzen.
De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) in de geschiedenis en huidige tijd van Gelderland. Tijdens het Erfgoedfestival 2018 wordt dit verhaal verteld op een laagdrempelige manier door middel van theater, pop-up tentoonstellingen, wandel- en fietsroutes en nog veel meer. Het Erfgoedfestival 2018 gaat op 23 mei van start en duurt tot en met 22 juli.
De blogbus
Op maandag 14 mei vindt er een preview trip plaats voor bloggers en vloggers. Hiervoor is een speciale bus geregeld: de blogbus. Om 10.00 vertrekt de bus vanaf het NS Station in Nijmegen. In de bus ligt een tas klaar met allerlei informatie over het Erfgoedfestival. Vandaag bezoek ik met deze bus een aantal locaties die mee doen aan het Erfgoedfestival en leer ik Gelderland (en net over de grenzen) op een hele andere manier kennen.
Van ’t Lindenhoutmuseum
De eerste stop van de dag is bij het Van ’t Lindenhoutmuseum in Nijmegen. Ik kende dit museum niet, maar werd direct gegrepen door de geschiedenis van ‘de kinderen van Neerbosch.’ Het Van ’t Lindenhoutmuseum laat een 150-jarige geschiedenis zien van wezenopvang en jeugdzorg in Nederland en verzorgt speciaal voor het Erfgoedfestival 2018 een ontbijtconcert met als thema ‘Ik wil wel naar Amerika.’ In dit verhaal reis je mee met Rie en Henri, die als weeskinderen in Neerbosch terecht komen. Je volgt hun gedurende enkele jaren, waarbij Henri uiteindelijk naar Amerika vertrekt en Rie in haar Nederland achterblijft. Het ontbijtconcert vindt plaats op zondag 3 juni, meer informatie vind je op de website van het Van ’t Lindenhoutmuseum.
Kloster Graefenthal
De volgende stop brengt ons net over de (huidige) grens naar Duitsland: bij Kloster Graefenthal worden we hartelijk welkom geheten. Ook krijgen we een uitgebreide rondleiding. Dit klooster werd in 1248 gesticht door Graaf Otto II von Geldern. In deze tijd vormde Goch en omgeving hét middelpunt van het oude Gelre. De rondleiding laat delen zien van de kruisgang, de bijzondere zolder gemaakt in de omgekeerde romp van een schip en door de prachtige tuin. De locatie van Kloster Graefenthal is met uitstek geschikt voor een tof micro-avontuur net over de grens, bijvoorbeeld op de Niersradwanderweg (geschikt voor wandelen en fietsen) of een kajaktocht op de Niers en het achter het klooster gelegen meer. Het kloostercafé is een prima stop voor een lunch of een drankje.
Tijdens het Erfgoedfestival 2018 kun je Kloster Graefenthal bezoeken tijdens de puzzelrit met BBQ door de vier Gelderse kwartieren. Deze begint bij kasteel Rosendael in Arnhem en eindigt bij Kloster Graefenthal. De puzzeltocht geschiedt met eigen auto en vindt plaats op 3 juni.
Gennep
De derde stop van de dag vindt plaats in het stadje Gennep. Ooit kwam ik hier doorheen toen ik het Pieterpad liep, maar verder dan ‘ach wat een leuk centrum’ en een biertje op het terras, kwam het niet. Vandaag krijg ik echter een korte rondleiding door dit grensstadje en leer ik meer over de rijke historie van Gennep. Een enthousiaste inwoner geeft ons een beknopte rondleiding door Museum Het Petershuis, het Raadhuis en over het stadsplein. Ik merk de ooievaar op die zich hoog boven ons gevestigd heeft en wandel terug naar de bus over het Ellen Hoffmannplein, een mozaïekplein ter nagedachtenis aan de Joodse inwoonster Ellen Hoffmann die omkwam tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In Gennep vinden gedurende het Erfgoedfestival diverse activiteiten plaats voor jong en oud, waaronder wandeltochten, een vogeltelling voor kinderen en diverse lezingen. Meer informatie vind je hier.
Theater Over & Weer
Als laatste bezoeken we de oevers van de Waal, waar we kennismaken met de makers van theatervoorstelling ‘De rivier, de grens’ van Theater Over & Weer. Dit is een locatietheater in zijn zuiverste vorm, waarbij de voorstelling zich afspeelt aan de twee verschillende oevers van de Waal, één bij Slijk-Ewijk en één bij Beuningen. Er worden vier verschillende scenes gespeeld die allen in het teken staan van de reizen die naar de overkant te maken zijn. Toeschouwers worden per pont vervoerd van de ene naar de andere oever. De voorstellingen zijn steevast uitverkocht dus reserveer je tickets voor dit jaar snel via de website van Theater Over & Weer.
Eigenlijk is een dag te kort om mijn eigen regio goed te leren kennen. Graag was ik bijvoorbeeld nog even een stukje gaan fietsen want speciaal voor het Erfgoedfestival 2018 is er een fietsroute van 900 kilometer uitgezet door de grensregio. De route voert je door het oude hertogdom Gelre, door de veelzijdigheid van de Achterhoek, de Veluwe, het Rivierengebied en het Overkwartier.
Daarnaast kun je vanaf 26 mei je Romeinse Grenzen verleggen tijdens een serie RoMeincraft events. Of bijvoorbeeld vier kerken, één verhaal beleven in de kerken van Arnhem, Nijmegen, Zutphen en Roermond.
Kortom: er is genoeg te doen de komende twee maanden. Voor het volledige programma kun je terecht op de website van het Erfgoedfestival 2018. Ik maakte deze previewtrip op uitnodiging van de organisatie van het Erfgoedfestival, alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.
Meer andere verhalen lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
– Op micro-avontuur in Park de Hoge Veluwe
– Fietsen in Luxemburg Stad
– De beste bestemmingen voor beginnende wandelaars
– Wandelen in Gelderland: tips van mede-blogger Wanda Wandelt
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
Dank je voor het delen!

