Skåne
zweden

Eerste keer Zweden: 10 weetjes over een vakantie in Zweden

Ga je voor het eerst op vakantie naar Zweden? Dan zijn er een aantal dingen die handig zijn om van tevoren te weten en/of rekening mee te houden. Ik heb de afgelopen jaren meer dan tien rondreizen door Zweden gemaakt, van Trelleborg in het zuiden tot Riksgränsen in het noorden en alles daar tussenin. Ik kan je dus uit eigen ervaring heel veel vertellen over nuttige weetjes voorafgaand aan je reis. Bij deze dus tien handige weetjes over Zweden!

eerste keer zweden tips
Aan de oostkust van Zweden

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

Alcohol is niet in supermarkten verkrijgbaar

Alcohol is in Zweden op maar een beperkt aantal plekken verkrijgbaar. Alle alcoholische dranken tot en met 3,5% alcohol zijn vrij verkrijgbaar, drank met een hoger alcoholpercentage (zoals regulier bier en wijn) zijn alleen verkrijgbaar bij Systembolaget, een overheidswinkel. Deze vind je in de meeste grote plaatsen en heeft beperkte openingstijden, op zondag is ie soms zelfs helemaal gesloten. Ook is het zo dat niet alle restaurants vergunningen hebben voor het nuttigen van alcoholische drank op het terras. Soms kan het dus zijn dat je die alleen binnen of op een bepaald gedeelte van het terras mag nuttigen.

eerste keer zweden tips

Je appartement (stuga) maak je zelf schoon

Wanneer je in een appartement of stuga overnacht, is de eindschoonmaak jouw verantwoordelijkheid. De benodigdheden hiervoor vind je in het huisje, meestal een bezem en wat schoonmaakspullen. In de grotere appartementen is vaak ook een stofzuiger en dweil aanwezig. Omdat iedereen zelf verantwoordelijk is voor het schoonmaken, kan het soms zijn dat de schoonheid van je accommodatie wat te wensen overlaat, helaas. Wil je niet zelf schoonmaken, dan kun je dit soms bijboeken bij de receptie, maar dit is vaak relatief prijzig.

Beddengoed, handdoeken en keukendoeken neem je zelf mee

Wanneer je in een stuga of appartement verblijft, is het gebruikelijk om je eigen beddengoed, handdoeken en keukendoeken mee te nemen. Huren kan vaak ook, maar is relatief prijzig en je kunt dus flink besparen door je eigen spullen vanuit Nederland mee te nemen. Vergeten? Je bent in het land van Ikea dus beddengoed is ook zo gekocht!
 

Je hebt bijna overal mobiel bereik

Je zou het wellicht niet verwachten, maar zelfs op de meest afgelegen wegen heb je vaak gewoon een streepje mobiel bereik en soms zelfs gewoon 4G internet. De Zweden houden ervan om goed bereikbaar te zijn zeg maar. Het gebeurt maar zelden dat je geen bereik hebt, daarvoor moet je echt de fjälls boven de Poolcirkel intrekken.

Er zijn heel veel muggen

Helaas zijn er veel muggen in de zomer. Hou je niet van muggen, dan is Zweden wellicht niet jouw vakantiebestemming. Muggen komen voor vanaf medio juni tot medio augustus (min of meer) en vooral op het platteland en bij waterrijke gebieden. Wanneer het winderig is, zijn ze minder aanwezig. Ik hoor vaak van mensen dat ze zich storen aan de muggen, maar dat verpest eigenlijk alleen maar je vakantie. Ze zijn er sowieso, dus je kunt je eraan ergeren of gewoon accepteren dat ze er zijn en je insmeren met muggenspray.

eerste keer zweden
Muggen houden van water!

Kraanwater bestellen in een restaurant kan gewoon

In tegenstelling tot in Nederland kun je prima een karaf kraanwater bestellen wanneer je in een restaurant gaat eten (wellicht een enkel restaurant daargelaten). In Nederland vind je tegenwoordig op veel menukaarten terug dat er geen kraanwater geserveerd wordt, in Zweden is dit geen enkel probleem en kijken ze vaak ook niet raar op wanneer je om een glas of karaf kraanwater vraagt.

Je mag wildkamperen maar er zijn wel regels

In Zweden (en de andere landen in Scandinavië) mag je volgens het Allemansrecht op veel plekken wildkamperen. Ik schrijf bewust veel plekken, omdat er met de toename van het aantal campers ook meer restricties komen. Je mag sowieso niet wildkamperen in nationale parken en natuurreservaten en daarnaast ook niet op privé domein, tenzij je toestemming hebt van de eigenaar van de grond. Benieuwd naar alle regels? Ik schreef dit handige artikel met alles wat je wilt weten over wildkamperen in Zweden.

Gaat de hond mee naar Zweden? Dan lees je hier alle tips en regels.

Wildkamperen in Zweden
Wildkamperen in Zweden

Veel wegen zijn onverhard

Op het platteland zijn veel wegen onverhard, vaak wel in goede staat, maar soms met wasbord of potholes. Alhoewel je op deze wegen vaak wel gewoon 70 km/u mag rijden, is het verstandig om het wat rustiger aan te doen om ongelukken te voorkomen. Kijk er niet van op wanneer Google Maps of een ander navigatiesysteem je dus over een onverharde weg stuurt: dit is in Zweden volkomen normaal.

De Zweden praten meestal prima Engels maar …

In Zweden praten de meeste mensen goed Engels en kun je jezelf redelijk verstaanbaar maken. Een enkele keer lukt dat niet en kun je uiteraard gewoon het ouderwetse handen- en voetenwerk gebruiken om je vraag te stellen. Wat me wel opvalt is dat op veel plekken de informatie alleen in het Zweeds staat, bijvoorbeeld de informatiemappen in je accommodatie of toeristische brochures. Lang leve Google translate dus!

In de zomer wordt het nauwelijks donker

Vanwege de noordelijke ligging wordt het in de zomer nauwelijks donker. In het noorden gaat de zon zelfs rondom de langste dag van het jaar (21 juni) helemaal niet onder. Ben je een lichte slaper en/of ben je bang dat je hierdoor niet kunt slapen? Neem dan absoluut een slaapmasker mee op reis naar Zweden!

De mooiste plekken in Zweden
Altijd fijn: de zonsondergangen in Zweden

Rondreis Zweden met de eigen auto

Met de eigen auto naar Zweden voor een rondreis? Dat is een prima idee! Zo hoef je je geen zorgen te maken over de beschikbaarheid en kun je op je gemak van plek naar plek rijden. Ik kan je de volgende reisorganisaties van harte aanbevelen:
 
Nordic.nl – dé Scandinavië specialist
Voigt Travel
ANWB Reizen
De Jong Intra Vakanties
 
Liever zelf je rondreis samenstellen? Dat kan natuurlijk ook! Je overtocht boek je snel en eenvoudig bij Stena Line, een aanrader. Tip: boek zo vroeg mogelijk voor het beste tarief! Je overnachtingen boek je het beste via Booking.com – of zoek een vakantiehuis via Interhome!

Verder lezen over Zweden? Bestel dan mijn Reishandboek Zweden:

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

De mooiste routes in Zweden

Op zoek naar mooie routes, kampeerplekken en andere handige tips? Koop dan het ANWB Camperboek, een prachtig boek van bijna 300 pagina’s. Hier staan maar liefst 16 mooie routes in Zweden in, talloze bezienswaardigheden, tips en een wegenkaart. Ook de moeite waard indien je met de auto gaat! Hij is te bestellen bij de ANWB webshop of Bol.com en ik heb er al heel veel uur in zitten bladeren voor mijn volgende reis!
 

Conclusie en disclaimer eerste keer Zweden

Hopelijk vond je dit artikel met tips en weetjes over Zweden nuttig. Heb je nog vragen en/of toevoegingen? Laat ze dan gerust achter in de comments! Bezoek voor meer Zweden tips ook zeker onze Zweden startpagina met nog meer tips, leuke routes en andere bijzondere plekken in Zweden. Ga je op reis met het gezin, lees dan hier meer tips voor je familierondreis in Zweden.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *