Op de Hovfjället
we12inspire

Eenzaamheid op reis – dit is hoe ik ermee om ga (en tips voor jou)

Eenzaamheid op reis is iets waar alle soloreizigers vroeg of laat wel een keer mee te maken krijgen. Of je nu een week of een jaar op reis bent, grote kans dat het eenzaamheidsmoment(je) een keer toeslaat. Komende week heb ik een ‘Ask me Anything’ voor mijn podcast op stapel staan waarbij volgers hun vragen konden insturen via Instagram. Een vraag die me meermaals is gesteld is wat ik doe als ik me eenzaam voel op reis. Lijstjes met alle tips en tools zijn er al genoeg op internet te vinden. Bovendien zijn dat vaak ‘oplossingen’ die niet bij me passen of slechts van tijdelijke aard zijn, heb ik gemerkt. In dit artikel dus geen ’10 x wat te doen als je je eenzaam voelt op reis’, maar wel mijn persoonlijke ervaringen over het eenzame gevoel én hoe ik daarmee omga. Mocht je er wat aan hebben, dan is dat mooi meegenomen. Kun je er niks mee, dan is dat natuurlijk ook prima.
 
Ik geef er trouwens de voorkeur aan om het niet eenzaamheid maar het ‘t eenzame gevoel te noemen. Eenzaamheid roept mij een heel zwaarmoedig gevoel op, terwijl ik het wanneer ik het een eenzaam gevoel noem, veel beter kan relativeren. Steek die tip maar vast in je zak by the way!
 

Bosbessen plukken
Bosbessen plukken
 

Eenzaamheid op reis: wat is het gevoel nu echt?

Bij mezelf merk ik dat ik me snel eenzaam ga voelen op het moment dat ik niet lekker in mijn flow zit. Zoals laatst toen ik in vrieskou naast een berg kampeerde. Maar ook op het moment dat ik mijn PMS fase in ga. Ik besteedde hier vroeger nooit aandacht aan, maar sinds ik met de pil ben gestopt, merk ik dat ik veel gevoeliger ben voor hormonen en de daarbij behorende emoties. Zodra ik merk dat het eenzame gevoel toeslaat als ik ongesteld moet worden, weet ik dat ik het niet al te serieus moet nemen. Komt het op een ander moment, dan weet ik dat het interessant is om te onderzoeken wat er nu écht met me aan de hand is.
 

Wij zijn heel goed in vervelende gevoelens wegstoppen

Wij zijn als mens over het algemeen erg goed in het negeren van gevoelens die we als onprettig ervaren. Eenzaamheid dus ook. Wanneer je niet op reis bent, is het lekker makkelijk om met een vriend of vriendin af te spreken om op die manier niet alleen te hoeven zijn en op die manier geen gehoor te hoeven geven aan je onprettige gevoelens. Maar wanneer je op solo reis bent kan het zomaar zijn dat je een tijdje alleen bent waardoor die gevoelens opkomen, maar je ze niet weg kunt stoppen door met iemand af te spreken.
 
De oplossing lijkt dan natuurlijk om met mensen te gaan afspreken. Maar hé, dan stop je die gevoelens weer weg en komen ze later waarschijnlijk alsnog terug, misschien wel dubbel zo hard. Daarom heb ik mezelf aangeleerd om het gevoel van eenzaamheid lekker te ondergaan. Want thuis is ook niet alles altijd 24/7 leuk en gezellig, dus waarom zou het op reis wel zo moeten zijn?
 
Alhoewel ik heel goed alleen kan zijn en ik ontzettend goed naar m’n zin heb wanneer ik in mijn eentje reis, heb ik ook weleens het gevoel dat ik me wat eenzaam voel. Maar vaak is er dan een achterliggend iets waardoor dat gevoel opkomt. Op het moment dat ik dit schrijf, ben ik al de hele middag en avond bezig met een aangifte en moet ik morgen naar het politiebureau (niks ernstigs, geen zorgen, het is iets materieels). Dat zorgt voor stress en een vervelend gevoel. Waardoor ik iemand mis om tegenaan te klagen en iemand mis om even mee te sparren. Dat triggert dan het eenzame gevoel.
 
Maar eigenlijk ben ik helemaal niet eenzaam. Want ik heb vanmiddag een fika gedaan met oud-collega Linda, zie overmorgen een Gold Workds collega en vanaf zaterdag reist vriendin Sandra een paar dagen met me mee. Bovendien heb ik bijna dagelijks contact met mijn vriendinnen in Nederland, die ik normaal gesproken ook niet elke week zie.
 

helags zweden
Foto voor thuis
 

Alles wat je aandacht geeft groeit

Wellicht ken je de uitdrukking ‘alles wat je aandacht geeft groeit’. Oftewel hoe meer jij met iets bezig bent, hoe groter het wordt in je beleving. Daarom sta ik mezelf, wanneer ik me rot voel op reis, toe om één dag even helemaal te zwelgen in zelfmedelijden. Dan mag ik chocola eten, een fles wijn drinken, de hele dag op bed liggen of Netflixen. Er aan toegeven is echt voor mij de beste oplossing, want de dag erna is het eigenlijk altijd alweer over. Is het niet over, dan kom ik in actie!
 

Actie modus!

Ik weet namelijk heel goed wat ik moet doen als ik me rot voel. En dat is het tegenovergestelde van hierboven. Dus: gezond eten, erop uit trekken, bewegen, mediteren. Lief zijn voor mezelf en mijn lijf op de juiste manier. Ik hoef niet eens zozeer contact te hebben met andere mensen, maar dat is heel persoonlijk. Ik ben zoals ik al zei erg graag op mezelf en heb totaal geen problemen met mezelf vermaken, juist wanneer ik alleen reis. Maar ik kom dus wel in actie als het eenzame gevoel lang dreigt aan te houden. Want van dagenlang zielig op bed liggen is nog nooit iemand beter geworden. Er is ook een middenweg namelijk. Niet alles hoeft altijd 100% leuk en awesome te zijn.
 

Wandelen in de natuur van Laponia
Wandelen in de natuur van Laponia
 

Het is OK!

Ik merk, met name aan het aantal vragen dat ik over het thema eenzaamheid kreeg, dat er toch een soort van taboe heerst op je eenzaam voelen op reis. Maar waarom is dat eigenlijk? Is het nu echt zo erg om je eenzaam te voelen op reis? Waarom zou dat niet mogen? Waarom is het verkeerd? Waarom vind je het ongemakkelijk? Ik snap dat je wellicht geen zin hebt om daar over na te denken, maar probeer het eens. Want als je de lading er vanaf haalt, lijkt het bij mij vaak ineens al een stuk minder erg te zijn.
 
Nogmaals: het is okee om je af en toe even eenzaam te voelen op reis. Ben je een complete reis eenzaam, dan denk ik dat soloreizen wellicht niet voor jou is (is ook okee he!) of dat er een achterliggend probleem is. Maar dat is niet aan mij of om te lossen voor je, dat zul je echt zelf, eventueel met behulp van een professional, moeten doen. Dat ben ik uiteraard niet. Ik ben slechts een blogger en wereldreiziger die haar ervaringen op het gebied van je eenzaam voelen op reis met je deelt.
 

En dan toch nog wat tips

Ik sluit af met de dingen die ik doe als ik me dus even niet happy voel op reis:
– Iets lekkers eten en/of drinken (maar dronken word ik niet en ik overeet ook niet)
– Een fijn hotel boeken voor mezelf
– Bellen of voiceberichten sturen met ‘thuis’
– Mediteren (lange leve Headspace)
– Uitwaaien (buiten ja!)
– Een podcast luisteren of boek lezen van Gabrielle Bernstein over persoonlijke ontwikkeling
– Een ticket naar huis zoeken, bijna boeken en dan ineens bedenken dat ik echt nog niet naar huis wil
 

Podcast live vanuit Zweden

De vraag hoe ik omga met eenzaamheid op reis komt ook uitgebreid aan bod tijdens de meest recente podcast die ik opnam. Je luistert hem hier:
 

 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb je hiermee wat inspiratie gegeven aan wat je kunt doen als je eenzaamheid op reis ervaart. Ik ben geen coach of psycholoog, alles wat ik hierboven omschrijf heb ik geleerd van mijn eigen psychologen, therapeuten en coaches.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *