trektocht in Grövelsjön
we12hike,  zweden

Een mini-trektocht in Grövelsjön, Zweden

Enkele weken geleden vertelde ik je over het bijzondere Grövelsjön in Zweden en hoe we hier vanuit Nederland naartoe reisden. In dit blogartikel neem ik je mee op een trektocht die we hier maakten, door de bergen en te midden van de rendieren. We staken fjälls over, trotseerden snelstromende rivieren en kampeerden in het wild met uitzicht op één van de meest onbereikbare wildernisgebieden van Zweden: het Töfsingdalen National Park. Veel lees- en inspiratieplezier!

We plannen een tocht

Het fijne aan Zweden is het allemansrecht: oftewel de vrijheid om te recreëren waar je wilt. Zo maken wij tijdens onze hikes in Zweden zelden gebruik van de mogelijkheid om bij en/of in een hut te slapen, maar zetten we ons tentje vaak middenin de wildernis op, ver weg van andere mensen en vaak met de meest fabelachtige uitzichten. Op veel plekken in de Zweedse fjälls hoef je eigenlijk niet een vaste route te lopen, juist omdat je vaak gewoon je tentje op mag zetten.
 
Nadat we in Grövelsjön Fjällstation even bijgekomen zijn van de lange reis naar Zweden, besluiten we dat we het gebied graag verder te voet willen verkennen. Bij de receptie van het berghotel hangt een wandelkaart en we zien dat er in de vallei achter Grövelsjön een groot meer ligt: Hävlingen. Aan de oevers van het meer ligt Hävlingensstugorna, een populaire bestemming voor wandelaars. Ook staat op de kaart een lijn gemarkeerd die het gebied aangeeft waarbinnen je niet mag wildkamperen: die zit net boven de boomgrens dus er is ruimte genoeg om met uitzicht te kamperen. En dus pakken we de rugzakken in en gaan we op avontuur!

wandelen in Zweden in Grøuvelsjön
De rugzak staat klaar
Wandelinformatie Grövelsjön Zweden
Wandelinformatie voor Grövelsjön

Långfjället over

De wandeltocht die we in gedachten hebben voert ons de Långfjället over, diep de natuur van het uiterste noordwesten van Dalarna in. Dit is tevens een sectie van de Södra Kungsleden, oftewel de zuidelijke Kungsleden. Ik heb hier de GPX bestanden nog van op mijn vakantie van vorig jaar, toen ik rondom Sälen wandelde. Al direct vanaf het fjällstation stijgt het pad bijna loodrecht bergopwaarts. Soms over toendra, soms over een rotspartij. Zo snel als wij stijgen, breidt het uitzicht onder en achter ons zich uit. Alhoewel het de afgelopen dagen vooral heel veel geregend heeft, lijkt het erop alsof we vandaag mazzel hebben met het weer.

Uitzicht op Grövelsjön vanaf Långfjället
Uitzicht op Grövelsjön vanaf Långfjället

Daar bovenop de berg

Het is druk op het pad, de meeste wandelaars zijn op pad naar de 1.103m hoge Jakobshöjden. Het is hier echter zo druk dat we, zodra we op de bergpas staan, besluiten deze bergtop links te laten liggen en onze weg te vervolgen, weg van de andere mensen vandaan. En dat lukt, want nog geen half uur later lijkt de grootste drukte over te zijn en voelt het alsof we alleen op de berg staan. Ondertussen wordt het uitzicht steeds weidser. Links openbaart zich Pråahta – een lange vlakke berg op de grens met Noorwegen. Rechts van ons ligt de Storvätteshågna, een top van 1.203 meter hoog. Wanneer we de ‘pas’ over zijn, vlakt het pad af en lopen we over een breed karrenspoor op de fjäll.

Uitzicht Hävlingen
Uitzicht op Hävlingen
Töfsingdalen view
Uitzicht op Töfsingdalen

Op zoek naar een wildkampeerplek

We willen net buiten de grenzen van het afgebakende gebied kamperen. Alhoewel we niet verwachten dat er iemand zal controleren, houden we ons uiteraard aan de regels en de onzichtbare grenzen. Ten noordwesten van ons heeft Hävlingen zich geopenbaard, met op de achtergrond besneeuwde toppen in Noorwegen. Hier moeten we als het goed is snel het sneeuwscooterspoor kruisen, dit is waar we willen kamperen, het liefst met uitzicht op het meer. Zodra we bij de schuilhut komen, verlaten we het pad en gaan we struinend op zoek naar een goede wildkampeerplek. We steken een snelstromende rivier over op een smalle plek (big jump!) en gaan op zoek naar een richel. Dan ineens vinden we hem: onze perfecte kampeerspot.

Wildkamperen in Zweden
Wildkamperen in Zweden

Kamperen in het licht

Mijn wandelmaatje zet de tent op terwijl ik ga zitten en geniet van het immense uitzicht dat ik vanaf hier heb. Ver beneden mij ligt Hävlingen, daarachter besneeuwde toppen. Pal voor me ligt de wildernis van Töfsingdalen National Park. Dit natuurgebied is niet per auto bereikbaar en ontvangt hierdoor nauwelijks bezoekers. Zodra de tent staat gaan we op micro-avontuur: we gaan geweien zoeken! Mijn wandelmaatje vindt al snel de eerste en dat nodigt uit tot meer: we struinen urenlang over de fjäll, steeds weer op zoek naar dat ene stukje wit in al het groen en bruin. Uiteindelijk vinden we zo’n zes verschillende (stukken van) geweien, her en der verspreid in het landschap.
 
Omdat het niet donker wordt, is het gevoel voor dag en nacht verdwenen. We voelen echter aan ons lichaam dat het tijd is om te gaan eten en uiteindelijk: om te gaan slapen. We koken een maaltijd en ritsen onze slaapzakken dicht. Donker wordt het die nacht niet maar omdat we ontzettend moe zijn, slapen we als een blok.
 
Lees ook: review van de MSR Hubba Hubba NX 2-persoons trekkerstent

De perfecte wildkampeerspot
De perfecte wildkampeerspot

Struinen naar het juiste pad

De volgende ochtend genieten we van een bak koffie in de volle zon. Omdat er redelijk wat wind staat zijn er bijna geen muggen en dat is fijn! We besluiten niet terug te lopen naar het pad, maar koers te zetten met kaart en kompas naar het wandelpad dat op ongeveer een kilometer van ons vandaan moet liggen. Ik krijg een mini-cursus navigeren en met de rugzakken weer op, komen we inderdaad niet veel later bij het pad uit. Aan de voet van Storvätteshågna liggen enkele kleine meertjes, waar een trail langs leidt. Ons doel is om op die trail te komen en vanaf hier terug te lopen naar Grövelsjön. Niet alle riviertjes zijn bebrugd en her en der moeten we te voet een waterval oversteken. Avontuurlijker wordt het niet!
 

wandelen in zweden de bergmeertjes van Grövelsjön
De bergmeertjes van Grövelsjön

Terug naar Grövelsjön

We dalen af de vallei tussen de meertjes in. Dit blijkt een populaire bestemming voor tentjes: we tellen er minstens vijftien. Vooral gezinnen vertoeven hier aan de waterkant, maar wij gaan snel verder. Inmiddels is onze watervoorraad bijna op en dus zetten we met stevige pas koers terug naar Grövelsjön. Vanaf de meertjes klimmen we en beginnen we uiteindelijk aan de afdaling naar Grövelsjön en de auto. Het is inmiddels een warme dag en een korte broek was geen overbodige luxe geweest. De paden worden langzaam maar zeker drukker en net voor we bij de parkeerplaats komen bereiken we de boomgrens. Nog enkele meters en we staan weer bij de auto: een bijzonder avontuur rijker!

Grövelsjön hiking
Terug naar Grövelsjön

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Regel je reis naar Zweden

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over je reis naar Zweden? Bekijk dan hieronder meer informatie over Zweden bij één van onze partners of maak direct een reservering voor jouw Zweden vakantie!

– Boek je vliegtickets naar Zweden voordelig via Skyscanner.
– Liever met de trein naar Zweden? Bekijk de opties via NS International.
– Een overtocht naar Zweden boek je bij Stena Line of vergelijk alle overtochten van andere rederijen hier.

– Accommodaties regel je eenvoudig én voordelig via Booking.com.
– Bekijk hier het camping aanbod van ASCI. Vergeet ook niet om een ASCI kampeerkaart te kopen voordat je op reis gaat.

– Liever een volledig verzorgde rondreis naar Zweden? Bekijk dan eens het aanbod van de onderstaande reisorganisaties:

SNP Natuurreizen heeft prachtige natuurreizen met een actief karakter.
Voigt Travel heeft een ruim aanbod van rondreizen in Zweeds-Lapland.
BBI Travel heeft een uitgebreid aanbod zomervakanties in Zweden.

Verder lezen over Zweden

Hopelijk vond je dit artikel nuttig! Wil je verder lezen over mijn avonturen in Zweden? Bezoek dan mijn Zweden startpagina boordevol weetjes en tips. Ik emigreerde in de zomer van 2023 naar Zweden en alle blogs berusten dan ook uitsluitend op persoonlijke ervaringen.

De volgende blogs vind je ook vast leuk:

Paklijst Zweden: dit moet mee op vakantie.
Eerste keer Zweden? Hier vind je al mijn tips!
De mooiste plekken in Zweden vind je in dit handige overzicht.

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

Conclusie en disclaimer

Ons bezoek aan Grövelsjön werd mede mogelijk gemaakt door Visit Dalarna. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van onszelf. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke links een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *