Grövelsjön Zweden
we12hike,  zweden

Een mini-trektocht in Grövelsjön, Zweden

Enkele weken geleden vertelde ik je over het bijzondere Grövelsjön in Zweden en hoe we hier vanuit Nederland naartoe reisden. In dit blogartikel neem ik je mee op een trektocht die we hier maakten, door de bergen en te midden van de rendieren. We staken fjälls over, trotseerden snelstromende rivieren en kampeerden in het wild met uitzicht op één van de meest onbereikbare wildernisgebieden van Zweden: het Töfsingdalen National Park. Veel lees- en inspiratieplezier!
 

trektocht in Grövelsjön
Op mini-trektocht in Grövelsjön
 

We plannen een tocht

Het fijne aan Zweden is het allemansrecht: oftewel de vrijheid om te recreëren waar je wilt. Zo maken wij tijdens onze hikes in Zweden zelden gebruik van de mogelijkheid om bij en/of in een hut te slapen, maar zetten we ons tentje vaak middenin de wildernis op, ver weg van andere mensen en vaak met de meest fabelachtige uitzichten. Op veel plekken in de Zweedse fjälls hoef je eigenlijk niet een vaste route te lopen, juist omdat je vaak gewoon je tentje op mag zetten.
 
Nadat we in Grövelsjön Fjällstation even bijgekomen zijn van de lange reis naar Zweden, besluiten we dat we het gebied graag verder te voet willen verkennen. Bij de receptie van het berghotel hangt een wandelkaart en we zien dat er in de vallei achter Grövelsjön een groot meer ligt: Hävlingen. Aan de oevers van het meer ligt Hävlingensstugorna, een populaire bestemming voor wandelaars. Ook staat op de kaart een lijn gemarkeerd die het gebied aangeeft waarbinnen je niet mag wildkamperen: die zit net boven de boomgrens dus er is ruimte genoeg om met uitzicht te kamperen. En dus pakken we de rugzakken in en gaan we op avontuur!
 

wandelen in Zweden in Grøuvelsjön
De rugzak staat klaar
Wandelinformatie Grövelsjön Zweden
Wandelinformatie voor Grövelsjön
 

Långfjället over

De wandeltocht die we in gedachten hebben voert ons de Långfjället over, diep de natuur van het uiterste noordwesten van Dalarna in. Dit is tevens een sectie van de Södra Kungsleden, oftewel de zuidelijke Kungsleden. Ik heb hier de GPX bestanden nog van op mijn vakantie van vorig jaar, toen ik rondom Sälen wandelde. Al direct vanaf het fjällstation stijgt het pad bijna loodrecht bergopwaarts. Soms over toendra, soms over een rotspartij. Zo snel als wij stijgen, breidt het uitzicht onder en achter ons zich uit. Alhoewel het de afgelopen dagen vooral heel veel geregend heeft, lijkt het erop alsof we vandaag mazzel hebben met het weer.
 

Uitzicht op Grövelsjön vanaf Långfjället
Uitzicht op Grövelsjön vanaf Långfjället
 

Daar bovenop de berg

Het is druk op het pad, de meeste wandelaars zijn op pad naar de 1.103m hoge Jakobshöjden. Het is hier echter zo druk dat we, zodra we op de bergpas staan, besluiten deze bergtop links te laten liggen en onze weg te vervolgen, weg van de andere mensen vandaan. En dat lukt, want nog geen half uur later lijkt de grootste drukte over te zijn en voelt het alsof we alleen op de berg staan. Ondertussen wordt het uitzicht steeds weidser. Links openbaart zich Pråahta – een lange vlakke berg op de grens met Noorwegen. Rechts van ons ligt de Storvätteshågna, een top van 1.203 meter hoog. Wanneer we de ‘pas’ over zijn, vlakt het pad af en lopen we over een breed karrenspoor op de fjäll.
 

Uitzicht Hävlingen
Uitzicht op Hävlingen
Töfsingdalen view
Uitzicht op Töfsingdalen
 

Op zoek naar een wildkampeerplek

We willen net buiten de grenzen van het afgebakende gebied kamperen. Alhoewel we niet verwachten dat er iemand zal controleren, houden we ons uiteraard aan de regels en de onzichtbare grenzen. Ten noordwesten van ons heeft Hävlingen zich geopenbaard, met op de achtergrond besneeuwde toppen in Noorwegen. Hier moeten we als het goed is snel het sneeuwscooterspoor kruisen, dit is waar we willen kamperen, het liefst met uitzicht op het meer. Zodra we bij de schuilhut komen, verlaten we het pad en gaan we struinend op zoek naar een goede wildkampeerplek. We steken een snelstromende rivier over op een smalle plek (big jump!) en gaan op zoek naar een richel. Dan ineens vinden we hem: onze perfecte kampeerspot.
 

Wildkamperen in Zweden
Wildkamperen in Zweden
 

Kamperen in het licht

David zet de tent op terwijl ik ga zitten en geniet van het immense uitzicht dat ik vanaf hier heb. Ver beneden mij ligt Hävlingen, daarachter besneeuwde toppen. Pal voor me ligt de wildernis van Töfsingdalen National Park. Dit natuurgebied is niet per auto bereikbaar en ontvangt hierdoor nauwelijks bezoekers. Zodra de tent staat gaan we op micro-avontuur: we gaan geweien zoeken! David vindt al snel de eerste en dat nodigt uit tot meer: we struinen urenlang over de fjäll, steeds weer op zoek naar dat ene stukje wit in al het groen en bruin. Uiteindelijk vinden we zo’n zes verschillende (stukken van) geweien, her en der verspreid in het landschap.
 
Omdat het niet donker wordt, is het gevoel voor dag en nacht verdwenen. We voelen echter aan ons lichaam dat het tijd is om te gaan eten en uiteindelijk: om te gaan slapen. We koken een maaltijd en ritsen onze slaapzakken dicht. Donker wordt het die nacht niet maar omdat we ontzettend moe zijn, slapen we als een blok.
 
Lees ook: review van de MSR Hubba Hubba NX 2-persoons trekkerstent
 

De perfecte wildkampeerspot
De perfecte wildkampeerspot
 

Struinen naar het juiste pad

De volgende ochtend genieten we van een bak koffie in de volle zon. Omdat er redelijk wat wind staat zijn er bijna geen muggen en dat is fijn! We besluiten niet terug te lopen naar het pad, maar koers te zetten met kaart en kompas naar het wandelpad dat op ongeveer een kilometer van ons vandaan moet liggen. David geeft me een mini-cursus navigeren en met de rugzakken weer op, komen we inderdaad niet veel later bij het pad uit. Aan de voet van Storvätteshågna liggen enkele kleine meertjes, waar een trail langs leidt. Ons doel is om op die trail te komen en vanaf hier terug te lopen naar Grövelsjön. Niet alle riviertjes zijn bebrugd en her en der moeten we te voet een waterval oversteken. Avontuurlijker wordt het niet!
 

wandelen in zweden de bergmeertjes van Grövelsjön
De bergmeertjes van Grövelsjön
 

Terug naar Grövelsjön

We dalen af de vallei tussen de meertjes in. Dit blijkt een populaire bestemming voor tentjes: we tellen er minstens vijftien. Vooral gezinnen vertoeven hier aan de waterkant, maar wij gaan snel verder. Inmiddels is onze watervoorraad bijna op en dus zetten we met stevige pas koers terug naar Grövelsjön. Vanaf de meertjes klimmen we en beginnen we uiteindelijk aan de afdaling naar Grövelsjön en de auto. Het is inmiddels een warme dag en een korte broek was geen overbodige luxe geweest. De paden worden langzaam maar zeker drukker en net voor we bij de parkeerplaats komen bereiken we de boomgrens. Nog enkele meters en we staan weer bij de auto: een bijzonder avontuur rijker!
 

Grövelsjön hiking
Terug naar Grövelsjön
 

Conclusie en disclaimer

Ons bezoek aan Grövelsjön werd mede mogelijk gemaakt door Visit Dalarna. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van onszelf. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke links een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 
Wil je verder lezen? Hier vind je alle wandelinformatie over Grövelsjön. Of bezoek onze wandelen in Zweden pagina voor meer wandeltips. Ook leuk: de Zweden startpagina. Veel leesplezier!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *