Nepal is veilig
nepal,  we12inspire

Over het meisje met de speelgoed autootjes in Nepal

Enige tijd geleden kreeg ik via één van mijn social media kanalen een shoutout van iemand die vond dat ik niet bepaald duurzaam reisde. Ze had een blog gelezen over mijn 113 dagen per jaar op reis met een fulltime baan en merkte op dat al dat vliegen nou niet bepaald duurzaam was. Alhoewel ik me daar tot dusverre nauwelijks over bekommerd had, realiseerde ik me toen eigenlijk wel dat ze zeker een punt had. Als je immers meer dan 100 dagen per jaar reist, verdeeld over zo’n 20 verschillende reizen, is je CO2 uitstoot nou niet echt iets om heel trots op te zijn. Deze opmerking zette mij aan het denken. Over mijn manier van reizen, over duurzaam reizen en nog belangrijker, over wat duurzaam reizen voor mij betekent.
 
Eerlijk is eerlijk, duurzaam reizen is een breed begrip. De een vindt het duurzaam als hij zijn CO2 uitstoot van zijn vliegreis voor een paar euro compenseert, de ander vindt dat hij duurzaam reist als hij in een kleinschalige B&B ergens op het platteland verblijft waar uitsluitend biologisch gegeten wordt. Zoals gezegd zette de gemaakte opmerking mij aan het denken. Thuis leef ik best redelijk duurzaam: ik scheid netjes mijn afval, eet nauwelijks vlees (en al helemaal geen plofkip) en had tot voor kort geen auto. Ik reis op- en neer naar mijn werk met de fiets, geef al mijn kleding die ik niet meer gebruik aan goede doelen en douche maar heel kort. Maar hoe zit het met mijn reizen?
 
Eigenlijk was mijn vraag al snel beantwoord. Duurzaam reizen is voor mij wandelen en dan zo min mogelijk georganiseerd. Dus geen luxe hotels onderweg maar met de tent of bij locals overnachten, geen bagagetransport per auto maar op mijn eigen rug of eventueel een lokale drager en zo min mogelijk gebruik maken van een (dikke) huurauto. Deze gedachte bracht mij al snel terug naar mijn reis naar Nepal, een land waar ik sinds mijn trektocht naar Mount Everest Base Camp in 2015 verliefd op ben geworden. Het was dan ook een makkelijke keuze dat mijn eerste verre reis die ik voor dit jaar boekte er eentje naar Nepal werd. Uiteindelijk liep het geheel wat anders en besloot ik van mijn twee-weekse reis een wereldreis te maken, maar Nepal staat in ieder geval op de planning om bezocht te worden.
 
Alhoewel men in Nepal maar weinig bezig is met duurzaamheid, was voor mij het reizen daar het meest duurzame dat ik ooit deed. Okee, Kathmandu barst van de luchtverontreiniging, maar het gedeelte dat ik bezocht (de Khumbu vallei) was schoon, zuiver en nog redelijk authentiek. Wat hier met name indruk op mij maakte, is de ontzettende hartelijkheid van de mensen. Ik ben geen enkele Nepalees tegen gekomen waarbij ik het gevoel had dat ik op mijn hoede moest zijn. De locals zijn ontzettend vriendelijk, gastvrij en bovenal optimistisch. Ik kan je honderd en een verhalen vertellen van de mensen die ik daar gesproken heb. Over de toeristen die hier met helikopters naartoe vliegen en dan roepen ‘ik heb Everest Base Camp gehaald’ (say what?), over de eigenaresse van een teahouse die haar levenswerk door één beving verwoest zag worden en over onbaatzuchtige artsen die hoog in de bergen leven om trekkers te behoeden voor hoogteziekte.
 
namche-bazaar1-1000x664
Eén van de momenten die mij het meeste is bijgebleven is die waarop ik twee nachten in Machhermo bleef. Normaal gesproken is dit slechts een overnachtingsplek op de route naar Gokyo en Cho La Pass, maar omdat ik al een aantal dagen ziek was, besloot de gids dat het verstandig was om hier een rustdag in te lassen voor mij. Ik bezocht er de eerder genoemde dokter en had dus zomaar een vrije dag op een plek waar de wandelaars ‘s ochtends vroeg vertrekken en pas in de middag komen er weer nieuwe trekkers. In de ochtend at ik verplicht een kom ontzettend smerige pap (maar die moest ik opeten voor we verder konden, ik at namelijk al dagen nagenoeg niks) en terwijl ik aan het worstelen was met mijn pap, kwam er een klein meisje nieuwsgierig om de hoek kijken. In haar hand had ze een tweetal kleine speelgoedautootjes en ze wilde met mij spelen. Omdat ik alle tijd van de wereld had, heb ik een paar uurtjes met haar gespeeld, in het zonnetje van het terras. Mijn gids Jangbu Sherpa vertaalde onze conversaties. Zo kwam ik er achter dat ze nog nooit een auto had gezien (de Khumbu vallei is immers niet per auto bereikbaar) en dat ze dus ook nog nooit in Kathmandu was geweest. Als ze vier zou worden, zou ze bij haar tante in de stad gaan wonen om naar school te gaan. Terwijl we druk aan het spelen waren, bedacht ik me dat ze waarschijnlijk nooit zou kunnen wennen aan het leven in de stad. Hier hoog in de bergen in Machhermo is geen verontreiniging, geen criminaliteit en geen prestatiedrang. Hier kon ze gewoon haarzelf zijn, spelen met de autootjes met passerende trekkers en genieten van de schoonste lucht ter wereld. Wat een leven. Ik hoop nog steeds dat het haar goed gaat, inmiddels in de grote stad.
 
Van het meisje heb ik heel bewust geen foto’s gemaakt. Ik ben namelijk niet zo van het maken van foto’s van mensen. Ik heb een hekel aan toeristen die een enorme toeter ongevraagd in het gezicht duwen van een local en vervolgens thuis laten zien wat een prachtige foto’s ze wel niet hebben. Ik weet heus wel dat niet iedereen het zo doet, maar ik ben er vaak verdrietig van dat mensen die zichzelf reizigers noemen, ongevraagd foto’s van mensen maken. Op het moment dat ik met het meisje aan het spelen was, voelde het maken van foto’s gewoon niet gepast.
 
yaks-namche-ebc-1000x750
Mijn trektocht door de Khumbu vallei was dus voor mij een typisch voorbeeld van duurzaam reizen. Oftewel te voet het landschap verkennen, gebruik maken van lokale gidsen en dragers, overnachten in de lokale theehuizen (en dus niet in de dure toeristenhotels) en vooral niet bezig zijn met de dagelijks beslommeringen. Lopen, eten, slapen was alles wat ik deed. Als ik terug kijk op de reizen die ik maakte, was dit een van de beste ooit. Even helemaal back to basic, even leren hoe het is om gelukkig te kunnen zijn met weinig materiële zaken en vooral ontzettend te kunnen genieten van de lokale bevolking die nog steeds ontzettend hard bezig zijn is om te herstellen van al het leed dat hen is overkomen tijdens de aardbeving van 2015.
 
Wanneer ik in november opnieuw in Nepal aan kom, weet ik al dat ik opnieuw een fantastische periode tegemoet ga. Niet alleen omdat ik smoorverliefd ben op de (letterlijk en figuurlijk) adembenemend mooie Himalaya maar ook omdat ik, door hier te voet rond te reizen, op mijn eigen manier een steentje bijdraag aan duurzaam reizen. Dus niet door een paar euro van mijn bankrekening te doneren, maar door te wandelen, te genieten en te communiceren met de locals.
 
namche-view-1000x664
Ook interesse om duurzaam(er) te gaan reizen? Neem dan eens een kijkje op de website van reisorganisatie Better Places. Zij brengen je rechtstreeks in contact met reisspecialisten over de hele wereld die je adviseren hoe je het beste kunt reizen met passie en respect voor de lokale bevolking.
 
Wat betekent duurzaam reizen voor jou? En wat doe je er zelf aan? Ik ben benieuwd!
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk
Wat niemand je vertelt over de trektocht naar Everest Base Camp
Nepal: een hoofd vol emoties
Mijn persoonlijke verhalen over de trektocht naar Everest Base Camp
 
Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 
[Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Better Places. Alle gegeven meningen zijn uiteraard die van mijzelf]

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *