Uitzichten over Kobåset vanaf de Drottingleden
we12hike,  zweden

Drottningleden: een mooie daghike in Vindelfjällen Natuurreservaat

Ben je op zoek naar een mooie dagwandeling in het Vindelfjällen Natuurreservaat in Zweden? Dan is de Drottningleden een uitstekende optie. Deze 8 kilometer lange wandeling tussen Hemavan en Laisaliden staat ook wel bekend als het kleine zusje van de beroemde Kungsleden (Koningspad) want “drottning” is koningin in het Zweeds.

Funfact: de Drottningleden werd in 2002 geopend door Koningin Silvia van Zweden. Omdat het stukje bij Laisaliden erg steil is, werd hier speciaal voor haar een serie trappen aangelegd zodat ze niet hoefde te klimmen.

De Drottningleden is een relatief eenvoudige bergwandeling tussen het dorp Hemavan en het verlaten Laisaliden. Je loopt als het ware op de bergflank, waardoor je met goed weer prachtige uitzichten hebt over de toppen van het Vindelfjällen Natuurreservaart, de bergen van Jöfjället en in de verte zelfs de besneeuwde toppen van Noorwegen.

Vanwege de ligging aan de “gunstige” kant van de berg is de Drottningleden meestal een van de eerste begaanbare wandelpaden in het Vindelfjällen Natuurreservaat van het seizoen. Vanaf eind mei kun je de route normaal gesproken zonder problemen lopen, maar kun je nog wel een aantal kleine sneeuwvelden treffen.

In de winter kun je een deel ervan (vanaf Laisaliden) met sneeuwschoenen doen, maar dit is afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw en de temperatuur. Ik liep hem voor het laatst medio april en kon toen een groot deel van de trail al met mijn gewone boots lopen, een deel liep ik nog met mijn sneeuwschoenen.

Ben je er niet zeker van of je hem al kunt doen ivm sneeuw, informeer dan bij Naturum Vindelfjällen in Hemavan naar de status van de trail.

Drottningleden in het voorjaar
Drottningleden in het voorjaar
Drottningleden begin september
Drottningleden begin september

Afstand, vervoer, markeringen

De lengte van de trail is 8 kilometer enkele reis, ik verwacht dat je er ongeveer drie uur over doet per enkele reis. De Drottningleden is een lijnwandeling tussen Naturum Vindelfjällen en Laisaliden. Helaas is er geen openbaar vervoer naar Laisaliden dus indien je niet heen- en terug dezelfde route wilt lopen, moet je gebruik maken van twee auto’s of een taxi.

De route is goed gemarkeerd met oranje beschilderingen. Boven de boomgrens op stenen, tussen de bomen op de boomstammen. Let op: de rode kruizen geven de wintertrail aan, dit is een skitrail en niet geschikt om te lopen wanneer er geen sneeuw meer ligt.

Start van Drottningleden
Start van Drottningleden
Op de Drottningleden met uitzicht over de bergen
Op de Drottningleden met uitzicht over de bergen

Wat je onderweg mag verwachten

De Drottningleden is een prachtige route door een van de mooiste natuurgebieden van Zweden. Alhoewel de trail bij buitenlanders nog relatief onbekend is, vind je er vooral veel Zweden en Noren, die in Hemavan een vakantiehuis hebben.

Afhankelijk of je van oost naar west of andersom loopt, loop je grotendeels over een bergflank. Soms is het pad breed en vlak, soms smal en stenig, maar voor iedereen met een goede wandelconditie zal de Drottningleden geen problemen opleveren.

Vlak voor Hemavan begin je aan de afdaling en steek je een prachtige kloof met watervallen over. Hier is het pad regelmatig steil en stenig. Als je vanuit Laisaliden begint, heb je aan de rechterhand de bergen van Vindelfjällen liggen en aan de linkerhand zie je Jöfjället. Het pad gaat soms achter enkele toppen langs, die eenvoudig te beklimmen zijn. Zelf loop ik meestal over deze toppen in plaats van op de trail, simpelweg vanwege de prachtige uitzichten. Conform het Allemansrecht in Zweden is dit gewoon toegestaan.

Vindelfjällen Naturreservaat
Watervallen en bergen

Hoe kom je in Hemavan?

Hemavan ligt aan de E12 tussen Umeå en Noorwegen. Vanaf Storuman is het nog ongeveer twee uur rijden. Reis je met het openbaar vervoer, dan zijn er meerdere bussen per dag vanaf Umeå naar Hemavan. Je kunt je ticket het beste van tevoren kopen in de TA bussen app van Länstrafik Västerbotten. Hemavan heeft ook een vliegveld, luchtvaartmaatschappij PopulAir heeft zes dagen in de week vluchten tussen Stockholm Arlanda en Hemavan (niet op zaterdag).

Herfst in Vindelfjällen
Herfst in Vindelfjällen

Verder nog handig om te weten

Er is geen camping in Hemavan (alleen een slechte wintercamping) maar je kunt prima overnachten in Hemavan Fjällhotel, hier hebben ze zowel meerpersoonskamers als privé-kamers. Heb je een iets ruimer budget, dan is Tunet een prima optie. In Hemavan is een grote supermarkt en er is een outdoorwinkel in hetzelfde winkelcentrum. Alle kleine benodigdheden voor je wandeling kun je hier nog kopen. Voor een goede dagenslunch of een kop koffie kun je terecht bij FICA. Goede burgers hebben ze bij Fjällkitchen.

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

Regel je reis naar Zweden

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over je reis naar Zweden? Bekijk dan hieronder meer informatie over Zweden bij één van onze partners of maak direct een reservering voor jouw Zweden vakantie!

– Boek je vliegtickets naar Zweden voordelig via Skyscanner.
– Liever met de trein naar Zweden? Bekijk de opties via NS International.
– Een overtocht naar Zweden boek je bij Stena Line of vergelijk alle overtochten van andere rederijen hier.

– Accommodaties regel je eenvoudig én voordelig via Booking.com.
– Bekijk hier het camping aanbod van ASCI. Vergeet ook niet om een ASCI kampeerkaart te kopen voordat je op reis gaat.

– Liever een volledig verzorgde rondreis naar Zweden? Bekijk dan eens het aanbod van de onderstaande reisorganisaties:

SNP Natuurreizen heeft prachtige natuurreizen met een actief karakter.
Voigt Travel heeft een ruim aanbod van rondreizen in Zweeds-Lapland.
BBI Travel heeft een uitgebreid aanbod zomervakanties in Zweden.

Conclusie en verder lezen

Hopelijk heb ik je met dit artikel enthousiast gemaakt voor een wandeling over de Drottningleden. Heb je nog vragen? Laat dan gerust een comment achter. Wil je verder lezen? Dan zijn de volgende blogs ook leuk voor je:

Of bezoek mijn Zweden startpagina met meer dan 50 artikelen over Zweden. Sinds de zomer van 2023 woon ik in Zweeds Lapland en op mijn site vind je bovendien veel verhalen over mijn leven in Zweden.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!