Waddenzee Werelderfgoed
nederland,  we12inspire

Droogvallen en wadlopen op de Waddenzee

Wist jij dat de Waddenzee op de UNESCO werelderfgoedlijst staat? Het landschap wordt hier gevormd door wind en water en zit boordevol leven. Miljoenen trekvogels maken elk jaar een tussenstop in het Waddengebied op hun doorreis naar warmere of koudere oorden. Er leven talloze vogelsoorten, zeehonden, bruinvissen en vele andere dierensoorten in het Waddengebied. De meest bijzondere manier om de Waddenzee te verkennen is tijdens een droogvallen en wadlopen excursie. In dit artikel vertel ik je er alles over! Check voor je verder leest eerst de korte video die ik maakte:
 

 

Aankomst in Harlingen

Het is een koele ochtend in september als ik vanuit Arnhem in de auto naar Harlingen stap, een rit van zo’n twee uur. Ik vertrek ruim voor zonsopkomst want om 09.00u vertrekt het schip waarmee ik op avontuur ga. Terwijl ik het Ketelmeer oversteek zie ik rechts van me de zon opkomen boven een laag hangende mistwolk. Niet veel later ben ik in Harlingen. Ik parkeer mijn auto net buiten het centrum en wandel, terwijl de zon verder opkomt naar de ligplaats van het zeilschip de Noordfries, waarmee ik vandaag op expeditie ga.
 

Zonsopkomst in Harlingen
Zonsopkomst in Harlingen
 

Trossen los!

Schipper Maria heet mij en de andere gasten welkom aan boord. Ze geeft een korte uitleg over wat we vandaag gaan doen en hoopt dat er uiteindelijk genoeg wind staat om de zeilen te kunnen hijsen. Op de motor varen we Harlingen uit, de Waddenzee op. Het zonnetje staat inmiddels hoog aan de hemel en we prijzen ons gelukkig dat het vandaag zo’n schitterende dag is om op avontuur te gaan.
 

Vertrek uit Harlingen
Vertrek uit Harlingen
Waddenzee Werelderfgoed
Aan boord van de Noordfries / foto door Tineke Sietsma
 

De zeilen hijsen

Uiteindelijk worden de zeilen gehesen en worden we langzaam door de wind naar het wad geblazen. We mogen meehelpen met het zeilen en hebben verder uitgebreid de tijd om te relaxen aan boord en te genieten van het prachtige weer. Ondertussen geeft Waddenexpert Tom uitleg over de Waddenzee en vertelt hij meer over de geschiedenis van het gebied en wat we van het wadlopen kunnen verwachten. Hond Basta luistert mee.
 

Basta aan boord van de Noordfries op de Waddenzee
Basta aan boord van de Noordfries
 

Vastlopen aan de grond

Na ongeveer een uur op het water ligt de Noordfries stil. We zijn vastgelopen. De bodem van het schip heeft de zandbank geraakt en nu is het afwachten tot het water zakt en laag genoeg staat om van boord te gaan. Het water zakt met ongeveer een halve tot één centimeter per minuut en aangezien het water nu nog ongeveer een meter hoog staat, moet we nog zo’n anderhalf uur wachten.
 
Het droogvallen en het zich terugtrekken van het water is een interessant schouwspel. De vloed kunnen we straks nog beter zien. Dit fenomeen komt tot stand door de aantrekkingskracht van de maan en andere planeten. We liggen net ten westen van Harlingen en het water dat hier wegloopt komt en gaat naar het zeegat tussen Texel en Den Helder. Het totale getijdenverschil is zo’n 2.5 meter.
 

Op de Waddenzee
Op de Waddenzee
 

Droogvallen

De bank waar wij liggen heet de Zuidwal en ligt op enkele kilomters afstand van een onbemand booreiland. Deze zandbank maakt onderdeel uit van de Zuidwalvulkaan, een dode vulkaan die zich zo’n twee kilometer onder het wateroppervlak bevindt. Terwijl de zee langzaam lager zakt, zien we in de verte de eerste vogels op het wad verschijnen, een teken dat de laagste waterstand in aantocht is en het droogvallen een feit is.
 

Droogvallen op de Waddenzee
Droogvallen op de Waddenzee
 

Wadlopen

Er wordt een heerlijke lunch geserveerd en niet veel later is het tijd om het wad op te gaan. Het water staat nog ongeveer 30/40 centimeter hoog maar verderop is het zand al zichtbaar. Ik trek mijn waterschoenen aan, maar dit blijkt geen handige keuze. Al na enkele meters waden kom ik vast te zitten in een diepe geul en word ik vastgezogen. Met behulp van Tom kom ik er weer uit, maar verlies ik bijna mijn schoen. Beter is het dus om blootvoets te gaan en wel zo aangenaam ook.
 
Op het wad mogen we vrij rondlopen en fotograferen. Ik zie duizenden vogelpootjes in het zand, zoek schelpen, eet zeewier (want dat heb ik in de Oosterschelde geleerd) en vind zeesterren en krabbetjes. Het is heel bijzonder om zo op de bodem van de zee te lopen.
 
In de verte varen schepen en Tom vertelt dat deze zo’n 2.5 meter hoger dan ons liggen, oftewel het verschil in hoogte van het water is enorm voor mijn gevoel. Het lijkt echter alsof het minder groot is, mede vanwege de afstand.
 
Na een tijd op het wad te hebben doorgebracht loop ik terug naar de Noordfries, die inmiddels compleet is droog gevallen en wordt omgeven door zand. Ook op de terugweg is het oppassen dat je niet in de geulen stapt (zo wel, dan is het glibberen) en nadat ik vanaf het wad nog wat foto’s van het schip heb gemaakt, is het tijd om weer aan boord te klimmen via de touwladder.
 

Wadlopen op de bodem van de zee
Wadlopen op de bodem van de zee
Vogelafdrukken op het wad
Vogelafdrukken op het wad
Zeilschip Noordfries
Zeilschip Noordfries
Droogvallen op de Waddenzee
Een zeester
 

Wachten op de vloed

Er liggen lekkere hapjes voor ons klaar en we genieten volop van het zonnetje. Ik blader door de Bosatlas van de Wadden. Heel langzaam begint het waterpeil weer te stijgen, maar het duurt nog zo’n twee uur tot het schip weer loskomt. Het is heel bijzonder om het water weer te zien stromen om het schip heen en het water te zien stijgen. Krabben worden meegevoerd door de stroming en enkele uren later is het niet meer waarneembaar dat we hier zojuist op de bodem van de zee hebben gestaan.
 

De stroming van het water tijdens de vloed  en het droogvallen en wadlopen
De stroming van het water tijdens de vloed
 

Terug naar Harlingen

Na een heerlijk diner vaart de Noordfries terug naar Harlingen. Ik mag nog even aan het roer staan maar bak er weinig van, dit is absoluut andere koek dan een sloep besturen, iets dat ik vorig jaar voor het eerst heb gedaan tijdens mijn bezoek aan Waterland van Friesland.
 
Terwijl de zon langzaam zakt keert de rust op zee terug. Er zijn nauwelijks andere schepen meer en af en toe waait er een zeemeeuw over. Net voor zonsondergang bereiken we de haven van Harlingen, waarmee een bijzondere ervaring ten einde is gekomen.
 

Aan het roer van de Noordfries
Aan het roer van de Noordfries
Schipper Maria op de Noordfries
Schipper Maria op de Noordfries
Terugkomst in Harlingen
Terugkomst in Harlingen
 

Conclusie en disclaimer

Het ‘Droogvallen en Wadlopen’ is een bijzondere manier om kennis te maken met de Waddengebied. Ik kan je van harte aanbevelen om eens op deze excursie mee te gaan. Heel fit hoef je er niet voor te zijn, maar om van en aan boord te komen moet je via een stevige touwladder. Je waadt een stukje door het water en bent op het wad vrij om te gaan en staan waar je wilt. Je kunt bij de Waddenexpert blijven, maar ook zelf op ontdekkingstocht gaan.
 
Hopelijk heb ik je hiermee geïnspireerd om de Waddenzee eens te bezoeken. Voor data en prijzen van deze excursie kun je terecht op de website van Historische Zeilvaart. Ik beleefde dit micro avontuur in samenwerking met Beleef de Nationale Parken. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.
 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *