Berlin-Kopenhagen Radweg
duitsland,  we12bike

Drie dagen fietsen op de Berlin-Kopenhagen Radweg

Berlijn en Kopenhagen: twee van mijn favoriete steden in Europa. Beiden mooi, levendig en interessant voor de bezoeker op zijn eigen manier. Deze steden worden door de bijna 700 kilometer lange Berlin-Kopenhagen Radweg met elkaar verbonden. Zo’n 260 kilometer van deze langeafstandsroute gaan door de noord Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Op uitnodiging van het toeristenbureau ga ik samen met collega-blogger Janna Kamphof drie dagen fietsen en Mecklenburg-Vorpommern vanaf het zadel bekijken, met als doel deze fietsroute in de spotlight te zetten.
 
Berlijn en Kopenhagen hebben eigenlijk geen promotie nodig, die steden verkopen zichzelf. Maar wat is er zoal te zien en te beleven onderweg? Janna en ik gaan het beleven in de 150 kilometer die we verdeeld over drie dagen fietsen tussen Waren-Müritz en Warnemünde in Mecklenburg-Vorpommern.
 

Radweg Berlin Kopenhagen
Radweg Berlin Kopenhagen markering
Fietsen vuurtoren Berlin Kopenhagen Radweg
Daar is de vuurtoren!
 

Aankomst in Waren (Müritz)

Ik reis met de trein van Arnhem naar Waren (Müritz). Hier ontmoet ik Janna in ons hotel, een Bett & Bike accommodatie. Nadat we onze huurfietsen hebben gekregen, gaan we de stad in. Een eerste kennismaking voert ons langs de meren van Waren-Müritz en door het historische centrum. We slenteren wat langs het water, eten bij Restaurant Leddermann en gaan niet al te laat naar bed.
 

Berlin-Kopenhagen Radweg
Waren Bahnhof
Waren
Waren
Kietz-Brücke Waren
Kietz-Brücke Waren
 

Dag 1: fietsen van Waren (Müritz) naar Krakow am See

Na het ontbijt in de ontbijtzaal pakken we onze tassen in. Het is in het begin altijd even passen en meten met fietstassen en vooral ook bedenken: wat moet in welke tas. Gelukkig schijnt de zon en nadat we onze fietsen uit het ‘fietsenhok’ gehaald hebben, gaan we op pad. We fietsen richting de haven en pikken hier al direct de route op, die ons snel de stad uitvoert. Het water zien we niet, maar we fietsen al wel snel over een prachtig vlonderpad door een nat gebied. Het is een smal pad, dus we moeten af en toe even afstappen om tegemoetkomend verkeer te laten passeren.
 
Hierna fietsen we het Naturpark Nosentiner-Schwinzer Heide binnen. De route is dan weer verhard, dan weer onverhard. De diepe wouden zijn groen en herbergen talloze vogels. Zo schiet er een grote bonte specht pal voor onze neus weg en fladderen er kwikstaartjes steeds voor ons uit. Af en toe rijden we door stil dorp. Waarschijnlijk is dat zo omdat we in het voorseizoen fietsen en omdat we op dinsdag zijn. Het begin van de week is voor veel ondernemingen ‘ruhetag’ oftewel rustdag. Jabel ligt prachtig aan het water en nadat we hier even kort hebben rond gekeken en besloten hebben dat het toch te koud is om te gaan zwemmen, gaan we verder.
 
Na het gehucht Nossentiner Hütte gaan we opnieuw het natuurpark in. Hier wordt de route iets heuveliger en beboster. Linstow is de volgende bestemming, maar ook hier zit alles dicht. Omdat we toch wel trek hebben in een bak koffie en wat lekkers, besluiten we bij het Van der Valk Resort aan de snelweg te gaan zitten. Klink niet heel leuk, maar de taartjes zijn er ongelofelijk goed. Hierna zetten we koers noordwaarts richting de Krakower See. We fietsen door een glooiend landschap en bezoeken de uitzichtstoren ‘Paradiesblick’. Vanaf hier werpen we een eerste blik op de Krakower See, die we bijna volledig omcirkelen tot we bij het dorp Krakow am See aankomen.
 
Ook hier is het rustig. Een stel oude mannen zit aan de See Promenade te praten op een bankje. We willen eigenlijk naar de uitkijktoren op het schiereiland, maar deze gaat over een kwartiertje al dicht. Misschien dat we dit morgen nog proberen. We checken in bij ons typisch Duitse hotel Nordischer Hof en eten een vegetarische burger in de lokale pub. Na het eten maken we nog een korte wandeling over de smalle klinkerstraatjes en langs het water. Ondanks dat we een e-bike hebben, zijn de benen toch best moe van ruim 50 (bijna 60 zelfs) kilometer fietsen. Morgen weer een dag!
 

Radweg Berlin - Kopenhagen
Het vlonderpad bij Waren
Radweg Berlin - Kopenhagen
Jabel
Krakow am See
Krakow am See
Krakower See
Krakower See
 

Dag 2: van Krakow am See naar Schwaan

Na het ontbijt pakken we de fietstassen weer in. Een snelle blik op de buienradar doet ons vermoeden bevestigen: er komt regen aan vandaag en flink wat ook. We vertrekken droog uit Krakow am See, maar net buiten het dorp vallen de eerste druppels. Eerst nog maar een kleine drup, maar niet veel later dikke zware druppels. We schuilen onder een boom en checken nogmaals de weerapp. Al snel valt het besluit: we gaan toch maar gewoon verder. Het fietspad, dat vooral over oude betonplaten van tankbanen voert, slingers door het glooiende noordduitse landschap. Her en der een boom langs het pad, roofvogels die ondanks de regen boven ons hoofd cirkelen en af en toe een haas in de berm. Na enkele kilometers duiken we het bos in en zijn we eventjes beschermd tegen de regen.
 
Omdat het regent besluiten we maar gewoon zo veel mogelijk kilometers te maken. Het landschap is grijs en we hopen op een betere dag voor morgen. Net voor het middaguur bereiken we de stad Güstrow. Het kasteel zit volledig in de steigers en is niet de moeite waard te fotograferen. Door naar het stadsplein dus maar, zodat we hier even een bakkerijtje in kunnen duiken. We ontdoen ons van de natte regenjassen, drogen onze handen bij de Dyson in het toilet en genieten van een bak koffie en stuk taart. Terwijl we gezellig zitten te kletsen werp ik nog een blik naar buiten en wat schetst mijn verbazing? Het is droog en nog beter: de zon schijnt! We checken onze app nogmaals. De voorspelde onweersbuien zijn onderweg, we hebben ongeveer anderhalf uur voordat het opnieuw losbarst. Zonder twijfel pakken we direct onze natte spullen weer in en stappen we op de fiets. Güstrow uit en zo snel mogelijk naar onze eindbestemming voor vandaag: Schwaan.
 
Net buiten de stad pikken we het Güstrow-Bützow kanaal op waar we kilometers van volgen. Het pad naast het water is vlak en breed en we krijgen het zowaar warm in het zonnetje. Na een klein half uur bereiken we Bützow. Hier kijken we even achterom en we schrikken, want achter ons hangt een enorme donderwolk. Zonder twijfel springen we snel weer op de fiets, in de hoop dat we voor het onweer los barst aankomen. We trappen alsof ons leven ervan af hangt. Eigenlijk onnodig, want de e-bikes zijn begrenst op 25 km/u, maar hoe harder hoe beter. Het landschap staat vol met korenvelden en af en toe een blik achterom laat zien dat we de bui hopelijk achter ons kunnen houden.
 
We fietsen door gehuchten met een handjevol huizen, door het bos en dan weer door de velden. Het landschap is prachtig maar echt genieten doen we niet. Onze enige taak van vanmiddag is voor de bui binnen zijn. Een klap en donder in de verte volgen, de bui zit ons op de hielen. Uiteindelijk fietsen we net een paar minuten voor het losbarst het dorp Schwaan binnen. Vanwege het onweer doen we de rest van de dag niet veel meer. Na een late lunch schrijven we onze blogs en gaan we op zoek naar iets te eten.
 

Radler Rast op de Berlin-Kopenhagen Radweg
Radler Rast
Fietsen op de Berlin Kopenhagen Radweg
Fietsen op de Berlin Kopenhagen Radweg
Güstrow
Güstrow
Berlin Kopenhagen Radweg
Het kanaal
Berlin-Kopenhagen Radweg
Onweersbui op komst!
Schwaan
Aankomst in Schwaan
 

Dag 3: van Schwaan naar Warnemünde

Op de laatste dag fietsen we van Schwaan naar Warnemünde aan de Oostzee. Vanaf Schwaan gaat de route bijna in een rechte lijn noordwaarts naar Rostock, een hanzestad en bovendien de grootste stad van Mecklenburg-Vorpommern. We fietsen de stad binnen al snel na het verlaten van Schwaan en komen bij de haven. De Berlin-Kopenhagen Radweg gaat hier naar rechts, wij moeten naar links.
 
De Berlin-Kopenhagen Radweg gaat via het centrum om de haven heen, naar de tegenoverliggende oevers. Hier vertrekken vanuit de ferry terminals de ferries naar Denemarken en Zweden. Vanaf hier neem je als je de hele route fietst de ferry naar Gedser in Denemarken, vanuit waar je verder fietst naar Kopenhagen.

 
We besluiten echter eerst nog even naar het centrum van Rostock te gaan. Aan de haven liggen veelal moderne gebouwen, het historische centrum heeft kleurrijke gebouwen en mooie kerken. Nadat we hier koffie hebben gedronken en wat foto’s hebben gemaakt, gaan we terug naar de haven vanaf waar we naar Warnemünde fietsen.
 
Warnemünde is een stadje aan de Oostzee dat je zou kunnen vergelijken met Scheveningen. In de zomer barst het hier van de toeristen en strandbedjes. Wanneer we hier aankomen is het fris en donker, maar het mag de pret niet drukken. Voor de vorm fietsen we even helemaal door tot aan de vuurtoren, hier eindigt onze fietsreis dan ook echt. Nadat we wat foto’s hebben gemaakt, rijden we terug naar ons overnachtingsadres: Dock Inn net buiten het centrum van de stad. Dit is een hostel-hotel gemaakt van voormalige zeecontainers. We checken in, gaan douchen en besluiten dan even af te wachten of het wellicht nog zonnig wordt. Dat wordt het en dus besluiten we nogmaals terug te gaan naar het strand. Nu de zon schijnt en de lucht blauw is, ziet alles er ineens toch weer heel anders uit. De zeewind blaast fel in ons gezicht maar de zee is ineens aangenaam blauw en groen. We eten aan de haven, wandelen over de pier en door de duinen en via achterafstraatjes terug naar Dock Inn. Geheel onverwacht blijken er achter het toeristische centrum enkele charmante lanen te liggen met authentieke huizen. Aangezien het inmiddels avond is, is er hier bijna niemand meer te bekennen. We zijn aangenaam verrast dat we ook deze kant van Warnemünde hebben leren kennen, zo op het nippertje.
 
De volgende ochtend worden we getrakteerd op een uitgebreid ontbijt en is het tijd om op de trein naar huis te stappen. Een bijzonder avontuur is ten einde gekomen!
 

Vertrek uit Schwaan
Vertrek uit Schwaan
Fietsen Berlin Kopenhagen Radweg
Voorbij Schwaan
Tussen Schwaan en Rostock
Tussen Schwaan en Rostock
Rostock
Rostock
Rostock ferryhaven
Rostock ferryhaven
Warnemünde strand
Warnemünde strand
Warnemünde straatjes
Warnemünde straatjes
 

Over de Berlin – Kopenhagen Radweg

De Berlin – Kopenhagen Radweg is in totaal 690 kilometer lang, waarvan bijna 260 kilometer door Mecklenburg – Vorpommern loopt. Wij fietsen in totaal zo’n 150 kilometer hiervan. Alhoewel je natuurlijk volledig op eigen tempo kunt fietsen, is de route opgedeeld in 16 etappes.
 
De route is bewegwijzerd, maar ik zou je wel aanraden om dit boekje mee te nemen evenals de GPX bestanden te downloaden, daar er op het moment van schrijven af en toe nog wel een bordje ontbrak.
 
Zowel Berlijn als Kopenhagen zijn vanuit Nederland per trein bereikbaar. Indien je zelf een fiets meeneemt is het noodzakelijk om een reservering voor je fiets te maken omdat er niet altijd plek voor is.
 

Aangekomen in Rostock
Aangekomen in Rostock
Warnemünde vuurtoren
Warnemünde vuurtoren
 

Over fietsen in Mecklenburg-Vorpommern

Mecklenburg-Vorpommern is een fietsbestemming bij uitstek. Het landschap is relatief vlak, er zijn eindeloze fietspaden en het landschap leent zich uitstekend voor het volgen van een langeafstandsroute. Handig om te weten is dat wij buiten het hoogseizoen voor toerisme fietsten (eind mei, begin juni) en dat veel accommodaties onderweg nog gesloten waren. Voor fietsen begint het hoogseizoen al wel in mei. Al onze accommodaties waren van tevoren vastgelegd zodat we zeker waren van een plekje. Op de bonnefooi fietsen zou ik je in deze periode niet aanraden. Campings hebben we voldoende gezien onderweg, maar dit zijn vaak grootschalige camperparken.
 
Meer over een vakantie in Mecklenburg-Vorpommern lees je hier.
 
Mocht je deze reis zonder zorgen willen maken, dan kan dit via Mecklenburg-Vorpommern Radtour. Zij kunnen de overnachtingen voor je boeken, evenals bagagevervoer en je fietshuur. Bekijk alle opties en mogelijkheden op hun website.
 
Meer lezen over Duitsland? Dit kan op de Duitsland startpagina!
 

Radweg Berlin Kopenhagen fietsen
Radweg Berlin Kopenhagen fietsen
 

Conclusie en disclaimer

Ik maakte deze reis in samenwerking met toerisme Mecklenburg-Vorpommern. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat dan gerust een comment achter!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *