Sylen wandeling
we12hike,  zweden

Door naar Dalarna – waar de échte fjälls beginnen

Ik schreef het al eens eerder, maar voor mij begint het Zweden waar ik zo dol op ben pas bij Dalarna. Hier stijgen de fjälls boven de boomgrens uit en kan ik echt het gevoel hebben dat ik alleen op de wereld ben. Inmiddels heb ik een aantal dagen in Dalarna doorgebracht en ben ik in Jämtland aangekomen, waar ik me aan het voorbereiden ben op de eerste trektocht van de reis. Lees mee terwijl ik je vertel over de prachtige wandelingen die ik maakte en de rendieren die ik onderweg tegen kwam!
 

Rendier op Nipfjället
Rendier op Nipfjället
 

Op naar Dalarna!

Ik begin mijn reis door Dalarna met een bezoek aan Astrid, een Nederlandse die al jarenlang in Zweden woont. We kennen elkaar via Facebook en ze heeft me uitgenodigd om bij haar op bezoek te komen. Ik vind het altijd mooi om te horen hoe iemand in Zweden verzeild is geraakt en onder het genot van een heerlijk diner en een wijntje kletsen we urenlang tot het tijd is om naar bed te gaan. Erg leuk om op deze manier kennis te maken met andere vrouwen!
 
Vanaf hier reis ik door naar Grövelsjön. Hier waren David en ik vorig jaar ook al en er is natuurlijk een reden dat ik er weer naar terug ga. Twee jaar geleden was ik ook solo in Zweden en toen vertelde een local me dat een van de mooiste wandelingen van heel Scandinavië die van Grövelsjön in Zweden naar Sylen in Noorwegen is. Je kunt dan met de boot over het meer weer terugkeren naar Grövelsjön. Helaas voer de boot de afgelopen jaren niet omdat Noorwegen de grenzen gesloten had, maar dit jaar is de grens open en dus stond deze hike hoog op mijn bucketlist!
 

Rit naar Grövelsjön

Alhoewel ik niet al te veel probeer te plannen tijdens deze reis, wilde ik deze hike wel zorgvuldig plannen om hem op een dag met mooi weer te kunnen maken. De boot moet van tevoren gereserveerd worden en toen ik belde, bleek deze helaas al vol te zitten. De meeste mensen nemen namelijk de boot van Grövelsjön naar Sylen en wandelen dan terug. Ik kon alleen de middagboot nemen om 15.15u vanuit Sylen terug naar Grövelsjön. Dus heen hiken en terug varen, ook prima. Ik reed richting Grövelsjön en acuut weet ik weer waarom ik zo blij word van Zweden. Bossen, bergen, rendieren, klaterende watervallen.
 
Helaas werd ik bij aankomst in Grövelsjön even wakker geschud toen het er mega druk bleek. Alle parkeerplaatsen stonden bomvol en overal waren mensen. Niks aan te doen.
 
Het verslag van Grövelsjön en de wandelingen van vorig jaar lees je trouwens hier.
 

Uitzicht over Grövelsjön
Uitzicht over Grövelsjön
 

Hike naar Jakobshojden

Het waait ontzettend hard en het is op z’n zachtst gezegd niet super aangenaam qua weer. Droog, maar slechts een paar graden boven nul. Niks aan te doen, maar ik moet mezelf er echt even toe zetten om te gaan hiken. Ik besluit de Jakobshojden te beklimmen, een topje achter het Fjällstation. Er staat drie uur retour voor deze wandeling, maar tot mijn eigen verbazing sta ik binnen een uur al op de top. Veel wandelen doet mijn conditie goed! Het waait zo hard dat ik niet lang op de top blijf. Ik kijk nog even achterom richting Noorwegen en daal dan snel weer af.
 

Kamperen naast de rivier

De wildkampeeropties zijn zeer beperkt in dit gebied. In Grövelsjön mag je niet op de parkeerplaatsen overnachten en dus besluit ik terug te rijden richting Idre. Ik had op de heenweg wat parkeerplaatsen gezien langs de route waar ik mogelijk zou kunnen staan. Al na 10 minuten heb ik ‘beet’, en zie ik een plekje naast een waterval. Ik zie nergens een verbodsbord dus prima. Wel licht er verderop in het bos een huisje, maar ik ga er vanuit dat als de mensen die daar verblijven er problemen mee hebben dat ik hier overnacht dat dan vanzelf komen melden. Hun hond slaat regelmatig aan als ik me beweeg en ’s avonds komen ze nog ‘even de hond uitlaten’ (en kijken wat ik doe zeg maar) maar ze zeggen niks over het feit dat ik hier in mijn auto slaap. Geen probleem dus.
 

wildkamperen zweden
Kamperen naast de waterval
 

Wandeling naar Sylen

En dan is het zover, ik ga eindelijk de hike doen die ik al twee jaar wil doen. Ik besluit heel vroeg te vertrekken. Alhoewel het negen kilometer is (ze geven aan drie uur) wil ik ruim de tijd nemen om foto’s te maken, te genieten en vooral niet hoeven haasten om de boot niet te missen. Het pad begint met een lichte stijging en is breed, goed te doen dus. Ik zit in een aantal treintjes van groepen, brrr. Word ik niet blij van, dus ik besluit al snel een pauze te houden en iedereen te laten passeren.
 
Al snel bereik ik de boomgrens. De zon schijnt flink (en de wind waait even zo hard als gisteren) maar oh wat is het genieten zo hier in de fjälls. Ik passeer de grens met Noorwegen en besluit een detour te maken naar de top die rechts van me ligt. Na een goed kwartiertje klimmen sta ik boven en heb ik een 360 graden panorama over de omgeving. Genieten!
 
Snel daal ik af en achter een steen uit de wind houd ik pauze. Uiteindelijk moet ik toch nog licht haasten voor de boot want ik loop natuurlijk enorm te treuzelen, maar de boottocht terug is fijn. Ik pak nog even een terrasje met een fika en stap dan in de auto als een ZGP (Zeer Gelukkig Persoon).
 
(De schipper vertelde mij trouwens dat er vorig jaar inderdaad iemand gestationeerd stond om mensen die de grens over wilden steken tegen te houden en dat je boete ruim 1.000 euro per persoon was als je betrapt werd. Gekkies.)
 

grens noorwegen zweden
Noorwegen is eindelijk open!
Uitzicht op Sylen
Uitzicht op Sylen
 

Kamperen aan de Virgin River

Mijn volgende bestemming is Idre, een dorp op een uurtje rijden van Grövelsjön. Ik heb me laten vertellen dat je ook hier in de fjälls prachtige wandelingen kunt maken, dus let’s go. Maar eerst even werken en uitrusten. Ik verblijf twee nachten aan een brede rivier in de middle of nowhere. Het weer is inmiddels goed waardoor ik de hele dag buiten kan zitten en intens geniet van het ‘friluftsliv’. Na twee nachten is het tijd om te vertrekken, ik kom graag nog een keer op dit plekje terug.
 

Wildkamperen rivier
Kamperen aan het water
 

Hike op Nipfjället

Mijn volgende bestemming is Nipfjället, een enorme berg die onderdeel uitmaakt van het Graslandet natuurgebied waar ook Grövelsjön onder valt. Je kunt met de auto tot ruim 1.000 meter hoogte komen en dan verder wandelen. Ik doe er een fantastische ronde om de berg van ruim 18 kilometer. Ik begin pas laat op de dag en kom daardoor bijna niemand tegen, slechts een paar groepjes rendieren. Op de bergpas zie ik zelfs de besneeuwde toppen van het Vålådalen Natuurreservaat liggen waar we vier jaar geleden een fantastische trektocht maakten. Opnieuw ben ik intens blij met de vergezichten en de indrukwekkende natuur.
 
Dan hike ik nog even naar Stadtjan, een berg in de vorm van een vulkaan. Ik wil hem beklimmen maar heb geen tijd meer, het is al te laat op de avond. Die bewaar ik voor een volgende keer!
 

Nipfjället wandeling
Nipfjället wandeling
Stadtjan
Stadtjan
 

Door naar Jämtland

Inmiddels ben ik in Jämtland aangekomen, waar ik vier nachten in een appartement heb overnacht in een skigebied. Na vier weken geen eigen douche en toilet vond ik dit wel even fijn. Bovendien moest er weer flink geschreven worden, van de 90.000 woorden die ik voor het boek ga schrijven, staan er inmiddels ruim 25.000 op papier.
 
Ik bezocht nog even kort het Rogen Natuurreservaat om wat te wandelen, maar was er niet echt van onder de indruk. Maar dat komt wellicht ook omdat er een aantal mooie tochten voor me in het verschiet liggen de komende dagen. Rugzak op en gaan dus.
 
Tot de volgende keer!
 

Sylen Noorwegen
Sylen Noorwegen
 

Sponsor mij deze zomer!

Nog steeds krijg ik vaak de vraag hoe ik mijn geld verdien met bloggen. Heel simpel: als jullie iets via mijn site kopen of boeken, krijg ik commissie. Dussss mocht je binnenkort iets willen boeken en/of kopen via één van de onderstaande sites, dan help je mee om mijn zomer nog leuker te maken. Het enige wat je hoeft te doen is door te klikken via een van de onderstaande links en dan je aankoop doen en/of je reservering te maken. Jij betaalt trouwens niks extra’s op deze manier!
&nsbp;
– Algemeen: BOL.com, HEMA, ANWB webwinkel, Backpackspullen
– Outdoor: Decathlon, Bever, Vrijbuiter, Kampeerwereld
– Overnachtingen: Booking.com
– Reisorganisaties: SNP Natuurreizen, ANWB Vakanties, ANWB Campings, AlpenReizen, TUI, Nordic, Voigt Travel, De Jong Intra, Sunweb, Riksja Travel
– Vliegtickets: Skyscanner
– Treinreizen: NS International
– Huurauto’s: Sunny Cars
– Vakantiehuisjes: Interhome, Natuurhuisje, Landal, Europarcs
– Overige: Stena Line
 
Meer lezen? Hier vind je alle blogs die ik tot nu toe over mijn reis schreef. Tot de volgende keer!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *