Playacar Beach Playa del Carmen
Mexico

Doe deze wandeling in Playa del Carmen!

Op zoek naar een leuke wandeling in Playa del Carmen? Dan heb ik hier een tip voor je. Playa del Carmen (en Yucatan in zijn algemeen) is natuurlijk niet bepaald een wandelbestemming, maar ik kan me voorstellen dat je af en toe even de benen wilt strekken. Ik was onlangs op workation in Mexico en had echt de behoefte om elke dag even te ontsnappen aan de hectiek van het drukke centrum van Playa del Carmen en dus maakte ik elke dag, aan het einde van de middag, een rondwandeling van zo’n 2.5 kilometer om in ieder geval nog wat beweging te krijgen en mijn 10.000 stappen te halen.
 

Playacar Beach in de zon
Playacar Beach in de zon
 

Start van de wandeling

Deze wandeling begint bij Parque los Fundadores in het centrum van Playa del Carmen. Vanaf hier loop je in zuidelijke richting naar de steiger van de ferry naar Cozumel. Hier moet je onderdoor steken (langs het verschrikkelijke Señor Frogs) en dan kom je op het Playacar strand.
 

Wandelen over het Playacar strand

Het Playacar strand is een stuk rustiger dan het openbare strand ten noorden van de pier. Hier geen strandtenten en luide muziek, maar veel rust en een stuk minder mensen. Playacar is een ommuurde community in Playa del Carmen waar veel vakantiehuizen en luxe resorts zijn. Hier vind je dus geen verkopers, schreeuwende mensen en proppers. Trek je schoenen of slippers uit en wandel lekker zuidwaarts over het strand of door het water. Let op: Playa del Carmen heeft veel last van sargassum, een soort zeewier, waardoor het strand er vaak niet zo mooi uit ziet als je zou verwachten. Afhankelijk van het getijde moet je een stukje door het water waden omdat de privéhuizen soms tot aan de rand van zee komen.
 
Je wandeling over het strand eindigt bij de palmboom die je hieronder op de foto ziet. Vanaf hier kun je nog een klein stukje verder waden tot je bij een muur komt, maar de wandeling gaat bij deze palmboom de wijk Playacar in, bij Calle Isla de lo Alto.
 

wandeling in Playa del Carmen Playacar Beach
De palmboom op Playacar
Wandeling Playa del Carmen Playacar
Playacar op een bewolkte dag
 

Naar de Maya ruïnes

Let op, neem de tweede weg naar rechts, dit is Calle Bahía del Espíritu Santo. De andere wegen die parallel aan het strand lopen, zijn doodlopend en dan moet je weer terug, weet ik uit ervaring. Je loopt nu door de luxe wijk van Playa del Carmen en het is hier heerlijk rustig. Ik kwam hier op diverse plekken agoeti’s tegen, een knaagdier dat lijkt op een grote rat. Blijf de weg volgen tot je bij de ruïnes van Xaman-Há komt.
 

Agoeti in Playa del Carmen
Agoeti
 

Xaman-Há, de Maya ruïnes van Playa del Carmen

Xaman-Há betekent ‘water van het noorden’ en duidt het gebied aan waar nu Playa del Carmen ligt. Vanuit hier reisden de maya’s naar Isla de Cozumel, waar de god van de vruchtbaarheid woonde. In dit kleine parkje (gratis toegankelijk) zijn enkele oude ruïnes die je kunt bezoeken. Je ziet ze vanzelf aangegeven staan en er zijn enkele wandelpaden. Let op: het is erg klein en stelt weinig voor in vergelijking met bijvoorbeeld Chichen-Itzá of Ek-Balam, maar als Playa del Carmen je eerste bestemming in Mexico is, is het een leuke plek om even rond te kijken. Vanaf deze ruïnes kun je verder via de grote weg terug naar Playa del Carmen of gewoon de route door Playacar blijven volgen. Je komt uiteindelijk weer terug in het centrum, waarmee deze korte wandeling in Playa del Carmen ten einde is gekomen.
 

Maya ruines Playa del Carmen
Maya ruines Playa del Carmen
 

Boek je reis naar Playa del Carmen

Ik boekte mijn ticket bij KLM via Skyscanner en mijn hotel op Booking.com. Ik zorgde dat ik beide flexibel tot kort voor vertrek kon annuleren. Wil je een volledig verzorgde reis, dan kan ik je TUI aanbevelen. TUIFly heeft goedkope vliegticktets en opties, houd er alleen wel rekening mee dat zij op het moment van schrijven (maart 2022) een tussenlanding in Cuba maken je vlucht hierdoor enkele uren langer is dan met KLM. Wil je een rondreis door Yucatan gaan maken en beginnen in Playa, bekijk dan de bouwsteen ‘Easy Going Playa del Carmen‘ van Riksja Travel en boek een volledig rondreis naar wens bij hen!
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel leuk en nuttig. Verder lezen over Playa del Carmen? Dat kan hier. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust in de comments. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *