finland,  we12inspire

Dit is waarom je in de zomer naar Fins-Lapland moet!

In de zomer naar Fins-Lapland? Absoluut doen! Ik ben al sinds 2001 (toen ik voor het eerst in Finland was) enorme fan van noordelijke bestemmingen en daar is Fins-Lapland er een van. In dit artikel vertel ik je graag meer over de mogelijkheid om een zomervakantie in Fins-Lapland door te brengen en wat je er zoal kunt doen. Het land van de midzomernachtzon heet je van harte welkom!

In de zomer naar Fins-Lapland
Het land van duizend meren

Laat ik eerst beginnen met een korte uitleg over Lapland want één van de vragen die mij het meest gesteld wordt is “Is Lapland een land?” Nee, Lapland is geen land maar een leefgebied. Met Lapland wordt bedoeld het noordelijkste deel van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Dit is het leefgebied van de Sámi, de inheemse bevolking van Lapland.

Lapland heeft geen vaste grens en je kunt het zodoende ook niet terugvinden op als land of op landkaarten.

Lange zomeravonden in Fins-Lapland
Lange zomeravonden in Fins-Lapland

Fins-Lapland in de zomer

Fins-Lapland is een plek die vooral op de toeristische kaart staat als winter bestemming. Maar wist je dat je er ook uitstekend terecht kunt in de zomer? De afgelopen twee zomers brachten verschillende avonturen mij naar Fins-Lapland en ik genoot er keer op keer van de rust, stilte en ruimte.

In Fins-Lapland vind je in de zomer geen hordes toeristen en geen drukte. In plaats daarvan omring je je door verschillende gradaties van natuur: oeroude bossen, kolkende rivieren, wildlife, de midzomernachtzon en vanaf eind augustus het bijzondere noorderlicht!

Zonsondergang in het merengebied
Zonsondergang in Finland

Multi activity vakantie in Ruka-Kuusamo en Salla

De Finse regio’s Ruka-Kuusamo en Salla lenen zich uitstekend voor een multi activity vakantie: elke dag een andere activiteit dus. Ga bijvoorbeeld de ene dag een prachtige hike maken en de volgende dag een tocht maken per mountainbike. Finland vlak? Nope, niks is minder waar. In Fins-Lapland zijn uitdagende trails voor zowel beginnende als gevorderde mountainbikers.

Tijdens een vakantie in Fins-Lapland moet je natuurlijk ook het water op en in. Finland draagt als bijnaam “Het Land van Duizend meren” maar heeft in feite 188.000 meren. Overal waar je kijkt is water. Je kunt erop uit met een kano of een kajak, maar op verschillende plekken worden ook SUP’s verhuurd. Ga raften onder begeleiding van een gids of werp een hengel uit en vang verse vis.

Een leuke plek om je multi activity zomervakantie in Fins-Lapland door te brengen is de Papin Talo lodge, zij verhuren alle benodigdheden voor een actieve vakantie. Bovendien is de locatie ideaal want je bevindt je hier tussen de nationale parken.

Multi activity: ga raften of wandelen of allebei!

De nationale parken van Ruka-Kuusamo en Salla

De regios Ruka-Kuusamo en Salla worden bezaaid met nationale parken. Oulanka Nationaal Park is er een van. Hier kun je over wiebelende hangbruggen uitkijken over de adembenemende Oulanka kloof. Ook kun je hier raften en mountainbiken. En hiken natuurlijk, de wandelpaden in Fins-Lapland zijn nooit ver weg.

Een ander bijzonder nationaal park is Syöte. In dit nationale park vind je kilometers aan wandel- en mountainbike paden en bij het bezoekerscentrum informeert men je graag over de beste plekken om te bezoeken.

Salla Nationaal Park tenslotte staat bekend om zijn oerbossen. Ook hier zijn talloze wandelpaden, een aanrader is om naar de top van Iso Pyhätunturi te hiken en daar te genieten van het prachtige landschap van Fins-Lapland.

Wandelen in lapland
Wandelen in Lapland

Geniet van de midzomernachtzon

De midzomernachtzon is heel bijzonder: in het noorden van Scandinavië gaat tijdens een deel van de zomer de zon helemaal niet onder. Dit is het geval in het uiterste noorden van Fins-Lapland, maar de voordelen ervan ervaar je eigenlijk in heel Lapland.

Zo heb je extreem lange dagen en dus meer vakantie voor je geld. Omdat het ‘s nachts niet of nauwelijks donker wordt, kun je de hele dag én nacht op pad. Geloof me, het is heel bijzonder om rond middernacht nog buiten te zijn terwijl het ‘gewoon’ licht is! De langste dag van het jaar is 21 juni (midzomer), rondom deze periode wordt het niet donker. Vanaf medio augustus worden de dagen alweer rap korter.

Bessen plukken in Finland
De natuur van Fins-Lapland

Het noorderlicht

Wat maar nauwelijks bekend is, is dat je het noorderlicht al vanaf eind augustus kunt spotten. Ik geloofde hier nooit zo in, tot het mijzelf overkwam in 2022 toen ik een rondreis van drie maanden maakte door het hoge noorden. Ik kampeerde onder de sterrenhemel en vanaf 22.00 ‘s avonds danste het noorderlicht aan de hemel. Wát een bijzondere ervaring! Ook afgelopen najaar was er al vanaf begin september noorderlicht te zien, dit keer vanuit mijn huis in Zweeds-Lapland.

in de zomer naar fins-lapland noorderlicht
Zo ziet het noorderlicht eruit aan het begin van de avond

Wild spotten in Fins-Lapland

Wist je dat Finland zijn eigen big five heeft? Dit zijn de beer, wolf, lynx, veelvraat en eland. Je moet echter wel geluk hebben om ze te zien, gelukkig zijn er op verschillende plekken excursies met een gids mogelijk zodat je een grotere kans maakt om wild te zien.

Wie je onderweg zeker tegen gaat komen zijn de rendieren die in Fins-Lapland leven. Soms staan ze, zomaar ineens, midden op de weg. Soms zie je ze tijdens een wandeling maar houd altijd afstand, het zijn immers wilde dieren.

Een rendier op de weg in Fins-Lapland
Een rendier op de weg in Fins-Lapland

De herfst in Fins-Lapland ervaren

Ben je net als ik zo’n enorme fan van herfstkleuren? Ook dan zit je goed in Fins-Lapland! De bomen beginnen hier eind augustus al met verkleuren en de eerste weken van september zijn de herfstkleuren het meest intens. Geloof me, dit is hét moment van het jaar om hier te zijn hoor. De intensiteit van de kleuren is hier vele malen groter dan in Nederland en zorgen ervoor dat je stiekem volgend jaar gewoon weer terug wilt komen!

in de zomer naar fins-lapland
Wandelen over een kleurenpalet

Haal je eten uit de natuur

In Finland kun je op veel plekken je eten nog gewoon uit de natuur halen. Laat ik beginnen met struiken die vol zitten met bessen. En met vol bedoel ik ook echt letterlijk tjokvol. De meest bijzondere bes die je kunt plukken is de bergbraambes, ook wel cloudberry genoemd. Deze gele bes lijkt het meest op een framboos en komt veel voor in vochtige gebieden en moerassen. Wat deze bes zo bijzonder maakt is het feit dat dit de enige bes ter wereld is die niet opgekweekt kan worden. Ze zijn niet alleen heel zeldzaam, maar ook nog eens bijzonder voedzaam! Verder heb je er nog bosbessen, blauwe bessen en lingon bessen. Elke bes heeft zijn eigen seizoen, maar voor Fins-Lapland geldt dat augustus en september de beste periodes zijn.

Ben je gek op vis? Dan moet je echt eens proberen om een arctic char (trekzalm) te vangen. Dit is één van de beste zalmsoorten die je in Europa kunt eten en je haalt ze in Finland zo uit het water. Nouja, met een hengel en wat geluk natuurlijk. Eerlijk is eerlijk, verser wordt het niet.

Dan zijn er nog cantharellen. Hierbij wil ik wel een kanttekening plaatsen dat ik je alleen adviseer om cantharellen te gaan plukken met een gids en/of gedegen kennis. Heb je eenmaal cantharellen gevonden en geplukt, dan zijn ze erg lekker in een ragout of bijvoorbeeld als bijgerecht met eland- of rendiervlees.

in de zomer naar fins-lapland betekent bessen plukken
De bergbraambes

Dit is waarom je in de zomer naar Fins-Lapland moet

Heb ik je er nog niet van overtuigd dat je de Finse regios Ruka-Kuusamo en Salla echt eens moet overwegen voor een zomervakantie? Dan heb ik hier nog wat goede redenen voor je opgesomd:

 • Fins-Lapland is in de zomer uitstekend bereikbaar middels een rechtstreekse vlucht van Transavia van Rotterdam naar Rovaniemi.
 • In tegenstelling tot buurlanden Noorwegen en Zweden is Finland in de zomer echt nog een rustige vakantiebestemming met nauwelijks andere Nederlandse toeristen.
 • Tijdens de zomer in Fins-Lapland ervaar je lange, zonnige dagen. Meer vakantie voor je geld dus!
 • Fins-Lapland is een uitstekende uitvalsbasis voor je bezoek aan de Noordkaap. Bijna elke route die je neemt, brengt je door Fins-Lapland!
 • De Finnen zijn ontzettend aardig en heten je van harte welkom. Ze zijn met recht trots op hun land en laten je deel uitmaken van hun leven. 
 • Een vakantie in Fins-Lapland is goed voor mind, body and soul. Need I say more?
zomer in fins-lapland
Genieten van het goede des levens in Fins-Lapland

Enthousiast geworden?

Ben je inmiddels al net zo enthousiast geworden over Fins-Lapland als ik? Mooi! Je kunt hier verder lezen over waarom je in de zomer naar Fins-Lapland moet of hier een uitgebreid aanbod georganiseerd reizen bekijken. 

Ik hoop je met dit artikel echt geïnspireerd te hebben om eens op zomervakantie naar Fins-Lapland te gaan. Heb je nog vragen? Opmerkingen? Laat dan gerust een comment achter. Wil je liever naar Zuid-Finland in de zomer? Check dan hier mijn blog over een vakantie in het zuiden van Finland.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Voigt Travel. Alle gegeven meningen zijn slechts die van mijzelf.

One Comment

 • Aad Spronk

  Hallo Antonette, het is zeker een mooi en indrukwekkend land. Wij zijn er 15 jaar geleden geweest met Voigt Travel en prima bevallen. Prachtige natuur. Toen waren de zomervakanties nog maar net ontwikkeld, maar hele vriendelijke mensen. Een nadeel, de ontelbare muggen. Tijdens ons verblijf was de temperatuur best wel hoog voor het gebied en na een wandeling had ik het record van zo’n 30 muggensteken opgelopen, terwijl we behoorlijk bedekt waren. Het jeukte goed! Gelukkig ging het in de loop van de tijd wat meer waaien, dus werd de overlast snel minder. Ondanks alles hebben we heerlijk genoten.
  Groeten,
  Aad.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *