fietsen langs de bodensee
oostenrijk,  we12inspire

De leukste outdoor dingen om te doen in Bregenz

Tips voor Bregenz: de leukste (outdoor) dingen om te doen in Bregenz aan de Bodensee

Ahhh ik raak niet uitgeschreven over Oostenrijk. Alhoewel ik nog geen twee maanden geleden daar was, kwam ik erachter dat ik jullie nog niet eens alles over mijn reis van zomer 2017 had verteld. Oeps. Na mijn bezoek aan de Achensee en Lech, ging ik namelijk nog voor een dag naar Bregenz en omgeving. Bregenz ligt in het westen van Oostenrijk in Vorarlberg, aan de Bodensee. Toen ik vanuit Tirol naar het westen reed, stond na Innsbruck Bregenz al aangegeven. Ik ging er dus vanuit dat het een grote stad zou zijn, maar niks was minder waar. Met slechts 28.000 inwoners is het in Nederland niet veel groter dan een gemiddeld dorp. Tocht heeft Bregenz alles wat je van een moderne en trendy stad mag verwachten. Ik bracht er een aantal uren door en geef je mijn tips voor de leukste (outdoor) dingen om te doen in Bregenz.
 
Lees ook: een bezoek aan Bodensee West in Duitsland inclusief wandelen tussen de vulkanen
 

Ga fietsen langs de Bodensee

Als outdoor fan is fietsen langs de Bodensee natuurlijk het leukste wat je kunt doen. Ik huurde in het centrum van Bregenz een fiets en volgde het fietspad tot aan Lindau, een oude stad waarvan het historische centrum op een eiland in de Bodensee ligt. De tocht er naartoe was werkelijk prachtig, maar Lindau zelf vond ik een beetje een tourist trap. Héél veel toeristen en hierdoor te druk om ervan te kunnen genieten. Vanuit Lindau nam ik de boot weer terug naar Bregenz, waar ik mijn fiets aan het einde van de dag weer inleverde. Op deze link vind je de tijden van de boot. Hij gaat niet super vaak, dus is het zeker handig om deze van tevoren even te checken. Het is trouwens niet ongebruikelijk dat ie in het hoogseizoen een flinke vertraging oploopt vanwege de drukte. Just so you know …
 
fietsen aan de bodensee
 

Bezoek de opera

Okee een opera staat misschien niet helemaal op je bucketlist, maar wist je dat de opera van Bregenz een van de meest bekende ter wereld is? Elke twee jaar wordt er een drijvend podium gebouwd op de Bodensee, waarop een bekende opera wordt uitgevoerd. Vorig jaar (toen ik de stad bezocht) was het Carmen. Met een beetje geluk (check) mag je het stadion even in. Zodra ze gaan beginnen met de repetities, worden de deuren echter gesloten. Alhoewel ik te vroeg was om de opera mee te maken, had ik het zeker gedaan wanneer ik er in de juiste tijd was geweest. Een kaartje heb je al vanaf 35 euro en kun je beter van tevoren boeken. In 2019 wordt de opera trouwens Rigoletto.
 
opera bregenz
 

Slenteren door de oude stad

De oude binnenstad is, in tegenstelling tot veel andere oude steden, nog ontzettend authentiek omdat er geen hotels, winkels of andere vorm van commercie is. In dit deel, dat op een heuvel buiten het centrum ligt, wonen alleen nog mensen en zijn verder geen ‘bijzondere’ dingen te zien. Het is er rustig en wanneer je wat hoger op de berg bent, heb je een mooi uitzicht op de stad! Het is gewoon heerlijk om er eventjes doorheen te dwalen.
 
dingen om te doen in bregenz
 

Bezoek een museum

Is het slecht weer, ga dan naar het Kunst Museum of Vorarlberg Museum. Deze laatste heeft een bijzondere bouw: de muren zijn namelijk gedecoreerd met bodems van plastic flessen. Van veraf leken het net bloemen, maar het zijn bodems van flessen dus. In totaal werden er zo’n 16.000 gebruikt om het gehele gebouw hiervan te voorzien.
 
dingen om te doen in bregenz
 

Ga omhoog met de kabelbaan bij Karren Dornbirn

Voor een mooi uitzicht over de wijde omgeving kan ik je nog aanraden om met de kabelbaan omhoog te gaan met Karren Dornbirn. Dornbirn is een stadje op ongeveer een kwartiertje rijden van Bregenz vandaan. Het eindstation van de kabelbaan ligt op 976 meter boven zeeniveau en biedt je een prachtig uitzicht over de de Bodensee en in de verte Duitsland en Zwitserland. Vanaf hier kun je tevens mooie wandeltochten maken, iets waar ik helaas geen tijd meer voor had omdat ik voor die avond een afspraak had om te gaan eten met een vriendin van me die in Feldkirch woont.
 
Wil je meer weten over wat je aan de Duitse kant kunt doen? Ik bezocht recentelijk Konstanz aan de westelijke Bodensee en maakte hier een prachtige wandeling. Lees hier het volledige artikel!
 
karren dornbirn

karren dornbirn
 

Hoe kom je in Bregenz

Bregenz ligt in het westen van Oostenrijk op 800 kilometer rijden van Utrecht vandaan. Ik combineerde mijn bezoek aan Bregenz met een reis naar de regio Vorarlberg. Ik ging wandelen in Lech (mijn tips voor de beste wandelingen vind je hier) maar je kunt bijvoorbeeld ook nog naar het Bregenzer Wald. Hier ben ik zelf niet geweest maar het schijnt een fantastische plek te zijn voor outdoor activiteiten. Je kunt vanuit Nederland ook met de trein naar Bregenz.
 
dingen om te doen in bregenz
 

Overnachten in Bregenz

Ik overnachtte niet in Bregenz zelf, maar sliep in Hotel Katharinenhof in Dornbirn, een prima viersterrenhotel op loopafstand van het centrum. Alle overnachtingsmogelijkheden voor een overnachting in Bregenz zelf vind je hier.
 
Ik maakte deze reis op uitnodiging Vorarlberg Tourismus. Alle gegeven meningen zijn uiteraard die van mijzelf.
 
Meer lezen over mijn reizen in Oostenrijk? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
De Alpe Adria Trail etappe 1: van Kaiser-Franz-Josefs-Höhe naar Heiligenblut
Bergsportwoche in Ellmau: outdoor avontuur in de Wilder Kaiser
10 x waarom Oostenrijk mij blij maakt
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *