Deuter SpeedLite 22 SL dagrugzak review
we12test

deuter Speedlite 22 SL dagrugzak voor dames review

Je kunt er als outdoormerk niet meer omheen tegenwoordig: vrouwen hebben andere producten nodig dan mannen en met een ‘unisex’ model kom je vaak niet meer weg. De deuter Speedlite 22 SL dagrugzak voor dames is een lichtgewicht rugzak gemaakt voor het vrouwelijk lichaam. In dit artikel lees je mijn uitgebreide review!
 

deuter en ik

Ik ben echt al jaren bekend met het merk deuter en mijn eerste trekkingrugzak kocht ik van dit merk zo rond het jaar 2005. Deze rugzak ging jarenlang mee op trektochten, maar op de een of andere manier raakte deuter een beetje in de vergetelheid op mijn radar. Toen ik onlangs werd gevraagd door deuter om een van hun dagrugzakken te testen, was ik dan ook direct enthousiast. Ik herinner me mijn oude deuter rugzak namelijk als comfortabel, degelijk en betrouwbaar. Wanneer je door mijn oude blogartikelen over bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en Tasmanië scrollt, kom je hier mijn oude rugzak nog tegen.
 

deuter rugzak nieuw-zeeland
Met m’n trekkingrugzak in Nieuw-Zeeland in 2011
 

Een verrassing in een doos

Het openen van de verpakking van de rugzak is al een feestje op zich. Met een prachtige afbeelding van de bergen en een aantal toffe quotes krijg ik acuut zin om met deze backpack de bergen in te trekken. Ook ben ik erg blij met de kleur, plum and tin, oftewel paars en een lichte grijstint. Een week later plan ik een wandeldate met collega bloggers Wanda en Bregje en gaan we onze rugzakken voor het eerst uitproberen.
 
Deuter Speedlite 22 SL review
 

Speed Lite

De Speed Lite serie zijn een van de meest lichtgewicht wandelrugzakken in het deuter aanbod en doen hun naam eer aan: hiermee ben je snel en licht op pad. Ik heb een variant van 22 liter die ik ga gebruiken op mijn korte (dag)wandelingen. Al bij het uitpakken van de rugzak valt me op hoe licht hij is in tegenstelling tot andere dagrugzakken die ik eerder gebruikte. Ik vraag me af of je dit merkt in het gebruik van de rugzak, we gaan het zien tijdens de eerste proefwandeling op de Hilversumse Heide.
 
Deuter rugzak review
 

SL Women’s Fit

Daarnaast heeft deze rugzak de SL Women’s Fit. Zoals eerder gezegd ken ik vanuit het verleden alleen unisex rugzakken en ben ik er een voorstander van dat er steeds meer gekeken wordt naar de behoefte van vrouwen om een comfortabele rugzak te dragen zonder af te doen aan de functionaliteit. De Women’s Fit houdt rekening met smallere schouders van dames, evenals een korter rugsysteem en bredere heupbanden.
 
Deuter SpeedLite 22 SL review
 

Ruimte en vakken

De eerste kennismaking met de rugzak is dus positief. Lichtgewicht en soepel. Voor onze wandeling besluit ik hem in te pakken met wat ik normaal gesproken meeneem op een dagwandeling: twee flessen water, een zitflap, regenjas, een ehbo set en wat te eten voor onderweg. Het is ook altijd even wennen waar welk vakje handig voor is. Zo bestaat deze rugzak uit een groot hoofdvak en een klein vak voor je kleine spullen, zoals je mobiel en een snack. Vaak bevindt deze zich in het grote vak, maar bij de deuter Speedlite 22 SL heeft deze een aparte opening met rits achter het hoofdvak. Daarnaast zijn er twee zijvakken voor je waterfles en kun je aan de voorkant van de rugzak een jas stoppen of een ander kledingstuk dat je snel wilt kunnen pakken. Ook zijn er bevestigingen voor je wandelstokken aan de voorzijde.
 
Deuter Speed Lite 22 SL review
 

De deuter Speedlite 22 SL in gebruik

Light is right en ik merk al direct dat dit een lichtgewicht rugzak is. Erg fijn, want hoe minder je mee hoeft te dragen, hoe beter. Bij mijn kortere wandelingen maak ik meestal geen gebruik van de heupbanden en die kun je zonder problemen wegstoppen zodat je er geen last van hebt. De ritsen werken allemaal prima en je kunt hem makkelijk vastpakken met het hengsel bovenop de tas. Het ‘knobbelige’ rugpand zorgt voor voldoende ventilatie en draagt bijzonder zacht: erg fijn!
 
Alhoewel ik zelf eigenlijk nooit met de heupbanden vast loop op een dagwandeling, probeer ik dit voor de volledigheid wel even uit. De banden sluiten prima en in de pockets op de heupbanden kan ik wat kleine spullen kwijt.
 
Wat ik ook altijd erg prettig vind aan de deuter rugzakken is dat er binnenin een soort van ’emergency’ handleiding staat. Dus met noodnummers, wat te doen als je een ongeluk krijgt en een aantal ehbo technieken. Overdreven? Dat kun je denken, maar ik kan me goed voorstellen dat je wanneer je in paniek bent, even niet meer weet wat te doen en dan is dit natuurlijk erg handig.
 
Deze rugzak weegt slechts 680 gram en is verkrijgbaar in verschillende kleuren: zwart, blauw/groen en dus de paars/grijze variant die ik heb.
 
Deuter dagrugzak dames reivew
 

Wat ik van deze rugzak vind

Overall ben ik erg content met de deuter Speedlite 22 SL rugzak voor dames. Ik heb echter nog een aantal kleine opmerkingen van dingen die me opvielen en waar je even rekening mee moet houden bij de aanschaf ervan. Ten eerste wordt een regenhoes niet bijgeleverd, deze dien je er apart bij te kopen. Daarnaast vind ik de gespen van de heupband erg lang. Ik heb geloof ik een zeer slanke taille, hierdoor vallen de gespen tot halverwege mijn bovenbenen wanneer ik de heupband volledig aansnoer. Ik wil ze liever niet afknippen (zou jij dat doen? ik vind het zonde!) maar met bungelende onderdelen is het natuurlijk zo dat het mogelijk ergens achter blijft haken. Ik ga me hier nog even over beraden wat te doen.
 

Andere rugzakken van Deuter

Mijn collega’s Wanda en Bregje hebben ook rugzakken getest voor deuter.
Bregje testte de deuter Trail Pro 34 SL
Wanda testte de deuter Futura Pro 40 rugzak
 
Toch liever een andere dagrugzak? Lees hier mijn uitgebreide artikel met dagrugzakken voor dames met andere tassen van Deuter en andere merken.
 
Deuter rugzakken
 

Enthousiast geworden?

Ben je enthousiast geworden na het lezen van deze review? Bekijk dan de prijzen en technische details op de website van Deuter.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vonden jullie deze review nuttig. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments. Wij kregen deze rugzak aangeboden van Deuter in ruil voor een eerlijke review, welke ik jullie bij deze heb gegeven. Alle meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *