
De ultieme Nieuw-Zeeland reisroute voor outdoor fans
Welkom bij het eerste deel van onze Ultieme Nieuw-Zeeland Reisroute voor Outdoor Fans. Een aantal jaar geleden waren we in de fijne positie dat we 6 weken vakantie konden opnemen om op reis te gaan door Nieuw-Zeeland. Aangezien wij echte liefhebbers zijn van outdoor activiteiten, werd het een super actieve reis. De meeste tijd brachten we wandelend door, maar we maaken ook regelmatig een mountainbike- of fietstocht en gingen kajakken, om zo eens wat te noemen. Sindsdien ontvangen we regelmatig vragen van lezers over onze route, de meerdaagse tracks die we liepen enzovoorts. Het leek me daarom wel leuk om een overzicht te maken van onze reisroute inclusief tips, zodat het plannen van jouw actieve Nieuw-Zeeland reis hierdoor ook weer iets makkelijker wordt!
Alhoewel we dus in de lucky position waren dat we zes weken op reis konden, realiseren we ons dat dit niet voor iedereen mogelijk is. Aan het einde van dit blog geven we daarom tips om de route in te korten en, mocht je nóg meer tijd hebben, verder uit te breiden. Behalve onze zes weekse trip maakten we in 2002 ook nog een backpackreis in Nieuw-Zeeland dus alle tips die we geven zijn met zorg door ons geselecteerd en komen dus niet lukraak uit een reisgids.
Dag 1-3 Auckland
Waarschijnlijk wil je niet al te veel tijd in de grote stad doorbrengen, maar het is wel een idee om in ieder geval een dagje in Auckland te blijven. Wij landden pas in Auckland in de avond van dag 2 en brachten dag drie in zijn geheel hier door. Niet alleen om een beetje uit te rusten (!) maar ook om wat inkopen te doen zoals white gas voor onze brander en wat andere outdoor spullen die we niet hadden meegenomen. In de middag deden we de SkyWalk bij de Skytower, een leuke activiteit om onze reis mee te beginnen. In de vroege avond ging ik naar dé sportschool waar de Les Mills programma’s gemaakt worden, hier in Auckland. Ter voorbereiding op onze reis, bracht ik wekelijks uren in de sportschool door om mijn conditie op peil te bringen met diverse Les Mills lessen. Mijn instructrice had voor mij geregeld dat ik hier een BodyAttack les kon volgen, wat natuurlijk supergaaf is. Het behoeft waarschijnlijk geen verdere uitleg dat ik die avond echt compleet uitgeput was.
Waar we sliepen:
Het leek ons wel prettig om na aankomst even in een redelijk okee hotel te slapen, dus we kozen voor het Kiwi International Hotel. De prijzen zijn gunstig en de ligging is ook niet verkeerd. Mocht je op zoek zijn naar een budget-accommodatie waar je toch een tweepersoonskamer kunt boeken, dan is dit een absolute aanrader. Voor de transfer naar het hotel maakten we gebruik van de Super Shuttle – niet heel goedkoop maar we hadden geen zin om na zo’n lange reis op zoiets te besparen…
Dag 4-5 National Park
Het eerste dat we in de ochtend van dag vier deden, was de huurauto ophalen. We hebben een tijdje getwijfeld of we wel een auto moesten huren, aangezien we hem grote delen van de reis achter zouden laten tijdens onze meerdaagse hikes. Nadat we onze route hadden bepaald, bleek het toch de beste keuze te zijn, ook omdat we een paar locaties wilden bezoeken waar de meeste bussen niet komen. Daarnaast wilden we onze vrijheid behouden. We huurden een Travella van Jucy, bij de meeste backpackers bekend door de groen/paarse auto’s die je inmiddels op veel plaatsen ter wereld tegen komt. Toen we bij het verhuurstation aan kwamen, bleek de auto er nog niet te zijn. We kregen tijdelijk een leenauto zodat we in ieder geval boodschappen konden doen. Als extraatje werden de kosten voor een tweede bestuurder niet in rekening gebracht, dus dat was het wachten wel waard.
Na twee uurtjes was de auto eindelijk gereed en konden we op pad. De eerste stop was in Matamata voor een bezoek aan Hobbiton. We zijn toch wel een beetje fan van LOTR en konden dit dus niet overslaan, vooral niet omdat ze net klaar waren met het filmen van The Hobbit en alles dus nog in originele staat was. Ben je fan van de films en/of de boeken van Tolkien, dan is het zeker de moeite waard om hier te gaan kijken. Geen fan? Sla het dan gerust over. De rest van de dag besteedden we aan de rit naar National Park. Het was iets verder dan gedacht dus we kwamen hier in het pikkedonker aan.
Op dag vijf wilden we de 42 Traverse gaan fietsen maar het weer was te slecht en degene van wie we de fietsen hadden gehuurd, adviseerde ons om een andere track te gaan doen: de Fishers Track. Ik had eigenlijk niet zo’n zin dus besloot uit te rusten (hallo jetlag) terwijl Martijn een deel van de trail ging fietsen. Ook maakten we een aantal wandelingen bij Whakapapa Village.
Waar we sliepen:
Onze keus voor National Park Village was National Park Backpackers. Ze hebben diverse kamers maar wij hebben in “de tuin” gekampeerd maar mochten nog steeds gebruik maken van alle indoor faciliteiten incl. de klimwand. Vanaf de camping heb je een werkelijk prachtig uitzicht over de besneeuwde vulkanen van het Tongariro National Park, je zit hier echt eerste rang wat dat betreft.
Wil je meer lezen over ons bezoek aan Tongariro National Park? Klik dan door naar dit artikel (in het Engels) waar we je alles vertellen over ons bezoek aan dit park.
Dgy 6-8 Tongariro Northern Circuit
Hier volgt een heel belangrijk advies, misschien wel het allerbelangrijkste als je dit gebied wilt bezoeken:
“Als je de Tongariro Crossing dagwandeling wilt maken, plan hier dan voldoende tijd voor in, een dag is wellicht niet genoeg.”
We spraken veel reizigers die hoopten op hun ene vrije dag de Tongariro Crossing te kunnen lopen. Ze keken al maanden, soms al jaren uit naar deze tocht, die niet voor niks bekend staat als de mooiste dagwandeling van Nieuw-Zeeland. Maar helaas, ondanks het heldere weer, bleek de wind op de top te heftig te zijn en was het advies voor het lopen van deze tocht negatief. Velen waren enorm teleurgesteld omdat ze de volgende dag weer door moesten naar een volgende bestemming. Voor onze route had dit ook gevolgen, omdat de wij de 4-daagse Tongariro Northern Circuit gingen lopen. Kijkende naar de weersvoorspellingen, raadde het personeel van de Department of Conservation (DOC) ons aan om de route in omgekeerde volgorde te lopen, zodat we het alpiene deel van de hike pas een dag later hoefden te lopen. Gelukkig waren we vroeg in het seizoen en konden we de overnachtingen in de hutten makkelijk omboeken. Alhoewel de Tongariro Crossing wonderbaarlijk mooi is, kunnen we je de rest van de trek ook zeker aanraden. De Lower Tama Lakes en en wakker worden in de Ketetahi Hut omring door een vers laagje sneeuw, waren heel bijzonder. Daarnaast heb je als voordeel dat je reeds on track bent oftewel de meeste wandelaars ben je voor (en geloof mij, op een drukke dag, zijn het er veel). We konden dus mooie foto’s maken zonder al te veel andere wandelaars er in… Mocht je meer informatie willen over de Tongariro Northern Circuit, check dan ons volledige verslag hierover.
Waar we sliepen:
In de hutten van DOC. De eerste nacht in de Waihohonu Hut, de tweede nacht in de Ketetahi Hut en de derde nacht in de Mangatepopo Hut, maar dit is dus wel de omgekeerde volgorde. Alle hutten zijn op de DOC website te boeken, in het hoogseizoen (mid oktober – eind april) is het reserveren van de hutten verplicht.
Dag 9 -10 Otaki en Picton
Na onze trek over de Tongariro Northern Circuit, was het tijd om verder te rijden richting het zuiden van het noordereiland. In plaats van de normale route naar Wellington, besloten we een kleine omweg te maken via de Desert Road, heel bijzonder maar niet altijd zonder gevaren: bij slecht weer wordt ie regelmatig gesloten. We reden vervolgens richting Otaki aan de kust, waar we graag naartoe wilden omdat er diverse Icebreaker outlets zouden zijn. Helaas bleek het enigszins tegen te vallen, het aanbod was groot maar de prijzen nog steeds heel hoog. Otaki schijnt op een mooie dag best leuk te zijn, maar wij hadden storm en dus vonden we het niet echt bijzonder. We reden dus maar snel door naar Wellington waar op de Interislander stapten naar het Zuidereiland. Hier begon ons volgende avonduur: een 3-daags actief programma op de Queen Charlotte Track!
Waar we sliepen:
In Otaki kampeerden we bij Byron’s Resort, normaal gesproken niet onze eerste keuze maar we snakten naar een warme douche en wilden graag de was doen. In Picton kozen we voor een overnachting in de Sequoia Lodge, een prima plek voor backpackers en actieve reizigers. In de avond hebben ze “free chocolate and ice cream” wat het verblijf hier nog leuker maakte.
Dag 12-14: Queen Charlotte Track
In plaats van de hele Queen Charlotte Track te lopen, bedachten we dat het leuk zou zijn om een combinatie te doen van hiken, biken en kajakken. We zochten online naar de mogelijkheden en stuitten uiteindelijk op een website van de Marlborough Sounds Adventure Co. Zij boden de mogelijkheid een volledig pakket te boeken voor een goede prijs. Op dag één stapten we aan boord van een watertaxi van Picton naar Punga Cove, vanaf hier liepen we naar Cowshed Bay, een lange tocht van 24.5 kilometer. Gelukkig hadden we geregeld dat onze bagage al bij de camping klaar stond dus we hoefden in ieder geval niet met zware tassen te lopen. De wandeling was echt heel gaaf én niet al te moeilijk. Ben je dus op zoek naar een meerdaagse trektocht die niet al te pittig is, dan is de Queen Charlotte Track zeker een aanrader.
De volgende dag stond het zeekajakken op de planning maar helaas was het weer ontzettend onstuimig toen we wakker werden. De wind blies ons bijna omver toen we naar het kajakcentrum liepen en hier aangekomen gaf onze gids aan dat we met deze golven en wind om de haverklap in het water terecht zouden komen. Niet echt een leuk vooruitzicht, dus uiteindelijk besloten we het kajakken te annuleren. In plaats daarvan gingen we mountainbiken, iets wat we eigenlijk voor dag 3 gepland hadden. Helaas was de track, vanwege de zware wind, bezaaid met omgevallen bomen en had ik het na een uurtje wel gehad. Ik besloot toen over de verhard weg weer terug te fietsen naar de camping, terwijl Martijn nog een uurtje verder fietste (het is inmiddels duidelijk zijn wie van ons de die hard mountainbiker is …). De volgende ochtend namen we de watertaxi weer terug naar Picton en brachten we de rest van de middag door in de hottub van de Seqouia Lodge.
Waar we sliepen:
We verbleven tijdens onze dagen op de Queen Charlotte Track op de Cowshed Bay Campsite. Deze eenvoudige camping (geen douches/stromend water) kan ook over de weg bereikt worden, wat we best een beetje jammer vonden. De ligging was echter prachtig.
Helaas hebben we vooralsnog geen aanvullende artikelen geschreven over de Queen Charlotte Track. Mocht je meer informatie willen, kijk dan op de de DOC site van het Queen Charlotte gebied of stuur ons een berichtje!
Hiermee eindigden we onze eerste twee weken in Nieuw-Zeeland. Zoals beloofd, geven we je nog wat tips om deze twee weken korter of langer te maken:
Heb je meer tijd?
– Voeg Taupo toe, een fantastische plek voor een skydive, die we hier in 2002 maakten. We zijn ook in Rotorua geweest maar dat vonden we een beetje tegenvallen, waarschijnlijk omdat we al veel andere geisers en thermische activiteit gezien hebben op andere plekken in de wereld.
– Breng een bezoek aan Waitomo en de bijzondere gloeiworm grotten. Je kunt hier heel gaaf black water raften en de grotten zijn echt een must-do.
– Ben je meer een stadsmens, breng dan wat extra tijd door in Wellington. Na onze reis in 2002 was het al snel duidelijk dat het een van onze favoriete steden in Nieuw-Zeeland was. Het Te Papa Museum is een bezoek zeker waard en mag je echt niet missen.
– De Bay of Plenty is erg mooi en heerlijk om een paar dagen te relaxen. Helaas hadden wij hier maar een paar uurtjes ter beschikking maar we hadden hier graag wat meer tijd doorgebracht.
Heb je minder tijd?
– Sla de vrije dag in Tongariro National Park over (risico) of loop alleen de Tongariro Crossing dagwandeling. Je kunt enkele mooie plekken alsnog te voet bereiken, zoals de Lower Tama Lakes, via een dagwandeling.
– Doe op de Queen Charlotte Track slechts één activiteit en kies voor hiken, mountainbiken of zeekajakken.
We hopen dat je onze ultieme Nieuw-Zeeland reisroute voor outdoor fans met veel plezier hebt gelezen. Vanaf hier zakken we langzaam maar zeker af naar het zuiden langs de spectaculaire westkust. Binnenkort meer!
Ben je wel eens in Nieuw-Zeeland geweest? Wat vond je ervan? Hebben we nog iets gemist in onze eerste twee weken?
[Disclaimer: wij maakten deze reis voordat we met dit blog begonnen en ontvingen daarom geen sponsorships en/of financiële compensatie voor het noemen van de aanbieders. Daarnaast is deze reis alweer enkele jaren geleden en alhoewel we zo goed mogelijk geprobeerd hebben alles up-to-date te maken, kan het zijn dat sommige informatie verouderd is.]
Wil je meer lezen over Nieuw-Zeeland, check dan deze blogs!
– De mooiste hikes van Nieuw-Zeeland (spoiler alert!)
– My obsession with New Zealand (Engels)
– Alles wat je wilt weten over wandelen in Nieuw-Zeeland
Dank je voor het delen!


2 Comments
Bart | Hasta la Próxima
Wat een mooie foto’s van de Tongariro Northern Circuit. En ben zelf ook fan van LOTR – niet alleen vanwege het verhaal, maar ook vanwege de mooie overview shots, de geweldige gebergten, en de buitenaardse kleuren. Lijkt me echt mooi om in Nieuw-Zeeland te gaan hiken.
anto
Thanks Bart! Ik geef het toe, we zijn LOTR fans geworden na het zien van de eerste film, steeds als we die zien, is het weer kippenvel en heimwee naar Nieuw-Zeeland … de boeken zijn gaaf, maar die waren (voor mij) om één keer te lezen. De films kan ik wel honderd keer zien …
Jessica
Wat een heerlijke foto’s! Ik heb hier in Colombia een tijdje met een paar kiwi’s rondgereisd. Een extra reden erbij om dit prachtige land te bezoeken! 😀
anto
Dank je Jessica. Kiwi’s zijn zulke fijne mensen!!