Tongariro Crossing – de mooiste hike in Nieuw-Zeeland
De Tongariro Crossing is de meest spectaculaire daghike van Nieuw-Zeeland. De tocht voert je door het hart van het ruige Tongariro National Park en één van de meest onwaarschijnlijke landschappen die je ooit gaat zien. Van turkoois gekleurde zwavelmeren tot rokende kraters en een prachtig groen oerbos, Tongariro National Park heeft het allemaal. Je moet er even voor werken want de Tongariro Alpine Crossing is niet voor watjes, maar ontzettend de moeite van het harde werken waard. Zelfs als je hem, zoals ik, met een net gekneusde enkel loopt.
Ik liep de Tongariro Crossing twee keer. Mijn originele blog werd gepubliceerd in 2019, in 2023 werd het artikel geupdate na mijn meest recente Nieuw-Zeeland reis.
Table of Contents | Inhoudsopgave
Let op!
Laat ik beginnen met een waarschuwing voor je verder leest: de Tongariro Crossing hike is geen rondje stadspark. Elk jaar opnieuw moeten er toeristen van de trail gered worden door helikopters aangezien ze niet de juiste kleding hadden of tegen beter advies in toch zijn gaan lopen ondanks het slechte weer. Voor je überhaupt gaat beginnen aan de Tongariro Crossing, moet je jezelf eerst het volgende afvragen:
– Heb je de juiste kleding en schoenen om de Tongariro Crossing hike te doen? Dit betekent stevige wandelschoenen, een wind- en waterdichte regenjas en regenbroek, een fatsoenlijke rugzak met regenhoes en een EHBO-set. Ter info: een korte broek, slippers en een spijkerjasje zijn is geen geschikte outfit.
– Ben je fit genoeg om deze hike te doen? Oftewel ten minste acht uur lopen door alpien terrein, met een stijging van 770 meter en een daling van 1.150 meter?
– Heb je bij Department of Conservation gecheckt of de hike open is en of de omstandigheden het toelaten om de hike op de door jou geplande dag te doen?
– Last but not least, sinds 2023 is het verplicht om een boeking te hebben voor de Tongariro Alpine Crossing. Dit vanwege de grote drukte op de trail. Meer informatie hierover vind je op de website van Department of Conservation.
Wanneer je al deze vragen met JA kunt beantwoorden, ben je klaar om deze hike te gaan maken.
Shuttle naar de Tongariro Alpine Crossing
Vanwege het grote aantal toeristen dat deze hike wil lopen, is het niet mogelijk om zelf met de auto je vervoer te regelen. Je moet een shuttle gebruiken die je bij je aan de start van de trek af zet en aan de andere kant weer ophaalt. Ik nam de Tongariro Crossing Shuttles die mij om 05.20u ophaalde in Taupo, bij YHA Finlay Jacks YHA waar ik overnachtte. Er zijn talloze busmaatschappijen die vervoer aanbieden, deze vond ik via mijn hostel.
Hieronder heb ik verschillende opties voor je verzameld:
Van de start naar Soda Springs
Het eerste deel van de Tongariro Crossing is vrij eenvoudig. Dit deel van de trail voert je naar Soda Springs en is relatief vlak en weinig technisch. Tot aan hier zou je er weinig tot geen moeite mee moeten hebben. Is dit wel het geval, keer hier dan om en ga terug naar de parkeerplaats. Op een heldere dag kun je vanaf hier Mount Ngauruhoe zien, ook wel bekend als Mount Doom in Lord of the Rings.
Soda Springs tot Central Crater
Bij Soda Springs begint de steile klim met de naam Devil’s Staircase, een flinke serie trappen die zijn naam eer aan doet. Aan het einde van deze klim ben je in Central Crater aangekomen en sta je pal aan de voet van Mount Ngauruhoe. Het stuk door de krater is vlak maar je gaat wel merken dat de wind hier al flink in kracht is toegenomen. Dit is vaak pas het begin van de veranderende weersomstandigheden …
Van Central Crater naar Red Crater
Aan het einde van Central Crater is een klein meer en zijn diverse rotspartijen waar je een prima eerste pauze kunt houden. Neem vooral je tijd want met goed weer zijn de uitzichten vanaf hier al prachtig. En vergeet niet, zoals ik deed, je camera nadat je je rugzak hebt ingepakt. Ik liet hem op één van de rotsen liggen en kwam er enkele honderden meters verder pas achter dat ik iets miste … oeps! Gelukkig vond ik hem na een lange zoektocht terug (want … op welke rotspartij zat ik ook alweer?) en kon ik mijn weg vervolgen.
Aan het eind van Central Crater begin je aan het zwaarste deel van de hike, de klim naar Red Crater. De trail is steil en niet geschikt voor mensen met hoogtevrees aangezien je aan weerskanten diepe afgronden hebt. Als kers op de taart waait het hier meestal ontzettend hard en je zou de eerste niet zijn die hier de trail af wordt geblazen. De trail bestaat voornamelijk uit los gruis en her en der zijn er staalkabels aan de rotsen bevestigd om je te helpen verder omhoog te klimmen.
Ondanks dat ik de Tongariro Crossing op een zonnige dag midden in de zomer liep, was de wind hier ongelofelijk hard en was ik echt heel blij dat ik een goed windjack bij me had. Net voor de top van Red Crater heb je een uitzicht de krater in en met een beetje geluk kun je wat rook omhoog zien kringelen en de geur van rotte eieren waarnemen. De laatste stappen naar boven zijn niet al te zwaar en bij de stapel stenen heb je het hoogste punt van de hike bereikt.
Naar de Emerald Lakes op de Tongariro Crossing
Vanaf Red Crater heb je een prachtig uitzicht over de wijde omgeving en beneden je de bekende Emerald Lakes op de Tongariro Alpine Crossing. De afdaling is steil en omdat er niet echt een pad is maar slechts een puinhelling naar beneden is het een flinke aanslag op de knieën. Doe rustig aan en het zal je niet al te veel moeite kosten om veilig beneden te komen.
De Emerald Lakes zijn een mooie plek voor een lunchstop, maar houd er rekening mee dat iedereen hier pauze houdt en dat het dus aardig druk is. Een betere plek is aan de oevers van Blue Lake, een half uurtje verderop. Vanaf de Emerald Lakes is het nog wat verder naar beneden, dan een stuk vlak (vergeet hier vooral niet achterom te kijken!) en dan weer omhoog, tot aan Blue Lake.
Van Blue Lake via Ketetahi Hut naar de trail end
Na Blue Lake is het alleen nog maar naar beneden naar de Ketetahi Hut. Alhoewel je al voorbij de helft bent, vond ik dit deel van de trail het langst lijken. De trail op zich is vrij makkelijk, maar gewoon heel lang en ver naar beneden. In de verte heb je prachtige uitzichten op Lake Taupo en de omringende omgeving. Ook word je omgeven door rokende bergen, maar deze liggen op private land en kun je dus niet betreden.
Eenmaal bij de Ketetahi Hut kun je nog een toiletstop maken (de laatste mogelijkheid voor de parkeerplaats) en vanaf hier is het nog een dik uur naar beneden. Je ziet de trail al ver beneden je lopen en uiteindelijk verdwijnt ie het bos in, de laatste 45 minuten van de hike. Na ongeveer 20 kilometer ben je bij de parkeerplaats en kun je heel trots zijn op het feit dat je de befaamde Tongariro Alpine Crossing in Nieuw-Zeeland hebt gelopen!
Is de Tongariro Crossing zwaar en/of moeilijk?
Zoals ik al eerder zei is de Tongariro Crossing niet geschikt voor iedereen. De trail wordt regelmatig afgesloten wegens slecht weer (de vriendin die mij een paar weken laten op het Zuidereiland kwam opzoeken kon hem helaas ook niet doen) en alhoewel het weer in de bewoonde wereld soms goed genoeg lijkt, is het bovenop de berg vaak niet het geval.
Ik liep de Tongariro Crossing al eerder tijdens mijn trektocht over Tongariro Northern Circuit (een van de mooiste meerdaagse hikes in Nieuw-Zeeland!) en toen was het weer aanzienlijk slechter dan deze keer. Ik kwam toen hikers tegen die tegen het advies van Department of Conservation toch waren gaan lopen en letterlijk huilend over de rand van Red Crater waren gekropen. Ze dachten dat ze dood gingen. Zoiets wil je gewoon niet meemaken.
Ik heb de Tongariro Crossing inmiddels meerdere keren gelopen en het is by far de meest spectaculaire daghike in Nieuw-Zeeland. Samen met Hooker Valley – maar dat is maar een halve dag! Wanneer het weer ook nog eens mee zit, is het een bijzondere ervaring.
Confession: ik liep hem met een gekneusde enkel want ik moest en zou hem een keer met mooi weer lopen na mijn eerdere ervaring in minder goed weer. Dit kan ik je niet aanraden, tenzij je net als ik een zeer ervaren hiker (dus geen wandelaar!) bent met backcountry ervaring en kennis van zelfredzaamheid.
Moet je de Tongariro Crossing doen of juist niet?
Deze vraag krijg ik heel vaak en ik zeg steevast: als jij hem wilt doen, moet je het doen. We weten allemaal dat Nieuw-Zeeland een populaire vakantiebestemming is en inmiddels is ook algemeen bekend dat de Tongariro Crossing de mooiste hike van Nieuw-Zeeland is. Je bent er dus niet de enige. Als je dit in je achterhoofd houdt ga je het heus fantastisch vinden, inclusief alle andere toeristen.
Nieuw-Zeeland voor beginners
Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.
In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.
Tussen 2001 en 2017 werkte ik bij verschillende reisorganisaties. Het voorzien van concrete, praktische tips is dus mijn vak en is gebaseerd op jarenlange ervaring.
Bekijk en bestel het e-book hier.
Regel je Nieuw-Zeeland reis
Ben je enthousiast geworden naar aanleiding van dit artikel? Dan kun je meteen door naar het regelen van je Nieuw-Zeeland reis:
- De beste prijzen voor vliegtickets vind je via Skyscanner.
- Overnachtingen zijn het eenvoudigst te boeken via Booking.
- Excursies regel je via GetYourGuide.
- Een auto huren? Dat doe ik steevast via Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico al voor je af zodat je zonder zorgen op pad kunt. Bekijk hier de tarieven en beschikbaarheid.
- Liever met de camper op pad? Bekijk hier de tarieven of boek een SpaceShip.
- Bustickets in Nieuw-Zeeland boek je hier.
- Liever met een groepsreis mee? Bekijk hier verschillende actieve groepsreizen!
Conclusie en disclaimer
Hopelijk vond je dit artikel over de Tongariro Alpine Crossing leuk en vooral nuttig. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat dan gerust een comment achter.
Wil je verder lezen over Nieuw-Zeeland? Bezoek dan mijn Nieuw-Zeeland startpagina met meer dan 50 artikelen over mijn favoriete reisbestemming. Ik ga elk jaar op reis in Nieuw-Zeeland en weet dus ontzettend veel van deze bestemming!
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!
14 Comments
Linda
Wij vertrekken over een aantal weken naar Nieuw-Zeeland en deze hike staat op de planning. Goede schoenen hebben we, alleen zijn we nog op zoek naar een goede jas. Heb je toevallig nog een aanrader? Fijn dat je een eerlijke blog schrijft, waarbij je echt zegt dat het niet voor iedereen geschikt is. Ik lees heel veel op internet namelijk dat het allemaal wel goed te doen is voor iedereen en een makkelijke wandeling is. Ik heb hoogtevrees, maar ik wil me daardoor niet laten tegenhouden. ik heb al op veel momenten mijn hoogtevrees aan de kant kunnen zetten, ook al ging ik half dood van binnen, achteraf was ik super trots en vond ik het super gaaf! Ik kan niet wachten tot wij in Nieuw-Zeeland zijn
anto
Gaaf! Ben wel een beetje jaloers want dikke heimwee naar Nieuw-Zeeland! Ik zou naar Kathmandu in Auckland gaan en daar een mooie jas kopen. Die hebben super toffe spullen. Mocht je een budget hebben en alleen voor deze reis een jas willen kopen, dan kun je prima terecht bij Decathlon. Wil je iets duurzamers willen, dan kan ik je de Fjällräven Eco Shell aanraden, maar die is wel behoorlijk aan de prijs. Mijn review lees je hier: https://www.we12travel.com/getest-de-fjallraven-eco-shell/ – en voor wat betreft die hoogtevrees, dat moet goed komen! Gewoon heel rustig en voetje voor voetje omhoog, dan lukt het vast. Fijne reis en veel plezier in Nieuw-Zeeland!
Linda
Bedankt voor je uitgebreide reactie, daar heb ik wat aan! Ik ga eens naar je opties kijken 🙂 Wij neigden naar Decathlon, met het oog op de prijzen. Maar aan de andere kant, we gaan het waarschijnlijk nog wel vaker gebruiken en dan is iets echt goeds ook wel fijn!
anto
Succes! Je kunt ook Decathlon doen en dan, mocht het hiken bevallen, uiteindelijk voor een betere gaan 🙂
Bart
Twintig jaar geleden een meerdaagse gedaan, mooie herinneringen aan!
anto
Ahh tof. De Northern Circuit toevallig?
Charlotte
Staat hoog op de wishlist, alleen op dit moent naar NZ is niet betaalbaar en niet praktisch (geen rijbewijs). Maar wil ik sowieso een keer doen in mijn leven als enorme LOTR fan en outdoor girl! Bikkel dat jij hem met gekneusde enkel hebt gelopen… Of moet ik zeggen knettergek?
PS Je social media icoontjes doen het weer 🙂
anto
Je kunt ook best ver komen zonder rijbewijs, dus bus komt bijna overal. En klopt, heb ik iemand voor ingehuurd die wat technische zaken heeft gefixt voor me hahaha 🙂
Marcella
Wij durfden het destijds niet aan, door mijn hoogtevrees en omdat we niet goed getraind waren. Nu wil ik ‘m toch nog eens doen hoor! Ooit 😉
anto
Echt een keer doen, zo gaaf! Jij kan het prima denk ik hoor 🙂
Paula
Hi,
Ik ga as vrijdag voor het eerst alleen backpacken en wandelen in NZ . nu lees ik over je Tongariro Alpine Crossing, die ik graag wil gaan lopen. Vraagje; Ik zag je met je backpack lopen.. Neem je alles mee op een hike of laat je spullen achter in het hostel? Groetjes Paula
anto
Hey, gaaf zeg! Ja hoor die kun je als dagwandeling maken vanuit bijvoorbeeld Taupo, er zijn bussen die je naar en van de wandeling vervoeren. Veel plezier en mooie reis!
Elly
Vraag is de route makkelijk aangegeven
anto
Jazeker, gewoon de rest van de wandelaars volgen 🙂