de sallandse zandloper sallandse heuvelrug
nederland,  we12hike

Sallandse Zandloper: hoe een wandelpad ontstond

Wie ons blog een beetje volgt, weet dat we graag op stap gaan in eigen land. Ver weg is niet altijd per definitie beter, in Nederland zijn nog ontzettend veel onontdekte plekjes waar je, in tegenstelling tot wat veel Nederlanders denken, helemaal in de natuur tot rust kunt komen. Een plek waar we zo af en toe eens komen is het Salland in Overijssel. Sallandse Heuvelrug NP is een van mijn favoriete nationale parken in Nederland en we hebben het gebied meerdere keren doorkruist bij het lopen van het Pieterpad. Onlangs keerden we er terug, deze keer om een deel van de Sallandse Zandloper te doen.
 

Op pad in Salland en het verhaal van de Sallandse Zandloper

De Sallandse Zandloper is een 45 kilometer lange route die het Salland van oost naar west doorkruist. Je begint op de bergrug van het nationale park en zakt langzaam maar zeker af naar de uiterwaarden van de IJssel. De route bestaat al langer, maar is onlangs opgenomen in het Wandelnetwerk Salland. Wij hadden het geluk dat we op pad gingen met de bedenker van de Sallandse Zandloper: Dominique.
 

Op pad met Dominque

Het is een heiige zaterdagochtend in mei wanneer we op pad gaan. Dominique wacht op ons bij de receptie van Hotel Hoog Holten waar we dit weekend verblijven. Uitgerust met een heerlijke biologische picknick gaan we op pad, het plan is om vandaag zo’n twintig kilometer te lopen. Mijn eerste vraag aan Dominique is natuurlijk hoe de Sallandse Zandloper is ontstaan.
 
“Ik heb een tweelingbroer en toen we jarig waren, was ik compleet vergeten een cadeau voor hem te kopen. Ik woon nog steeds hier in Salland maar hij is inmiddels naar Amsterdam verhuisd. Ik besloot hem uit te nodigen voor een wandeling door onze geboortestreek en vatte het idee op om in een rechte lijn van de Sallandse Heuvelrug naar de IJssel te lopen. En zo geschiedde…”
 
sallandse heuvelrug sallandse zandloper

sallandse heuvelrug sallandse zandloper
 

Hoe de Sallandse Zandloper ontstond

Uiteraard is een lange afstandswandeling niet zomaar in elkaar geknutseld. De route zoals deze nu is, is niet helemaal de route die Dominique destijds met zijn broer liep. “Er zitten best wat haken en ogen aan het uitzetten van een wandelroute. Zo mag je niet zomaar over ieders land lopen en moet je bij de eigenaren toestemming vragen. Niet iedereen zit er op te wachten om hun land open te stellen voor wandelaars. Met her en der wat aanpassingen, werd het uiteindelijk een route van 45 kilometer, gebaseerd op de tocht die ik destijds in één dag met mijn broer liep.”
 
Het Wandelnetwerk Salland is enorm, iets wat we eerder ook al gemerkt hebben nadat we meerdere keren van Holten naar Nijverdal liepen met de tent of toen we het nationale park bezochten. Dominique legt ons uit dat de paden grotendeels onderhouden worden door vrijwilligers. Mooi!
 
sallandse heuvelrug sallandse zandloper

sallandse heuvelrug sallandse zandloper
 

Een eerste indruk van de tocht

Alhoewel we vandaag niet de gehele 45 kilometer kunnen lopen, krijgen we we een mooi beeld van de tocht. De naam Sallandse Zandloper is ontstaan omdat je grotendeels over zandpaden loopt. Je moet dus wel wat moeite doen om de 5 kilometer per uur te halen, maar dat is natuurlijk niet waar we voor gekomen zijn. We zijn hier om de rust en stilte van het Salland te ervaren.
 
Het eerste deel van de tocht voert ons door het nationale park en al snel laten we de drukte achter ons. Zo af en toe passeert er een mountainbiker maar over het algemeen is het rustig op de trail. Vanaf de Holterberg, waar je met helder weer Deventer kunt zien liggen, dalen we langzaam maar zeker af. De totale route heeft een hoogteverschil van 65 meter, dit is het grootste deel van de afdaling. Ik verbaas me over de bijzondere vergezichten. Iedereen die denkt dat er in Nederland geen vergezichten zijn, adviseer ik om eens naar het Salland te gaan. Je kijkt er, letterlijk en figuurlijk, je ogen uit!
 
Na zo’n 8 kilometer stappen verlaten we de Heuvelrug en komen we in landbouwgebied terecht. We doorkruisen weilanden, lopen langs slootjes en pakken af en toe een stukje asfalt mee. Wilde bloemen staan overal in bloei en de grassen komen tot ons middel. Wat is het heerlijk om zo door Nederland te struinen!
 
sallandse heuvelrug sallandse zandloper

sallandse-zandloper

 

Het Boetelerveld

Niet veel later bereiken we het Boetelerveld, mijn favoriete stukje van dit deel van de Sallandse Zandloper. Het is een klein gebied waar je heide kunt vinden. Er graast wild en er zijn twee wildobservatieposten. Echter blijkt het naar ik vermoed te warm voor het wild, ze hebben zich verschanst in de bossen want veel meer dan een haas die door het veld schiet, zien we niet. Bij de uitgang van het Boetelerveld staan ook nog een aantal koeien te grazen, maar dat is het. We komen een natuurfotograaf tegen. “Normaal is het hier goed toeven, maar helaas was er vandaag weinig te zien.” Genoten van dit mooie stukje Salland hebben we trouwens toch wel, het deed mee een beetje denken aan de Veluwe, mijn achtertuin en favoriete stukje Nederland.
 
sallandse heuvelrug sallandse zandloper

sallandse heuvelrug sallandse zandloper

sallandse heuvelrug sallandse zandloper

sallandse heuvelrug sallandse zandloper
 

Een heerlijke afsluiter

Nadat we het Boetelerveld hebben verlaten, worden we opgehaald met de auto en teruggebracht naar Holten. Hier heeft Restaurant De Swarte Ruijter een pop-up diner bereid pal op de Sallandse Heuvelrug. We worden ontvangen met een glaasje bubbels en genieten van een geweldig uitzicht over Salland terwijl de smaakpapillen continue gestreeld worden. Wat een fijne manier om een heerlijke dag buiten af te sluiten!
 

Praktische informatie over de Sallandse Zandloper

Wij liepen de route van hoog naar laag maar je kunt hem ook prima andersom lopen, hij is in beide richtingen bewegwijzerd. Bij de diverse informatiepunten kun je voor € 2,50 een boekje kopen met de routekaart en wat achtergrond informatie over de wandeling. De Sallandse Zandloper kent twee startpunten: NS Station Holten en NS Station Nijverdal. Beide routes komen na ongeveer zes kilometer samen en vormen vanaf hier één route naar de IJssel. Wij liepen in zo’n twintig kilometer naar Boetelerveld, handig om te weten is dat er onderweg geen horeca is. Plassen doe je dus hurkend in de bosjes en eten en drinken neem je zelf mee. Het is maar dat je het weet…
 

 

Conclusie en disclaimer

Het Salland is voor ons altijd een fijne plek om te komen. Slechts op een uurtje rijden van Arnhem en zo enorm afwisselend! In de directe omgeving van Holten zijn diverse themapaden die je kunt lopen, er zijn twee mountainbike trails en er is een heuse ‘Toeristenweg’ met allerlei leuke restaurants en terrasjes. Daarnaast raad ik je aan om zeker even bij de Canadese Begraafplaats te gaan kijken. Helaas hadden we geen tijd meer om de Sallandse Zandloper helemaal af te maken, maar collega Bregje van Wandelvrouw liep hem helemaal en schreef hierover een uitgebreid verslag.
 
[Wij maakten deze trip op uitnodiging met Salland Marketing. Uiteraard zijn de gegeven meningen slechts die van onszelf.]  
 

20 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *