Makra Combi Lady GTX C schoenen van Hanwag
we12inspire,  zweden

Into the Arctic: de Poolcirkel over en de Kungsleden op! (Zweden week 5-6)

Zoals dat gaat met de meeste reisbloggers begin je aan het begin van je reis vaak heel enthousiast met het schrijven van week- en/of dagverslagen en komt na een tijdje de klad er even in. In mijn geval was ik lekker druk met genieten en voelde ik even niet de behoefte om te schrijven op mijn blog. Inmiddels zijn we alweer een dikke drie weken verder sinds mijn ‘winterkampeeravontuur‘ en ben ik ondertussen de Poolcirkel overgestoken. Oftewel: aangekomen in mijn favoriete deel van Zweden. Bij deze een verslag van week 5 en 6 in Zweden!
 

Een verblijf in Östersund en op de Vildmarksvägen

Na mijn koude nachten bij Helags check ik in bij een hotel in Östersund. Je zou tussen het wandelen en genieten door vergeten dat er ook nog gewerkt moet worden lijkt het soms. Östersund is echt zo’n stad die ik normaal gesproken keihard voorbij rijd op weg naar het noorden, maar bij nader inzien blijkt het best wel leuk. Ik werk, wandel wat en slaap wat bij. Het leven kan heel simpel zijn.
 
Lees hier alles wat je wilt weten over Östersund
 
Vanuit Östersund rij ik de Vildmarksvägen op, waar ik ben uitgenodigd bij Jan en Wilma die hier wonen. De Vildmarksvägen is één van mijn favoriete routes in Zweden en het is altijd weer een genot om hier te mogen roadtrippen. Ze nemen mij mee naar hun huisje in de wildernis, vanaf waar de uitzichten op de fjälls bijzonder indrukwekkend zijn. Na twee nachten neem ik afscheid. Dank Jan en Wilma, voor de mooie momenten, gesprekken, wijn en heerlijke Zweedse lekkernijen en vooral: de fijne herinneringen!
 

Östersund
Östersund
Marsfjäll
Het zal je uitzicht maar zijn!
 

De Poolcirkel over

Er lijken qua weer een paar goede dagen aan te komen en dus overdenk ik mijn opties. De keuze valt uiteindelijk op een monsterrit naar Stora Sjöfallet Nationaal Park. Hier was ik al twee keer eerder, de eerste keer tijdens de Kungsleden hike van Kvikkjokk naar Saltoluokta en vorig jaar op een doorreis. De hoge bergen, gletsjers en bijzonder fraaie natuur hadden indruk gemaakt en dus besloot ik die kant op te rijden, een monsterrit van zo’n 8 uur vanaf de Vildmarksvägen.
 
De Poolcirkel is natuurlijk niet veel meer dan een denkbeeldige lijn op de kaart, maar ik word toch altijd heel blij als ik zo hoog op de wereldbol ben aangekomen. Het heeft voor mij iets bijzonders om boven de Arctic Circle te zijn. Bij Jokkmokk steek ik hem over, vanaf nu ben ik in het arctische Scandinavië aangekomen, waar ik hoop ten minste een week of 3-4 door te brengen.
 

De Poolcirkel over!
De Poolcirkel over!
 

Wildkamperen bij Naturum Laponia

Ik parkeer Rudolph in de schemering (ja het wordt inmiddels ’s nachts weer een aantal uur donker) bij Naturum Laponia. Officieel mag je niet wildkamperen in nationale parken, maar er staan meer campers en ik heb gelezen dat het kamperen op de parkeerplaats gedoogd wordt.
 
Stora Sjöfallet Nationaal Park maakt trouwens deel uit van UNESCO Werelderfgoed Laponia, ook wel de laatste grote wildernis van Europa genoemd. Je leest er hier alles over.
 

Laponia Stora Sjöfallet
Laponia Stora Sjöfallet
 

De Kungsleden op

De volgende ochtend prikt het zonnetje me wakker. Ik kijk uit het raam en het blijkt mooi weer te zijn. Snel de auto uit en wandelschoenen aan. Ik besluit om een deel van de Kungsleden te gaan lopen, een dagwandeling vanaf Vakkatuvare. Vorig jaar liep ik de sectie tussen Abisko Nationaal Park en Nikkaluokta, een variant op de officiële route Abisko – Vakkatuvare. Ik rijd naar Vakkatuvare en parkeer daar mijn auto. Het eerste uur is bijna vertical bergop, maar eenmaal boven de boomgrens is het enorm genieten van weidse uitzichten over de vallei onder me. In de verte liggen de gletsjers van het woeste Sarek Nationaal Park en de besneeuwde flanken van moederberg Áhkká schitteren in het zonnetje.
 

Uitzicht op Áhkka
Uitzicht op Áhkka
 

Soldalen

De dag erna besluit ik met een begeleide wandeling mee te gaan. Ik doe dit normaal gesproken niet zo snel, maar de dame bij het bezoekerscentrum was zo ontzettend enthousiast dat ik niet kon weigeren. De wandeling die we doen gaat naar Soldalen, een van de weinige gemarkeerde wandelroutes in Stora Sjöfallet Nationaal Park. Alhoewel ik veel leer over de oerbossen, ligt het tempo me iets te laag. Ik besluit daarom daar waar de groep omkeert, zelfstandig verder te lopen naar het einde van de vallei. Ik word beloond met een fabelachtig uitzicht, het mooiste van de reis tot nu toe.
 
Meer lezen over deze wandelroute? Dat kan op mijn site Wandelen in Zweden.
 

Uitzicht over Sarek
Uitzicht over Sarek
 

Door naar Kiruna

Na vijf dagen niet werken is het de hoogste tijd om weer aan de bak te gaan. Het mooie weer is voor nu even voorbij, dus ik kan weer meters maken. Ik vervolg mijn reis naar Kiruna, de noordelijkste stad van Zweden. Deze stad gaat verplaatst worden omdat hij aan het verzakken is vanwege de mijnbouw. Ik schrijf hier later nog een uitgebreid artikel over, want there’s more than meets the eye.
 
In Kiruna heb ik koffiedates met oud-collega Linda en Goldworks collega Bea. Het is en blijft bijzonder om zo ver weg van huis (oude) bekenden te treffen. Ik verblijf voor een nachtje in het Ice Hotel in Jukkasjärvi en verken het ‘nieuwe centrum’ van de stad. Daarna neem ik mijn intrek in een vakantiewoning, om te werken, wassen en op te maken voor het volgende avontuur, mijn roadtrip met Sandra naar de Noordkaap!
 

Kiruna New City
Kiruna New City
 

Een spijbeldagje

Ik zie in mijn app (YR van de Noorse weerdienst) dat er een prachtige dag aan zit te komen qua weer. Ik besluit een dag ‘vrij’ te nemen en richting Abisko Nationaal Park te rijden. Hier was ik tot nu toe alleen nog maar met slecht weer, deze keer heb ik mazzel en wow! Ik word getrakteerd op zon, zon en zon. En zeer bijzondere landschappen, met als hoogtepunt een prachtig uitzicht op Lapporten, wat door de Sámi ook wel de toegangspoort tot Lapland genoemd wordt. Ik leg wederom een stuk Kungsleden af en rij zeer tevreden terug naar Kiruna. Mijn spijbeldag was zeer geslaagd. Dat ik vervolgens tot diep in de nacht alsnog zit te werken, hoort erbij.
 
Inmiddels zit ook de roadtrip naar de Noordkaap erop, daarover later meer!
 

Uitzicht op Lapporten
Uitzicht op Lapporten
 

Sponsor mij deze zomer!

Nog steeds krijg ik vaak de vraag hoe ik mijn geld verdien met bloggen. Heel simpel: als jullie iets via mijn site kopen of boeken, krijg ik commissie. Dussss mocht je binnenkort iets willen boeken en/of kopen via één van de onderstaande sites, dan help je mee om mijn zomer nog leuker te maken. Het enige wat je hoeft te doen is door te klikken via een van de onderstaande links en dan je aankoop doen en/of je reservering te maken. Jij betaalt trouwens niks extra’s op deze manier!
&nsbp;
– Algemeen: BOL.com, HEMA, ANWB webwinkel, Backpackspullen
– Outdoor: Decathlon, Bever, Vrijbuiter, Kampeerwereld
– Overnachtingen: Booking.com
– Reisorganisaties: SNP Natuurreizen, ANWB Vakanties, ANWB Campings, AlpenReizen, TUI, Nordic, Voigt Travel, De Jong Intra, Sunweb, Riksja Travel
– Vliegtickets: Skyscanner
– Treinreizen: NS International
– Huurauto’s: Sunny Cars
– Vakantiehuisjes: Interhome, Natuurhuisje, Landal, Europarcs
– Overige: Stena Line
 
Meer lezen? Hier vind je alle blogs die ik tot nu toe over mijn reis schreef. Tot de volgende keer!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *