De Nendaz trek in Zwitserland: alles wat je wilt weten!
Het is een vreemd reisjaar. Op het moment van schrijven zit ik in de trein van Bern naar Frankfurt en laat ik zometeen de Alpen achter me, om me vervolgens weer onder te dompelen in de hittegolf die Nederland al een tijdje teistert. Ik heb de afgelopen week de Nendaz trek in Zwitserland gelopen, een 4-daagse trektocht in het kanton Wallis.
Al in oktober 2019 werd ik door een vertegenwoordiger van Wallis gevraagd of ik naar de regio wilde komen. In januari maakte ik afspraken op de Vakantiebeurs om in de tweede week van augustus te komen. Toen was er ineens corona en leken al mijn reisplannen voor de zomer 2020 in duigen te vallen. Toen de overheid in juni aankondigde de maatregelen te versoepelen, waagde ik er een mailtje aan. Ja hoor, ik was nog steeds welkom. En dus stapte ik in de trein naar Zwitserland om naar Nendaz te gaan en hier de bergen in te trekken. In dit blog een uitgebreid verslag.
Table of Contents | Inhoudsopgave
Over de Nendaz trek
De Nendaz trek is een 4-daagse trektocht van Veysonnaz naar Nendaz via het Lac de Cleuson. Zowel Veysonnaz als Nendaz zijn typische wintersportplaatsen, maar ook in de zomer is er voor de bezoeker vanalles te doen. Hierover meer in een volgend artikel, vandaag ga ik het hebben over de Nendaz trek. Ik reis samen met Bregje van Wandelvrouw.
Nendaz trek dag 1: van Veysonnaz naar Cabane d’Esserze
De eerste dag van de Nendaz trek begint bij het Office du Tourisme in Haute-Nendaz. Hier haal je een informatiepakket op voorzien van een wandelkaart en een boekje met de routeomschrijving, die is afgebeeld in foto’s met pijlen. We krijgen een korte uitleg over de route en om 09.30 stopt de wandelaarsbus naar Veysonnaz voor de deur. Nog enkele andere wandelaars stappen in. Een half uurtje later zijn we in Veysonnaz en kan de wandeling écht beginnen.
De Nendaz trek staat niet als zodoende gemarkeerd, dus daarom is het even zoeken naar het begin van de tocht. Vandaag klimmen we eerst naar het bergstation van de kabelbaan ‘Thyon 2000’ en vanaf daar lopen we naar de berghut. Beginnende wandelaars kunnen ervoor kiezen om dit stuk met de kabelbaan af te leggen, het scheelt je ongeveer 2.5 uur omhoog lopen.
De wandeling naar boven voert soms over een ultra steil zandpad, dan weer over een breed karrenspoor. Eenmaal boven is het even uitrusten en weer door, verder naar de cabane. Vanaf hier begint het eigenlijk pas echt mooi te worden, want het pad wordt smal en het landschap dramatischer. De route staat vanaf hier als rood/wit gemarkeerd en is eenvoudig te volgen.
Na ongeveer een uur lopen met prachtige uitzichten over de wijde omgeving en gletsjers in het tegenoverliggende dal, komen we op 2.381 meter aan. Onder ons liggen twee kleine bergmeertjes, de Gouilles d’Essertze. We dalen af, vanaf hier zou het nog maximaal een half uurtje naar de hut zijn.
Vanaf hier is het wandelpad eenvoudig en veelal een breed karrenspoor. Cabane d’Esserze ligt op 2.191 meter hoogte en doemt al snel onder ons op. We melden ons en krijgen een plekje om te slapen. Vanwege corona zijn er minder matrassen dan normaal en dat is prettig, want er liggen geen andere mensen vlak naast me.
We drinken een biertje op het terras en koelen onze voeten in een bak met ijskoud smeltwater. Het diner is eenvoudig maar smakelijk en wordt klaargemaakt door de Slowaakse huttenwacht, die hier samen met haar familie én een bevriende Zwitserse familie de boel in de gaten houdt deze week. Ik besluit de wekker vroeg te zetten de volgende ochtend, wie weet staat me een mooie zonsopkomst te wachten.
Nendaz trek dag 2: van Cabane d’Esstertze naar Cabane St. Laurent
De volgende ochtend word ik al wakker voor de wekker gaat. Snel trek ik mijn kleren aan en loop naar buiten, hier piekt de zon net met zijn eerste stralen over de bergen. Het is flink afgekoeld vannacht (heerlijk!) en nadat ik enkele foto’s heb genomen, ga ik weer naar binnen voor het ontbijt.
Na het ontbijt binden we de rugzakken op en lopen we terug naar de Gouilles d’Essertze. Hier slaan we af richting de top van de Mont Rouge. Het is geen al te zware klim en binnen no-time staan we boven op de top. Het voelt niet alsof ik op 2.491m sta, maar prachtig is het zeker.
Een zeer steile afdaling over een helling met rolkeien volgt. Glibberend gaan we naar beneden, naar een alpenweide waar we koffie drinken in een restaurantje. Vanaf hier gaan we de Bisse de Cleuson in over een smal bergpad dat langs de bergflank voert. Niet veel later komen we bij Restaurant Combatselines, hier komt een stoeltjesligt uit het dal en is het relatief druk. We lunchen hier en gaan weer verder.
In de omschrijving staat dat het pad vanaf hier op sommige plekken uitdagend kan zijn en dat klopt, soms moeten we steil naar beneden, soms weer omhoog af en toe klimmend met handen en voeten. Het grootste deel is echter vlak en niet lastig, maar voor mensen met hoogtevrees denk ik dat het een flink kluif zal zijn.
Na een goed uur doorstappen komt het turkooizen gekleurde Lac de Cleuson in beeld. Dit stuwmeer is prachtig gelegen tussen de bergtoppen in en er lopen talloze wandelpaden om het meer en er bovenlangs. Wij volgen het smalle bergpad hoog boven het meer en dalen uiteindelijk af naar de rivier. Hier steken we over en beginnen we aan de klim naar de volgende hut: Cabane Saint Laurent.
Deze hut ligt op een plateau boven het meer. We checken in en drinken een biertje op het terras. We worden omringd door donkere wolken en niet veel later, begint het te regenen. Het wordt niet meer droog die avond.
Cabane Saint Laurent is een kleine en eenvoudige hut. Op de slaapzaal worden slaapplekken van elkaar gescheiden middels een doek en de toiletten zijn buiten. Na een heerlijk avondmaal (de beste van de tocht) kletsen we nog wat na bij het vuur en gaan we uiteindelijk naar bed.
Nendaz trek dag 3: van Cabane St. Laurent naar Prarion
De volgende ochtend word ik wakker met een enorme pijn in mijn enkel. Helaas heb ik al een tijdje een blessure en alhoewel ik er alles aan gedaan heb om die te laten genezen voor deze tocht, blijkt het onvoldoende tijd te zijn geweest. In overleg met Bregje en Emilie van Tourisme Nendaz besluit ik vandaag een aangepaste route te lopen om mijn enkel te sparen voor morgen. En dat is jammer want vandaag staat er een spectaculaire tocht over de kam naar Dent de Nendaz op het programma.
Allereerst dalen we af naar Lac de Cleuson. Vanwege de regen van afgelopen nacht, lijkt het water groener dan gisteren. Het is erg fotogeniek en qua wandelen schiet het niet echt op. Maar dat mag de pret niet drukken. Eenmaal op de dam steken we over. We maken voort want het is inmiddels begonnen met regenen en her en der rommelt het wat.
Aan het einde van de dam staat een kleine kapel waar we schuilen. Ik word hier zometeen opgehaald, Bregje loopt verder over de kam naar Dent de Nendaz. Ik ga per auto terug naar Nendaz en neem vanaf hier de kabelbaan naar Tracouet. Vanaf hier daal ik af naar ons laatste overnachtingsadres: Chalet des Alpes. Voor het verslag van het tussenstuk kun je kijken in het artikel van Bregje.
De afdaling van Tracouet naar Les Alpes is prachtig en voert grotendeels over een breed karrenspoor. In de tegenoverliggende vallei liggen gletsjers en tussen de naaldbomen door heb ik prachtige uitzichten.
Chalet des Alpes is meer een B&B dan een berghut. We hebben een eigen kamer met een douche, toilet en elektriciteit. Heerlijk! Die avond hebben we onze eerste kaasfondue van de reis, ook enorm genieten!
Nendaz trek dag 4: van Prarion naar Nendaz
Normaal gesproken daal je vanaf Chalet des Alpes af terug naar Nendaz in zo’n vier uur. Maar voor ons is iets bijzonders geregeld, we gaan namelijk paragliden. We binden de rugzak weer op en lopen in een goede anderhalf uur terug naar Tracouet. Het weer lijkt goed genoeg te zijn voor een vlucht en om 11.30 komen de mannen met de equipment met de kabelbaan naar boven.
Eerlijk is eerlijk, ik ben behoorlijk nerveus. Ooit maakte ik in Nepal al eens een paraglide maar dat is alweer enkele jaren geleden. Ik vlieg met Hervé en hij vertelt me dat hij al 20 jaar ervaring heeft met paragliden. Alles gebeurt snel, de parachutes worden uitgevouwen, ik word vastgemaakt en krijg een korte uitleg over het vertrek. De berg afrennen op commando en niet stoppen met rennen tot we de lucht in zijn. Dit is een typisch gevalletje ‘niet denken maar doen’ want in mijn hoofd ben ik met vanalles bezig dat fout kan gaan. Die bomen! Wat als ik struikel? Dat slaat natuurlijk nergens op want net als vorige keer gaat het vertrek vlekkeloos. Zodra mijn voeten de grond niet meer raken, mag ik gaan zitten en zweven boven de bomen uit.
Ik was alweer vergeten hoe bijzonder het is om op grote hoogte te vliegen tussen de vogels en geniet intens van de uitzichten en het in de lucht hangen. Ik mag de paraglide zelfs even besturen, dat is nog lastiger dan ik dacht. We pakken af en toe een thermiek op en gaan dan weer een stukje omhoog.
Ik zie een wolk en Hervé zegt ‘kom we gaan er doorheen’. Het lijkt me bizar maar behalve een koude lucht, merk je er verder weinig van. Na de wolk wordt de daling ingezet en na ongeveer 20 minuten in de lucht landen we in Basse-Nendaz, een bijzondere ervaring rijker en bovenal: een spectaculaire afsluiting van onze hike!
Over de Nendaz trek
De Nendaz trek is een 53 kilometer lange wandelroute die je in vier dagen loopt. Onderweg overnacht je in berghutten (cabanes) en een chalet. Kamperen is niet toegestaan. De wandeling kenmerkt zich door grote hoogteverschillen en af en toe een technische passage. Alhoewel de trekking op de website van Tourisme Nendaz als eenvoudig en geschikt voor gezinnen met kinderen wordt omschreven, denk ik dat dit niet van toepassing is op de gemiddelde Nederlander.
Lees hier meer tips voor Nendaz met kinderen
Als ervaren bergwandelaar zou ik deze tocht voor Nederlanders omschrijven als middelzwaar, met zo’n 1.000 meter stijgen en soms wel 1.400 meter afdalen op een dag. Je komt met regelmaat langs diepe afgronden, er zijn passages waarbij stapijzers en touwen zijn opgehangen en deze tocht zou ik niet adviseren aan mensen met hoogtevrees.
Ben je echter avontuurlijk ingesteld en vind je het geen probleem om per dag zo’n 6/7 uur onderweg te zijn, dan is dit zeker een tocht voor jou!
Handig om te weten is dat de trail niet als zodoende staan aangegeven. Je hebt daarom een wandelkaart nodig en eventueel een GPS. Van het toerisme bureau krijg je een wandelkaart met ingetekende route en een boekje met een beschrijving aan de hand van foto’s. Echter hebben we tijdens de tocht af en toe nog wel moeten zoeken omdat er veel paden in het gebied zijn en meerdere mogelijkheden om plekken te bereiken.
Indien je de passage over de kam met touwen wilt overslaan is er een verkorte route mogelijk, die echter nog steeds relatief steil is.
Check hieronder ook de video die ik maakte van mijn bezoek aan Nendaz:
Zelf deze trektocht maken?
Wil je deze trektocht boeken? Dat kan bij het Toerisme Bureau. Zij regelen dan alle overnachtingen, maaltijden (ontbijt+diner) en informatie, evenals de shuttle van Nendaz naar Veysonnaz. Meer informatie vind je hier. Overnachten voor- en na de trektocht kan prima in Hotel Les Etanges, dat gerund wordt door een stel Nederlanders.
Houd er rekening mee dat Nendaz primair een skigebied is en dat er veel kabelbanen en liften zijn. Hierdoor zijn de meeste paden en hutten ook voor dagwandelaars en per auto bereikbaar, waardoor het einde van de wereld gevoel soms een beetje ontbreekt, mocht dit zijn wat je zoekt. Onderweg kom je regelmatig langs restaurants (handig voor de lunch) en je hebt overal mobiel bereik. Benieuwd wat mee te nemen? Check dan hier de paklijst voor je wandelvakantie.
Conclusie en disclaimer
Voor mij was deze reis een heerlijke kennismaking met Zwitserland, het was inmiddels zo’n 15 jaar geleden dat ik er voor het laatst was. Ik maakte deze reis op uitnodiging van Tourisme de Nendaz en Zwitserland Toerisme. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.