fietsen op de neckartal radweg
duitsland,  we12bike

Wijn, kastelen en cultuur op de Neckartal Radweg

Van Zwarte Woud tot cultuurmetropool op de Neckartal Radweg in Duitsland

Dat je in Duitsland goed kunt wandelen over één van de vele Top Trails wist ik al, maar dat er ook een ongekend netwerk aan fietspaden is, was voor mij nog onbekend. Ik vind Duitsland een heerlijk vakantieland en kan enorm genieten van de oude, romantische dorpen. Van de glooiende heuvels en kronkelende rivieren omgeven door steile hellingen bedekt met wijnranken. Dit alles natuurlijk onder het genot van een Kaffee mit hausgemachte Kuchen want oh oh, wat hebben ze lekkere taartjes in Duitsland. Vaak ook nog eens voor een habbekrats, waardoor een terrasje pakken een vast onderdeel van je dag wordt. Dit alles en meer vind je op de 366 kilometer lange Neckartal Radweg, een bijzonder fraaie fietsroute tussen die je van het charmante Zwarte Woud naar cultuurmetropool Mannheim voert.
 
De Neckar rivier vindt zijn oorsprong in het natuurgebied Schwenninger Moos, een veengebied in de buurt van het dorpje Villingen-Schwenningen. Hier begint de Neckartal Radweg, een prachtige fietsroute die je door een relatief onbekend stukje Duitsland voert. Langs barokke burchten, wijngaarden en door de uitlopers van het mystieke Zwarte Woud en door levendige steden zoals Heidelberg en Mannheim. Plekken die je waarschijnlijk alleen kent van de verkeersborden onderweg richting de Alpen, komen nu tot leven tijdens je fietstocht over de Neckartal Radweg.
 
fietsen op de neckartal radweg
Zoals gezegd begint de Neckartal Radweg in Villingen-Schwenningen, waar je kennis maakt met de romantische straatjes en statige poorttorens van het oude centrum. Hier begint dan ook daadwerkelijk het avontuur op de Neckartal Radweg. Omdat de route geen noemenswaardige stijgingen kent, is het fietsen ervan een groot genot. De route voert je voortdurend langs het water en is door de ADFC (de Duitse fietsersbond) uitgeroepen tot een viersterren kwaliteitsroute, mede vanwege de uitstekende bewegwijzering, de kwaliteit van de fietspaden en de telkens weer bijzondere bezienswaardigheden onderweg.
 
Zo passeer je de Neckarquelle in het stadspark Möglingshöhe en het Wasserschloss Glatt, één van de best bewaarde kastelen van Duitsland. Verderop vind je de de oudste stad van Baden-Württemberg: Rottweil. Plof hier neer op een terrasje en laat je verbazen door het gevarieerde kleurenpalet van de huizen. Ook vakwerkstadje Nürtingen is een stop meer dan waard, de vele barokke gebouwen doen hier oude tijden herleven.
 
Bijzonder is het Hundertwasserhaus Plochingen, een vrolijk mengsel van kleuren en vormen. Ook het Mercedes-Benz Museum behoort tot een populaire attractie onderweg. De mineraalbaden van Stuttgart laten de spieren weer even helemaal tot rust komen en bezoek ook zeker één van de vele wijngaarden die je vanaf hier tegen komt.
 
fietsen op de neckartal radweg
Vanaf hier komen er ook meer kastelen en burchten op je pad, waaronder Burg Guttenberg en Schloss Ludwigsburg. Schloss Heidelberg is slechts één van de bezienswaardigheden in Heidelberg, een romantisch stadje aan de oevers van de Neckar. Je kunt hier de fiets even laten voor wat ie is en heerlijk wandelen over de filosofenweg of kiezen voor een bezoek aan de verschillende musea. Het laatste kasteel op je fietsavontuur is het barokke slot van Mannheim. Dit is het één na grootste barokke slot van Europa en doet tegenwoordig dienst als universiteit. Mannheim is een relatief onbekende stad, maar timmert hard aan de weg om meer bekendheid te creëren voor zijn bezoekers. De stad kent een hoge tevredenheid bij haar inwoners betreffende kwaliteit van leven. Er is altijd wat te doen, de stad is ontzettend dynamisch en wordt omgeven door prachtige natuurgebieden. In Mannheim bevindt zich tevens het einde van de Neckartal Radweg, wanneer je hier eindigt heb je 366 kilometer afgelegd.
 
schloss heidelberg
De Neckartal Radweg bestaat uit 18 etappes waarvan je er zonder problemen meerdere per dag kunt afleggen. Omdat de route nauwelijks grote hoogteverschillen kent, is het ook een fantastisch avontuur voor gezinnen met kinderen. Interesse om de Neckartal Radweg te fietsen? Kijk dan eens op op de website Bett+Bike, waar je meer dan 5.500 Bett+Bike bedrijven vindt, die een ADFC-kwaliteitskeurmerk hebben. Een volledig verzorgd pakket vind je op de website van de Neckartal Radweg, evenals een hoogteprofiel en een interactieve kaart.
 
Lijkt het jou wat om de Neckartal Radweg te fietsen?
 

 
[Dit artikel werd geschreven in samenwerking met een externe partner.]  
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Fietsen op de Oder-Neisse-Radweg
Doen in Duitsland: de Geierlay hangbrug
Mountainbiken in de Pfalz naar de Keltische ringmuur
Wandelen in Duitsland: de mooiste paden!
Fietsen over de Moselradweg in Duitsland
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *