curaçao

De nationale parken van Curaçao

For the English version of this post, please go here.

Wie aan Curaçao denkt, ziet waarschijnlijk zon, zee en strand voor zich. En dat is eigenlijk best logisch want dat is natuurlijk ook waar het eiland bekend om staat. Veel Nederlanders reizen elk jaar af naar deze fijne plek om te genieten van het (bijna) altijd mooie weer. Gelukkig heeft Curaçao behalve zon, zee en strand nog veel meer te bieden. Tijdens een reis georganiseerd door het Curaçao Tourist Board maakte ik kennis met het onbekende Curaçao. Vandaag vertel ik je over het bijzonder ruige noorden en de daar gelegen nationale parken: Christoffelpark en Shete Boka.

Shete Boka Nationaal Park
Shete Boka betekent letterlijk “Zeven Inhammen” en heeft een oppervlakte van zo’n 200 hectare. De inhammen bevinden zich aan de ruige noordkust van Curaçao en zijn onstaan door een eeuwenlang samenspel van wind en water.

shete boka entry

De eerste inham die we bezoeken is de natuurlijke brug bij Boka Wandomi. Vanaf de parkeerplaats lopen we een kleine vijf minuten door een bijzonder fraai kalksteenlandschap richting de zee. De natuurlijke brug is lang geleden gevormd en is een van de bekendste attracties van Shete Boka. Golven beuken tegen de rotsen aan en het indrukwekkende landschap nodigt uit om de andere baaien ook de bekijken.

wave cover natural bridge

De tweede inham die we bezoeken is Boka Tabla, een baai waarin zich een diepe grot bevindt. Vanaf de parkeerplaats is het zo’n vijf minuten lopen over een stenig pad en komen we, middels een natuurlijke trap, bij de grot aan. Hier treffen we een waarschuwingsbord aan. Vanwege het heftige water die dag wordt afgeraden deze te betreden. Dat het water meer dan heftig is die dag hadden we al begrepen, steeds weer als een allesverwoestende golf de baai binnen komt rollen sta ik met veel plezier naar dit boeiende schouwspel te kijken.

cavecover
De Boka Tabla hiking trail brengt ons vervolgens naar de andere kant van de inham waar de golven zo mogelijk nog heftiger zijn. Ze exploderen met enorme kracht op de rotsen en het liefst was ik hier de rest van de dag gaan zitten om met open mond te staren naar dit bijzondere stukje natuur.

waves crashing 1 waves crashing 2

Helaas moeten we weer verder … het volgende park wacht op ons!

Mocht je een hele dag te besteden hebben, dan is het zeker de moeite waard ook de andere boka’s te bezoeken. Dit kan per jeep over een onverharde weg vanaf Boka Tabla. Ook zijn er twee langere hiking trails in het park, de Boka Pistol Trail en de Boka Wandomi Trail, die de natuurlijke brug met Boka Tabla verbindt.

Shete Boka is het hele jaar geopend tussen 09.00 – 17.00 uur. Bezoekers betalen een entree van 5 gulden.

boka tabla hiking trail


Christoffelpark
Het Christoffelpark is het bekendste nationale park van Curaçao. Dit 2.000 hectare grote park is gelegen in het uiterste noorden en is tevens het grootste nationale park van het eiland. Christoffelpark staat bekend om zijn uitbundige flora en fauna en trekt elk jaar vele bezoekers. Het park bestaat uit drie voormalige plantages en een mijnbouwcomplex.

lizzard

Op weg naar het noorden van het eiland ontvangt de gids een telefoontje: het Christffelpark gaat sluiten omdat Brazilië vanmiddag om 15:00 uur moet spelen op het WK voetbal. In eerste instantie dacht ik “hè, hoe kan dat nou” maar dit is wel typerend voor de charme van Curaçao. Waar anders ter wereld zou dit zomaar kunnen? In Nederland in ieder geval niet! Gelukkig maakt de park ranger voor ons een uitzondering en laat hij het hek open zodat we op eigen gelegenheid met onze bus naar binnen kunnen rijden.

In het Christoffelpark bevindt zich de hoogste berg van Curaçao, de 372 meter hoge Christoffelberg. Deze berg is genoemd naar de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus en wordt door velen beklommen. Vanaf de westkust van het eiland hadden we al even een panoramisch uitzicht op de berg, die mij in eerste instantie doet denken aan een vulkaan vanwege de puntige vorm.

Christoffelberg viewpoint christoffelberg view

Inmiddels zijn we daadwerkelijk bij de berg aangekomen. Ook vanuit het park lijkt de Christoffelberg in eerste instantie nog steeds op een vulkaan maar wanneer we even later dichterbij komen, neem het meer de vorm van een tafelberg aan. We stoppen bij het begin van de wandeling die je naar de top brengt en mijn voeten beginnen te trappelen, wat zou ik graag aan de tocht zijn begonnen… Helaas zal dat tot  een volgend bezoek moeten wachten, je mag de trail alleen beginnen voor 11.00 uur vanwege de hitte.

christoffelberg point christoffelberg side

We krijgen een snelle impressie van het park en alhoewel ze aan elkaar grenzen, vormt het Christoffelpark een schril contrast met Shete Boka. Daar waar we net in een door wind en erosie ontstaan maandlandschap liepen, zijn we binnen een half uur in een ondoordringbaar groen woud aangekomen. We hopen hier het Curaçaose witstaarthert tegen te komen, maar deze opgave blijkt niet makkelijk, daar de route die ons door park voert dicht begroeid is en weinig ruimte laat voor het speuren naar wild.

christoffelberg from van

Ons verblijf in Christoffelpark was te kort om er uitgebreid over te kunnen vertellen, echter kun je er vanalles beleven. Je mag het park met eige auto in en er zijn maar liefst 8 hiking trails, van eenvoudig tot pittig. Ook kun je een safari maken per pick up of het park per mountainbike verkennen. Uiteraard is het ook mogelijk om met een gids op pad te gaan, wat het spotten van wild aanzienlijk eenvoudiger maakt.

Het Christoffelpark is van maandag t/m zaterdag geopend tussen 07.30 – 16.00 uur en op zondag van 06.00 – 15.00 uur. De entreekosten bedragen ca. ANG 17,50.

Zo zie je maar, op Curaçao hoef je echt niet alleen maar aan het strand te liggen. Gedurende de aankomende maanden vertel ik jullie steeds een stukje over mijn bijzondere ervaringen op dit vriendelijke eiland. Houdt we12travel dus in de gaten!

Meer lezen over Curaçao of de andere nationale parken die we bezochten? Check dan deze links:
– we12plog: from Curaçao to Turin
– Park Post: all about Torres del Paine in Chile
– Park Post: Highlights of Yellowstone National Park

8 Comments

 • Chantal

  Wat een leuk blog. In eerste instantie denk je bij Curaçao aan zon en strand. Dit blog laat zien dat er veel meer is dan dat en dat Curaçao voor de niet strandliefhebbers onder ons ook zeer zeker de moeite waard is.
  Ik heb de link naar je blog ook doorgestuurd naar een vriend die gisteren naar Curaçao is vertrokken.

 • Mariek

  Mag ik de volgende keer dat je gaat met je meekijken de hele dag met open mond naar die beukende golven? Dat de natuur daar ook zo verpletterend indrukwekkend kan zijn, dat had ik niet gedacht! In combinatie met het relaxte dat ze gewoon voor onze jongens de boel dicht gooien zal ik toch overwegen ooit naar Curaçao te gaan…

 • Jonathan

  2 Jaar geleden heb ik (vergelijkbare) beukende golven op Aruba gezien. Echt een adembenemend schouwspel. Maar zo te lezen biedt Curaçao wat meer (groene) natuur. Voor mij een aanrader dus 🙂

 • Yoni

  Ik sluit mij helemaal aan bij Jonathan betreffende de beukende golven op Aruba. . Het lezen van je verhaal over Curaçao maakt mij nieuwsgierig en is voor mij nu ook op mijn lijstje van aanraders gekomen.

 • Tikva

  Vorige jaar met baby naar Curacao geweest en de nationale parken zijn echt heel erg mooi. Bij ons was de grot wel open, echt bijzonder het water komt op je af en dan wordt het opeens helemaal donker omdat de ingang bedekt is met een golf. Jammer dat er enorm veel muggen in het park zitten al lees ik er bij jou niets over?? Misschien de tijd van het jaar, ik had echt wel 30 bulten.

  • anto

   Bijna geen muggen gehad, alleen ‘s nachts in het hotel maar dat viel reuze mee. Ohh nu ik jouw verhaal hoor is het helemaal jammer dat we de grot niet in konden. Goede reden om nog een keer terug te gaan 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *