De Moselsteig wandelen: etappe 1 t/m 4 (plus tips voor andere secties)
De Moselsteig is wat mij betreft een van de mooiste wandelroutes van Duitsland. Dit langeafstandspad is 365 kilometer lang en is verdeeld in 24 etappes. Ik kom graag in de Moezelregio, ik bezocht het gebied de afgelopen jaren vijf keer. Tijdens mijn eerste bezoek deed ik de Calmont Klettersteig, echt een aanrader voor wie wil beginnen met Via Ferrata. Tijdens deze reis liep ik ook één etappe van de Moselsteig en ik was onder de indruk. De jaren erna keerde ik nog regelmatig terug om te wandelen en in 2021 besloot ik eindelijk eens aan de Moselsteig in zijn geheel te beginnen. In dit artikel vertel ik je alles over mijn ervaringen op de eerste vier etappes en geef ik je mijn tips voor andere mooie secties die ik reeds deed!
Table of Contents | Inhoudsopgave
Over de Moselsteig
De Moselsteig is dus in totaal 365 kilometer lang en strekt zich uit tussen het punt waar de Moezel had land binnen komt bij het drielandenpunt van Luxemburg, Frankrijk en Duitsland tot aan het punt waar de Moezel de Rijn in stroomt bij Koblenz. Zoals gezegd zijn er in totaal 24 etappes, die verschillen in lengte tussen de 6 en 24 kilometer. Daarnaast zijn er nog 11 Seitensprungen, oftewel rondwandelingen die je eraan kunt lussen. Er is genoeg te wandelen in de Moezel dus!
Hieronder vertel ik je allereerst meer over etappe 1 tot en met 4 die ik in oktober 2021 liep. Daarna geef ik je meer informatie over de overnachtingsmogelijkheden, bevoorradingen en andere handige tips die nuttig kunnen zijn bij het plannen van je reis!
Moselsteig etappe 1: van Perl naar Palzem (23,2 km)
De avond voordat ik begin aan mijn wandeling slaap ik al in Trier en in de ochtend neem ik de trein naar Perl. Op het centraal station van Trier koop ik nog snel even een broodje voor de lunch voordat ik de trein in stap. 49 Minuten later komt de trein aan in Perl en kan ik aan mijn wandeling over de Moselsteig beginnen.
Het is een donderdag in de herfst en een deel van de bladeren is al flink aan het kleuren. Vanaf het station volg ik de richting die het bordje “Zum Moselsteig” aangeeft. Ik klim omhoog en niet al te veel later sta ik op het eerste uitzichtspunt. Hier zie ik het Drielandenpunt van Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Echter heb ik vandaag een lange dag voor de boeg en dus treuzel ik niet te lang en ga ik snel weer door.
Ik laat de wijnvelden voor vandaag achter me en stap het bos in. Het heeft de afgelopen dagen flink gestormd en er wordt op het nieuws gewaarschuwd om voorzichtig te zijn indien je het bos in gaat. Al binnen de eerste paar kilometers moet ik een aantal omgevallen bomen over klimmen. Never a dull day zeg maar …
Langs de route van vandaag liggen verschillende dolinen: holtes die worden veroorzaakt door oplossingsprocessen in het kalkgesteente. Informatiepanelen langs de route wijzen me hier op. Ik heb de wijnvelden al snel achter me gelaten en loop vooral door bossen en over oude landwegen. De zon laat zich af en toe even zien, maar over het algemeen is het een bewolkte dag vandaag.
Net voor mijn eindbestemming, Palzem, begin het te regenen. Ik glijd door de modder en kom uiteindelijk na 24 kilometer aan op mijn overnachtingsadres: Hotel Zur Moselterrasse. Het is een traditioneel Duits hotel met simpele kamers maar een prima restaurant. Na het avondeten duik ik mijn bed in, moe maar voldaan na de eerste 24 kilometer op de Moselsteig.
Moselsteig etappe 2: van Palzem naar Nittel (14,8 km)
Gisteren was een lange dag met veel hoogtemeters. De route van vandaag is aanzienlijk korter en kent minder hoogtemeters en dus besluit ik wat later te vertrekken en eerst te genieten van het prima ontbijtbuffet. Het is toch nog redelijk mistig, ik hoop dat het vandaag opentrekt.
Direct na Palzem verlaat ik de Moezel en stap ik het achterland in. Eerst door het bos, dan door get glooiende landschap, op naar Helfant. Hier neem ik een korte pauze bij de kerk voor ik weer verder wandel. Vanaf hier blijft de route langzaam maar zeker stijgen en ongeveer halverwege de dag kom ik weer bij de wijnvelden aan en … bij prachtige uitzichten over de Moezel.
De rest van de dag wandel ik grotendeels met “moselblick”. Ik hou een tweede pauze bij een schuilhut en geniet van de prachtige panorama’s onderweg. Vandaag loopt heerlijk en omdat de etappe aanzienlijk korter is, voel ik ook geen druk om “op tijd” aan te komen.
De afddaling naar Nittel is eenvoudig. Ik overnacht bij “Sleep & Go“, een voormalig hotel dat nu is omgebouwd tot een “self service” accommodatie. Er is geen receptie, ik laat mijzelf binnen via een sleutelkastje. Ik doe boodschappen bij de Lidl in het dorp voor het avondeten en duik opnieuw vroeg mijn bed in.
Mostelsteig etappe 3: Nittel – Konz (21 km)
De originele etappe van vandaag is 21 kilometer, echter kon ik geen geschikte accommodatie vinden in Konz en dus heb ik een hotel vijf kilometer verderop geboekt, ook langs de route, in Zewen. Dit betekent dat ik opnieuw een lange dag voor de boeg heb.
Ik verlaat Nittel via het prachtige pad over de Nitteler Felsen. Voor ik het pad op stap staat er een waarschuwing voor gladheid, maar het blijkt mee te vallen. Bovendien zijn er op de steile delen kettingen waar ik me aan vast kan houden. Na de beklimming en uitzicht volgt een wat saai deel door landbouwgebied.
Op driekwart van de dag daal ik af naar het prachtige Alpbachtal, via de wijnvelden. Eenmaal beneden begin ik weer aan een flink klim omhoog naar de Löschemer Kapelle. Zodra ik boven aan kom, heb ik al snel een uitzicht op Konz diep onder me. Een steile afdaling brengt me een uurtje later naar Konz en de plek waar de Saar in de Moezel stroomt.
Het is inmiddels al laat op de dag en ik moet nog een aantal kilometers door naar Zewen. Ik loop het laatste deel van de route in de schemering maar dat kan prima want dit deel is vlak en eenvoudig. Ik check in bij Hotel Zewener Hof, ook hier is geen receptie maar ligt er een sleutel voor me klaar. Avondeten doe ik in de lokale snackbar.
Mostelsteig etappe 4: Konz (Zewen) naar Trier (18 km)
Omdat ik al in Zewen was, is mijn etappe van vandaag maar 15 kilometer. Ik moet echter nog wel vijf uur naar huis terug rijden, dus ik kies ervoor om opnieuw op tijd te vertrekken. Na een eenvoudig ontbijt stap ik de trail op. Volgens de wandelkaart kom ik totaal niet in de buurt van de Moezel vandaag, maar voert de route me opnieuw door het achterland van de Moezel.
Over een breed bospad stijg ik langzaam maar gestaag. Het is nog mistig en eenmaal boven heb ik een vergezicht, maar in de mist die langzaam wegtrekt. Vandaag voert me grotendeels door het bos, en dat is ontzettend genieten met al die herfstkleuren. De route is niet bijzonder mooi, maar prima voor mij. Ik merk dat de lange dag van gisteren erin gehakt heeft qua energie en het vooruitzicht dat ik nog vijf uur terug moet rijden naar Nederland over de immer drukke autobaan geeft ook weinig energie.
Net na de middag bereik ik de parkeerplaats in Trier (P1) waar ik mijn auto geparkeerd heb. De rugzak gooi ik achterin en ik start mijn reis naar huis. Dag Moselsteig: tot de volgende keer!
Vervoer van- en naar de Moselsteig
Ik reed met de eigen auto vanuit Nederland naar Trier. Ik parkeerde mijn auto gratis net buiten de stad op een wandelparkeerplaats. Ik verbleef de eerste avond in Trier en nam de volgende ochtend de trein van Trier naar Perl. Informatie en tarieven vind je op de website van Deutsche Bahn.
Trier is ook uitstekend per trein bereikbaar vanuit Nederland. Bekijk het schema en de tarieven voor een treinticket op de website NS International.
Overnachtingen op de Moselsteig
Helaas is Duitsland niet echt ingericht op wandelaars die willen kamperen. Ik koos er daarom voor om te overnachten in eenvoudige hotels, die me gemiddeld 40-70 euro per nacht kostten voor een eenpersoonskamer. Ontbijt was de meeste nachten inbegrepen, alleen in Nittel moest ik zelf ontbijt regelen. Omdat ik in het laagseizoen reisde waren de meeste hotels rustig en veel voorzieningen onderweg gesloten.
Ik overnachtte in de volgende accommodaties:
Dag 1. Hotel Best Western City, Trier
Dag 2. Hotel Zur Moselterrasse, Palzem
Dag 3. Sleep & Go, Nittel
Dag 4. Hotel Zewener Hof, Zewen
De accommodaties waren netjes maar eenvoudig en typisch Duits op veel plekken. Omdat het laagseizoen was, waren de tarieven gunstig, ik betaalde gemiddeld zo’n 50 euro per nacht (in 2021). Het had op zich goedkoper gekund, maar ik wilde graag in goede hotels slapen en niet in budget accommodaties.
Wil je alles liever volledig verzorgd hebben door een reisorganisatie die is aangesloten bij de ANVR en de SGR, dan is dit arrangement te boeken via SNP Natuurreizen.
Eten en drinken
Ik had al mijn snacks voor onderweg vanuit Nederland meegenomen omdat ik niet wist of ik onderweg veel tegen zou komen. Wat bleek? Ik kon nergens koffie drinken of bevoorraden, behalve in de dorpen waar ik overnachtte. Ik kocht lunch meestal bij een lokale bakker voordat ik aan mijn wandeling begon. Avondeten deed ik zoals omschreven hierboven.
Je merkt echt dat oktober laagseizoen is in de Moezelregio en dat je je in een wat minder populair deel van de Moezelstreek bevindt. Wanneer je richting Cochem/Zell gaat, zijn er onderweg veel meer opties.
Andere etappes van de Moselsteig
Zoals gezegd liep ik eerder al diverse andere etappes van de Moselsteig en deed ik een aantal Seitensprungen. In de volgende blogs lees je er meer over:
– Etappe 13 en 14 van Traben Trarbach via Reil naar Zell
– De rondwandeling Mehringen Schweiz, een van de Seitensprungen.
Ik vertel je meer over deze wandelingen in dit artikel over wandelen in de Moezel.
Liever fietsen in de Moezel? Afgelopen zomer deed ik een deel van de Moselradweg, ook echt een aanrader!
Je wandelingen op de Moselsteig plannen
Je wandelingen op de Moselsteig kun je zelf plannen op de Moselsteig website. Ik kocht bovendien de wandelgids waarin per dag een uitgebreide omschrijving staat met alternatieve routes, overnachtingsopties, hoogteprofiel en meer. Deze gids is de moeite absoluut waard, je bestelt hem bij Bol.com of de lokale boekhandel. Ik downloadde ook de GPX tracks van de Mostelsteig maar die bleek ik in de praktijk nauwelijks nodig te hebben.
Conclusie en disclaimer
De Moselsteig wordt ook wel geroemd als de mooiste wandeling in Duitsland. Ik heb natuurlijk niet alle wandelingen in Duitsland gedaan, maar tot nu toe is de Moselsteig wel absoluut mijn favoriete wandelroute. Het leuke eraan vind ik dat de route ontzettend afwisselend is: zo loop je het ene moment langs de Moezel tussen de wijnvelden en het volgende moment door het bos of een open landschap. Daarnaast is het pad soms best pittig en moet je af en toe flink dalen en klimmen.
Ik vind de herfst in de Moezel een uitstekende periode om hier te wandelen. De grote drukte van het zomerseizoen is dan voorbij en met uitzondering van de weekenddagen kwam ik bijna niemand tegen onderweg. Ik liep alleen als vrouw en heb me geen seconde onveilig gevoeld.
Hopelijk heb ik je met dit artikel een goed beeld gegeven van hoe het is om te wandelen op de Moselsteig. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het natuurlijk graag.
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.