moselradweg duitsland
duitsland,  we12bike

De Moselradweg: fietsen langs de Moezel van Trier naar Cochem

De Moselradweg is een ruim 300 kilometer lange fietsroute in Duitsland. Hij voert je langs de kronkelende bochten van de Moezel tussen Metz in Frankrijk en Koblenz in Duitsland, waar de Moezel in de Rijn uitmondt. Onlangs fietste ik een deel van deze bijzondere fietsroute, die in de top 10 van mooiste fietsroutes in Duitsland staat. Er wordt mij een mix van historische gebouwen, steile wijngaarden, fijne uitzichten en heerlijk fietsen beloofd. Ik ben benieuwd. Jij ook? Bij deze mijn uitgebreide verslag!
 

Nittel Moselradweg
Nittel aan de Moselradweg
 

Begin van de reis in Nittel

Mocht je net als ik niet in de gelegenheid zijn om de hele Moselradweg te fietsen, doe dan net als ik drie dagen langs de meest bijzondere hoogtepunten van de route. Ik begin mijn avontuur in Trier, een fraaie stad aan de Moezel die bijzonder veel oudheden herbergt. Ik haal mijn fiets op bij het station en stap vanaf hier direct op de trein zuidwaarts naar Nittel.
 
Vanwege het zomerse 9 euro ticket is het druk in de trein en bovendien ben ik niet de enige fietser: met mij reist nog een handjevol andere bikepackers mee met deze trein. Gelukkig zijn de Duitsers behulpzaam en wordt er zonder mokken ruimte gemaakt voor alle fietsen die mee willen. Een half uurtje later stopt de trein in Nittel. Ik stap uit en bedenk me hoe ik mijn e-bike zonder al te veel moeite van het perron af krijg. Een lift is er niet, hij is zwaar beladen en dus moet ik via de trap naar beneden. Even verderop de trap weer omhoog en ik sta direct aan de oevers van de Moezel. Mijn fietstocht kan beginnen!
 

begin van de fietsreis in Nittel
Begin van de fietsreis in Nittel
 

Fietsen tussen Nittel en Trier (26 kilometer)

Mijn eerste traject is tussen Nittel en Trier. Afgelopen jaar liep ik hier de Moselsteig langs de Nitteler Felsen. Nu sta ik echter aan het water en kijk ik naar boven. Ik stap op de fiets, het is een zonnige dag in juni en ik heb er zin in. Alhoewel het een doordeweekse dag is, hebben meer mensen het idee opgevat om een stukje te gaan fietsen. Al direct verlaat ik Nittel en zet ik koers noordwaarts richting Konz. Hier kom ik een goed uurtje later aan en ik maak een stop op de brug waar de Saar uitmondt in de Moezel. De stad laat ik daarna links liggen om verder te fietsen naar Trier. Het is prettig fietsen langs het water en het fietspad is goed aangegeven. Leuk om te weten is dat je de Moselradweg aan beide kanten van het water kunt fietsen, in het boekje van Bikeline staat wat de ‘officiële’ kant is. Omdat ik graag nog even een stadswandeling in Trier wil maken, besluit ik door te trappen zodat ik tegen het einde van de middag terug ben in de stad. Ik maak nog even een korte stop bij de Römerbrucke die op de UNESCO lijst staat en rond het jaar 200 gebouwd werd.
 

De samenkomst van de Saar en de Moezel bij Konz
De samenkomst van de Saar en de Moezel bij Konz
 

Stadswandeling door Trier

Ik fiets naar mijn hotel en kleed me snel even om voor een stadswandeling die ik wil maken. Deze staat gemarkeerd op de gratis kaart van de stad die ik bij de receptie heb gekregen. Het is een korte wandeling die me echter wel langs de meeste hoogtepunten voert: de Porta Nigra, de kathedraal en het amfitheater. Er heerst een gemoedelijke sfeer in de stad en ik verbaas me over de schoonheid van de oude gebouwen. Er wordt wel gezegd dat Trier de best bewaarde oude gebouwen van Duitsland heeft. Die avond eet ik een hapje bij Wirtshaus Zur Glocke voordat ik mijn bed in duik. Morgen weer een nieuwe dag!
 

Trier
Trier
 

Fietsen van Trier naar Bernkastel-Kues

Vandaag fiets ik een afstand van zo’n 70 kilometer. De stad uitkomen in het drukke ochtendverkeer is een uitdaging, maar zodra ik de brug over ben, pik ik het pad weer op. Het eerste deel van de route van vandaag gaat langs de linkeroever van de Moezel. Ik probeer flink wat kilometers te maken om de stad zo snel mogelijk achter me te laten. Over het industrieterrein (hoort er ook bij) kom ik uiteindelijk in Ehrang, waarmee ik de drukte achter me heb gelaten. Even voorbij Ehrang komt de route weer bij het water en bij Schweich steek ik de brug weer over naar de rechterkant van het water. Even voorbij Schweich verschijnt dan eindelijk waarvoor ik gekomen ben: de steile wijnbergen langs het water. Vanaf hier is het enorm genieten en houd ik regelmatig even pauze aan het water.
 
Bij Mehring bezoek ik de Romeinse Villa Rustica, die ligt een kilometer van de route af. Het is opnieuw warm vandaag en dus kan ik hier even verkoeling zoeken in de schaduw. Na een kort bezoek aan de villa is het tijd om verder te gaan en een lunchplekje te zoeken. Net als in Nederland kampen de ondernemers hier ook met een personeelstekort: veel restaurants en terrassen zijn gesloten. Uiteindelijk vind ik een plekje in Neumagen om te lunchen.
 

Onderweg op de Moselradweg
Onderweg op de Moselradweg
Villa Rustica Mehring
Villa Rustica Mehring
 

Uitstapje naar Trittenheim

Vanaf hier wil ik naar Trittenheim, waar zich een prachtig uitzichtspunt bevindt. En ik kan het weten, want ik was hier twee jaar geleden al tijdens een wandeling. Gelukkig heb ik een e-bike want het is flink klimmen (en een paar km van de route af) maar uiteindelijk sta ik na een kwartiertje boven en kijk ik uit over het water. Ik tank mezelf nog even af met wat water (het is inmiddels ruim 30 graden) en zoef dan weer naar beneden en door!
 
Ook stop ik nog even bij de Romeinse wijnpers in Piesport. Deze werd gevonden in het jaar 1592 en is maar liefst 15 meter lang en vijf meter breed. Heel indrukwekkend! Ook kun je nog even stoppen bij Neumagen-Dhron, het oudste wijndorp van Duitsland. Hier ligt de Stella Noviomagi, een replica van een Romeins wijnschip.
 
Mijn eindbestemming van vandaag is Bernkastel-Kues, een gezellig plaatsje met een prachtige burcht. Ik kom er aan het begin van de avond aan, waarna ik nog een korte stadswandeling maak. De ondergaande zon verlicht de Landshut burcht en ik besluit dat ik een dankbaar mens ben om hier zo te mogen zijn.
 

Uitzicht Moezel
Het uitzicht
Bernkastel Kues aan de Moezel
Bernkastel Kues
 

Fietsen van Bernkastel-Kues naar Cochem

Vandaag staat er wederom zo’n 80 kilometer op het programma: ik fiets van Bernkastel-Kues naar Cochem. Het is vandaag een feestdag en hierdoor aanzienlijk drukker op de route, maar dat mag de pret niet drukken. Wederom tracht ik zo veel mogelijk kilometers te maken in de ochtend zo lang het nog koel is. Vandaag zijn er ook een aantal stukken onverhard, maar in prima staat en dus goed te doen. Ik volg nog steeds de rechteroever van de Moezel en grote delen van de bergen zijn bedekt met wijnvelden.
 
De Moezel maakt hier een aantal bijzondere kronkels van bijna 360 graden, wat je eigenlijk nauwelijks in de gaten hebt als je langs het water fietst. Ik maak een lunchstop in Zell am Mosel, waar ik de voetbrug oversteek terug naar de linkerkant van het water. Bij Bremm volgt een bijzonder stukje: namelijk die langs de Bremmer Calmont. Dit is de steilste wijngaard van Europa, de wijnranken staan hier bijna verticaal. Hier kun je de Calmont Klettersteig doen, maar het is daar te warm voor vandaag. Ik deed hem enkele jaren geleden, hier lees je mijn verslag.
 
Terwijl de Moselradweg onder de Bremmer Calmont doorslingert, bereik ik Ediger-Eller. Het loont de moeite om hier even te stoppen om rond te dwalen in de smalle straatjes met vakwerkhuizen. Vanaf hier is het nog zo’n 20 kilometer door naar Cochem. Wijngaarden, soms een weiland, campings en prachtige glooiende heuvels domineren het landschap. Ik ben bijna verdrietig als ik in Cochem aankom.
 

Moselradweg
Moselradweg fietspad
Bremmer Calmont aan de Moselradweg
Bremmer Calmont aan de Moselradweg
 

Terug van Cochem naar Trier

Cochem is beroemd vanwege zijn prachtige burcht, het is er dan ook ontzettend druk. Ik besluit hierom meteen naar mijn hotel te gaan en te genieten van een welverdiend glas Riesling bij het diner. De volgende ochtend sta ik vroeg op om de burcht te bekijken vanaf het water. Er zijn nog maar nauwelijks mensen op de been en het lukt me zowaar om een foto te maken zonder andere mensen. Ik koester de herinnering want zodra de eerste cruiseschepen aanmeren is het gedaan met de rust. Na het ontbijt laad ik mijn spullen op de fiets en neem ik de trein terug naar Trier, waar ik mijn fiets inleveren. Een bijzonder avontuur is ten einde gekomen!
 

Cochem
Cochem
Uitzicht over de Moezel bij Cochem
Uitzicht over de Moezel bij Cochem
 

Praktische informatie over de Moselradweg

– De Moselradweg is 307 kilometer lang aan de rechterkant en 314 kilometer aan de linkerkant. Je kunt de kanten met elkaar afwisselen, in het boekje van Bikeline staan de aanbevolen kanten. Ook leuk: heen rechts en terug links, mocht je tijd genoeg hebben.
– De route staat aangegeven met groene bordjes. Je volgt eigenlijk gewoon de fietsborden naar het volgende dorp. Super simpel!
– Het grootste deel van de route gaat over fietspaden. Soms fiets je over de doorgaande weg, maar dit is altijd duidelijk gemarkeerd. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld, alleen Trier uit komen in de spits was even een uitdaging. Op bruggen ga je meestal over het voetpad en dien je af te stappen, dit staat aangegeven.
– Een helm dragen is handig maar niet verplicht in dit deel van Duitsland.
– Het pad is overwegend vlak, met af en toe een klimmetje. Indien de klim erg steil is, staat het aangegeven zodat je vast extra vaart kunt maken.
– Overnachten kan in pensions, B&B’s of hotels, maar natuurlijk ook op campings. Houd er rekening mee dat de campings aan het water vaak vooral gericht zijn op campers. De hotels hebben vaak een stalplaats voor je fiets, al dan niet overdekt. Ik adviseer je vooraf te boeken omdat hotels buiten het hoogseizoen vaak aangepaste openingstijden hebben. Op feestdagen zijn ze meestal van tevoren al volgeboekt.
– Ik fietste ongeveer 70 kilometer per dag, dat was prima te doen met een e-bike. Uiteraard kun je zelf de etappes en lengte bepalen, er zijn genoeg dorpen onderweg.
– Ik huurde mijn fiets bij Fahrradstation Gleis 11 op het station van Trier. Je fiets mag mee in regionale treinen, niet in ICE’s. Meer info op Bahn.de.
 

Doorkijkje Moselradweg
Een doorkijkje!
 

Handige apps

Het is handig om van tevoren enkele apps te downloaden voor deze reis. Ik gebruikte de volgende apps:
– Rheinland Pfalz app: voor de route
– ARGO app: je kunt de ruïnes onderweg beleven met argumented reality
– Lauschtouren app: hiermee kun je onderweg luisteren naar de verhalen van de streek. Tip: download de verhalen van tevoren omdat er niet overal goed mobiel bereik is. Er staan meer dan 40 korte verhalen voor je klaar in deze app waarmee je meer leert over de geschiedenis van de Moezel en leuke weetjes hoort over bijvoorbeeld de wijngaarden waar je doorheen fietst.
 

Wat ik van de route vond

Ik ben enorme fan van de Moezel, ik kom er het liefst elk jaar een keer. Meestal om te wandelen langs de Moezel, maar deze keer dus per fiets. De Moselradweg is een populaire fietsroute en dat is niet voor niets: de omgeving is prachtig, het is relaxt fietsen en onderweg zijn genoeg overnachtingsmogelijkheden. De Moselsteig die ik eerder (deels) liep gaat grotendeels door de heuvels en boven langs, het fietspad loopt meestal direct aan het water. Ik vond het een leuke manier om de Moezel eens met andere ogen te bekijken en heb genoten van mijn drie dagen op de fiets.
 
Liever wandelen? Lees dan hier de blog die ik schreef over de Moselsteig.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel leuk en heb ik je geïnspireerd om de Moselradweg eens te gaan fietsen. Meer informatie vind je op de website van Visit Mosel en River Routes. Ik maakte deze reis in samenwerking met Mosellandtouristik als onderdeel van ‘Germany’s Top River Routes’. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf.
 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *