nederland,  we12hike

De mooiste winterse wandelingen op de Veluwe

Ik ben opgegroeid in de omgeving van Arnhem en werd vroeger dus elke zondag door mijn ouders meegenomen op wandeltocht. Niet al te lang, een kilometer of wat, wandelden we dan nadat we uit de kerk kwamen (ja echt!) over de Posbank of die omgeving. Inmiddels woon ik letterlijk op de Veluwe en kan ik overal terecht voor het maken van de mooiste wandelingen op de Veluwe. Vandaag deel ik mijn favoriete wandelroutes voor een fijne winterse wandeling op de Veluwe met jullie!
 
De meeste routes zijn volledig gemarkeerde routes. Toch ben ik van mening dat het vaak leuker is om van een route af te wijken en je eigen pad te kiezen. Je kunt de onderstaande tochten dus ook prima als leidraad gebruiken voor gebieden en hier zelf gaan struinen, op zoek naar de mooiste plekken.
 
Lees ook: vier mooie voorjaarswandelingen op de Veluwe
 

 

Deelerwoud: daar waar het wild je om de oren vliegt

Eén van mijn favoriete plekken om te wandelen op de Veluwe in de winter is het Deelerwoud. Dit natuurgebied ligt precies tussen de Hoge Veluwe en de Veluwezoom in, maar is minstens zo mooi, mede omdat er eigenlijk maar weinig andere wandelaars komen. Vooral op doordeweekse dagen kom je hier nauwelijks andere mensen tegen. Schotse Hooglanders wel trouwens, die lopen hier rond en zie je ongetwijfeld staan grazen in het bos of op de hei.

Vanaf parkeerplaats Deelerwoud heb je diverse wandelingen die je kunt maken, eentje van 6.5 kilometer en eentje van 8.5 kilometer. Vroeger deed ik die van 8.5 kilometer vaak, tegenwoordig is die van 6.5 kilometer mijn favoriet, mede omdat je hier in de bossen nagenoeg altijd wild ziet. Mits je je oren en ogen goed open houdt in ieder geval.
 
Het Deelerwoud is vooral erg mooi in de ochtend en aan het einde van de dag, wanneer de zon de omgeving kleurt. Tevens is dan de kans om wild te zien het grootst. Onderweg heb je in de verte prachtig uitzicht op de Hoge Veluwe en kun je kilometers ver kijken. Wie denkt dat Nederland vol loopt, think again wanneer je hier op pad gaat!
 
Start/eindpunt: parkeerplaats Deelerwoud
Aantal kilometers: 6.5 of 8.5
Koek en zopie: zelf meenemen
 
deelerwoud wandelen op de veluwe
 

Wandeling Wolfheze – Oosterbeek over het Veluwe Zwerfpad

Een prachtige winterwandeling die ik onlangs maakte, was een stukje van het Veluwe Zwerfpad van Wolfheze naar Oosterbeek. Deze route van ongeveer 10 kilometer is een prachtige afwisselende tocht die je door een prachtig natuurgebied voert ten westen van Arnhem.

De wandeling is beide kanten op gemarkeerd met rood/geel en voert je door bossen en over heidevelden langs de Heelsumsebeek van Wolfheze naar Oosterbeek. Onderweg steek je een prachtig wildviaduct over, kom je in een gebied waar adders veel voorkomen (grote kans om ze in de zomer te zien) en loop je langs de Wodanseiken, enkele van de oudste bomen van Nederland.
 
Mijn uitgebreide blog over deze wandeling lees je hier.
 
Startpunt: NS Wolfheze
Eindpunt: NS Oosterbeek
Aantal kilometers: 9
Koek en zopie: halvewege in Hotel de Bilderberg
 
wandelroute oosterbeek wolfheze
 

Het Boswachterspad in Kootwijk

Een prachtig gebied om te wandelen is in de buurt van Kootwijk. Ik maakte hier afgelopen zondag een niet gemarkeerde wandeltocht die me grotendeels over het Boswachterspad in Kootwijk voerde. Wat een prachtig gebied is dit zeg! Het hoogtepunt van mijn deze wandeling op de Veluwe was absoluut het Kootwijkerveen, dat door de laagstaande zon prachtig verlicht werd.

De lengte van het Boswachterspad is in totaal 18 kilometer en je volgt de oranje pijlen. Wil je de route iets inkorten, start dan in Kootwijk, loop over de Kootwijkerdijk onder de snelweg door. Hier kom je op de oranje route, deze volg je tot je de snelweg weer onderdoor gaat, vanaf hier kun je links terug naar Kootwijk. Je hebt dan een route van zo’n 14 kilometer. Een kaart van het gebied en deze wandeltocht in Kootwijk download je hier.
 
Start / eindpunt: Parkeerplaats Grevenhout, Uddel
Aantal kilometers: 18
Koek en zopie: zelf meenemen
 

 

Winterse wandeling in park De Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe veranderde onlangs in een waar winterparadijs nadat het hier in het oosten van het land flink had gesneeuwd. De volgende ochtend stapte ik in de auto, haalde mijn nieuwe jaarkaart op en ging ik op pad in het nationale park. En … er was bijna niemand!

Ik liep een zelf samengestelde route vanaf het bezoekerscentrum van zo’n 11 kilometer. Via wit/rood kwam ik bij Jachthuis St. Hubertus uit en vanaf hier struinde ik over het Otterlose Zand richting de ingang van Otterlo, waar ik wit/rood weer oppakte en terug liep naar het bezoekerscentrum. Je doet er verstandig aan om een wandelkaart van € 2,50 te kopen, op deze manier kun je zelf je eigen route bepalen. Wanneer je van de gebaande paden en gemarkeerde routes gaat, loop je grotere kans wild te zien en mensen te ontlopen.
 
Start / eindpunt: Bezoekerscentrum van De Hoge Veluwe
Aantal kilometers: +/- 11
Koek en zopie: bij het parkrestaurant
 
winterse wandeling in park de hoge veluwe
 

Rondje Warnsborn en Vijverberg, Arnhem

Eén van mijn favoriete wandelingen om vanuit huis te doen is de rode paaltjes route bij landgoed Warnsborn in Arnhem. Vanaf mijn woonplek loop ik met een kwartiertje de route op en ben ik zo’n anderhalf uur onderweg voor deze mooie tocht.
 
De 6 kilometer lange route voert je over over de landgoederen Warnsborn en de Vijverberg ten noorden van Arnhem, langs oude grafheuvels, imposante waterpartijen en mooie heidevelden. De headerfoto van dit artikel maakte ik afgelopen maandag op De Grote Kweek, waar je langs komt tijdens deze wandeling. Wie de route wil verlengen kan halverwege op de Harderwijkerweg overstappen op de wit gemarkeerde route, een rondje door het bos van zo’n drie kilometer extra.
 
Vooral op een doordeweekse dag kom je hier bijna niemand tegen. Op zondagen is het drukker en komen er mensen vanuit de stad hier wandelen, maar het blijft een relatief rustig gebied in vergelijking met de nationale parken.
 
Start- en eindpunt: Groot Warnsborn of parkeerplaats aan de Harderwijkerweg, net voor de bocht
Aantal kilometers: 6
Koek en zopie: bij Hotel & Restaurant Warnsborn
 
Groote Kweek Arnhem
 

Als bonus: de Hartstocht Winterwalk bij Lunteren

Als bonus heb ik nog de Hartstocht Winterwalk die ik onlangs liep in samenwerking met Bezoek Ede en de Hartstichting. Dit jaarlijks terug kerende wandelevenement in Lunteren volgt de route naar het Middelpunt van Nederland, langs diverse hoogtepunten die de omgeving rijk is. Je kunt deze wandeling ook prima zelfstandig lopen, lees hier mijn uitgebreide verslag en routebeschrijving.
 

wandelroute naar het middelpunt van Nederland
Het Middelpunt van Nederland
 
Tot zover mijn lijstje met mooiste winterse wandelingen op de Veluwe. Zoals je ziet is het een fijne lijst geworden met verschillende gebieden. Wandelen op de Veluwe kan je immers overal en daarom is dit slechts een lijst met suggesties. Mocht je nog andere tips hebben voor wandelingen op de Veluwe die in de winter de moeite waard zijn, laat je suggesties dan gerust achter in de comments. Hopelijk heb ik met deze blog wat inspiratie gegeven voor de komende maanden en wellicht kom ik je onderweg nog ergens tegen!
 
Ik wens je veel wandelplezier en een heerlijke winter toe!
 
Verder lezen? Hier vind je mijn paklijst voor je wandeling en mijn artikel met mooiste wandelgebieden voor de winter.
 
Je wandelgids met nog meer wandeltips voor de Veluwe bestel je hier!

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *