de mooiste wandelingen in tasmanie
australië,  we12hike

De mooiste wandelingen in Tasmanië

De mooiste wandelingen in Tasmanië

We hebben weer een wandelparadijsje gevonden en het heet Tasmanië. Helemaal aan de andere kant van de wereld ligt Australië en in het uiterste zuiden ligt een eiland genaamd Tasmanië. In februari/maart 2016 brachten we een maand door op wat de Australiers hun ‘Apple Island’ noemen en maakten hier prachtige wandelingen. We wisten dat Tasmanië flink wat spectaculaire landschappen had, maar toch verbaasden we ons steeds weer over de schoonheid van deze plek. De ene dag stonden we met onze voeten in het zand op een prachtig wit zandstrand en de volgende dag stonden we in het regenwoud naar een klaterende waterval te kijken. Wanneer je gaat wandelen op Tasmanië, zul je zeker niet teleurgesteld worden. Bij deze een overzicht van de mooiste wandelingen in Tasmanië.
 

1. Dove Lake Circuit

Deze tocht is waarschijnlijk de meest gelopen track in Cradle Mountain National Park, misschien zelfs wel van heel Tasmanië. Dove Lake ligt aan de voet van Cradle Mountain waarnaar het park is vernoemd en is goed toegankelijk voor wandelaars. Of je hem nu in zijn geheel doet (6 km, ongeveer 2 uur) of alleen maar een stukje loopt, je gaat er zeker van genieten. Het wordt geadviseerd om deze wandeling met de klok mee te doen om tegenliggende wandelaars zo veel mogelijk te mijden. De hike begint bij het parkeerterrein van Dove Lake en kun je het beste bereiken per shuttlebus. Zelf het park in rijden is niet handig omdat de wegen erg smal zijn en er vaak geen parkeerplek is. Op de track zijn diverse viewpoints, trappen, boardwalks en aan het einde van de route, bijna weer terug bij de parkeerplaats, ligt een hele oude cabin die een prima plek is om te fotograferen. De Dove Lake Trail is de drukst belopen in Cradle Mountain National Park en dus adviseren wij je om hem ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat te doen zodat je zo min mogelijk last hebt van de andere wandelaars.
 
mooiste wandeling in tasmanie

dove lake circuit mooiste wandelingen in tasmanie
 

2. Cape Hauy

Mijn favoriete wandeling op deze trip was de trek naar Cape Hauy in het Tasman National Park, gelegen op het Tasman Schiereiland. Deze trek werd ons aangeraden door een stel uit Melbourne die we op de Overland Track leerden kennen, zij hadden de Cape Hauy wandeling al tijdens een vorig bezoek aan Tasmanië gedaan. We vinden het altijd leuk om advies te krijgen van (bijna) locals en dus besloten we deze tocht te maken. De start van de wandeling ligt bij Fortescue Bay, een paar kilometer van de grote weg vandaan. Je komt hier alleen over een onverharde weg en aangezien dit bij de meeste autoverhuurders niet verzekerd is, adviseer ik je heel voorzichtig te rijden. Omdat ook deze wandeling vrij druk kan worden en we er in het weekend waren, besloten we om de nacht ervoor door te brengen op de camping in Fortescue Bay (wel van tevoren reserveren) zodat we vroeg konden vertrekken. Volgens de borden was het een medium zware wandeling maar ik vermoed dat hij recent een upgrade heeft ondergaan, wij vonden hem namelijk vrij eenvoudig. De nieuwe Three Capes Track, die drie kapen van Tasmanië met elkaar verbindt, is onlangs geopend en we denken dat dat de reden is. Het pad was goed aangelegd en de trappen waren simpel. Het waren er alleen veel. HEEL VEEL! Na ongeveer twee uur lopen kwamen we dus bij Cape Hauy aan en het uitzicht was werkelijk prachtig. helaas is het eindpunt inmiddels afgezet door hekken dus écht spectaculaire foto’s kun je niet meer maken. Daarnaast deden wij de tocht in de ochtend en hadden we de zon dus recht voor ons, waardoor we de kaap niet goed konden fotograferen. Is dit de reden van jouw tocht, dan kun je beter ‘s middags gaan! Mooi was het overigens sowieso wel…
 
mooiste wandelingen in tasmanie cape hauy tasman peninsula
 

3. Mount Amos

Nummer drie op de lijst van mooiste wandelingen in Tasmanië is de klim naar Mount Amos in Freycinet National Park. Dit is geen eenvoudige wandeling en zeker niet voor iedereen geschikt. Als je Wineglass Bay wilt zien op zijn best, dan is dit dé hike om te maken. Echter heb ik het niet gered tot het einde van de trail omdat ik het te gevaarlijk vond worden. Hij gaat namelijk loodrecht omhoog over een glibberige rots, zonder de mogelijkheid je ergens aan vast te houden. Onderweg hadden we al veel wandelaars terug zien komen die meer meer verder durfden omdat het te gevaarlijk werd. Mijn reismaatje is wel doorgelopen en heeft wel even op de top gestaan. Zelfs de park ranger waarschuwde ons voor deze trek, dat we direct moesten omkeren als het ging regenen of als het vochtig werd. Je moet er dus even voor werken, maar als je dan eenmaal boven staat, is het uitzicht bijzonder fraai. Iedereen die deze wandeling niet wil doen, kan ook gewoon naar de normale viewpoint lopen, een tocht van zo’n anderhalf uur.
 
mount amos mooiste wandelingen in tasmanie
 

4. De Overland Track

Onze reden om naar Tasmanië te gaan was om te fietsen maar ook om de Overland Track te lopen. Deze 5-6 daagse wandeling in Cradle Mountain National Park wordt ook wel een van de mooiste alpiene wandelingen ter wereld genoemd en geroemd door ondermeer Cheryl Strayed op de website van National Geographic. We vonden de tocht geweldig maar waren toch ook een beetje teleurgesteld. Het regende hier namelijk bijna elke dag waardoor de uitzichten soms nihil waren. Ook konden we Cradle Mountain en Mount Ossa, de hoogste piek in Tasmanië, hierdoor niet beklimmen. Het mooie aan deze tocht vond ik wel dat je hem in het hoogseizoen verplicht van noord naar zuid moet lopen, zodat je niet constant andere wandelaars tegen komt. Je slaapt in hutten of op campings en je moet verplicht een tent meenemen. Boek je trip ruim van tevoren aangezien er een maximum aantal wandelaars per dag is toegestaan. Een volledig verslag van de Overland Track volgt binnenkort!
 
best hikes tasmania overland track

best hikes tasmania overland track
 

5. Painted Cliffs

Deze vijf kilometer lange wandeling vind je op Maria Island, een van de ongeplande stops tijdens onze fietstocht over Tasmanië. Toen we op de Overland Track waren, kregen we als advies van de rangers om naar ‘Maria’ te gaan omdat we graag wombats wilden zien. Nou, dat is gelukt kan ik je vertellen! De wandeling naar Painted Cliffs is prachtig en vertrekt vanaf Darlington. Eerst loop je een stuk door het bos en daarna kom je aan het strand uit. Vanaf hier zie je de Painted Cliffs al liggen, ze zijn met name heel goed te zien als het water laag staat. Wanneer de zon de rotsen verlicht (in de middag) is het extra bijzonder. Het strand naast de Painted Ciffs is prachtig, vol met stukken hout uit de oceaan en schelpen. Dit deel van Maria Island was zeker een van de mooiste plekjes op Tasmanië!
 
best hikes in tasmania painted cliffs maria island

best hikes in tasmania painted cliffs maria island
 

6. Russel Falls Circuit

Tasmanië zit vol met spectaculaire watervallen en een van de makkelijkst toegankelijke, zijn de Russel Falls in Mount Field National Park, een uur ten noorden van Hobart. De wandeling naar de watervallen is super makkelijk en kort, dus besloten we de hele ronde te maken, waarbij we de Lady Barron Falls en de Big Trees ook meepakten. Het hele circuit duurt een uur twee en staat vol met allerlei informatiepanelen over de omgeving. De wandeling is makkelijk maar er zit wel een flink aantal trappen in. Daarnaast loop je grotendeels door het bos, wat deze wandeling ook uitermate geschikt maakt voor regenachtige dagen. Met recht een van de mooiste wandelingen in Tasmanië!
 
best hikes in tasmania russell falls mount field national park

best hikes in tasmania mount field national park
 
We maakten nog veel meer andere korte wandelingen en ze waren stuk voor stuk geweldig. Wanneer je gaat wandelen in Tasmanië, stop dan zeker even bij het bezoekerscentrum in Hobart waar ze je een boekje mee kunnen geven met de 60 Best Short Hikes in Tasmania. Je kunt ook de app hiervan downloaden, mocht je vanuit huis al willen plannen.
 
Tijdens het plannen van onze reis naar Tasmanië verklaarden veel mensen ons voor gek dat we zo ver gingen vliegen en dan een maand daar bleven, op één eiland. Gelukkig hebben we er geen moment spijt van gehad want hoeveel tijd je er ook doorbrengt, er is altijd genoeg om te zien en te doen. We hopen er ooit nog eens terug te komen want de locals hebben ons superveel tips gegeven voor andere mooie wandelingen, die we ooit nog eens graag willen doen!
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
De mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland
Fietsen op Tasmanië, onze tips voor een kick ass vakantie!
Roadtrip Tasmanië: when the nav said no but the map said Go!
 
Volg ons voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!

4 Comments

  • anto

   De meest mensen gaan ongeveer 10 dagen naar Tassie, is op zich genoeg voor de gemiddelde bezoeker, tenzij je echt meerdaagse tochten wilt maken zoals wij dat deden…

 • Stéphanie

  Je hebt gelijk, Tasmanie heef ook een prachtige kustlijn.. en bergen. Ik word heel erg blij en enthousiast van deze foto’s. Jammer dat Tasmanie zo ver is. En als ik die kant op reis, dan is het in eerste instantie naar Nieuw-Zeeland waardoor ik toch weer terug zou moeten voor Tasmanie, wellicht i.c.m. Australie. Reiswensen genoeg voor de komende jaren 🙂

  • anto

   Haha ja ik heb altijd gelijk. Grapje, sorry. Ja wij wilden inderdaad ook eerst naar NZ (is nog een stukje mooier dan Tasmanië) en hadden de eerste keer dat we in Australië waren Tassie helemaal overgeslagen. Zoveel mooie dingen zijn er om te zien, heel bijzonder!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *