wandelingen in patagoniê
argentinië,  chili

De mooiste wandelingen in Patagonië

De mooiste wandelingen in Patagonië

Patagonië staat bij veel mensen op de bucketlist en dat is niet voor niks. Het zuiden van Argentinië en Chili staat steevast in de hoogste regionen van alle lijstjes over ‘must-see bestemmingen’ die er geschreven worden en de wandelingen in Patagonië behoren wat mij betreft tot de mooiste ter wereld. Ik prijs me dan ook zeer gelukkig dat ik inmiddels vier keer in Patagonië op reis ben geweest. Deels voor mijn werk, deels op vakantie. Of ik er nu zakelijk of privé was, ik vond altijd wel een momentje om te gaan wandelen in Patagonië.
 
Ter verduidelijking: er is geen vaste regel (of die heb ik nog niet kunnen ontdekken) wat nu exact Patagonië is. Volgens sommigen is het alles ten zuiden van de lijn Bariloche – Puerto Montt, maar volgens anderen is het deel ten noorden hiervan ook al Patagonië. Ik ben dus uit gegaan van het grootste oppervlakte, van Pucón in Chili tot Ushuaia in het zuiden van Argentinië, oftewel ongeveer eenderde van heel Argentinië en Chili. Hoe het dan ook precies in elkaar zit, vandaag deel ik de mooiste wandelingen in Patagonië met jullie!
 

1. Laguna de los Tres, El Chaltén

De mooiste wandeling van Patagonië is wat mij betreft die naar Laguna de los Tres. Je maakt deze vanuit El Chaltén dat in het noordelijke deel van Los Glaciares National Park ligt. El Chaltén is dé plek voor wandelaars in Argentinië en je kunt er dagenlang lopen over de meest bijzondere trails. De wandeling naar Laguna de los Tres kost je zo’n vier uur enkele reis en voert je vanuit het dorp naar de voet van de karakteristieke Cerro Fitz Roy. De eerste drie uur van de tocht zijn relatief eenvoudig, het laatste uur brengt je over een steil en stenig pad naar het meer aan de voet van de berg. Ik maakte deze wandeling begin december en de Laguna de los Tres was toen nog bevroren, wat het geheel extra bijzonder maakte. De weg heen en terug gaat over hetzelfde pad en dus kun de wandeling inkorten indien nodig. Halverwege kom je bij de Mirador uit, vanaf waar je al een prachtig uitzicht hebt op Cerro Fitz Roy. Is het slecht weer, dan heeft het niet zo veel zin om vanaf daar nog verder te gaan en kun je de wandeling beter tot een andere dag bewaren.
 
wandelingen in patagoniê

wandelingen in patagoniê
 

2. W-trekking, Torres del Paine

De mooiste meerdaagse trektocht in Patagonië is zonder twijfel de W-trekking in Torres del Paine National Park. Dit natuurpark in het zuiden van Chili is één van de mooiste nationale parken van Zuid-Amerika en wordt jaarlijks door duizenden reizigers bezocht. De W-trekking is een onderdeel van de O-trekking en kun je lopen in een dag of vijf. Onderweg kun je slapen in Refugio’s (hutten) of kamperen. Houd er rekening mee dat zowel de hutten en campings ruim van tevoren geboekt moeten worden en dat er streng wordt gecontroleerd op illegale wandelaars. Meer weten over de W-trekking in Torres del Paine? Check dan deze blog! De W-trekking boeken? Dit kan via mijn voormalige werkgever Askja Reizen, kijk op hun site voor een rondreis Chili, eventueel inclusief de W-trekking.
 
wandelingen in patagoniê

wandelingen in patagoniê
 

3. Cerro Tronador, Pampa Linda

Alhoewel je de wandeltocht naar Cerro Tronador technisch gezien op één dag zou kunnen maken, adviseer ik je dat niet te doen en er twee dagen voor uit te trekken en te overnachten in Refugio Otto Meiling. Deze berghut ligt midden tussen de gletsjers en geloof mij, wakker worden tussen het ijs met de opkomende zon is iets wat je op weinig andere plekken ter wereld kunt ervaren. Pampa Linda ligt op 90 kilometer ten zuiden van Bariloche en is alleen bereikbaar per shuttlebus of met een 4WD auto. De weg er naartoe is bar slecht en niet met een gewone auto te doen. Afhankelijk van je conditie en hoeveel foto-stops je maakt, duurt de tocht omhoog ongeveer 4 tot 5 uur. Onderweg heb je steeds prachtige uitzichten op Cerro Tronador en de gletsjers die hier vanaf stromen. Overnachten doe je dus in Refugio Otto Meiling, waar je met zijn allen op de zolder slaapt. Reserveren voor deze hut is niet mogelijk! Meer weten over deze tocht? Check dan deze blog over de trektocht naar Refugio Otto Meiling.
 
wandelingen in patagoniê

wandelingen in patagoniê
 

4. Los Lagos, Pucón

Een bijzondere wandeling in het noorden van Chileens-Patagonië is Los Lagos in het nationale park Huerquehue. Dit natuurpark is relatief onbekend maar bijzonder fraai en er komen een stuk minder toeristen dan in de vele andere nationale parken van Patagonië. Het park ligt op ongeveer 35 kilometer ten noordoosten van Pucón en kun je bereiken per auto of shuttlebus. De Los Lagos Trail brengt je naar een aantal bergmeren. Indien je alleen de eerste paar meren wilt zien ben je zo’n vier uur kwijt, loop je helemaal tot achterin door, dan kost de gehele wandeling je zo’n 6-7 uur. Onderweg heb je, indien het goed weer is, prachtig uitzicht op de Villarrica vulkaan!
 
wandelingen in patagoniê
 

5. Las Torres, Torres del Paine

Indien je niet de hele W-trek in Torres del Paine wilt lopen, maar wel een flinke dagtocht wilt maken, is de dagwandeling naar rotsformatie Las Torres een aanrader. Las Torres zijn de drie torens van Paine, ook wel het bekendste plaatje van het nationale park Torres del Paine. Vanuit de accommodaties van Las Torres (hosteria of refugio) kost de tocht je een acht uur retour. De eerste drie uur voeren je langzaam maar zeker de vallei in. Het pad is goed begaanbaar en nergens echt moeilijk. Het laatste uur van de wandeling is echter een flinke uitdaging: over een rotspartij klim je loodrecht omhoog naar de basis van de torens.
 
wandelingen in patagoniê
 

6. Cochamó, Chili

Cochamó wordt ook wel het Yosemite van Chili genoemd. Diep verborgen in de Cochamó vallei liggen granieten rotsen die ogen als die van Yosemite, maar dan beter. Je moet er alleen wel even voor werken want de tocht de vallei in is lang en niet bepaald mooi. In de tijd dat ik hem liep was het zelfs erg modderig en had ik vanwege de vele regen regelmatig momenten dat ik bijna tot aan mijn kniën in de modder stond. De tocht naar refugio Cochamó duurt ergens tussen de 4-6 uur, afhankelijk van je wandeltempo. Hier kun je overnachten en de volgende dagen het gebied te voet verkennen. Helaas had ik ontzettend slecht weer waardoor ik slechts enkele minuten van de prachtige rotsformaties heb kunnen genieten. Mooi was het in ieder geval en ik ga zeker nog een keer terug!
 
wandelingen in patagoniê
 

7. Costera Trail, Tierra del Fuego

Tierra del Fuego (Vuurland) is het zuidelijkste eiland van Argentinië alsmede een nationaal park ten westen van de zuidelijkste stad ter wereld: Ushuaia. Je kunt er met de bus naartoe en diverse trails lopen. De mooiste vond ik de Costera Trail van 8 kilometer. Hij is niet moeilijk (maar wel modderig) en biedt je prachtige uitzichten over de wijde omgeving en besneeuwde toppen van de Chileense en Argentijnse Andes. Een andere leuke wandeling is hier de Pampa Alta trail die je iets hoger voert en 5 kilometer lang is.
 
wandelingen in patagoniê
 

8. Wulaia Bay, Isla Navarino

In Wulaia Bay kom je niet zomaar, maar toch wilde ik hem noemen want wat was het móói daar! Je bereikt Wulaia Bay alleen met een 4- of 5-daagse bootreis van Australis Cruises vanuit Ushuaia of Punta Arenas. Lucky me mocht deze reis ooit maken en dus kwam ik hier zomaar terecht. Wulaia Bay is de één van de plekken waar Charles Darwin ooit aan land ging. Aangezien je deze wandeling dus alleen met een gids kunt maken zal ik er niet teveel over uitleggen maar je gewoon laten zien hoe mooi het is:
 
wandelingen in patagoniê
 

9. Muelle de Alma, Isla de Chiloé

Of Isla de Chiloé officieel bij Patagonië hoort durf ik je niet te zeggen, maar ik vind van wel. Aan de westkust van dit bijzondere eiland ligt het Parque Nacional Chilóe en net ten zuiden hiervan ligt een wandeltocht naar Muelle de Alma, een prachtig uitzichtpunt over de Pacifische Oceaan. Je moet het weten want de weg staat niet aangegeven en is nogal hobbelig, dus vooral niet doen met een gewone auto. De tocht is zo’n twee uur enkele reis door een woud, over gras en uiteindelijk dus naar dit bijzondere uitzichtpunt. Een droomplek!
 
muelle de alma
 

10. Laguna Torre, El Chaltén

Na Laguna de los Tres is dit de tweede populaire wandeling in El Chaltén. Hij is iets makkelijker en korter dan Laguna de los Tres en eerlijk is eerlijk, het uiteindelijke uitzicht haalt het niet bij die op de Fitz Roy. Maar … maak hem zeker want bij deze trek wandel je naar het meer aan de voet van Cerro Torre, de andere bekende berg net iets ten zuiden van de Fitz Roy. Eenmaal bij het meer heb je een prachtig uitzicht (indien goed weer) op de Torre en de bijbehorende gletsjer. Helaas zat ie bij mij in de wolken, maar het was hoe dan ook prachtig. De tocht kost je in totaal zes uur retour en is een goed alternatief voor Laguna de los Tres wanneer het weer iets minder is.
 
wandelingen in patagoniê

wandelingen in patagoniê
 
Tot zover mijn overzicht van de mooiste wandelingen in Patagonië. Uiteraard ben ik niet overal geweest en is deze lijst bij lange na niet compleet. Toch hoop ik je een idee te hebben gegeven van de wandelmogelijkheden in Patagonië en de must-do tochten in dit gebied. Heb je aanvullingen of vragen? Drop ze in de comments!
 
Meer mooiste wandelinspiratie nodig? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
De mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland
De mooiste wandelingen in Zion National Park (USA)
De 10 mooiste meerdaagse trektochten ter wereld
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

11 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *