mueller hut hike new zealand
nieuw-zeeland,  we12hike

De mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland

Welkom op mijn blog met de mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland is een land naar mijn hart. Je kunt er prachtig wandelen, je hoeft je nooit onveilig te voelen en het is relatief makkelijk om er rond te reizen.

Ik ging de afgelopen jaren maar liefst vijf keer naar Nieuw-Zeeland en ontdekte er talloze gave wandelingen die ik in dit artikel met jullie deel. Of je nu zoekt naar een korte tocht van een uurtje of een wat langere hike, in deze blog vind je wat je zoekt. Ik heb de blog opgedeeld in wandeltochten op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland en het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Veel lees- en inspiratieplezier gewenst met dit artikel met mooiste hikes in Nieuw-Zeeland.
 
Dit artikel verscheen voor het eerst 2015 en werd voor het laatste geupdate in 2023. Mijn meest recente reis naar Nieuw-Zeeland eindigde enkele maanden geleden en in de zes maanden die ik er toen doorbracht, deed ik weer heel veel nieuwe wandelinspiratie op voor jullie.

Abel Tasman National Park track
Wandelen in Abel Tasman Nationaal Park

De mooiste wandelingen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland

Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is heel anders dan het Zuidereiland. De meeste reizigers komen aan in Auckland en beginnen hier hun Nieuw-Zeeland rondreis. De eerste keer dat ik in Nieuw-Zeeland was, overnachtte ik in een hostel in het centrum van Auckland en hier las ik in het gastenboek ‘please go south as quick as you can, it’s much more prettier than the north’. Dit is me altijd bij gebleven want alhoewel meningen verschillen, vind je de meest uitbundige natuur absoluut op het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland.
 
Toch heeft het Noordereiland meer dan genoeg te bieden, zowel qua natuur als wandelingen. Het Noordereiland kenmerkt zich vooral door uitgestrekte stranden, vulkanisme en oneindige oerbossen. Hier komen mijn favoriete wandeltochten op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.

te whara bream head
Bream Head – Whangarei Heads

De Tongariro Alpine Crossing

De Tongariro Crossing in het gelijknamige Tongariro National Park is de beroemdste dagwandeling in Nieuw-Zeeland. Ik liep hem voor het eerst in 2011 als onderdeel van de trektocht Tongariro Northern Circuit en opnieuw in 2018, toen als reguliere dagwandeling.

De Tongariro Crossing is een alpiene daghike die je tussen de rokende vulkanen van Tongariro National Park voert. Dit gebied werd als filmlocatie gebruikt door Peter Jackson voor Lord of the Rings en de perfect gevormde Mount Ngauruhoe fungeerde als decor voor Mount Doom. De Tongariro Crossing wordt druk belopen maar dit is niet voor niets: nergens anders in Nieuw-Zeeland kom je dit soort waanzinnige landschappen tegen. Denk aan emerald gekleurde kratermeren, rokende vulkanen en uitzichten waar je U tegen zegt. Meer over deze bijzondere hike lees je in mijn uitgebreide blog over de Tongariro Crossing.

beste wandelingen in nieuw-zeeland tongariro crossing
De kratermeertje van de Tongariro Alpine Crossing
beste wandelingen in nieuw-zeeland tongariro crossing
Bij Mt. Doom
Beklimming van de vulkaan op Rangitoto Island, Auckland

Tijdens je verblijf in Auckland kun je naar Rangitoto Island. Dit eilandje voor de kust van de stad wordt gevormd door een eeuwenoude vulkaan die ruim 600 jaar geleden voor het laatst uitbarstte. Op het eiland zijn diverse wandelpaden, ik koos ervoor om de ruim 250 meter hoge vulkaan te beklimmen. De beklimming van de Rangitoto Island vulkaan is niet moeilijk, maar kost wel de nodige inspanning.

Ik liep zelf de Rangitoto Island Loop, een rondwandeling over het eiland die me zo’n vijf uur kostte. Deze voerde me door lavavelden en langs de diverse baaien, vanaf waar ik een prachtig uitzicht had over Auckland in de verte. Eenmaal op de top van de Rangitoto vulkaan had ik ook uitzicht op de omringende eilanden in de verte. Ik vond dit echt een heerlijk begin van mijn rondreis door Nieuw-Zeeland en een tof uitstapje vanuit Auckland.

Meer over de beklimming en hoe je op Rangitoto Island komt lees je in deze blog.

de rangitoto vulkaan beklimmen
Uitzicht over Auckland vanaf Rangitoto Island
wandelen in nieuw zeeland rangitoto island
Een vulkanisch pad

De Arataki Nature Trail in de Waitakere Ranges

Een andere leuke plek om vanuit Auckland te bezoeken zijn de Waitakere Ranges. Dit natuurgebied ligt op nog geen uurtje rijden ten westen van downtown Auckland en wordt gevormd door een aantal prachtige stranden en bergen bedekt met oerbos.

De Arataki Nature Trail is slechts 1.6 kilometer lang, maar je doet er zonder moeite een uur over. Hij voert je namelijk door een bos met de reusachtige kauri bomen, die soms wel 800 jaar nodig hebben om te volgroeien. Je vindt de wandeling bij het Arataki Visitors Center, vanaf waar je ook prachtige uitzichten over de wijde omgeving én zelfs Auckland in de verte hebt.

Meer over deze trail én mijn bezoek aan de Waitakere Ranges lees je in deze blog.

waitakere ranges rondreis nieuw-zeeland
Een van de kauri’s in de Waitakere Ranges
waitakere ranges rondreis nieuw-zeeland
Uitzicht over de Hauraki Gulf

Bream Head / Te Whara bij Whangarei Heads

Deze wandeling is niet eenvoudig en … ik verdwaalde er en vond uiteindelijk nooit de juiste route. Kan dat in Nieuw-Zeeland? Ja dat kan! Je leest er alles over in deze blog. Toch vind ik deze wandeling de moeite waard om te noemen, omdat alleen het begin al enorm de moeite waard is. Je bereikt de trailhead vanuit Whangarei en loopt steil bergop, tot je bij een oud WWII station uit komt, ongeveer een uur nadat je bent begonnen met wandelen.

Je kunt ervoor kiezen om door te lopen, maar pas na een volgend uur heb je weer uitzicht omdat je grotendeels door het bos loopt. Vanaf het WWI station zijn de uitzichten echter al (meer dan) prachtig.

bream head nieuw-zeeland
Het pad met uitzicht
bream head nieuw-zeeland
Tot hier en niet verder?
Huka Falls Walkway, Taupo

De Huka Falls Walkway is een eenvoudige wandeling die je vanuit Taupo kunt maken. De Huka Falls is de meest bezochte natuurlijke attractie van Nieuw-Zeeland en in plaats van hier met de auto heen te gaan, is de wandeling een prima alternatief. Vanuit het centrum van Taupo is het ongeveer 5 kilometer enkele reis, vanaf het Spa Park ongeveer 3 kilometer.

De watervallen liggen in de Waikato River, één van de grootste rivieren van Nieuw-Zeeland. Deze is normaal gesproken zo’n 100 meter breed, maar bij de Huka Falls moet ie zich door een kloof van slechts 20 meter breed worstelen, wat de Huka Falls tot gevolg heeft. Bij de Huka Falls kun je ook nog de Lookout Walk doen. Meer tips voor dingen om te doen in Taupo vind je in deze blog.

huka falls rondreis nieuw-zeeland
De Huka Falls
huka falls rondreis nieuw-zeeland
De Waikato River

Cape Reinga – Twilight Beach

Vanaf Cape Reinga kun je een prachtige wandeling maken naar Twilight Beach, dit is tevens de eerste etappe van Te Araroa, de 3.000 kilometer lange wandeling door Nieuw-Zeeland. Het is ongeveer vier uur enkele reis en je moet een aantal getijdenriviertjes doorsteken dus het is verstandig om deze wandeling niet met vloed te maken.

Neem vanaf de vuurtoren van Cape Reinga het pad links naar beneden. Je daalt nu af naar Te Werahi Beach. Beneden aan de kliffen moet je soms even wachten tot het water zich terug trekt voordat je droog over kunt komen. Eenmaal op het strand is het heerlijk! Aan het einde van het strand steek je Te Werahi Stream door (de oranje driehoek geeft de beste plek om te waden aan) en vanaf hier klim je flink naar Herangi Hill. Het landschap oogt hier bijna vulkanisch, heel bijzonder.

Vanaf hier kun je kiezen: je kunt naar Cape Maria van Diemen of naar Twilight Beach. Of terugkeren naar Cape Reinga uiteraard. Je kunt de wandeling zo lang maken als je zelf wilt, maar indien je helemaal naar Twilight Beach en terug loopt ben je een volledige dag onderweg.

Paklijst Te Araroa
Ik startte hier met mijn trektocht over Te Araroa
te Werahi Beach crossing
Te Werahi Beach crossing

Mangawhai Cliffs Walk

Een van de meest spectaculaire korte wandelingen die je kunt maken op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is de Mangawhai Cliffs Walkway aan de kust van Mangawhai. Deze toffe hike van 8 kilometer (retour) voert je over een hooggelegen kustpad langs de steile kliffen van de Grote Oceaan, met onderweg prachtige vergezichten op Great Barrier Island. 

Deze wandeling begint op het strand van Mangawhai Beach, ten zuiden van de haven. Volg vanaf hier het sterk stijgende pad naar een uitzichtspunt, hier kom je na ongeveer 20 minuten aan. Je kunt helemaal doorlopen tot het einde en via het strand terug, maar indien het hoogwater is kun je alleen teruglopen via dezelfde route. De getijdentabel voor Mangawhai Heads is te vinden op de website van NIWA.

Mangawhai Beach is een van de mooiste wandelingen op het  noordereiland van nieuw-zeeland
Mangawhai Beach

Puhoi Track

De Puhoi Track is een eenvoudige wandeling net buiten het gehucht Puhoi ten noorden van Auckland, waar je kennis maakt met de weelderige vegetatie van het Noordereiland. Hier kom je talloze mooie vogels tegen en een prachtige kauri boom. Je hebt prachtige uitzichten over Puhoi na je klim en onderweg wordt je continue omringd door alle tinten groen die je je maar voor kunt stellen. De afstand is 5 kilometer voor een enkele reis, reken op ongeveer 3 uur wandelen retour vanuit Puhoi.

Uitzicht op Puhoi
Uitzicht op Puhoi

De mooiste wandelingen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

Alhoewel het Noordereiland prachtig is, komen de meeste reizigers voor de natuurpracht van het Zuidereiland naar Nieuw-Zeeland. Hier vind je de fjorden, gletsjers, Zuidelijke Alpen en goudgele stranden. Op het Zuidereiland liggen talloze nationale parken die elk een eigen karakter hebben. Sommige wandelingen zijn eenvoudig, andere pittig en lastiger te bereiken. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van mijn favoriete wandelingen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.
 

Hooker Valley Track
Hooker Valley Track

Te Waikoropupu Springs, Takaka

De kortste wandeling op deze lijst maar wel een van de meest bijzondere is die naar de Pupu Springs. Ik hoorde pas ter plekke in Takaka van een Nederlandse local over de Te Waikoropupu (Pupu) Springs en ze drukte me op het hart vooral niet verder te reizen zonder deze bijzondere warmwaterbron te bekijken.

Naar horen zeggen is het water van de Pupu Springs het helderste ter wereld. Alhoewel ik weinig tijd had omdat ik de Abel Tasman Coastal Track ging lopen, was ik blij toch naar deze dame geluisterd te hebben. Mocht je ooit in de buurt zijn, dan is dit een geweldige plek om even de benen te strekken. 

Pupu springs nieuw-zeeland
De Pupu Springs

Marahau – Anchorage, Abel Tasman Coast Track

De hele Abel Tasman Coast Track kost je ongeveer drie tot vier dagen, maar om een goede indruk te krijgen van het bijzondere Abel Tasman Nationaal Park kan ik je de wandeling Marahau – Anchorage aanraden. Dit is het eerste deel van de meerdaagse hike en duurt ongeveer 4-5 uur, afhankelijk van hoeveel stops je onderweg maakt. Je kunt ervoor kiezen om je per watertaxi af te laten zetten Anchorage en dan terug te lopen naar de parkeerplaats in Marahau of andersom.

Onderweg kom je langs prachtige goudgele stranden en baaien waar het water van de oceaan felgroen is. Vogels kwetteren er luidkeels op los en overal is de vegetatie weelderig en indrukwekkend. Een must-do wandeling op het Zuidereiland wat mij betreft.

Mijn uitgebreide verslag van de Abel Tasman Coast Track staat hier.

Uitzicht over Anchorage in Abel Tasman National Park
Uitzicht over Anchorage

Lake Daniell, Lewis Pass

De tip om deze wandeling te maken kreeg ik van Kiwi Paul die sinds enige jaren in Nederland woont. Om bij de start van de trail te komen, neem je de Lewis Pass Highway op het Zuidereiland. De start van de wandeling ligt 5 kilometer ten oosten van Springs Junction. De wandeling naar Lake Daniell is een eenvoudige 8.4 kilometer lange trek door ondoordringbare bossen en leidt je uiteindelijk naar een pittoresk geleden meer, omringd door met bossen bedekte bergen.

Heb je ruim de tijd, dan kun je bij de hut aan het einde van de track overnachten. Je overnachting dien je van tevoren te boeken bij Department of Conservation. Mijn uitgebreide verslag van deze mooie onbekende wandeling in Nieuw-Zeeland vind je hier.

Lake Daniell Lewis Pass
Ochtenduitzicht over Lake Daniell

Paddy’s Track en Pinchgut Track, Nelson Lakes National Park

Eén van de meest bijzondere korte hikes die je kunt maken in Nieuw-Zeeland is de Paddy’s Track in combinatie met de Pinchgut Track. Deze combinatiewandeling voert je naar de top van Mount Roberts in Nelson Lakes National Park. Dit nationale park wordt relatief weinig bezocht en het kan zomaar zijn dat je de trail hier voor jezelf hebt.

Ik adviseer je om heen over Paddy’s Track te gaan en terug via de Pinchgut Track, deze is namelijk een stuk steiler. Tenzij je natuurlijk graag extra steil omhoog loopt. Extra leuk is het om een overnachting toe te voegen in de Bushline Hut of zelfs door te lopen naar Angelus Hut voor een overnachting.

Uitzicht over Lake Rotoiti
Uitzicht over Lake Rotoiti

Hooker Valley, Aoraki / Mount Cook National Park

De mooiste korte wandeling van Nieuw-Zeeland is wat mij betreft absoluut de hike door Hooker Valley. Deze vallei ligt in Aoraki / Mount Cook National Park, aan de voet van Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. De wandeling voert je door een waanzinnig mooi landschap over diverse hangbruggen naar Hooker Lake, een gletsjermeer vol met ijsbergen. In totaal duurt de wandeling niet langer dan drie uur, maar waarschijnlijk ben je redelijk wat tijd kwijt met het maken van foto’s. Mijn hele blog over de Hooker Valley hike lees je hier. Ook schreef ik een complete reisgids voor Mount Cook National Park.

hooker valley track nieuw-zeeland

Key Summit, Fiordland National Park

Eén van de bekendste meerdaagse tochten van Nieuw-Zeeland is de Routeburn Track, een drie-daagse trektocht van Mount Aspiring National Park naar Fiordland National Park. Heb je geen zin om de hele Routeburn Track te lopen, maar wil je wel een sneak peak van wat dit gebied de wandelaar te bieden heeft, kies dan voor de tocht naar Key Summit. 

Vanaf de parkeerplaats bij The Divide (aan de weg tussen Te Anau en Milford Sound) is het ongeveer 1.5 uur lopen naar Key Summit. Eenmaal op de top heb je fabuleuze uitzichten over de Humboldt en Darran Mountains, mocht het weer goed zijn. De wandeling is goed te doen voor elke wandelaar en wordt veel belopen, vroeg starten is dus een aanrader!
 
Lees ook: de mooiste wandelingen in Fiordland National Park

Uitzicht vanaf Key Summit
Uitzicht vanaf Key Summit

Lake Matheson, Fox Glacier

Eén van de meest memorabele wandelingen die ik in Nieuw-Zeeland maakte, was die naar Lake Matheson, ook wel bekend vanwege de reflectie van Mount Cook die je hier op heldere dagen aantreft. Je moet echt enorm veel geluk hebben want de kans is groot dat de reflectie er niet is. Het beste moment is vroeg in de ochtend, sta dus op tijd op voordat de bergen in de wolken verdwijnen en/of er teveel wind ontstaat waardoor de reflectie ineens verdwenen is.

De mooiste hikes van Nieuw-Zeeland: Lake Matheson
Lake Matheson

Lake Hauroko Lookout Track

Lake Hauroko is het diepste meer van Nieuw-Zeeland en ligt in het uiterste zuiden van Fiordland National Park. Het meer heeft een diepte van 462 meter en je bereikt de oevers via een rit over een onverharde weg. Ik deed hier de Lookout Track, een pittige 2.9 kilometer lange wandeling die min of meer loodrecht omhoog gaat en de Nieuw-Zeelanders een ‘advanced tramping track’ noemen. Eenmaal boven heb je prachtige uitzichten over het meer en op heldere dagen zelfs helemaal tot aan Foveaux Straight.

Mooiste plekken in Nieuw-Zeeland: Lake Hauroko in Fiordland
Lake Hauroko vanaf de lookout

Ben Lomond Track

De Ben Lomond Track in Queenstown is niet voor watjes. Alhoewel de hike niet lang is, is ie behoorlijk pittig, je stijgt namelijk 1.400 meter in drie uur hiken. Het eerste deel van de route kun je overslaan door de Queenstown Gondola te nemen. Vanaf het bergstation is het dan nog ongeveer drie uur lopen tot aan de top van Ben Lomond.

Deze route is alleen voor ervaren wandelaars en te doen met goed weer. Lees hier mijn verslag van de Ben Lomond Track in Queenstown.

Het pad met uitzicht over Lake Wakatipu
Het pad met uitzicht over Lake Wakatipu

Regel je reis naar Nieuw-Zeeland!

– Een ticket naar Auckland of Christchurch boek je eenvoudig zelf via Skyscanner of KAYAK.
– Accommodaties vastleggen is absoluut een must wanneer je in het hoogseizoen (december t/m maart) reist. Check de beste deals en opties gelijk op Booking.com
– Je huurauto regel je zoals gezegd het beste via Sunny Cars, omdat zij het eigen risico direct voor je afkopen.
– Onmisbaar tijdens je reis door Nieuw-Zeeland is Lonely Planet New Zealand en indien je wilt wandelen Lonely Planet Tramping in New Zealand. Liever een Nederlandse reisgids? Koop dan mijn Reishandboek:

Reishandboek Nieuw-Zeeland

Meer lezen over Nieuw-Zeeland? In het najaar van 2022 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Nieuw-Zeeland, dat ik schreef naar aanleiding van de vier uitgebreide rondreizen die ik maakte door dit fascinerende land.

In dit boek heb ik niet alleen alle praktische en toeristische informatie gebundeld, maar ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ervaringen en leuke wandelroutes.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Conclusie over de mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland

Ik hoop je hiermee een indruk te hebben gegeven van enkele van de mooiste tochten die ik liep in Nieuw-Zeeland tijdens de vijf reizen die ik maakte. Meer informatie over wandelen in Nieuw-Zeeland vind je op de website van DOC / Department of Conservation.

Verder lezen over Nieuw-Zeeland? Ga dan naar mijn Nieuw-Zeeland startpagina voor al mijn tips, favoriete plekken en meer!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie, waarmee wij deze site doorgaand up to date kunnen houden.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *