mueller hut hike new zealand
nieuw-zeeland,  we12hike

De mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland

Wandelen in Nieuw-Zeeland: een lijst vol met inspiratie

Welkom op mijn blog met de mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland. Ik schreef deze voor het eerst in mei 2015 en update hem sindsdien regelmatig. Mijn laatste reis naar Nieuw-Zeeland eindigde enkele maanden geleden en in de drie maanden die ik er toen doorbracht, deed ik weer heel veel nieuwe wandelinspiratie op voor jullie.
 
Nieuw-Zeeland is een land naar mijn hart. Je kunt er prachtig wandelen, hoeft je nooit onveilig te voelen en het is relatief makkelijk om er rond te reizen. Ik vloog de afgelopen jaren maar liefst drie keer naar Nieuw-Zeeland en ontdekte er talloze gave wandelingen die ik in deze blog met jullie deel. Of je nu zoekt naar een korte tocht van een uurtje of een wat langere hike, in deze blog vind je wat je zoekt. Ik heb de blog opgedeeld in wandeltochten op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland en het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Veel lees- en inspiratieplezier gewenst!
 

De mooiste wandelingen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland

Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is heel anders dan het Zuidereiland. De meeste reizigers komen aan in Auckland en beginnen hier hun Nieuw-Zeeland rondreis. De eerste keer dat ik in Nieuw-Zeeland was, overnachtte ik in een hostel in het centrum van Auckland en hier las ik in het gastenboek ‘please go south as quick as you can, it’s much more prettier than the north’. Dit is me altijd bij gebleven want alhoewel meningen verschillen, vind je de meest uitbundige natuur absoluut op het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland. Toch heeft het Noordereiland meer dan genoeg te bieden, zowel qua natuur als wandelingen. Het Noordereiland kenmerkt zich vooral door uitgestrekte stranden, vulkanisme en oneindige oerbossen. Hier komen mijn favoriete wandeltochten op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.
 

te whara bream head
Bream Head – Whangarei Heads
 

De Tongariro Alpine Crossing

De Tongariro Crossing in het gelijknamige Tongariro National Park is de beroemdste dagwandeling in Nieuw-Zeeland. Ik liep hem voor het eerst in 2011 als onderdeel van de trektocht Tongariro Northern Circuit en opnieuw in 2018, toen als reguliere dagwandeling. De Tongariro Crossing is een alpiene daghike die je tussen de rokende vulkanen van Tongariro National Park voert. Dit gebied werd als filmlocatie gebruikt door Peter Jackson voor Lord of the Rings en de perfect gevormde Mount Ngauruhoe fungeerde als decor voor Mount Doom. De Tongariro Crossing wordt druk belopen maar dit is niet voor niets: nergens anders in Nieuw-Zeeland kom je dit soort waanzinnige landschappen tegen. Denk aan emerald gekleurde kratermeren, rokende vulkanen en uitzichten waar je U tegen zegt. Meer over deze bijzondere hike lees je in mijn uitgebreide blog over de Tongariro Crossing.
 
beste wandelingen in nieuw-zeeland tongariro crossing

beste wandelingen in nieuw-zeeland tongariro crossing
 

Beklimming van de vulkaan op Rangitoto Island, Auckland

Tijdens je verblijf in Auckland kun je naar Rangitoto Island. Dit eilandje voor de kust van de stad wordt gevormd door een eeuwenoude vulkaan die ruim 600 jaar geleden voor het laatst uitbarstte. Op het eiland zijn diverse wandelpaden, ik koos ervoor om de ruim 250 meter hoge vulkaan te beklimmen. De beklimming van de Rangitoto Island vulkaan is niet moeilijk, maar kost wel de nodige inspanning. Ik liep zelf de Rangitoto Island Loop, een rondwandeling over het eiland die me zo’n vijf uur kostte. Deze voerde me door lavavelden en langs de diverse baaien, vanaf waar ik een prachtig uitzicht had over Auckland in de verte. Eenmaal op de top van de Rangitoto vulkaan had ik ook uitzicht op de omringende eilanden in de verte. Ik vond dit echt een heerlijk begin van mijn rondreis door Nieuw-Zeeland en een tof uitstapje vanuit Auckland. Meer over de beklimming en hoe je op Rangitoto Island komt lees je in deze blog.
 
de rangitoto vulkaan beklimmen

wandelen in nieuw zeeland rangitoto island
 

De Arataki Nature Trail in de Waitakere Ranges

Een andere leuke plek om vanuit Auckland te bezoeken zijn de Waitakere Ranges. Dit natuurgebied ligt op nog geen uurtje rijden ten westen van downtown Auckland en wordt gevormd door een aantal prachtige stranden en bergen bedekt met oerbos. De Arataki Nature Trail is slechts 1.6 kilometer lang, maar je doet er zonder moeite een uur over. Hij voert je namelijk door een bos met de reusachtige kauri bomen, die soms wel 800 jaar nodig hebben om te volgroeien. Je vindt de wandeling bij het Arataki Visitors Center, vanaf waar je ook prachtige uitzichten over de wijde omgeving én zelfs Auckland in de verte hebt. Meer over deze trail én mijn bezoek aan de Waitakere Ranges lees je in deze blog.
 
waitakere ranges rondreis nieuw-zeeland

waitakere ranges rondreis nieuw-zeeland
 

Bream Head / Te Whara bij Whangarei Heads

Deze wandeling is niet eenvoudig en … ik verdwaalde er en vond uiteindelijk nooit de juiste route. Kan dat in Nieuw-Zeeland? Ja dat kan! Je leest er alles over in deze blog. Toch vind ik deze wandeling de moeite waard om te noemen, omdat alleen het begin al enorm de moeite waard is. Je bereikt de trailhead vanuit Whangarei en loopt steil bergop, tot je bij een oud WWII station uit komt, ongeveer een uur nadat je bent begonnen met wandelen. Je kunt ervoor kiezen om door te lopen, maar pas na een volgend uur heb je weer uitzicht omdat je grotendeels door het bos loopt. Vanaf het WWI station zijn de uitzichten echter al (meer dan) prachtig.
 
bream head nieuw-zeeland

bream head nieuw-zeeland
 

Huka Falls Walkway, Taupo

De Huka Falls Walkway is een eenvoudige wandeling die je vanuit Taupo kunt maken. De Huka Falls is de meest bezochte natuurlijke attractie van Nieuw-Zeeland en in plaats van hier met de auto heen te gaan, is de wandeling een prima alternatief. Vanuit het centrum van Taupo is het ongeveer 5 kilometer enkele reis, vanaf het Spa Park ongeveer 3 kilometer. De watervallen liggen in de Waikato River, één van de grootste rivieren van Nieuw-Zeeland. Deze is normaal gesproken zo’n 100 meter breed, maar bij de Huka Falls moet ie zich door een kloof van slechts 20 meter breed worstelen, wat de Huka Falls tot gevolg heeft. Bij de Huka Falls kun je ook nog de Lookout Walk doen. Meer tips voor dingen om te doen in Taupo vind je in deze blog.
 
huka falls rondreis nieuw-zeeland

huka falls rondreis nieuw-zeeland
 

De mooiste wandelingen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

Alhoewel het Noordereiland prachtig is, komen de meeste reizigers voor de natuurpracht van het Zuidereiland naar Nieuw-Zeeland. Hier vind je de fjorden, gletsjers, Zuidelijke Alpen en meer. Op het Zuidereiland liggen talloze nationale parken die elk een eigen karakter hebben. Sommige wandelingen zijn eenvoudig, andere pittig en lastiger te bereiken. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van mijn favoriete wandelingen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.
 

Hooker Valley Track
Hooker Valley Track
 

Te Waikoropupu Springs, Takaka

De kortste wandeling op deze lijst maar wel een van de meest bijzondere is die naar de Pupu Springs. Ik hoorde pas ter plekke in Takaka van een Nederlandse local over de Te Waikoropupu (Pupu) Springs en ze drukte me op het hart vooral niet verder te reizen zonder deze bijzondere warmwaterbron te bekijken. Naar horen zeggen is het water van de Pupu Springs het helderste ter wereld. Alhoewel ik weinig tijd had omdat ik de Abel Tasman Coastal Track ging lopen, was ik blij toch naar deze dame geluisterd te hebben. Mocht je ooit in de buurt zijn, dan is dit een geweldige plek om even de benen te strekken.
 
Pupu springs nieuw-zeeland
 

Lake Daniell, Lewis Pass

De tip om deze wandeling te maken kreeg ik van Kiwi Paul die sinds enige jaren in Nederland woont. Om bij de start van de trail te komen, neem je de Lewis Pass Highway op het Zuidereiland. De start van de wandeling ligt 5 kilometer ten oosten van Springs Junction. De wandeling naar Lake Daniell is een eenvoudige 8.4 kilometer lange trek door ondoordringbare bossen en leidt je uiteindelijk naar een pittoresk geleden meer, omringd door met bossen bedekte bergen. Alhoewel ik hoorde dat de track redelijk druk kan zijn, kwam ik slechts een enkeling tegen. Omdat ik pas halverwege de middag aan de track begon, had ik niet genoeg tijd om heen en terug te lopen voor het donker zou worden, dus zette ik mijn tent op bij de Manson Nicholls Memorial Hut. Ik was  hier de enige en bracht een nacht in stilte door, samen met de sandflies.
 
lake daniell nieuw-zeeland
 

Paddy’s Track en Pinchgut Track, Nelson Lakes National Park

Eén van de meest bijzondere korte hikes die je kunt maken in Nieuw-Zeeland is de Paddy’s Track in combinatie met de Pinchgut Track. Deze combinatiewandeling voert je naar de top van Mount Roberts in Nelson Lakes National Park. Dit nationale park wordt relatief weinig bezocht en het kan zomaar zijn dat je de trail hier voor jezelf hebt. Ik adviseer je om heen over Paddy’s Track te gaan en terug via de Pinchgut Track, deze is namelijk een stuk steiler. Tenzij je natuurlijk graag extra steil omhoog loopt. Extra leuk is het om een overnachting toe te voegen in de Bushline Hut of zelfs door te lopen naar Angelus Hut voor een overnachting.
 

Bushline-Hut-Collage

 

Hooker Valley, Aoraki / Mount Cook National Park

De mooiste korte wandeling van Nieuw-Zeeland is wat mij betreft absoluut de hike door Hooker Valley. Deze vallei ligt in Aoraki / Mount Cook National Park, aan de voet van Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. De wandeling voert je door een waanzinnig mooi landschap over diverse hangbruggen naar Hooker Lake, een gletsjermeer vol met ijsbergen. In totaal duurt de wandeling niet langer dan drie uur, maar waarschijnlijk ben je redelijk wat tijd kwijt met het maken van foto’s. Mijn hele blog over de Hooker Valley hike lees je hier. Ook schreef ik een complete reisgids voor Mount Cook National Park.
 
hooker valley track nieuw-zeeland
 

Key Summit, Fiordland National Park

Eén van de bekendste meerdaagse tochten van Nieuw-Zeeland is de Routeburn Track, een drie-daagse trektocht van Mount Aspiring National Park naar Fiordland National Park. Heb je geen zin om de hele Routeburn Track te lopen, maar wil je wel een sneak peak van wat dit gebied de wandelaar te bieden heeft, kies dan voor de tocht naar Key Summit. Vanaf de parkeerplaats bij The Divide (aan de weg tussen Te Anau en Milford Sound) is het ongeveer 1.5 uur lopen naar Key Summit. Eenmaal op de top heb je fabuleuze uitzichten over de Humboldt en Darran Mountains, mocht het weer goed zijn. De wandeling is goed te doen voor elke wandelaar en wordt veel belopen, vroeg starten is dus een aanrader!
 
Lees ook: de mooiste wandelingen in Fiordland National Park
 
key summit routeburn track

key summit routeburn track
 

Lake Matheson, Fox Glacier

Eén van de meest memorabele wandelingen die ik in Nieuw-Zeeland maakte, was die naar Lake Matheson, ook wel bekend vanwege de reflectie van Mount Cook die je hier op heldere dagen aantreft. Helaas was me in 2002 het geluk niet gegund en in 2011 leek het er wederom op dat het niet ging lukken: alle dagen hingen de Southern Alps in de mist en zag het er niet erg rooskleurig uit. Tijdens mijn laatste overnachting in dit gebied in tijdens mijn reis in 2011 werd ik wakker en zag dat het helder was. Binnen no-time zat ik in de auto, op naar Reflection Pond en Lake Matheson. Daar aangekomen was het nog heel eventjes helder en na 15 minuten was het over, een wolkendek wrong zich vanaf zee richting de bergen om er de rest van de dag niet meer uit te komen. Tot op heden ben ik nog steeds een zeer gelukkig persoon dat ik die magische 15 minuten mee heb mogen maken…
 
reflection pond nieuw-zeeland
 

Regel je reis naar Nieuw-Zeeland!

– Een ticket naar Auckland of Christchurch boek je eenvoudig zelf via Skyscanner
– Accommodaties vastleggen is absoluut een must wanneer je in het hoogseizoen (december t/m maart) reist. Check de beste deals en opties gelijk op Booking.com
– Je huurauto regel je zoals gezegd het beste via Sunny Cars, omdat zij het eigen risico direct voor je afkopen.
– Onmisbaar tijdens je reis door Nieuw-Zeeland is Lonely Planet New Zealand en indien je wilt wandelen Lonely Planet Tramping in New Zealand.
 
[Wanneer je via de bovenstaande links een aankoop doet of iets bestelt, ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Dit helpt mij om We12travel in de lucht te houden. Alvast bedankt!]  

Conclusie over de mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland

Ik schreef deze blog voor het eerst in 2015 en herschreef hem in januari 2019. Toch is de lijst van mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland bij lange na nog niet compleet want er zijn talloze prachtige hikes die ik nog niet heb beschreven. Toch hoop ik je hiermee een indruk te hebben gegeven van enkele van de mooiste tochten. Meer informatie over wandelen in Nieuw-Zeeland vind je op de website van DOC / Department of Conservation. Bezoek ook zeker mijn algemene Nieuw-Zeeland pagina waar je algemene tips vindt alsmede een blog met reistips voor Nieuw-Zeeland voor beginners.
 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *