Wandelgebieden in de Eifel
duitsland,  gesponsord,  we12hike

De mooiste wandelgebieden en vakantiehuizen in de Eifel

[Dit artikel werd geschreven in samenwerking met NOVASOL Vakantiehuizen]  

De mooiste wandelgebieden in de Eifel

De Eifel is één van de fijnste wandelgebieden van Duitsland, ook omdat het op niet al te lange rijafstand van Nederland ligt. Vanuit Arnhem staan wij met een goede twee uur rijden zo in de Noord-Eifel. Ter vergelijking: als we naar Texel willen, zijn we ongeveer even lang onderweg!
 
De Eifel strekt zich globaal genomen uit tussen Aachen (Aken) in het noorden, de Belgisch-Duitse grens in het westen, Koblenz in het oosten en Trier in het zuiden. De deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz maken deel uit van de Eifel. Het hoogste punt van de Eifel is de Hohe Acht, deze top meet 747 meter en ligt in Rheinland Pfalz. Het leuke aan de wandelgebieden in de Eifel is dat ze allemaal hun eigen charme hebben. In dit artikel zet ik vier fijne en wat meer onbekende wandelgebieden plus toffe NOVASOL Vakantiehuizen voor je op een rijtje. Voor deze zomer of wellicht voor dit najaar, want ook de herfst is een prachtige periode om te wandelen in Duitsland! Hier komen ze:
 
Eifelverein
 

1. Nationalpark Eifel

In het noorden van de Eifel vind je het Nationalpark Eifel, een prachtig natuurpark waar je zowel lange afstandwandelingen als korte wandelingen vindt. Het noordelijke deel van het nationale park wordt gevormd door de Ruhrsee. Behalve wandelen kun je hier heerlijk varen met een rondvaart, een bootje huren of fietsen. Rondom het meer vind je talloze (korte) wandelpaden maar je kunt bijvoorbeeld ook de 85 kilometer lange Wildnis-Trail lopen of een etappe hiervan. Daarnaast zijn er diverse korte wandelingen met attracties voor kinderen waarbij ze de wildernis van het nationale park kunnen ervaren en zelf op zoek kunnen gaan naar wild.
 
In de buurt overnachten? Dit kan bijvoorbeeld in Hellental, in dit vakantiehuis. Het huis is geschikt voor 8 personen en beschikt over drie slaapkamers, een badkamer en voor regenachtige dagen: Netflix! Het Nationalpark Eifel ligt op ongeveer een kwartier rijden van dit vakantiehuis vandaan.
 
Wandelen in nationalpark eifel


 

2. Gerolstein en omgeving

In de omgeving van Gerolstein zijn sporen uit de vroegere steentijd gevonden, wat het tot een bijzondere bestemming in de Eifel maakt. Vanuit het dorp kun je prachtige wandelingen maken naar imposante rotspartijen, eeuwenoude burchten en zelfs grotten. De Gerolsteiner Dolomiten zijn een heerlijk wandelgebied en vanaf de bergkam net buiten de stad heb je een prachtig uitzicht over de wijde omgeving!
 
In de buurt van Gerolstein overnachten kan bijvoorbeeld bij dit schattige vakantiehuis dat geschikt is voor maximaal 4 personen. Dit huis heeft een ruim terras en ligt in het Waldferienpark Gerolstein, op steenworpafstand van de vele wandelmogelijkheden in het gebied.
 
vakantiehuis gerolstein
 

3. Het Duits-Luxemburgse Natuurpark

Waarschijnlijk heb je nog niet eerder van het Duits-Luxemburgse Natuurpark gehoord, maar dit is een verzameling van vier verschillende natuurparken (niet te verwarren met nationale parken!). Dit zijn Natuurpark Mëllerdall, Naturpark Zuideifel, Natuurpark Noordeifel en Natuurpark Our. In deze laatste maakte ik enkele jaren geleden prachtige wandelingen langs de Our op de grens van Duitsland en Luxemburg. Een verblijf in dit gebied is een aanrader voor wie het beste van twee landen mee wil pakken: wandelen in de Eifel en in Luxemburg!
 
Een budgetvriendelijke overnachtingsoptie in dit gebied is dit vakantieappartement in Körperich/Obersgegen. Dit appartement is geschikt voor twee personen en beschikt onder meer over een badkamer, internet en luxe tuinmeubilair.
 
wandelgebieden in de eifel
 

4. Het Ahrtal en Adenau

Een prachtige wandeling die ik ooit maakte in de Eifel is de Rotweinwanderweg in het Ahrtal. Ik liep deze in het najaar toen de druiven geoogst werden (feest!) maar je kunt hem ook prima in de andere seizoenen lopen. Het Ahrtal is een schilderachtig dal dat loopt van Altenahr naar Bad Bodendorf. De Rotweinwanderweg is 35 kilometer lang, prima te doen in twee dagen dus. De burchtruïne Burg Are is onderweg absoluut de moeite waard om te bezoeken! Ook bijzonder is het vakwerkdorp Adenau dat ook wel de bijnaam Johannieterstad draagt. De Hohe Acht, de hoogste berg van de Eifel ligt ook in dit gebied en kun je uiteraard te voet beklimmen!
 
Overnachten doe je in dit appartement in Reifferscheid op 7 kilometer rijden van Adenau vandaan. Dit appartement is beschikbaar voor maximaal 3 personen en beschikt over 1 slaapkamer. Het huis is in vakwerkstijl gebouwd en heeft een gezellige inrichting.
 
wandelen in de eifel


Dit waren mijn vier tips voor mooie maar relatief onbekende wandelgebieden in de Eifel. Zoals gezegd is de Eifel een heus wandelparadijs en … het ligt ook centraal voor andere toffe dingen om te doen in Duitsland zoals bijvoorbeeld de Geierlay hangbrug en de Calmont Klettersteig.
 
Wie gaat er mee naar Duitsland deze zomer? Viel Wanderspass! Lees trouwens ook mijn artikel met beste plekken voor een wandelvakantie in Duitsland!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *