noorwegen,  we12inspire

De mooiste viewpoints in Fjord Noorwegen

(Click here for the English version of this post)

NOORWEGEN … een plek waar iedereen die ik spreek wel eens naartoe zou willen. Ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren ooit iemand gesproken te hebben, die er niet naartoe wil. Noorwegen is gewild. En beroemd. Om zijn adembenemende natuur, de fjorden en de bergen. Om zijn inspirerende landschappen en fantastische outdoor avonturen. En natuurlijk vanwege de hoge prijzen. Gelukkig konden we ons het afgelopen voorjaar een weekje Noorwegen veroorloven.

Ik hoef je niet te vertellen dat de fjorden het beste te zien zijn van bovenaf. Alhoewel omhoog lopen je meestal de mooiste uitzichten geeft, is het niet altijd nodig om je volledig in het zweet te werken en tot een mooi uitzichtpunt te komen. Vandaag delen we onze favoriete viewpoints in Fjord Noorwegen met jullie. Slecht een hiervan is alleen bereikbaar is te voet, de andere zijn gewoon bereikbaar met het comfort van je eigen auto of camper.

1. Dalsnibba
Gelegen op 1.500 meter boven zeeniveau, is dit waarschijnlijk een van de meest fabelachtige viewpoints in Fjord Noorwegen. In eerste instantie twijfelden we of we wel wilden betalen voor een uitzichtpunt (wat naar mijn idee gratis zou moeten zijn, maar goed, we zijn niet voor niks Hollanders, toch? … Grapje!) maar uiteindelijk hebben we toch besloten de rit naar boven te maken en de Kronen op te hoesten. Nouja, de plastic Kronen dan. De Nibbevegen leidt je naar Dalsnibba en de weg is smal en bochtig. Mocht je, net zoals ik, snel last hebben van wagenziekte, dan raad ik je een een pilletje (of twee) te nemen voor je aan deze weg begint. Als je bij de top bent, is het puur genieten. Helemaal beneden zie je het toeristendorp Geiranger aan het Geirangerfjord liggen en verder zie je alleen maar bergen en wildernis. Pure perfectie!

dalsnibba-sign

dalsnibba-martijndalsnibba-roaddalsnibba-together

2. Flydalsjuvet
Mocht je geen zin hebben om te betalen voor Dalsnibba, dan is Flydalsjuvet een prima alternatief. Ongeveer halverwege de rit naar beneden vanaf Dalsnibba (niet te missen, de belangrijkste toegangsweg tot Geiranger) tref je dit viewpoint aan. We kunnen er weinig anders over zeggen dan dat het bijna net zo’n mooie uitzichten geeft als Dalsnibba, alleen een stukje lager… en het is gratis!

Flydalsjuvet

3. Stegastein
Dit is waarschijnlijk een van de beroemdste viewpoints in Fjord Noorwegen. Stegastein werd geopend in 2006 en geeft je prachtige vergezichten over het Aurlandsfjord. We waren hier al heel vroeg ‘s ochtends (ca. 08.00 uur) in begin juni en hadden het hele platform dus voor onszelf, met uitzondering van een jas die iemand had achtergelaten. Echter kunnen we ons zo voorstellen dat het hier hartje zomer een stuk drukker is.

Aan het einde van het platform is een glazen muur, waardoor je echt het gevoel hebt in het fjord te staan. De toegang tot Stegastein is gratis en je bereikt het vanaf het dorp Aurland. De rit is ongeveer 6 kilometer. De weg omhoog (tussen Aurland en Lærdal) is een fijne en erg smal, op de meeste plekken is slechts ruimte voor 1 auto of camper. Succes in het hoogseizoen!

stegastein-panorama

stegastein-viewstegastein-walkstegastein-aurlandmartijn-at-stegasteinanto-at-stegastein


4. Rimstigen
We hadden je een uitzichtpunt met wandeling beloofd, dus bij deze. Na aankomst in Noorwegen, was de eerste wandeling die we maakten, die naar Rimstigen: een uitzichtpunt boven het UNESCO Nærøyfjord. Volgens de eigenaar van het apppartement waar we verbleven een absolute must en een fijne wandeling. Hoe fijn merkte ik al snel: 2 uur omhoog stampen in een brandende zon … daar had ik niet op gerekend zo in juni. Nadat ik meerdere keren had besloten om het op te geven (je hebt soms van die dagen dat het gewoon niet wil lukken met de benen) bereikten we uiteindelijk na 2 uur Rimstigen op 725 meter boven het fjord. Dat de dorpelingen er 25 minuten over doen tijdens de jaarlijkse run, vergeet ik maar even… het uitzicht was fabuleus. Kijk en bepaal voor jezelf of je het de 2 uur ploeteren waard vindt.

rimstigenrimstigen-1rimstigen-3

Helaas reisden we te vroeg in het seizoen om andere beroemde viewpoints als Trolltunga en Kjerag te bezoeken. Maar aangezien je toch niet alles in één week kunt proppen, maakt dit een volgend bezoek aan Noorwegen onvermijdelijk. Alleen moeten we dan nog wel even sparen.

Meer lezen over Noorwegen? Check dan deze (Engelse) blogs:
– Aurlandsdalen: hiking in Norway’s Grand Canyon
– Beautiful Norway: Stryn and Strynsvatn Camping
– Rimstigen: the forgotten hike in Nærøyfjord

Dank voor het delen!

6 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *