fjord noorwegen
noorwegen,  we12inspire

De mooiste viewpoints in Fjord Noorwegen

NOORWEGEN … een plek waar iedereen die ik spreek wel eens naartoe zou willen. Ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren ooit iemand gesproken te hebben, die er niet naartoe wil. Noorwegen is gewild. En beroemd. Om zijn adembenemende natuur, de fjorden en de bergen. Om zijn inspirerende landschappen en fantastische outdoor avonturen.
 
Ik hoef je niet te vertellen dat de fjorden het beste te zien zijn van bovenaf. Alhoewel omhoog lopen je meestal de mooiste uitzichten geeft, is het niet altijd nodig om je volledig in het zweet te werken en tot een mooi uitzichtpunt te komen. Vandaag delen we onze favoriete viewpoints in Fjord Noorwegen met jullie. Slecht een hiervan is alleen bereikbaar is te voet, de andere zijn gewoon bereikbaar met het comfort van je eigen auto of camper.
 
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2015 en werd in 2020 geupdate met nieuwe viewpoints!
 

Aan het einde van Stegastein
Aan het einde van Stegastein in Fjord-Noorwegen
 

Dalsnibba

Gelegen op 1.500 meter boven zeeniveau, is dit waarschijnlijk een van de meest fabelachtige viewpoints in Fjord Noorwegen. In eerste instantie twijfelden we of we wel wilden betalen voor een uitzichtpunt, maar uiteindelijk hebben we toch besloten de rit naar boven te maken en de Kronen op te hoesten. Nouja, de plastic Kronen dan. De Nibbevegen leidt je naar Dalsnibba en de weg is smal en bochtig. Mocht je, net zoals ik, snel last hebben van wagenziekte, dan raad ik je een een pilletje (of twee) te nemen voor je aan deze weg begint. Als je bij de top bent, is het puur genieten. Helemaal beneden zie je het toeristendorp Geiranger aan het Geirangerfjord liggen en verder zie je alleen maar bergen en wildernis. Pure perfectie!
 

dalsnibba noorwegen
Dalsnibba in Noorwegen
 

Flydalsjuvet

Mocht je geen zin hebben om te betalen voor Dalsnibba, dan is Flydalsjuvet een prima alternatief. Ongeveer halverwege de rit naar beneden vanaf Dalsnibba (niet te missen, de belangrijkste toegangsweg tot Geiranger) tref je dit viewpoint aan. We kunnen er weinig anders over zeggen dan dat het bijna net zo’n mooie uitzichten geeft als Dalsnibba, alleen een stukje lager… en het is gratis!
 

Flydalsjuvet en Geiranger
Flydalsjuvet en Geiranger
 

Stegastein

Dit is waarschijnlijk een van de beroemdste viewpoints in Fjord Noorwegen. Stegastein werd geopend in 2006 en geeft je prachtige vergezichten over het Aurlandsfjord. We waren hier al heel vroeg ‘s ochtends (ca. 08.00 uur) in begin juni en hadden het hele platform dus voor onszelf, met uitzondering van een jas die iemand had achtergelaten. Echter kunnen we ons zo voorstellen dat het hier hartje zomer een stuk drukker is.
 
Aan het einde van het platform is een glazen muur, waardoor je echt het gevoel hebt in het fjord te staan. De toegang tot Stegastein is gratis en je bereikt het vanaf het dorp Aurland. De rit is ongeveer 6 kilometer. De weg omhoog (tussen Aurland en Lærdal) is een fijne en erg smal, op de meeste plekken is slechts ruimte voor 1 auto of camper. Succes in het hoogseizoen!
 

Stegastein wandeling
Stegastein wandeling
Uitzicht vanaf Stegastein
Uitzicht vanaf Stegastein
 

Rimstigen

Na aankomst in Noorwegen in 2015 was de eerste wandeling die we maakten die naar Rimstigen: een uitzichtpunt boven het UNESCO Nærøyfjord. Volgens de eigenaar van het apppartement waar we verbleven een absolute must en een fijne wandeling. Hoe fijn merkte ik al snel: 2 uur omhoog stampen in een brandende zon … daar had ik niet op gerekend zo in juni. Nadat ik meerdere keren had besloten om het op te geven (je hebt soms van die dagen dat het gewoon niet wil lukken met de benen) bereikten we uiteindelijk na 2 uur Rimstigen op 725 meter boven het fjord. Dat de dorpelingen er 25 minuten over doen tijdens de jaarlijkse run, vergeet ik maar even… het uitzicht was fabuleus. Kijk en bepaal voor jezelf of je het de 2 uur ploeteren waard vindt, het is in ieder geval geen wandeling voor watjes …
 

Uitzicht over het Nærøyfjord vanaf Rimstigen
Uitzicht over het Nærøyfjord vanaf Rimstigen
Rimstigen op 725 meter
Rimstigen op 725 meter
 

Utsikten op Gaularfjellet

Een relatief onbekende uitzichtspunt is Utsikten op de Gaularfjellet. In 2018 maakte ik een fietsreis in Fjord-Noorwegen en beklom ik deze fjellet per e-bike. De beklimming van de Gaularfjellet begint bij Vetlefjord en voert je in talloze uitzichten naar boven, naar het relatief rustige uitzichtpunt Utsikten. Vanaf hier heb je uitzicht over 1.500 meter hoge bergen. Er is een modern gebouw met toiletvoorzieningen. De headerfoto van dit artikel is trouwens ook bij Utsikten gemaakt!
 

Utsikten aan Gaularfjellet
Utsikten aan Gaularfjellet
 

Trollstigen

De Trollstigen is waarschijnlijk één van de bekendste routes tijdens je roadtrip door Noorwegen. Deze 11 haardspeldbochten zijn een must voor elke roadtripper en eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht. Wij bezochten Trollstigen onderweg naar het zuiden, nadat het al dagenlang alleen maar had geregend in Noorwegen waardoor hij een aantal dagen afgesloten was. Het resultaat: zelfs om 20:00u ‘s avonds was het nog onwijs druk. Leuk, maar niet voor herhaling vatbaar wat mij betreft.
 

Uitzicht vanaf Trollstigen
Uitzicht vanaf Trollstigen
De weg omhoog naar Trollstigen
De weg omhoog naar Trollstigen
 

Conclusie en disclaimer

Dit waren ze, mijn favoriete uitzichten in Fjord-Noorwegen. Ik maakte de afgelopen jaren vier reizen naar Noorwegen en de viewpoints zijn een resultaat van deze gemaakte reizen. Hopelijk vond je dit artikel nuttig, heb je nog vragen laat het me dan gerust weten! Meer lezen? Al mijn blogs over Noorwegen vind je op onze Noorwegen startpagina.
 
 

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *