De mooiste trektochten in Zweden
Welkom bij dit uitgebreide artikel met de mooiste meerdaagse trektochten in Zweden. De Zweden trekken er het hele jaar door graag op uit om met hun rugzak de natuur in te gaan. In de zomers met de wandelschoenen en in de winter op de lange latten. Vaak met vrienden of met het hele gezin. Je hoeft je er dan ook niet over te verbazen wanneer je een compleet gezin inclusief baby in de rugdrager en hond mee op de trektocht ziet. In Zweden zijn dan ook talloze trektochten mogelijk, van kort tot lang en van eenvoudig tot zwaar. In dit artikel deel ik de mooiste trektochten in Zweden met jullie.
Table of Contents | Inhoudsopgave
Kungsleden
De Kungsleden oftewel de Koningsweg staat toch wel met stip op één wanneer het trektochten in Zweden betreft. Het is dan ook dé klassieker onder de meerdaagse wandelingen in Zweden. Dit 425 kilometer lange wandelpad in het hoge noorden van Zweden neemt je mee over de eindeloze fjälls van het arctische deel van het land, grotendeels boven de Poolcirkel.
De trail is het hele jaar door te open, maar eigenlijk alleen maar in de maanden juli en augustus nagenoeg volledig sneeuwvrij. De trail kent een zomer en wintervariant. Onderweg kun je slapen in hutten waar je bovendien ook eten kunt kopen. Wildkamperen is op de meeste plekken toegestaan, behalve binnen de grenzen van Abisko Nationaal Park. Mocht je een korte variant willen doen, dan kun je kiezen voor een losse sectie, die overwegend 5-8 dagen kost om af te leggen.
Lengte: 425 kilometer
Start van de trail: Abisko Nationaal Park
Einde van de trail: Hemavan
Beste periode: juli en augustus
Bevoorrading: onderweg in de meeste hutten
Zwaarte: middel
Verder lezen? Lees dan hier mijn artikel over de sectie Ammarnäs – Hemavan of hier de sectie van Kvikkjokk naar Saltoluokta. Op zoek naar andere wandelingen in het Vindelfjällen Natuurreservaat? Die vind je hier.
Jämtlandstriangeln
Een driedaagse trektocht door Jämtland waarbij je slaapt onder gletsjers en prachtige uitzichten over het grensgebied met Noorwegen hebt. De Jämtlandstriangeln (de Jämtland driehoek) is een niet al te zware wandeling die begint en eindigt bij Storulvån Fjällstation. De paden zijn breed en relatief eenvoudig, de stroompjes zijn bebrugd en in de berghutten kun je eten en drinken kopen.
Je kunt de wandeling zowel met de klok mee als tegen de klok in lopen en onderweg kom je met regelmaat rendieren tegen. Nagenoeg de hele trail loop je boven de boomgrens wat voor prachtige vergezichten zorgt. Het is wel een relatief drukke trail, iets om rekening mee te houden.
Lengte: 47 km
Start van de trail: Storulvån Fjällstation
Einde van de trail: Storulvån Fjällstation
Beste periode: juni tot en met september
Bevoorrading: in alle hutten en bij Storulvån
Zwaarte: eenvoudig
Lees hier mijn uitgebreide artikel over de Jämtlandstriangeln
Skåneleden
Eén van de trektochten in Zweden die in populariteit toeneemt is de Skåneleden. Deze 1.300 kilometer lange wandeltocht is vanwege de zuidelijke ligging eigenlijk het hele jaar te doen. De meeste mensen lopen hem niet in één keer vanwege de lengte maar doen er af en toe een stukje van. Een van de bekendste secties die onderdeel is van de Skåneleden is de Kullaleden, een rondje vanuit het natuurgebied Kullaberg aan de westkust van Skåne. Wildkamperen is op de meeste plekken toegestaan.
Lengte: 1.300 kilometer
Start van de trail: diverse
Einde van de trail: diverse
Beste periode: kan het hele jaar
Bevoorrading: in de dorpjes onderweg
Zwaarte: eenvoudig
Meer lezen? Bekijk dan hier mijn uitgebreide artikel over de Skåneleden in Zweden.
Vålådalens fyrkanten
Een relatief onbekende maar zeker niet minder mooie trektocht in Zweden is de vierdaagse trektocht door Vålådalen Nature Reserve. Dit natuurgebied ligt ten westen van de stad Östersund en ontvangt aanzienlijk minder bezoekers dan het verderop gelegen Storulvån bij de Jämtlandstriangeln.
Handig om te weten is dat deze vierdaagse wandeling enkele niet al te lastige rivieroversteken heeft, waarbij je wanneer je geen stapstenen mist en enkelhoge schoenen draagt, je voeten gewoon droog houdt, onder normale weersomstandigheden. De hutten bij Vålådalen zijn in het hoogseizoen bemand en je kunt er eten en drinken kopen. Wildkamperen is toegestaan.
Zwaarte: middel
Lengte: 56 kilometer
Start van de trail: Vålådalens Fjällstation
Einde van de trail: Vålådalens Fjällstation
Beste periode: juni tot en met september
Verder lezen? Ga dan naar mijn uitgebreide verslag over mijn trektocht in Vålådalen.
Padjelantaleden
Afgelopen zomer (2023) liep ik de Padjelantaleden. Wow, wat een prachtige tocht is dit zeg! Ik had niet al te hoge verwachtingen nadat ik een aantal jaar geleden Nederlanders had gesproken die hem tegen vonden vallen, maar het viel me enorm mee. Alleen de eerste 2-3 dagen zijn bikkelen, maar wanneer je vanuit Kvikkjokk eenmaal de grenzen van het Padjelanta Nationaal Park bereikt, wordt het pad eenvoudiger en mooier.
Net als bij de meeste andere bekende trektochten in Lapland en het noorden van Zweden zijn ook hier de hutten bemand en kun je hier bevoorraden. Er zijn verschillende rivierdoorsteken, ik had goed weer en heb een enkele keer natte voeten gehaald. Met slecht weer kunnen ze aanzienlijk lastiger zijn.
Zwaarte: middel
Lengte: 140 kilometer
Start van de trail: Kvikkjokk
Einde van de trail: Ritsem
Beste periode: juli en augustus, vanaf september is er nog maar beperkt bootvervoer mogelijk en kun je niet de hele trail meer lopen.
Verder lezen? Ik schreef dit uitgebreide artikel over de Padjelantaleden.
Höga Kustenleden
De Hoga Kustenleden oftewel het pad langs de hoge kust voert je langs de oostkust van Zweden en de baaien van de Botnische Golf. Alhoewel een stuk minder bekend dan bijvoorbeeld de Kungsleden, weten steeds meer wandelaars deze trail tegenwoordig te vinden. Een van de mooiste stukken van de Höga Kustenleden is de sectie door Skuleskogen Natinaal Park.
De hutten zijn onderweg niet bemand en zeer eenvoudig. Echter kom je wel met regelmaat door dorpjes waar je inkopen kunt doen. Houd er rekening mee dat je hierdoor wel regelmatig over asfalt wandelt. Wildkamperen is op de meeste plekken toegestaan.
Lengte: 128 kilometer
Start van de trail: Hornöberget
Einde van de trail: Örnsköldsvik
Beste periode: het hele jaar
Bevoorrading: onderweg in de dorpjes
Zwaarte: eenvoudig-middel
Verder lezen? Bekijk dan hier het verslag van mijn trekking over de Höga Kustenleden die ik liep in de zomer van 2024.
Sörmlandsleden
De Sörmlandsleden is een ruim 1.000 kilometer lang wandelpad ten zuiden van de stad Stockholm. Hij is onderverdeeld in 100 etappes van tussen de 7 en 13 kilometer lang. Met dit soort afstanden kun je dus prima meerdere etappes met elkaar combineren of relatief korte dagen maken. De trail gaat, net als de Skåneleden, vaak door bewoond gebied waardoor je dus regelmatig de mogelijkheid hebt om te bevoorraden of te overnachten in accommodaties.
Lengte: 1.000 kilometer
Start van de trail: diverse
Einde van de trail: diverse
Beste periode: kan het hele jaar, het voorjaar en najaar zijn de beste periodes
Bevoorrading: in de dorpjes onderweg
Zwaarte: eenvoudig
Verder lezen? Ik deed inmiddels verschillende etappes van de Sörmlandsleden, het uitgebreide artikel lees je hier.
Wandelkaarten voor je trektochten in Zweden
Schaf voordat je op een meerdaagse hike in Zweden gaat een Fjällkartan aan. Dit kan prima bij aankomst bij het vertrekpunt van je hike. Soms verkopen ze de Fjällkartans ook bij benzinepompen en outdoorwinkels. Tegenwoordig zijn de oude papieren kaarten vervangen door antischeur kaarten, die helaas een stukje minder makkelijk te vouwen zijn en hierdoor meer geluid maken. Ik raad je ten zeerste af om zonder Fjällkartan op pad te gaan. Je kunt hier niet alleen op navigeren wanneer het weer slecht is, maar ook de plekken waar je drinkwater kunt vinden bepalen en kijken waar en wanneer je rivierdoorsteken kunt verwachten. Dit staat op de kaart meestal aangegeven als ‘ford’ alhoewel dit op de Kungsleden niet het geval was.
Wil je vanuit Nederland al een wandelkaart meenemen of je route vooraf bestuderen, kijk dan op de website van De Zwerver, zij hebben een ruim aanbod met wandelkaarten van Zweden.
Voor eenvoudigere wandelpaden als de Sörmlandsleden en de Skåneleden is er geen fjällkartan en volstaat een GPS als navigatie omdat ze uitstekend bewegwijzerd zijn.
Zweden voor beginners
Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.
Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).
Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.
Bekijk het e-book hier
Hej hej!
Mijn naam is Antonette! Na meer dan 12 reizen door Zweden besloot ik in de zomer van 2023 naar Zweeds-Lapland emigreren. De afgelopen jaren reisde ik met mijn oude Volvo door Zweden op zoek naar de meest bijzondere plekjes voor mijn reisboeken.
Wist je dat je mij jouw reis door Zweden kunt laten plannen? Je ontvangt een prachtig op maat gemaakt reisvoorstel inclusief een dag-tot-dagprogramma, handige routetips en meer.
JA DAT WIL IK!
Regel je reis naar Zweden
Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over je reis naar Zweden? Bekijk dan hieronder meer informatie over Zweden bij één van onze partners of maak direct een reservering voor jouw Zweden vakantie!
– Boek je vliegtickets naar Zweden voordelig via Skyscanner.
– Liever met de trein naar Zweden? Bekijk de opties via NS International.
– Een overtocht naar Zweden boek je bij Stena Line of vergelijk alle overtochten van andere rederijen hier.
– Accommodaties regel je eenvoudig én voordelig via Booking.com.
– Bekijk hier het camping aanbod van ASCI. Vergeet ook niet om een ASCI kampeerkaart te kopen voordat je op reis gaat.
– Liever een volledig verzorgde rondreis naar Zweden? Bekijk dan eens het aanbod van de onderstaande reisorganisaties:
SNP Natuurreizen heeft prachtige natuurreizen met een actief karakter.
Voigt Travel heeft een ruim aanbod van rondreizen in Zweeds-Lapland.
BBI Travel heeft een uitgebreid aanbod zomervakanties in Zweden.
Conclusie en disclaimer
Hopelijk heb ik je hiermee wat inspiratie gegeven voor mooie trektochten in Zweden. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat dan gerust een comment achter!
Wil je verder lezen over wandelen in Zweden, dan zijn de volgende artikelen ook leuk:
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!