jatiluwih rijstvelden bali jatiluwih rice terraces bali
indonesie

De mooiste rijstvelden op Bali

Ben je op zoek naar de mooiste rijstvelden op Bali? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel deel ik mijn favoriete rijstvelden op Bali, van bekende plekken tot de wat minder bekende plekken. Daarnaast geef ik je aan het einde van dit artikel nog wat algemene tips voor je bezoek aan de rijstvelden en vertel ik je meer over de verschillende soorten rijstvelden die er zijn en waar je welke tegen kunt komen. Veel leesplezier!

Persoonlijk vond ik de rijstvelden van Jatiluwih de mooiste rijstvelden op Bali. Omdat er geen openbaar vervoer naartoe gaat moet je er even moeite voor doen om er te komen, maar WOW! Op Bali moeten helaas veel rijstvelden plaats maken voor de bouw van hotels en resorts, maar niet in Jatiluwih. Deze staan namelijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst en hebben daarom een beschermde status. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk en de terrassen die je hier ziet, zijn de mooiste die ik tot nu toe gezien heb tijdens mijn drie reizen naar Bali.

Lees hier mijn uitgebreide blog over mijn bezoek aan Jatiluwih.

mooiste rijstvelden op Bali
Overzichtsfoto van de rijstvelden van Jatiluwih

De rijstvelden bij Munduk

Tijdens mijn meest recente Bali reis (december 2023) was ik voor het eerst in Munduk. Hier deed ik niet alleen de Waterfall Trek, maar ging ik ook met een scooter op pad door de rijstvelden. Ik reed niet zelf (dat zou ik je niet aanraden want de paadjes zijn smal en bochtig) maar ging mee met de gids van mijn hotel, Villa Dua Bintang.

Hij nam me mee naar plekken zonder toeristen waardoor ik prachtige foto’s kon maken. Mijn bezoek aan de rijstvelden van Munduk was hierdoor hét hoogtepunt van deze reis!

Mooiste rijstvelden Bali munduk
De rijstvelden bij Munduk
Munduk heeft vooral vlakke rijstvelden
Munduk heeft vooral vlakke rijstvelden

De rijstvelden van Sidemen

Een andere mooie plek om rijstvelden te zien is bij Sidemen, een relaxt dorp in het oosten van Bali. Alhoewel je hier wel wat andere toeristen tegen komt, heeft Sidemen toch zijn rustige karakter behouden, mede omdat de overheid de bouw van hotels strict reguleert. De beste manier om de rijstvelden van Sidemen te verkennen is via een hike met een lokale gids. Ik overnachtte beide keren dat ik in Sidemen was in Abian Ayu Villa en boekte daar ook mijn wandeling door de rijstvelden.

Mijn uitgebreide blog over Sidemen lees je hier.

Uitzicht op de Agung vulkaan (2023)
Uitzicht op de Agung vulkaan
reistips sidemen bali
De rijstvelden bij Sidemen

De Pupuan rijstvelden

De Pupuan rijstvelden zijn wat onbekender dan de eerder genoemde rijstvelden en liggen tussen Kintamani en Ubud. Ik fietste hier doorheen tijdens mijn fietstocht over Bali en dit waren mijn allereerste rijstvelden die ik zag tijdens mijn reis in 2017. Er komen nauwelijks toeristen en dus kan ik je deze rijstvelden van harte aanbevelen!

mooiste rijstvelden Bali bij Pupuan
De rijstvelden bij Pupuan

Tegallalang?

Ik schrijf Tegallalang heel bewust met een vraagteken want deze rijstvelden zijn zo enorm druk en toeristisch dat je ze wat mij betreft beter over kunt slaan. Ben je in Ubud en heb je niet veel tijd, dan kun je een bezoekje aan Tegallalang overwegen. Heb je meer tijd, bezoek dan liever een van de hierboven genoemde rijstvelden.

schommelen in ubud bij tegalalang
Deze toeristische attractie krijg je er in Tegallalang gratis bij!

Handige tips voor je bezoek aan de rijstvelden van Bali

Ik eindig dit artikel met nog wat enkele handige tips voor je bezoek aan de mooiste rijstvelden van Bali:

  • Let goed op waar je je voeten plaatst, bij Tegallalang stapte ik bijna op een anderhalve meter lange slang.
  • Neem contant geld mee, op sommige plekken moet je entreekosten betalen.
  • Bezoek de rijstvelden indien mogelijk zo vroeg mogelijk in de ochtend of aan het einde van de dag, zo voorkom je drukte.
  • Ga nooit op de rijstplanten staan, maar blijf netjes op de paden en aangegeven routes.
  • Neem voldoende drinkwater mee, vooral als je op het heetst van de dag gaat.
  • Foto’s van rijstvelden die onder water staan? Houd er rekening mee dat dit seizoensgebonden is. In het regenseizoen op Bali (oktober tot en met april) staat er meer water in de plantages dan in het droge seizoen.
  • Trapsgewijze rijstvelden vind je vooral bij Jatiluwih, Sidemen en Tegallalang. Bij Munduk en Pupuan zijn het veelal relatief vlakke terrassen.
slang in de rijstvelden van bali
De slang bij de rijstvelden van Tegallalang

Regel je reis naar Bali

Ook enthousiast geworden en wil je graag naar Bali? Boek je reis dan direct via de volgende links:

Liever een volledig georganiseerde reis naar Bali? Ik kan je de volgende organisaties tippen:

Conclusie

Hopelijk vond je dit artikel over de mooiste Bali rijstvelden nuttig en heeft het je verder geholpen met het plannen van je reis. Mocht je nog vragen en/of aanvullingen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments!

Verder lezen over Bali? Bezoek dan mijn Bali startpagina boordevol tips, bijzondere plekken en heel veel reisinspiratie voor jouw reis naar Bali en de omringende eilanden.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *