de mooiste plekken op de veluwe
nederland,  we12inspire

De mooiste plekken op de Veluwe die je gezien moet hebben

Welkom bij dit uitgebreide artikel met mooiste plekjes op de Veluwe. Vroeger wilde ik altijd in de bergen wonen. Dat bleek binnen Nederland niet helemaal mogelijk, maar we deden ons best toch zo vaak mogelijk de natuur en de heuvels op te zoeken. Ik groeide wel op in een dorp onder de rook van Arnhem. Op zondag gingen we vaak met het hele gezin wandelen op De Posbank in de nationale park De Veluwezoom. Soms tussen de bloeiende heide, soms in de omringende bossen. Enkele jaren geleden verhuisde ik richting Arnhem-Noord en kwam ik aan een andere kant van de Veluwe te wonen, meer richting het nationale park De Hoge Veluwe.
 
Van het ene nationale park naar het andere dus. Echter hoef je niet per se naar een nationaal park te gaan, je kunt de Veluwe ook prima bezoeken juist buiten deze beschermde gebieden om. In dit artikel deel ik de mooiste plekken op de Veluwe met jullie.
 

Mooiste plekken op de Veluwe
De Veluwe is mooi in elk seizoen
 

Waar ligt de Veluwe eigenlijk?

Maar eerst … wat achtergrondinformatie over De Veluwe. De Veluwe strekt zich globaal gezien uit tussen (met de klok mee) Hattem, Apeldoorn, Dieren, Arnhem, Ede en Harderwijk. De totale oppervlakte van het natuurgebied is zo’n 1.000 km2, waarvan het overgrote deel wordt gevormd door bos. Daarnaast vind je op de Veluwe talloze mooie heidevelden, zandverstuivingen, oude stuwwallen en beken. Je kunt er prachtig wandelen en fietsen en het is één van de meest geliefde bestemmingen om op vakantie te gaan binnen Nederland.
 
Ondanks dat ik dus al mijn hele leven in de buurt van (en sinds een aantal jaren zelfs op) de Veluwe woon, heb ik nog steeds niet alles gezien. Het is onmogelijk om alle paden te bewandelen, alle mooie plekken op de Veluwe te spotten en alle gezellige dorpen te bezoeken. Toch denk ik dat ik een redelijk eind in de buurt kom van wat ik al gezien heb. Bij deze de mooiste plekken die je zekers eens moet bezoeken:
 

herfstwandeling in veluwezoom nationaal park
De Veluwezoom in de herfst
 

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Eerlijk is eerlijk, de Hoge Veluwe is écht prachtig. Ik wandel er binnen een uurtje naartoe van waar ik woon en koop dan ook steevast elk jaar een jaarkaart als beschermer, waarmee ik gratis onbeperkt toegang krijg. De Hoge Veluwe is het enige nationale park in Nederland waarvoor je een entreeprijs dient te betalen, maar in ruil daarvoor krijg je wel het gratis gebruik van de bekende witte fietsen en een enorm divers landschap gepresenteerd. In het nationale park vind je ook het beroemde Kröller Muller museum. Daarnaast loop je grote kans om tijdens je bezoek The Big Four van de Veluwe te spotten: zwijnen, edelherten, reeën en moeflons. Overal in het park zijn plekken om wild te spotten.
 
Meer lezen over de Hoge Veluwe? Dat kan hier!
 

Mooiste plekken op de Veluwe: park de Hoge Veluwe
Nationaal Park de Hoge Veluwe
 

Het Middelpunt van Nederland

Wist je dat het Middelpunt van Nederland op de Veluwe ligt? Tussen Lunteren en Ede om precies te zijn, op de Goudsberg. Over het ontstaan van dit middelpunt zijn diverse theorieën, maar het meest aannemelijk verhaal vind je hier. Je kunt het middelpunt slechts te voet bereiken, maak hiervoor gebruik van het wandelnetwerk van De Goudsberg, waarmee je een wandeling naar keuze kunt samenstellen. Ik maakte tijdens de Hartstocht Winterwalk een 15 kilometer lange wandeling door dit gebied, waarbij ik onder meer langs uitzichtstoren De Koepel en dus het Middelpunt van Nederland kwam. Lees hier mijn uitgebreide verslag.
 

Het middelpunt van Nederland
Het middelpunt van Nederland
 

Loenen op de Veluwe

Eén van de leukste dorpen op de Veluwe is Loenen op de Veluwe. Loenen ligt aan de oostkant van de Veluwe, tussen Dieren en Eerbeek. Je vindt hier niet alleen de hoogste waterval van Nederland, maar ook de schaapskooi, de prachtige Loenermark en talloze mooie wandelpaden. Loenen zelf is klein, er zijn enkele restaurants en een kleine supermarkt, maar geen uitgebreide toeristische voorzieningen. Overnachten kan in Hotel Loenermark . In dit artikel vind je mijn tips voor de drie mooiste wandelingen in Loenen.
 

Mooiste plekken op de Veluwe: de Loenense waterval
De Loenense Waterval: de hoogste waterval van Nederland
 

Veluwezoom Nationaal Park

Het nationale park De Veluwezoom is naar mijn idee écht de mooiste plek op de Veluwe. Ik probeer hier vaak wel de drukte te ontlopen door hier op een doordeweekse dag naartoe te gaan, want op zondagen is het vaak niet te doen op de smalle kronkelwegen die naar de Posbank en het uitzichtpunt leiden. Wat me zo aanspreekt aan de Veluwezoom is de enorme diversiteit in landschappen. Naast de Posbank (officiële naam: Herikhuizerveld) heb je eindeloze bossen, stuifzandvlaktes, oude verborgen radarstations en … het hoogste punt van de Veluwe. Dit is Signaal Imbosch, een 109.9 meter hoog punt middenin de bossen die eigenlijk niet te vinden is als je hem niet weet te liggen. En da’s misschien maar goed ook, want het zou zonde zijn als hier ook ineens superveel mensen naartoe zouden komen.
 

Veluwezoom Nationaal Park, één van de mooiste plekken op de Veluwe
Herikhuizerveld in Veluwezoom Nationaal Park
 

Deelerwoud

Ten noorden van Arnhem ligt het Deelerwoud, echt een hele bijzondere plek waar veel minder toeristen komen dan op de eerdere mooiste plekken op de Veluwe die ik noemde. Het Deelerwoud bestaat voor een deel uit bos en voor een deel uit heidevelden. De glooiende velden maken het voor mij één van de mooiste wandelgebieden op de Veluwe, vooral als het nog héél vroeg is en je grote kans hebt om hier in het bos edelherten te zien.
 
In het Deelerwoud zijn diverse uitgezette wandelroutes, maar ook talloze paden zonder bewegwijzering. Houd er rekening mee dat een deel van dit natuurgebied is afgesloten voor wandelaars (dit staat duidelijk aangegeven) in verband met rustplekken voor het wild. In het najaar, tijdens de bronsttijd wordt dit gebied uitgebreid en is een groot deel van het Deelerwoud maak beperkt bereikbaar.
 

deelerwoud wandelen op de veluwe
Deelerwoud: ook erg mooi in de winter
 

Radio Kootwijk en het Kootwijkerzand

Eén van de meest bijzondere plekken die je kunt bezoeken op de Veluwe is Radio Kootwijk. Dit voormalige zenderpark heeft een karakteristiek gebouw waar veel mensen op af komen, waardoor je weekenden hier beter kunt mijden. De omgeving bestaat voornamelijk uit bos en heidevelden en net zoals overal kun je ook hier prachtig wandelen. Het Kootwijkerzand is met ruim 700 hectare de grootste actieve zandverstuiving van Europa. Je kunt hier dus je hart ophalen wat bijzondere natuur betreft! Lees hier meer over wandelen bij Radio Kootwijk.
 

wandelen bij radio kootwijk
Het karakteristieke gebouw van Radio Kootwijk
 

Kroondomeinen Het Loo

Ook bijzonder fraai zijn de Kroondomeinen bij Apeldoorn, het grootste landgoed van Nederland. Je kunt op talloze plaatsen wandelen, waaronder bij de Paleistuin en bij diverse heidegebieden. Het grootste deel van Kroondomein Het Loo bestaat uit bos, maar er zijn ook glooiende heidevelden en wat landbouwgebieden. Op deze pagina kun je een plattegrond met alle wandelpaden downloaden.
 

Mooiste plekken op de Veluwe de Kroondomeinen
De Kroondomeinen bij Apeldoorn
 

De Wolfhezerheide

Ook heel mooi is de Wolfhezerheide. Hier kom je als je het traject Oosterbeek – Wolfheze van het Veluwe Zwerfpad loopt, dit is één van mijn favoriete wandelingen op de Veluwe. Dwars door het heidegebied stroomt de super heldere Heelsumse Beek en zes van de zeven reptielsoorten die in Nederland voorkomen, leven in dit gebied. Ook leuk om te bezoeken even verderop: de Wodanseiken, een aantal eeuwenoude eiken die zich kenmerken door de lage kroon.
 

Wolfhezerheide
De Heelsumse Beek op de Wolfhezerheide
 

Het Wekeromse Zand

Eén van de plekken die mij onlangs het meest verrast heeft, is het Wekeromse Zand. Deze zandverstuiving ten oosten van Lunteren is minder druk dan andere plekken en ik kwam er bijna niemand tegen. Tijdens etappe 4 van het Veluwe Zwerfpad liep ik er overheen en ik was echt verbaasd over de schoonheid ervan. De mooiste plek was het drinkpoeltje zoals je hieronder op de foto ziet, deze ligt in het zuidwesten van het Wekeromse Zand, ver van de parkeerplaats en andere toeristen vandaan. Waar de parkeerplaats is, is het een stuk drukker en minder interessant.
 

mooiste plekken op de veluwe het wekeromse zand
Het Wekeromse Zand
 

Nog meer plekken …

Uiteraard is deze lijst niet compleet want ik ben niet overal geweest, maar hopelijk geeft het je een indruk van de mooiste plekken op De Veluwe. En aangezien we voorlopig toch nog niet op reis mogen, ga ik de komende periode hopelijk nog veel meer van mijn achtertuin ontdekken en de mooie plekken die ik vind met jullie delen.
 

Extra Veluwe tips

Overnachten op de Veluwe? Dat is geen enkel probleem. Er zijn letterlijk talloze hotels, cabins, Airbnb’s en campings. Kijk hier voor de beste opties! Ook zijn er diverse Landal parken waar je kunt verblijven, middenin de natuur.
 
Alvast inspiratie opdoen voor mooie wandelingen? In het boekje van het Veluwe Zwerfpad vind je mooie routes. Ook met deze Natuurgids voor de Veluwe kun je vast tal van inspiratie opdoen. Ook leuk is deze wandelgids over de Veluwezoom van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, ik heb hier al enorm mooie tochten mee gemaakt.
 

cadeaus voor wandelaars
Veluwezoom wandelgids
 

Check mijn vlogs over het Veluwe Zwerfpad

In het voorjaar van 2020 begon ik met mijn zwerftocht over het Veluwe Zwerfpad, een 375 kilometer lange afstands wandeling over de uitgestrekte Veluwe. Ik legde mijn reis vast in een serie vlogs zodat jullie virtueel met me mee kunnen wandelen. De eerste aflevering staat hieronder:
 

 

Conclusie en disclaimer mooiste plaatsen op de Veluwe

Hopelijk heb je genoten van dit artikel met de mooiste plekken op de Veluwe en heb ik je nieuwe inspiratie gegeven om in eigen land op pad te gaan. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat dan gerust een bericht achter in de comments.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *