mooiste bergwandelingen ter wereld
we12hike

De mooiste bergwandelingen ter wereld

Al sinds ik klein was, hou ik van de bergen. Steeds als ik ergens kom en ze voor mij opdoemen, of het nu vanuit de auto of het vliegtuig is, gaat mijn wandelhart sneller kloppen. Ik wil dan acuut mijn wandelschoenen aan trekken, de rugzak op doen en op pad gaan. Bij deze mijn mooiste bergwandelingen ter wereld, in willekeurige volgorde. Het zijn niet de standaard tochten door de Alpen, dus maak je op voor een overzicht met bijzonder fraaie tochten.
 

Harding Icefield Trail, Alaska

De trektocht naar Harding Icefield is een wandeling van zo’n 6-8 uur door de Alaskaanse wildernis. Ik liep hem inmiddels drie keer, de eerste keer in juni toen er nog teveel sneeuw lag om helemaal tot het uitzichtpunt te komen. De tweede keer liep ik hem met een gekneusde enkel. Het kostte me even wat moeite, maar ik haalde de top. Ondanks dat het mistig was en het uitzicht over het ijsveld hier maar beperkt was, was ik intens gelukkig en trots op mezelf met het behalen van de eindstreep, vooral ook omdat ik twee weken eerder mijn enkel had gekneusd tijdens een fietsongeluk. Dat ik hem solo liep tussen de beren, was iets wat het extra bijzonder maakte. De derde keer was op een bewolkte dag, wat het ijs van de gletsjer nog bijzonderder maakte! Hieronder een foto van de zonnige dag in 2007 en de bewolkte dag in 2015!
 
Meer lezen?
Solo wandelen als vrouw tussen de beren van Alaska
Wandelwens: Harding Icefield Trail in Alaska
 
best mountain hikes in the world

best mountain hikes in the world
 

Laguna de los Tres, Argentinië

Vanuit het gehucht El Chaltén in Argentijns Patagonië loop je in ongeveer vijf uur (enkele reis) naar Laguna de los Tres, gelegen aan de voet van de prachtige Cerro Fitz Roy. Ik had geluk want het was goed weer toen ik er was, maar de Laguna was nog wel bevroren. De wandeling is vrij eenvoudig, alleen de klim omhoog (het laatste half uur) is wel pittig, vooral als je geen ervaren wandelaar bent. Mocht je geen mooi weer hebben, dan is de tocht naar Laguna Torre ook mooi en een stukje korter. Het mooie aan deze trail is dat je heen en terug dezelfde route loopt en hierdoor kun je de wandeling zo lang of kort maken als je zelf wilt!
 
Meer lezen?
Waarom een rondreis Argentinië zeker op je bucketlist moet staan
 
mooiste bergwandelingen ter wereld
 

Brennisteinsalda, IJsland

Eén van de meest magische plekken ter wereld vind ik de IJslandse hooglanden. Ik was inmiddels drie keer in Landmannalaugar, een gebied met pruttelpotjes, gekleurde bergen en warme stromen. Alle drie de keren dat ik hier was, beklom ik Brennisteinsalda, oftewel de rode berg. Je begint de wandeling met een trekking door een lavaveld, komt vervolgens langs diverse naar rotte eieren ruikende zwavelpotten en begint dan eindelijk aan de beklimming van de berg. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de riolietbergen die deze plek zo bijzonder maken. Afgelopen zomer was ik hier in mijn eentje op pad en verdwaalde ik. Oeps … geen aanrader! De foto bovenaan deze blog is trouwens gemaakt vanaf de top van Brennisteinsalda. Niet verkeerd toch?
 
Meer lezen?
Solo avontuur: wandelen in Landmannalaugar in de IJslandse hooglanden
De mooiste wandeling ter wereld: de Laugavegur in IJsland
 
mooiste bergwandelingen ter wereld
 

Tongariro Alpine Crossing, Nieuw-Zeeland

De meest bijzondere hike die je in Nieuw-Zeeland kan doen is de Tongariro Alpine Crossing. Je wordt omgeven door vulkanen en loopt door diverse kraters. Hoogtepunt is het uitzicht op de turkooizen meertjes vanaf de top van Red Crater. Het is een flinke tocht en dient niet onderschat te worden, ook vanwege de vaak barre weersomstandigheden. Maar als het een goede dag is, is het magisch!
 
Meer lezen?
Tongariro Crossing: de vetste daghike van Nieuw-Zeeland
Alles wat je wilt weten over Tongariro National Park
 
mooiste bergwandelingen ter wereld
 

Lost Valley, Schotland

Dat je in de Schotse Hooglanden prachtig kunt wandelen zal geen verrassing zijn en daarom was het ook moeilijk kiezen welke wandeling mijn favoriet was. Ik denk uiteindelijk toch wel de Lost Valley in Glen Coe. Het is een halve dagwandeling en je moet even flink klimmen en je vastgrijpen aan touwen en rotspartijen, maar eenmaal in de vallei is het uitzicht de inspanning meer dan waard. Ik liep deze trail eind mei toen het nog heerlijk rustig was, ik vermoed dat het in de zomer wel een stuk drukker zal zijn…
 
Meer lezen?
Helaas … ik heb geen blogs over deze tocht geschreven. Wie weet komt dat nog eens!
 
mooiste bergwandelingen ter wereld
 
 

Mooiste bergwandelingen ter wereld

Dat waren mijn mooiste bergwandelingen ter wereld. De allermooiste wandeltochten die ik maakte, waren ook vaak onderdeel van een meerdaagse trektocht en zijn daarom niet in deze lijst opgenomen. Mijn top 10 van mooiste trektochten ter wereld vind je hier.
 

22 Comments

 • Edwin

  Een van mijn meest favoriete bergwandeling is wel de Harding Icefield Trail, Alaska. Gelopen tijdens mijn eerste Alaska reis in 2007. De schitterende natuur, en de nog aanwezige sneeuw.

 • Stéphanie

  Wow, dit zijn echt bucketlist waardige wandelingen! Helaas heb ik geen van deze gedaan. Mijn favoriete bergwandeling was op Vancouver Island, de tocht naar Lone Cone Mountain. Niet een al te lange tocht, maar wel een bijzondere. Verder heb ik op Corsica ook een paar memorabele wandelingen gedaan 🙂 Ik doe graag mee met de winactie!

 • Charlotte

  Indrukwekkend! Maar ik moet zeggen dat ik na mijn hillwalking in Engeland en zuid Noorwegen misschien eerst eens rustig zo’n Alpenwandelingetje moet pakken in plaats van een van deze grote jongens 😉

 • Carolien

  Ik ben ook echt gek op de bergen! Toch wandel ik er te weinig. Mooiste wandelingen waren in Pyreneeën in Frankrijk bij Cirque de Gavarnie in de buurt. En Richting Breche de Roland. Helaas heb ik ook last van hoogtevrees dus niet alle wandeling gen zijn geschikt Het tijdschrift ken ik nog niet en ik ben eigenlijk wel benieuwd, dus ik doe graag mee

 • Esther

  Deze wandelingen lijken me allemaal erg mooi! Ben wel in IJsland geweest, maar niet bij Landmannalaugar, daar wil zeker nog een keer heen!
  Een van mijn mooiste wandelingen was naar de top van de Triglav, de hoogste berg van Slovenië die elke Sloveen minimaal een keer in zijn leven beklommen moet hebben. Erg ruig landschap en om de top te bereiken moet je een stukje klettersteig doen. Bovenop aangekomen stonden er een paar Slovenen een ritueel te doen waarbij ze met een riem op hun billen getikt werden. Wij wilden ook wel op officiële Sloveense wijze ingewijd worden. Hij sloeg nog best hard ook! 😉

 • Marcella

  Wat een gave wandelingen Anto! Wandelen in Alaska, IJsland, Patagonië & Schotland staan erg hoog op mijn wishlist. Al lijkt wandelen in Frankrijk me ook heerlijk!

  Mijn mooiste wandeling was bij de Drie Zinnen in de Dolomieten. Het deed me realiseren dat ik voortaan elk jaar een wandeltripje wil maken. Zo heerlijk, dagenlang wandelen! Ik maak dus graag kans op het abonnement op ‘t tijdschrift. Lekker veel inspiratie op doen!

  • anto

   Jaaa die heb ik ook gedaan. Helaas niet helemaal, maar wat een bijzondere plek zeg, vooral omdat het ook zo hoog is. Dank voor het terugbrengen van de herinneringen 🙂

 • Eliza Lok

  Wauw wat staan er nog veel op mijn bucketlist van jouw lijstje! Brennisteinsalda vind ik zo magisch. Die kleuren, de omgeving, alsof ik voor even helemaal alleen op de wereld was

 • Dagmar

  Ik heb ‘m al eerder aangekaart, maar de Weißsee in Oostenrijk. Het begint groen, met meertjes, een waterval en bloemen. Hoe hoger je gaat, hoe grilliger het wordt. Bovenaan richting Medzkopf heb je sneeuw en klauter je over rotsen naar de top. Aldaar kijk je links uit over grijze rotsen met sneeuw en aan de rechterkant zie je turquoise meertjes en meer mos/gras.
  Erg gaaf contrast!

  Maar de Routeburn Track is NZ is ook een gave met een grote diversiteit aan natuur; bomen vol met mos, op de top uitkijkend over meerdere bergtoppen, volle maan boven de besneeuwde bergtop tevoorschijn zien komen…

  Ik kan nog wel even doorgaan 🙂

 • Michelle van Rossenberg

  Leuk stuk weer, Anto! 🙂
  Ik doe heel graag mee met de winactie. Mijn favoriete bergwandeling ooit is verreweg de Romsdalseggen in Noorwegen. Het was een flinke uitdaging, maar het uitzicht over de Rauma vallei is zo adembenemend! De tocht biedt werkelijk alles; van uitgestrekte graslandschappen tot rotsachtige en onberekenbare stukken berg. Halverwege kun je een ‘uitstapje’ maken naar de top van de Blånebba, dat leek wel alienesk niemandsland! We bevonden ons boven een dik pak wolken, dat langzaam open trok en ons trakteerde op een prachtig uitzicht.
  Het is op sommige stukken best uitdagend en vlak voor de top moet je serieus klimmen in plaats van wandelen, maar ik kan iedereen aanraden deze tocht een keer te maken.

  • anto

   Klinkt goed! Ik sta te popelen om weer eens terug te gaan naar Noorwegen, wat heb ik daar fantastisch gewandeld die zes dagen dat ik er was. Ik hou wel van een uitdaging, in Noorwegen zijn de hikes over het algemeen sowieso een stukje lastiger dan in de rest van Europa heb ik het idee. Heerlijk!

 • Liz

  Wat een mooie lijst! Naar Schotland (ik zou erg benieuwd zijn naar een blogpost over de Lost Valley!) en IJsland wil ik absoluut terug, Patagonië staat ook op mijn lijstje (maar de beren in Alaska lijken me dan weer doodeng haha) en over de Tongariro kan ik me helemaal aansluiten. Ik denk dat ik in Nieuw Zeeland sowieso de mooiste wandelingen ooit heb gemaakt, maar de meest gave wandelingen waren inderdaad vaak onderdeel van een meerdaagse tocht. Maar mooiste dagtocht dus? Ik denk dat ik dan voor Avalanche Peak in Arthur’s Pass in Nieuw Zeeland ga. Waarom? Vanwege de diversiteit: je loopt door prachtige, typisch Nieuw Zeelands bos dat begroeid is met lichgroende mossen, vervolgens kom je boven de bomengrens en zie je eerst – ook typisch Nieuw Zeelands – tussock landschap en daarna wordt het landschap steeds alpiener: rotsachtig en je bent omgeven door met sneeuw beklede toppen. Bovenaan de top zagen we kea’s (alpiene papegaaien) van heel dichtbij en dat vond ik ook heel bijzonder. Wat ik ook heel gaaf vond aan deze wandeling is dat je echt veel hoogtemeters maakt en af en toe best wel een beetje moest klauteren en daar houd ik eigenlijk wel van!

  • anto

   Arthur’s Pass heb ik soort van gemist de laatste keer in NZ, echt zo jammer. Ik heb er veel goede verhalen over gehoord maar op een of andere manier is het er niet van gekomen. Ik neem hem mee voor volgende keer, of nouja, die keer erna dan, want komende keer ga ik dus alleen naar het Noordereiland. Ohja, dat zou ik je nog sturen via FB, lang verhaal dus. Anyway, ga ik dit weekend doen. Echt, mijn mailboxen puilen uit, weet soms niet meer waar ik moet beginnen. Ben nu al een uur bezig met comments beantwoorden haha. Tijd om naar bed te gaan en over NZ te dromen dus 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *