De mooiste bergmeren van Oostenrijk … naast de snelweg!

Blindsee - de mooiste bergmeren van Oostenrijk

De mooiste bergmeren van Oostenrijk … op loopafstand van de snelweg!

Mocht je het nog niet weten… ik hou van Oostenrijk! Vroeger gingen wij als gezin elk jaar naar Oostenrijk op vakantie, hupsakee de bergen in. In eerste instantie was dat omdat ik een zware vorm van astma had en ik enorm veel baat had bij de zuivere berglucht, later omdat ons hele gezin verknocht was aan de bergen. Toen mijn ouders scheidden, kwam er een einde aan de reizen naar Oostenrijk maar sinds enkele jaren, proberen Martijn en ik elk jaar ten minste één keer die kant op te gaan. Vorig jaar lukte dat helaas niet, maar dit jaar gaan we voor enkele dagen naar Kufstein. Ik verheug me er nu al op. Om alvast even in de stemming te komen, scrolde ik nog even door de foto’s van onze vorige reizen en kwam toen een fotoserie tegen van een aantal felgekleurde bergmeren. Veel mensen die Oostenrijk bezoeken, denken dat ze heel ver en hoog moeten lopen voordat ze mooie bergmeren zien, maar niets is minder waar. Ik vertel je vandaag over de mooiste bergmeren van Oostenrijk op loopafstand van de snelweg.
 
Een aantal jaar geleden verbleven we in de Tiroler Zugspitz Arena. We maakten hier diverse mooie wandeltochten waaronder die naar de Coburger Hütte, maar deden het sommige dagen ook heerlijk rustig aan. Ik zette er zelfs mijn telefoon helemaal uit voor een week en las mede hierdoor iets van vier boeken in één week tijd. Aan het einde van de vakantie waren de benen enigszins moe van alle wandelingen. Toch wilden we niet niks doen en dus pakte ik onze wandelkaart erbij. Mijn oog viel toen op een aantal meertjes die ik langs de grote weg over de Fernpaß zag liggen. Dit is een 1.212 meter hoge bergpas in Tirol en één van de belangrijkste autoroutes tussen Duitsland en Italië.
 
We stapten in onze auto en reden richting de Biberwier (heerlijk, die Oostenrijkse plaatsnamen), waar we de auto parkeerden. Vanaf hier namen we de Blindseeweg zuidwaarts. Het eerste meertje dat we tegenkwamen, was de prachtige Mittersee op 1.092 meter hoogte. Echt, wie wil er nou niet in zo’n schattig huisje aan het groene meer wonen? Ik in ieder geval wel!
 
Mittersee - mooiste bergmeren van Oostenrijk

Mittersee - mooiste bergmeren van Oostenrijk
 
Hierna vervolgden we onze weg naar de Blindsee, het meest bekende meer van de drie. Deze is namelijk zichtbaar vanaf de grote weg. Gelukkig kwamen we aan via de noordkant en nemen de meeste toeristen niet eens de moeite even een rondje om het meer te lopen dus toen wij er aan kwamen, was er bijna niemand. We vervolgden onze weg richting de zuidkant van het meer waar we in een heuse drukte terecht kwamen. Boven het meer, dat eveneens op 1.092 meter ligt, bevindt zich een restaurant en een groot terras. Aangezien het een warme dag was, zat het bomvol en liepen de serveersters zich een slag in de rondte om iedereen tevreden te houden. Ook wij namen een drankje maar waren bepaald niet te spreken over de bediening en de prijzen. Mijn suggestie is dus dat je bij de pomp een flesje fris en een zak chips koopt en die lekker ergens aan de oever van het meer opdrinkt/eet…
 
Blindsee - mooiste bergmeren van Oostenrijk

Blindsee - mooiste bergmeren van Oostenrijk

Blindsee - mooiste bergmeren van Oostenrijk
 
Vanaf het restaurant kun je de weg oversteken en kom je op de Via Claudia Augusta Radroute en neem je de snelste weg naar de Weißensee, het derde meer. Echter kun je ook doen wat wij deden, namelijk nog een stukje verder omhoog gaan de Schöne Aussichtweg op. Helaas was het uitzicht niet zo bijzonder als we hoopten maar het was heerlijk om de drukte weer even achter ons te laten. Vanaf hier kwamen we uiteindelijk ook bij de Radroute uit en liepen we via de Weißensee weer terug naar Biberwier. Mocht je nog zin hebben om te rodelen, dan kan dat hier ook, je loopt via de rodelbaan terug naar het dorp.
 
Weissensee - mooiste bergmeren van Oostenrijk
 
Zoals je ziet hoef je dus niet ver te gaan om de mooiste bergmeren van Oostenrijk te kunnen zien. De volledige wandeling kostte ons ongeveer twee uur, echter kun je hem wanneer je bijvoorbeeld gewoon bij het restaurant aan de Fernpaß parkeert, ook makkelijk in een uurtje lopen. De stijging en daling is bijna nihil en hierdoor dus prima te doen voor iedereen. Heb je écht geen zin om te wandelen, bekijk dan gewoon de Blindsee vanaf het terras. De hoge berg die je op de achtergrond ziet is trouwens de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland! Dit gecombineerd met de felblauwe kleur van het water, maakt de Blindsee echt een van de mooiste bergmeren van Oostenrijk.
 
Nog één nachtje slapen en dan gaan we weer naar Oostenrijk en hopelijk gaan we een boel mooie foto’s maken. Volg ons live op Facebook en Instagram voor dagelijkse updates vanuit de Alpen!
 
Meer lezen over onze liefde voor de bergen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Klettersteigen in de Dolomieten
De beste bestemmingen in Europa voor ervaren wandelaars
De mooiste wandelingen in Colorado
 
Dank je voor het delen!