Blindsee - de mooiste bergmeren van Oostenrijk
oostenrijk,  we12hike

De mooiste bergmeren van Oostenrijk … naast de snelweg!

De mooiste bergmeren van Oostenrijk … op loopafstand van de snelweg!

Mocht je het nog niet weten… ik hou van Oostenrijk! Vroeger gingen wij als gezin elk jaar naar Oostenrijk op vakantie, hupsakee de bergen in. In eerste instantie was dat omdat ik een zware vorm van astma had en ik enorm veel baat had bij de zuivere berglucht, later omdat ons hele gezin verknocht was aan de bergen. Toen mijn ouders scheidden, kwam er een einde aan de reizen naar Oostenrijk maar sinds enkele jaren, proberen Martijn en ik elk jaar ten minste één keer die kant op te gaan. Vorig jaar lukte dat helaas niet, maar dit jaar gaan we voor enkele dagen naar Kufstein. Ik verheug me er nu al op. Om alvast even in de stemming te komen, scrolde ik nog even door de foto’s van onze vorige reizen en kwam toen een fotoserie tegen van een aantal felgekleurde bergmeren. Veel mensen die Oostenrijk bezoeken, denken dat ze heel ver en hoog moeten lopen voordat ze mooie bergmeren zien, maar niets is minder waar. Ik vertel je vandaag over de mooiste bergmeren van Oostenrijk op loopafstand van de snelweg.
 
Een aantal jaar geleden verbleven we in de Tiroler Zugspitz Arena. We maakten hier diverse mooie wandeltochten waaronder die naar de Coburger Hütte, maar deden het sommige dagen ook heerlijk rustig aan. Ik zette er zelfs mijn telefoon helemaal uit voor een week en las mede hierdoor iets van vier boeken in één week tijd. Aan het einde van de vakantie waren de benen enigszins moe van alle wandelingen. Toch wilden we niet niks doen en dus pakte ik onze wandelkaart erbij. Mijn oog viel toen op een aantal meertjes die ik langs de grote weg over de Fernpaß zag liggen. Dit is een 1.212 meter hoge bergpas in Tirol en één van de belangrijkste autoroutes tussen Duitsland en Italië.
 
We stapten in onze auto en reden richting de Biberwier (heerlijk, die Oostenrijkse plaatsnamen), waar we de auto parkeerden. Vanaf hier namen we de Blindseeweg zuidwaarts. Het eerste meertje dat we tegenkwamen, was de prachtige Mittersee op 1.092 meter hoogte. Echt, wie wil er nou niet in zo’n schattig huisje aan het groene meer wonen? Ik in ieder geval wel!
 
Mittersee - mooiste bergmeren van Oostenrijk

Mittersee - mooiste bergmeren van Oostenrijk
 
Hierna vervolgden we onze weg naar de Blindsee, het meest bekende meer van de drie. Deze is namelijk zichtbaar vanaf de grote weg. Gelukkig kwamen we aan via de noordkant en nemen de meeste toeristen niet eens de moeite even een rondje om het meer te lopen dus toen wij er aan kwamen, was er bijna niemand. We vervolgden onze weg richting de zuidkant van het meer waar we in een heuse drukte terecht kwamen. Boven het meer, dat eveneens op 1.092 meter ligt, bevindt zich een restaurant en een groot terras. Aangezien het een warme dag was, zat het bomvol en liepen de serveersters zich een slag in de rondte om iedereen tevreden te houden. Ook wij namen een drankje maar waren bepaald niet te spreken over de bediening en de prijzen. Mijn suggestie is dus dat je bij de pomp een flesje fris en een zak chips koopt en die lekker ergens aan de oever van het meer opdrinkt/eet…
 
Blindsee - mooiste bergmeren van Oostenrijk

Blindsee - mooiste bergmeren van Oostenrijk

Blindsee - mooiste bergmeren van Oostenrijk
 
Vanaf het restaurant kun je de weg oversteken en kom je op de Via Claudia Augusta Radroute en neem je de snelste weg naar de Weißensee, het derde meer. Echter kun je ook doen wat wij deden, namelijk nog een stukje verder omhoog gaan de Schöne Aussichtweg op. Helaas was het uitzicht niet zo bijzonder als we hoopten maar het was heerlijk om de drukte weer even achter ons te laten. Vanaf hier kwamen we uiteindelijk ook bij de Radroute uit en liepen we via de Weißensee weer terug naar Biberwier. Mocht je nog zin hebben om te rodelen, dan kan dat hier ook, je loopt via de rodelbaan terug naar het dorp.
 
Weissensee - mooiste bergmeren van Oostenrijk
 
Zoals je ziet hoef je dus niet ver te gaan om de mooiste bergmeren van Oostenrijk te kunnen zien. De volledige wandeling kostte ons ongeveer twee uur, echter kun je hem wanneer je bijvoorbeeld gewoon bij het restaurant aan de Fernpaß parkeert, ook makkelijk in een uurtje lopen. De stijging en daling is bijna nihil en hierdoor dus prima te doen voor iedereen. Heb je écht geen zin om te wandelen, bekijk dan gewoon de Blindsee vanaf het terras. De hoge berg die je op de achtergrond ziet is trouwens de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland! Dit gecombineerd met de felblauwe kleur van het water, maakt de Blindsee echt een van de mooiste bergmeren van Oostenrijk.
 
Nog één nachtje slapen en dan gaan we weer naar Oostenrijk en hopelijk gaan we een boel mooie foto’s maken. Volg ons live op Facebook en Instagram voor dagelijkse updates vanuit de Alpen!
 
Meer lezen over onze liefde voor de bergen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Klettersteigen in de Dolomieten
De beste bestemmingen in Europa voor ervaren wandelaars
De mooiste wandelingen in Colorado
 
Dank je voor het delen!
 

Anto is een actieve dertiger die het liefst buiten op pad is en het avontuur op zoekt. Ze reist zo'n 100 dagen per jaar, in combinatie met een full-time baan. Ze houdt van hiken, goede wijn en is meestal met een iPhone in haar hand te vinden. Favoriete bestemmingen: Nieuw-Zeeland, Patagonië, Oostenrijk en Alaska

9 Comments

  • anto

   Thanks! En ja, het heeft wel een beetje een oudbollig imago, helaas … wij komen er graag en ik hoop dat meer jongeren dat gaan denken na het lezen van de posts die ik over onze recente trips ga schrijven 🙂

 • Stéphanie

  Ziet er heel mooi uit! Fijn dat je op deze manier even een luie dag kunt plannen tussen al dat wandelen en toch prachtige natuur kunt zien. Ik ben nog steeds niet in Oostenrijk geweest. Sorry, ik ben een echte francofiel en anders kies ik voor Zwitserland. Maar ik weet dat het echt de moeite waard is om er heen te gaan. Ooit 😉

 • Robert | Traveljunks

  Oostenrijk is voor mij minimaal 1x per jaar enkele dagen mijn “thuis”. Ik ben er gek op, maar ook op de outdoor-sportmogelijkheden die het land te bieden heeft. Vlakbij Ötz ligt de Piburger See, ken je die toevallig al? In een prachtig mosrijk bos en een klein restaurant en zwemsteiger aan de kop van het langwerpige meer.

  • anto

   Jaaa herkenbaar … zijn net terug van een lang weekend en ben er wel weer achter dat ver niet altijd mooier is. Nog nooit de kant van Ötz op geweset maar bedankt voor de tip, ik ga hem onthouden!

 • Dagmar

  Jaaaa, Oostenrijk is een prachtig land! Voor mij ook een prima uitvalsbasis om zomaar weer even naar toe te gaan.
  Ken je het gebied de Weißsee, bij Uttendorf omhoog? Kan je ook prachtig wandelen, is een oude favoriet 🙂

 • André van de Hoef

  Ik ga al 45 jaar naar Oostenrijk om te skiën. Gek genoeg ben ik dit jaar pas voor de 2e keer in de zomer in dit schitterende land. Ik heb gelopen wasr jij die mooie foto’s heb gemaakt. Van de Fernsteinsee omhoog naar de Grubbigstein! Mooie meertjes gezien! Volgend kom ik hier terug om dan in 34 dagen, 1000km terug naar Nederland te lopen. Veel plezier momenteel voor je laatste dagen in de USA. Groeten André van de Hoef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Receive a FREE and INSPIRING day hike packing list!

Sign up for my weekly hiking newsletter now and receive a FREE and INSPIRING day hike packing list that can be used for all your future hikes.