Blindsee - de mooiste bergmeren van Oostenrijk
oostenrijk,  we12hike

De mooiste bergmeren van Oostenrijk … naast de snelweg!

Mocht je het nog niet weten… ik hou van Oostenrijk! Vroeger gingen wij als gezin elk jaar naar Oostenrijk op vakantie, hupsakee de bergen in. In eerste instantie was dat omdat ik een zware vorm van astma had en ik enorm veel baat had bij de zuivere berglucht, later omdat ons hele gezin verknocht was aan de bergen. Toen mijn ouders scheidden, kwam er een einde aan de reizen naar Oostenrijk maar sinds enkele jaren probeer ik elk jaar ten minste één keer die kant op te gaan.
 
Veel mensen die Oostenrijk bezoeken, denken dat ze heel ver en hoog moeten lopen voordat ze mooie bergmeren zien, maar niets is minder waar. Ik vertel je vandaag over een serie van de mooiste bergmeren van Oostenrijk op loopafstand van de snelweg die voor iedereen goed bereikbaar zijn. Veel leesplezier!
 

Een verblijf in de Tiroler Zugspitz Arena

Een aantal jaar geleden verbleef ik in de Tiroler Zugspitz Arena. Ik maakte hier diverse mooie wandeltochten waaronder die naar de Coburger Hütte, maar deed het sommige dagen ook heerlijk rustig aan. Aan het einde van de vakantie waren de benen enigszins moe van alle wandelingen. Toch wilde ik niet niks doen en dus pakte ik de wandelkaart erbij. Mijn oog viel toen op een aantal meertjes die ik langs de grote weg over de Fernpaß zag liggen. Dit is een 1.212 meter hoge bergpas in Tirol en één van de belangrijkste autoroutes tussen Duitsland en Italië.
 

De prachtige Mittersee

Ik stapte in de auto en reed richting de Biberwier (heerlijk, die Oostenrijkse plaatsnamen), waar ik de auto parkeerde. Vanaf hier nam ik de afslag naar de Blindseeweg zuidwaarts. Het eerste meertje dat ik tegenkwam, was de prachtige Mittersee op 1.092 meter hoogte. Echt, wie wil er nou niet in zo’n schattig huisje aan het groene meer wonen? Ik in ieder geval wel!
 
Mittersee - mooiste bergmeren van Oostenrijk

Mittersee - mooiste bergmeren van Oostenrijk
 

Door naar de Blindsee

Hierna vervolgde ik mijn weg naar de Blindsee, het meest bekende meer van de drie meertjes die hier liggen. Deze is namelijk zichtbaar vanaf de grote weg. Gelukkig kwam ik aan via de noordkant en nemen de meeste toeristen niet eens de moeite even een rondje om het meer te lopen dus toen ik er arriveerde, was er bijna niemand. Ik vervolgde mijn weg richting de zuidkant van het meer waar ik in een heuse drukte terecht kwamen.
 
Boven het meer, dat eveneens op 1.092 meter ligt, bevindt zich een restaurant en een groot terras. Aangezien het een warme dag was, zat het bomvol en liepen de serveersters zich een slag in de rondte om iedereen tevreden te houden. Ook ik nam een drankje, maar was bepaald niet te spreken over de bediening en de prijzen. Mijn suggestie is dus dat je bij de pomp een flesje fris en een zak chips koopt en die lekker ergens aan de oever van het meer opdrinkt/eet.
 
Ik was hier onlangs (zomer 2022) ook weer even en inmiddels zijn er hier ook openbare toiletten gekomen. Hiervoor heb je wel muntgeld nodig.
 
Blindsee - mooiste bergmeren van Oostenrijk

Blindsee - mooiste bergmeren van Oostenrijk

Blindsee - mooiste bergmeren van Oostenrijk
 

En naar de Weißensee

Vanaf het restaurant kun je de weg oversteken en kom je op de Via Claudia Augusta Radroute en neem je de snelste weg naar de Weißensee, het derde meer. Echter kun je ook doen wat ik deed, namelijk nog een stukje verder omhoog gaan de Schöne Aussichtweg op. Helaas was het uitzicht niet zo bijzonder als ik hoopte, maar het was heerlijk om de drukte weer even achter me te laten. Vanaf hier kwam ik uiteindelijk bij de Radroute uit en liep ik via de Weißensee weer terug naar Biberwier. Mocht je nog zin hebben om te rodelen, dan kan dat hier ook, je loopt via de rodelbaan terug naar het dorp.
 
Weissensee - mooiste bergmeren van Oostenrijk
 

Uitzicht op de Zugspitze

Zoals je ziet hoef je dus niet ver te gaan om de mooiste bergmeren van Oostenrijk te kunnen zien. De volledige wandeling kostte me ongeveer twee uur, echter kun je hem wanneer je bijvoorbeeld gewoon bij het restaurant aan de Fernpaß parkeert, ook makkelijk in een uurtje lopen. De stijging en daling is bijna nihil en hierdoor dus prima te doen voor iedereen. Heb je écht geen zin om te wandelen, bekijk dan gewoon de Blindsee vanaf het terras. De hoge berg die je op de achtergrond ziet is trouwens de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland! Dit gecombineerd met de felblauwe kleur van het water, maakt de Blindsee echt een van de mooiste bergmeren van Oostenrijk.
 
Check trouwens ook mijn tips voor overige wandelingen in de Tiroler Zugspitz Arena
 
Op zoek naar een vakantie in Oostenrijk? Check dan de website van AlpenReizen of SNP Natuurreizen voor een uitgebreid aanbod.
 
Ook de volgende reisorganisaties hebben mooie vakanties in Oostenrijk in het aanbod:
ANWB Reizen
De Jong Intra
TUI
 
Bestel voor je op reis gaat naar Oostenrijk ook zeker je reisgids en/of wegenkaart. Dit zijn onze favorieten:
Capitool reisgids Oostenrijk
ANWB Ontdek reisgids Oostenrijk
Wegenkaart van Oostenrijk
 
Op zoek naar een mooi bergmeer in Zwitserland? Bezoek dan de Thunersee!
 

Conclusie en disclaimer

Nog meer lezen? Check dan hier de paklijst voor je wandelvakantie in Oostenrijk en tips om te in vorm te komen voor meerdaagse trektochten. Voor meer leuke artikelen over wandelen in Oostenrijk kun je ook een kijkje nemen in deze blog met mijn 10 mooiste wandelingen in Oostenrijk. Meer algemene informatie over Oostenrijk vind je op de algemene Oostenrijk pagina. Check ten slotte ook zeker nog even onze handige wandeltips voor Oostenrijk!
 
Meer mooie bergmeren? Check dan dit artikel van Bergfamilie met de mooiste meren in Oostenrijk.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via één van deze links een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

9 Comments

  • anto

   Thanks! En ja, het heeft wel een beetje een oudbollig imago, helaas … wij komen er graag en ik hoop dat meer jongeren dat gaan denken na het lezen van de posts die ik over onze recente trips ga schrijven 🙂

 • Stéphanie

  Ziet er heel mooi uit! Fijn dat je op deze manier even een luie dag kunt plannen tussen al dat wandelen en toch prachtige natuur kunt zien. Ik ben nog steeds niet in Oostenrijk geweest. Sorry, ik ben een echte francofiel en anders kies ik voor Zwitserland. Maar ik weet dat het echt de moeite waard is om er heen te gaan. Ooit 😉

 • Robert | Traveljunks

  Oostenrijk is voor mij minimaal 1x per jaar enkele dagen mijn “thuis”. Ik ben er gek op, maar ook op de outdoor-sportmogelijkheden die het land te bieden heeft. Vlakbij Ötz ligt de Piburger See, ken je die toevallig al? In een prachtig mosrijk bos en een klein restaurant en zwemsteiger aan de kop van het langwerpige meer.

  • anto

   Jaaa herkenbaar … zijn net terug van een lang weekend en ben er wel weer achter dat ver niet altijd mooier is. Nog nooit de kant van Ötz op geweset maar bedankt voor de tip, ik ga hem onthouden!

 • Dagmar

  Jaaaa, Oostenrijk is een prachtig land! Voor mij ook een prima uitvalsbasis om zomaar weer even naar toe te gaan.
  Ken je het gebied de Weißsee, bij Uttendorf omhoog? Kan je ook prachtig wandelen, is een oude favoriet 🙂

 • André van de Hoef

  Ik ga al 45 jaar naar Oostenrijk om te skiën. Gek genoeg ben ik dit jaar pas voor de 2e keer in de zomer in dit schitterende land. Ik heb gelopen wasr jij die mooie foto’s heb gemaakt. Van de Fernsteinsee omhoog naar de Grubbigstein! Mooie meertjes gezien! Volgend kom ik hier terug om dan in 34 dagen, 1000km terug naar Nederland te lopen. Veel plezier momenteel voor je laatste dagen in de USA. Groeten André van de Hoef.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *