dingen om te doen in Tasmanië
australië,  we12inspire

De leukste dingen om te doen in Tasmanië

5 Dingen om te doen in Tasmanië die geen outdoor-adventure zijn

Alhoewel je het wellicht niet gelooft, zijn er ook best een aantal dingen om te doen op Tasmanië die niet avontuurlijk en/of outdoor gerelateerd zijn. Er komen immers elk jaar duizenden toeristen naar het eiland en die zijn heus niet allemaal zo actief als wij dat zijn. Tijdens onze reis waren we behoorlijk actief maar zo af en toe, waren we dat ook even helemaal niet. Bij deze een lijstje met de leukste dingen om te doen in Tasmanië die niks met avontuurlijk zijn te maken hebben en dus voor iedereen te doen zijn:
 

1. MONA

Je kunt niet naar Hobart (de hoofdstad) gaan zonder MONA te bezoeken, het Museum of Old and New Art. MONA ligt op zo’n 12 kilometer van het centrum van Hobart en is goed per auto bereikbaar, maar je kunt er het beste met de boot naartoe. De boottocht is prachtig en voert je langs het oude deel van Hobart, onder de grote brug door en met een beetje geluk zie je Mount Wellington liggen. Bij aankomst krijg je The O uitgereikt, oftewel een iPhone met koptelefoon, die je door het museum leidt. Als je hier bent gekomen om klassieke kunst te zien, is dit wellicht niet jouw plek, maar hou je van bizarre en gewaagde stukken, dan is MONA echt iets voor jou. Denk in cloaca’s die door computers bestuurd worden en skeletten gemaakt van kevers, om zo eens wat te noemen. Mijn favoriete kunstwerken waren de fontein die woorden spuit en de Madonna sing-a-long. We bleven de hele ochtend in het museum en namen aan het einde de boot weer terug naar het centrum. Een super tof museum en het leukste om te doen in Hobart was ons betreft.
 
dingen om te doen in Tasmanië MONA

Things to do in Tasmania MONA
 

2. East Coast Natureworld in Bicheno

Je gaat natuurlijk naar Tasmanië om de Tasmaanse Duivel te spotten, maar die kans is nagenoeg nihil, ten minste als je verwacht ze in het wild tegen te komen. Ze laten zich overdag maar zelden zien en de enige kans die we hadden, was middenin de nacht. We kampeerden op Maria Island en hoorden ineens gekrijs vlakbij de tent. Aangezien we eerder die nacht al iets rondom onze tent hadden horen snuffelen op zoek naar voedsel, durfden we niet naar buiten om te kijken of het een devil was. Dus besloten we naar East Coast Natureworld in Bicheno te gaan. Dit wildlife centrum leek ons minder commercieel dan andere dierentuinen op Tasmanië en we hoorden er goede verhalen over van andere reizigers. Ze hadden er ook alle andere Tasmaanse/Australische dieren zoals kangoeroes, wallabies, slangen, emoes en dus ook Tasmaanse Duivels. Omdat deze met uitsterven bedreigd wordt en de populatie inmiddels gevaarlijk laag is (van 100.000 naar 10.000 in slechts 20 jaar), heeft men hier een programma ontwikkeld om de populatie te verbeteren en onderzoek te doen naar een soort van kanker dat heel veel duivels het leven heeft gekost. Daarnaast vond ik het gewoon heel erg leuk om de wallabies te voeren, wat een lieve beesten zijn dat toch!
 
Things to do in Tasmania East Coast Nature World

Things to do in Tasmania East Coast Nature World

Things to do in Tasmania East Coast Nature World
 

3. Port Arthur

‘Laten we morgen naar Port Arthur gaan’ stelde Martijn voor toen we richting het Tasman Schiereiland reden. ‘Hmm, ik hoef niet zo nodig een stel oude gebouwen te zien’ wat mijn antwoord. In Europa hebben we natuurlijk genoeg oude gebouwen en aangezien we net terug kwamen van onze fietstocht, wilde ik eigenlijk liever gaan wandelen. Maar goed, je bent met zijn tweeën op reis en dus gingen we naar Port Arthur. Dit kun je het beste beschrijven als een prachtig en educatief openlucht museum dat je alles leert over de geschiedenis van Tasmanië (Van Diemen’s Land) en de gevangenen die hier vanuit Europa naartoe gebracht werden. Wij kochten het goedkoopste ticket waarmee we voor twee dagen entree kregen tot Port Arthur en een boottocht van 40 minuten maakten. De oude gebouwen zijn prachtig en we hebben de hele middag doorgebracht en heel veel verhalen gehoord van gevangenen uit het verleden. Het is niet zomaar een voormalige gevangenis maar veel meer dan dat. Echt een must als je naar Tasmanië gaat dus!

 
Things to do in Tasmania Port Arthur

Things to do in Tasmania Port Arthur

Things to do in Tasmania Port Arthur
 

4. Maak een dagexcursie naar Maria Island

Maria Island wordt door veel bezoekers overgeslagen en dat is zonde. Wil je nog een stukje terug gaan in de tijd en wildlife in zijn natuurlijk omgeving zien, dan is Maria Island een waar paradijs. Alhoewel we het in eerste instantie niet in onze reis gepland hadden, hoorden we al snel van de locals dat het echt een must is. En zo boekten we onze boottocht en volgens de website van Park and Wildlife Service of Tasmania, zijn er geen motorvoertuigen, geen winkels en geen zorgen. En zo is het maar net. Je kunt per boot naar Maria Island, de tijden vind je op de website van de Maria Island Ferry. Bij aankomst is het slechts een klein stukje lopen naar Darlington, een World Heritage Site en het beste intact gebleven veroordeelden kamp van Australië. Er zijn nog veertien gebouwen waar gevangenen hebben gezeten en ze laten je zien hoe het er aan toe ging in de tijd dat Tasmanië nog Van Diemen’s Land was. Ook het wildlife is hier overal aanwezig, we zagen hier wombats (yay), kangoeroes, slangen, wallabies en nog veel meer. Het is onmogelijk om Maria Island niet leuk te vinden!
 
Things to do in Tasmania Maria Island

Things to do in Tasmania Maria Island

Things to do in Tasmania Maria Island
 

5. Bicheno Blowhole

Als je in Bicheno bent voor East Coast Nature World, kun je net zo goed ook even naar de Blowhole gaan, een soort van gat in de rotsen. Dit natuurfenomeen ligt aan het water en kost je helemaal niks om te bekijken. Een Blowhole is een soort van grot in de zee die inwaarts en omhoog groeit. Door de kracht van de zee, wordt het water hier doorheen gespoten en ontstaat er dus een Blowhole. We stelden ons er niet teveel van voor maar waren aangenaam verrast door de kracht waarmee het water omhoog spoot. Het is net een soort van geiser, maar dan anders. Echt heel leuk om te zien!
 
Things to do in Tasmania Bicheno Blowhole

Things to do in Tasmania Bicheno Blowhole
 

6. Bingalong Bay

Het laatste item op onze lijst van leuke dingen om te doen in Tasmanië is een bezoek brengen aan het relaxte Binalong Bay. Hier kun je een eerste blik werpen op de rotsen die de Bay of Fires vormen en rustig de hele middag relaxen op het strand. Binalong Bay zelf stelt niet veel voor dus je moet overnachten en inkopen doen in het nabij gelegen St. Helens. Er is slechts één restaurant, The Moresco, en vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de baai. Als je iets verder de weg afrijdt kom je vanzelf bij de rode rotsen en vervolgens bij een platform vanaf waar je ze kunt bekijken. Ook leuk is het om zelf de rotsen over te klimmen (toegestaan!) en dan de rest van de middag op het strand door te brengen, wat overigens volgens ons een van de mooiste stranden van heel Tasmanië is!
 
Things to do in Tasmania Binalong Bay

Things to do in Tasmania Binalong Bay

Things to do in Tasmania Binalong Bay
 
Dat was onze lijst met leuke dingen om te doen in Tasmanië die niks met wandelen en/of fietsen te maken hebben. Andere dingen die de moeite waard zijn om te doen, zijn het Tasmanian Museum and Art Gallery in Hobart (gratis entree), struinen over Salamanca Market, omhoog rijden naar Mt. Wellington en natuurlijk een roadtrip maken over het eiland, waar we eerder al over schreven. Tasmanië is dus zeker niet alleen voor de avonturiers maar is een aanrader voor iedereen, of je nu van natuur, cultuur of geschiedenis houdt.
 
Weet jij nog andere leuke dingen om te doen in Tasmanië?
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
De mooiste wandelingen van Tasmanië
Fietsen op Tasmanië, onze tips voor een kick ass vakantie!
Roadtrip Tasmanië: when the nav said no but the map said Go!
 
Volg ons voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

26 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *