micro avontuur in de hoge veluwe
micro-avontuur,  nederland

Op micro-avontuur in Nationaal Park De Hoge Veluwe

Zoals ik gisteren schreef in mijn We12travel micro-avontuur introductie, hebben de eerste micro-avonturen reeds plaats gevonden. En waar kun je nu beter starten dan in je eigen achtertuin, namelijk in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Zoals enkelen van jullie weten is Arnhem mijn thuisbasis en sinds ik terug ben uit Nieuw-Zeeland heb ik mij gevestigd in een huisje in het bos ten noorden van Arnhem. Het nationale park De Hoge Veluwe is sinds enkele weken mijn achtertuin, ik loop binnen no-time naar de ingang bij Schaarsbergen. Zo leuk! Tijd dus voor een uitgebreide blog over De Hoge Veluwe én over hoe jij hier net als ik zelf op micro-avontuur kunt gaan.
 

Over Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe is het meest bekende nationale park van Nederland. Het park beslaat zo’n 5% van het totale oppervlak van de Veluwe en bevindt zich grofweg gezien tussen het Arnhem/Schaarsbergen, Hoenderloo en Otterlo. Het is het enige nationale park in Nederland waarvoor je entree dient te betalen maar … daarvoor krijg je wel heel veel leuke dingen terug. Zo kun je er gratis fietsen lenen, zie je bijna altijd wild en zijn er talloze goed onderhouden wandelpaden. Er zijn dus ontzettend veel micro-avonturen mogelijk in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Ik geef je mijn allerbeste tips voor je bezoek aan De Hoge Veluwe!
 
wandelen in de hoge veluwe
 

Maar eerst … handig om te weten!

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft drie verschillende ingangen: Schaarsbergen (bij Arnhem), Hoenderloo en Otterlo. Welke ingang je kiest, ligt er aan wat je wilt gaan doen en waar je vandaan komt. Otterlo is de drukste ingang van het park dus vooral op drukke dagen kun je het beste een andere ingang gebruiken. Zelf vind ik het noordelijke en centrale deel van het nationale park het mooist. Indien je komt om te wandelen in de Hoge Veluwe, zijn Otterlo en Hoenderloo je beste keuzes. Schaarsbergen ligt echter het dichtst bij de snelweg (A12 en A50) dus is het makkelijkst bereikbaar.
 

Wandelen in de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe leent zich uitstekend voor het maken van prachtige wandelingen. Er zijn diverse gemarkeerde wandelpaden en daarnaast doorkruisen drie LAW’s (lange-afstands-wandelingen) het nationale park, waaronder het Veluwe Zwerfpad. De gemarkeerde wandelpaden bevinden zich met name in het noordelijke deel van het park, rondom het bezoekerscentrum en de ingangen bij Hoenderloo en Otterlo. Eén van mijn favoriete plekken van het park om te wandelen is bij het Deelense Veld waar diverse kleine waterpartijen zijn en bij het struingebied De Pollen in het centrale deel van het park. Ook heb ik al regelmatig (een deel van) het Veluwe Zwerfpad door het park gelopen, waaronder Otterlo – Arnhem en Hoenderloo – Arnhem. Check hier de vlog die ik over de etappe van Otterlo naar Schaarsbergen maakte:
 
Op zoek naar een wandelroute van 15 kilometer in De Hoge Veluwe? Check dan dit artikel voor mijn tips!
 

 

Fietsen in de Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe staat bekend om zijn ‘witte fietsen’: eenvoudige fietsen die je gratis kunt lenen om jezelf door het park te verplaatsen. De fietsen hebben geen versnellingen en werken met een terugtraprem. Ook zijn ze voorzien van een kinderzitje. Je kunt de fietsen niet reserveren en op drukke dagen kunnen ze op zijn.
 
Depots zijn te vinden bij alledrie de ingangen evenals het Museonder, het Jachthuis Sint-Hubertus en het Kröller-Müller Museum. In het park zijn twee verschillende fietsroutes: fietsroute 1 vanuit Otterlo (10km) en fietsroute 2 vanuit Hoenderloo of Schaarsbergen (20km). De fietspaden zijn prima onderhouden en nagenoeg compleet verhard. Ze voeren je door plekken waar je met de auto niet kunt komen. Uiteraard kun je ook je eigen fiets meenemen het nationale park in. Fietsen in de Hoge Veluwe is leuk voor iedereen!
 
fietsen in de hoge veluwe
 

Wild spotten in De Hoge Veluwe

Zoals ik al eerder zei is het bijna onmogelijk om geen wild te spotten op De Hoge Veluwe. Althans, als je goed zoekt en niet al te ongeduldig bent want eerlijk is eerlijk, het is geen safari a la Afrika waar je al rijdende vanuit je voertuig overal kuddes wild ziet staan. De afgelopen weekenden ben ik diverse keren in De Hoge Veluwe geweest en elke keer kwam ik wat tegen. Soms was het een zwijn dat ineens de weg over stak of een havik die boven mijn hoofd zweefde, soms was het een kudde edelherten of moeflons.
 
Mijn favoriete plekken om wild te zien zijn op de Wildbaanweg en op de Reemsterweg. Echter is de kans overal aanwezig om wild te zien, al neemt die natuurlijk zienderogen toe wanneer je de gebaande paden achter je laat of bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat het park bezoekt. Mijn uitgebreide blog met tips voor wild op de Hoge Veluwe lees je hier!
 
wild kijken op de hoge veluwe

wild kijken op de hoge veluwe
 

Tips voor micro-avontuur in De Hoge Veluwe

Er zijn dus talloze manieren om De Hoge Veluwe te ontdekken. Ben je aan het internetten en zie je door de bomen het bos niet meer? Bij deze heb ik drie ideeën voor jouw eigen micro-avontuur in de Hoge Veluwe.
 
– Parkeer de auto bij ingang Otterlo (of neem de bus vanaf Arnhem Centraal) en wandel vanaf ingang Otterlo over het Veluwe Zwerfpad naar Schaarbergen, een afstand van 13 kilometer. Hoogtepunten op deze route zijn onder meer het Jeneverbessenbos en het prachtige Oud-Reemsterzand. Optioneel kun je hier even afwijken van de route en naar het Bosje van Staf lopen, een plek waar je vaak wild kunt zien. Vanaf Schaarsbergen kun je terug fietsen met de witte fietsen of je neemt de bus terug naar centraal station Arnhem. Extra tip: plof voor een heerlijke pannenkoek neer op het terras van Den Strooper, schuin tegenover de ingang van Schaarsbergen.
 
– Parkeer de auto bij ingang Schaarsbergen en stap op de fiets naar Hoenderloo over fietsroute 2. Maak onderweg stops bij de IJzeren Man en de boardwalks van Deelense Was. Lever je fiets in bij de ingang van Hoenderloo en wandel in 9.2 kilometer de oranje route naar ingang Otterlo. Onderweg stop je bij het Museonder en het parkrestaurant voor een lunch. Vanaf Otterlo fiets je via De Pollen en de Reemsterweg weer terug naar de ingang bij Schaarsbergen.
 
– Heb je twee dagen ter besteding en hou je van kamperen? Kies dan voor een twee-daagse trektocht door het nationale park en overnacht op de natuurcamping bij Hoenderloo. Start bij ingang Otterlo en wandel over het Trekvogelpad (rood-witte markering) naar Hoenderloo, een afstand van 13.3 kilometer. De volgende dag neem je het Veluwe Zwerfpad van Hoenderloo naar Schaarsbergen, een tocht van 19 kilometer. Beide routes gaan langs het Bezoekerscentrum en het Parkrestaurant. Je kampeerspullen draag je uiteraard mee op je rug.
 
wandelen in de hoge veluwe

wandelen in de hoge veluwe
 

Kaart van de Hoge Veluwe

Bij alle ingangen staan posters met de wegen en fietspaden. De wandelpaden staan hier echter niet op aangegeven. Voor € 2,50 kun je bij de ingang een kaart van de Hoge Veluwe kopen met alle fiets-, wandel-, en autoroutes. Een kleine investering maar ik heb er al veelvuldig gebruik van gemaakt, vooral bij het zelf samenstellen van wandelingen die me van de gemarkeerde paden wegvoeren.
 
wandelen in de hoge veluwe
 

Dit kost een bezoek aan Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is het enige nationale park in Nederland waar je entree voor dient te betalen. De entreeprijs voor volwassenen is € 10,95, kinderen van 6-12 jaar betalen € 50,50 en kinderen tot 6 jaar krijgen gratis entree. Wanneer je met het openbaar vervoer komt zijn er verder geen kosten, kom je met de auto dan zijn er twee mogelijkheden. De eerste is om je auto bij één van de ingangen te parkeren voor € 3,90. De tweede mogelijkheid is om met de auto het park in te gaan, dit kost € 7,75 inclusief parkeren.
 
Ben je van plan om het park meerdere keren te bezoeken dit jaar? Kies er dan voor om ‘beschermer’ te worden. Je krijgt dan tot het einde van het jaar gratis toegang tot het park, optioneel met de auto. De exacte kosten hiervoor vind je op de website van het nationale park. Als inwoner van Arnhem kreeg ik korting op deze kaart en betaalde ik ongeveer € 60 voor mijn beschermerskaart.
 
kaart van de hoge veluwe nationaal park
 

Overnachten bij de Hoge Veluwe

Er zijn talloze mogelijkheden om te overnachten in de buurt van De Hoge Veluwe. In het park heb je de mogelijkheid om op de natuurcamping te overnachten. Ook zijn er diverse campings in de directe omgeving van het park en meerdere hotels, vakantieparken en B&B’s in de buurt van De Hoge Veluwe. Vooral in de zomer is het ‘t drukst in Hoenderloo en Otterlo. Minder drukke plekken om te overnachten zijn dan bijvoorbeeld Oosterbeek en Wolfheze. Bekijk de beschikbaarheid en mogelijkheden hier.
 
Interesse in het Veluwe Zwerfpad? Ik haal mijn wandelinspiratie uit het boekje van Het Veluwe Zwerfpad.
 
Tot zover mijn eerste blog over Nationaal Park de Hoge Veluwe. Tijdens het schrijven ervan had ik de kaart en enkele andere routeboekjes naast me liggen en werd ik direct weer enthousiast. Ik denk dat ik vanavond maar eens in de auto stap en edelherten ga proberen te spotten!
 
Meer lezen over de Veluwe? Bezoek dan mijn Veluwe startpagina! Op zoek naar nog meer micro avontuur in eigen land? Dan lees je hier talloze tips.
 

4 Comments

 • Jenny

  De Hoge Veluwe is een fijn park. Ik vind het vooral heerlijk aan het eind van de zomer, als de herten burlen en de heide bloeit.

  Ik verheug me er nu al op om dan die kan io te gaan. De wandelkaart die je in je blog noemt ligt wl bij me thuis 🙂

 • Martin

  Wat een leuk idee! Ik zou zeggen dat alle Nationale Parken in Nederland klaar zijn voor een micro-avontuur. Niet allemaal in de buurt, maar vaak wel de reis er naar toe waard. De natuur in Nederland is vaak mooier dan we (ik in ieder geval) denken.

  • anto

   Nou absoluut, ik probeerde ze ooit allemaal te bezoeken in een jaar maar dat is me niet gelukt, ik kwam destijds tot 12. Kwam er op die manier wel nog eens extra achter hoe bijzonder Nederland is!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *