goldsteig wandelen goldsteig hike
duitsland,  we12hike

De Goldsteig wandelen in 5 hoogtepunten

De Goldsteig wandelen in vijf hoogtepunten

Afgelopen oktober liep ik op uitnodiging van Top Trails of Germany een klein deel van de Goldsteig op de grens van Duitsland en Tsjechië. We wisten dat oktober tricky kan zijn wat het weer betreft, maar toch gingen we ervoor, zelfs toen we zagen dat er voor de hele week bijna non-stop regen was voorspeld. Er bestaat immers niet zoiets als slecht weer, wel zoiets als slechte kleding. En soms zijn de voorspellingen ook gewoon niet juist. Helaas bleken de voorspellingen dit keer wel juist en hadden we veel neerslag onderweg. Daarom volgt hieronder niet een gebruikelijk wandelverslag zoals je van mij gewend bent (want dan zou het wel heel veel nat en regen worden) maar vijf hoogtepunten op de Goldsteig die we tegen kwamen onderweg. Veel leesplezier!
 
goldsteig wandelen goldsteig hike
 

1. Grensovergang Drei Wappen – etappe N10 Herzogau – Fürth im Wald

De voormalige grensovergang Drei Wappen stamt uit 1766 en vormde de vroegere grens tussen het Duitse Beieren en de Tjsechoslowaakse Bohemen. Bij dit punt middenin het bos vind je de Drei Wappen Felsen, een rotspartij van 901 m. boven zeeniveau, evenals de Unterstellhütte en net ervoor de Pfennigfelsen. Hier kun je een muntje doneren in de muur en een wens doen. De Goldsteig voert je bij Drei Wappen over een flinke rotspartij, waarbij je af en toe over ijzeren voetsteunen moet klimmen. Samen met de diverse uitzichtpunten op deze tocht was dit voor ons het hoogtepunt van etappe N10.
 
goldsteig wandelen goldsteig hike

goldsteig wandelen goldsteig hike
 

2. Lunch in de Kötztinger Hütte – etappe N12 Schönbuchen – Eck

Op de dag van etappe N11 hadden we echt ontzettend slecht weer en deze besloten we, mede gezien de mist, over te slaan. Na een dagje relaxen in Spa & Spirit Hotel Birkenhof am Elfenhain liepen we etappe N12, die omschreven wordt als ‘zwaar’. Over slechts 9.5 kilometer doe je ongeveer vijf uur. Omdat wij dus in het laagseizoen liepen, waren de meeste berghutten onderweg al gesloten of alleen in het weekend geopend. Bij aankomst bij de Kötztinger Hütte op de Kaitersberg dachten we dat in eerste instantie ook, maar toen we op een gegeven moment iemand naar buiten zagen komen, wisten we dat we daar even wilden opwarmen. En dat bleek een goede keuze want het was er heerlijk warm en er hing een gemoedelijke sfeer. De huisgemaakte maaltijden zijn uitstekend en tijdens de lunch besloot de mist waarin we al de hele dag liepen zich even te openen en hadden we een prachtig uitzicht het dal in. Een aanrader!
 
goldsteig wandelen goldsteig hike
 

3. Over de Kaitersberg – etappe N12 Schönbuchen – Eck

De klim naar de Kötztinger Hütte is een pittige, maar eenmaal boven sta je op de kam van de Kaitersberg. In eerste instantie zat het qua weer potdicht, maar tijdens de lunch trok het heel even open. Na de lunch konden we zowaar een uurtje met een relatief goed uitzicht over de kam van de Kaitersberg lopen. Dit deel van de route voert je grotendeels over smalle rotspaden met steile afgronden én prachtige uitzichtpunten. Op deze punten is tredzekerheid noodzakelijk. Uiteindelijk kom je bij de herdenkingssteen Riedelstein (te bereiken via een makkelijke of een moeilijke variant) en vanaf hier volgt de lange, gemoedelijke afdaling naar het gehucht Eck. De Kaitersberg is trouwens ook een beschermd gebied om de populatie van de lynx weer te laten toenoemen. We hebben flink wat afgespeurd maar helaas is de kans gering dat je er in het wild eentje tegen het lijf loopt.
 
goldsteig wandelen goldsteig hike

goldsteig wandelen goldsteig hike
 

4. Steinerne Wand – etappe N8 Oberviechtach – Rötz

Op onze laatste dag liepen we een etappe iets noordelijker en kwamen we in iets minder technisch terrein terecht. Toch stond er nog een fijn graatwandeling op ons te wachten bij het natuurmonument Steinerne Wand. Dit rotsplateau bevindt zich op zo’n 300 meter boven zeeniveau en voert je over een stenen rotspartij. De het pad is ontzettend verweerd en er ligt op sommige stukken een flinke groene aanslag, waardoor het soms even opletten was dat je niet uitglijdt. Gelukkig zijn er overal zekeringen waaraan je je vast kunt houden, waardoor dit deel van de wandeltocht door iedereen goed te doen is.
 
goldsteig wandelen goldsteig hike

goldsteig wandelen goldsteig hike
 

5. De Schwarzenburgruïne – etappe N8 Oberviechtach – Rötz

De ruïne van Schloss Schwarzenburg was het hoogtepunt van onze wandeling, mede ook vanwege zijn interesse in geschiedenis en de riddertijd. De oudste delen van deze ruïne stammen uit midden elfde eeuw. Hij ligt op het hoogste punt van de Schwarzwihrberg met een uitzicht over het Oberpfälzer Wald. Je kunt de ruïne op eigen risico betreden en er wat rondkijken. In de maanden juni en juli worden hier de Schwarzenberg Festspiele georganiseerd.
 
goldsteig wandelen goldsteig hike
 

Als bonus: op pad met de bedenker van de Goldsteig: Michael Körner

Eerlijk is eerlijk: ik ben een beetje een nerd wanneer het op wandelen aan komt. Ik verwonder me al jaren over dingen zoals het onderhoud van een wandelpad, het uitzetten ervan, wie het dan onderhoudt, etc. Toen we op de laatste ochtend in Hotel Arracher Hof een afspraak hadden met Michael Körner van de Goldsteig, die ons terug zou brengen naar onze auto aan het beginpunt, werd ik direct enthousiast toen hij vertelde dat hij de bedenker is van de Goldsteig. Hij houdt zich in de zomermaanden met enkele anderen bezig met het onderhoud van de Goldsteig en aanverwante paden, zorgt ervoor dat de routes nog steeds duidelijk zijn enzovoorts. Hij doet dit fulltime en ik dacht alleen maar: wat een toffe baan. In zijn busje met alle spullen (bordjes, stickers, etc.) reden we terug naar Herzogau en ondertussen kon ik hem uithoren over de Goldsteig en het ontstaan ervan.
 
goldsteig duitsland

goldsteig wandelen
 

Over de Goldsteig

De Goldsteig is één van de Top Trails of Germany, een verzameling van de mooiste meerdaagse wandelpaden van Duitsland. Het Duitse deel van de Goldsteig heeft een lengte van 660 kilometer en een noordelijk en zuidelijk deel. Het pad doorkruist vijf verschillende natuurgebieden in Oost-Beieren en één nationaal park. Daarnaast heeft Tsjechië onlangs ook zijn eigen Goldsteig geopend, een route van 289 kilometer. In totaal zijn er ook nog eens enkele honderden kilometers aan verbindingswegen, alternatieve wegen en rondwandelingen die deel uit maken van de Goldsteig.
 

Wandelkaart van de Goldsteig

Wij vonden onze weg zonder problemen met de gratis overzichtskaart Goldsteig die voor ons klaar lag in het eerste hotel in Herzogau. Daarnaast kregen we het wandelboekje van de Duitse Goldsteig mee, waarin alle etappes uitgebreid beschreven staan en je een overzicht vindt van accommodaties onderweg. Wij overnachtten in hotels en droegen zelf onze bagage mee, maar je kunt je bagage ook eventueel laten vervoeren. Kampeeropties zijn er helaas nauwelijks op deze trail.
 
goldsteig wandelen goldsteig hike
 

Onze mening over de Goldsteig wandelen

Wij hebben, ondanks het grauwe weer en de vele regen, toch ontzettend genoten van het Goldsteig wandelen. Op elke etappe die we deden was er steeds opnieuw vanalles te zien waaronder uitzichtpunten, historische monumenten en meer. Daarnaast kwamen we nauwelijks andere wandelaars tegen wat ons soms het ‘einde van de wereld’ gevoel gaf. We kregen van de hoteleigenaren vaak ook te horen dat er in dit gebied weinig Nederlanders komen dus mocht je op zoek zijn naar een uniek wandelgebied in Duitsland, dan is Oost-Beieren en de Goldsteig een absolute aanrader wat ons betreft en we kijken er naar uit dit gebied in de toekomst nogmaals te voet te verkennen.
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Wandelen op de Westerwaldsteig in Duitsland
Wandelen op de Rheinsteig in Duitsland
De mooiste wandelingen van Duitsland
 
Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *