Geierlay hangbrug Morsdorf
duitsland,  we12inspire

De Geierlay Hangbrug – een must-do in Duitsland!

Op zoek naar een tof uitje bij de oosterburen? Denk dan eens aan de Geierlay hangbrug. Deze hangbrug in Duitsland ligt in de Hunsrück op slechts drie uur rijden van Arnhem vandaan. Ik bezocht de brug de afgelopen jaren drie keer, de laatste keer was ik er zelfs helemaal alleen. Hieronder vind je allereerst mijn originele verslag en foto’s van augustus 2016, gevolgd door updates en tips die ik toevoegde naar aanleiding van mijn tweede en derde bezoek in 2019. Ik bezocht de brug nogmaals in 2021 tijdens corona om te kijken hoe het toen was.
 
Op zoek naar een hotel bij de Geierlay brug? Deze vind je verderop in het verslag, evenals mijn tips om net als ik de hangbrug Geierlay helemaal in je eentje te ervaren. Veel leesplezier!
 
Let op: in verband met Covid-19 zijn er diverse maatregelen genomen om jouw bezoek aan de Geierlay brug zo zorgeloos mogelijk te laten verlopen. Momenteel is er alleen eenrichtingsverkeer mogelijk en elk uur wordt de looprichting aangepast. Deze veranderen constant en alhoewel ik met liefde zo actueel mogelijk blijf, is het niet te doen om elke week de informatie ook hier aan te passen. Ik wil je voor de laatste updates dan ook vragen om op deze site te kijken.
 
Op de Geierlay hangbrug tijdens corona  
Op de Geierlay hangbrug
 

Verslag van mijn bezoek aan de Geierlay brug in 2016

‘Onlangs was ik op pad in Rheinland-Pfalz, een van de Duitse deelstaten. Eén van de hoogtepunten van mijn reis hier naartoe was een bezoek aan de Hängeseilbrücke Geierlay, oftewel de Geierlay Hangbrug. Met zo’n 360 meter is het de op één na langste hangbrug van Duitsland (de langste is de Titan RT in de Harz) en het is een waar avontuur om er overheen te lopen. De hangbrug is één van de nieuwste attracties van Rheinland-Pfalz, hij werd in oktober 2015 geopend. Sindsdien is de brug een ware trekpleister geworden en dat is niet voor niks.
 
De Geierlay hangbrug bevindt zich in de Hunsrück, een laaggebergte dat deel uitmaakt van het Rijnlands leisteenplateau. Alhoewel het eerste idee om de brug te bouwen al in 2006 ontstond, duurde het nog tot aan mei 2015 voor men met de bouw ervan begon. Vijf maanden later werd de brug voor bezoek geopend en het mooie is: je hoeft geen eens entree te betalen!
 

Geierlay wandelroute – hoe kom je bij de brug

Zoals gezegd is de Geierlay hangbrug de op één na langste van Duitsland. Hij is geïnspireerd op de vele hangbruggen in Nepal en ik kan uit ervaring zeggen dat het een prima kopie is. Alleen nu hoefde ik hem niet te delen met zwaarbeladen yaks, echter wel met tientallen andere toeristen. Omdat het een zonnige zaterdag in de zomervakantie is, besluit ik ervoor te zorgen dat ik er redelijk op tijd ben. Om 10.00 uur gaat het bezoekerscentrum Geierlay in het Mörsdorf open en ik krijg hier aanvullende informatie overhandigd, zoals een kaartje met de Geierlay wandelroutes. De dame die hier werkt, vertelt me dat het ongeveer 1.8 kilometer lopen is vanaf de parkeerplaats, je kunt er niet met de auto bij de brug komen.
 
Geierlay hangbrug Duitsland Hangeseilbrucke Geierlay Morsdorf
 

Naar de hangbrug Geierlay

Het is nog rustig en ik volg de wegwijzers in de richting van de Geierlay brug. Al snel loop ik Mörsdorf weer uit en wandel ik door de landelijke omgeving van de Hunsrück. Zo her en der zie ik andere wandelaars maar heel druk is het nog niet. Een tractor passeert me en de toeristen op het pad lijken de boer nauwelijks te roeren. Na ongeveer twintig minuten lopen, kom ik bij de brug aan. Bij de opgang is het al aardig druk maar de brug zelf is nog redelijk leeg. Het is me al snel duidelijk dat de brug een attractie vormt voor jong en oud. Gezinnen met kids lopen er rond maar ook busladingen met ouderen die de brug willen uitproberen, al dan niet met hun wandelstokken.
 
Geierlay hangbrug Duitsland Hangeseilbrucke Geierlay Morsdorf

Geierlay hangbrug Duitsland Hangeseilbrucke Geierlay Morsdorf
 

Op de Hängeseilbrücke Geierlay!

Een eerste blik op de brug doet me realiseren dat 360 meter echt heel lang is. Volgens mijn berekening doe ik er zo’n vier minuten over om naar de overkant te lopen, mits ik stevig doorwandel. Sommige mensen schuifelen letterlijk vooruit, zich krampachtig vast houdend aan de reling. Het is een winderige dag en dus gaat ie aardig op en neer: dat is juist wat ik zo leuk vind aan hangbruggen, maar vele anderen denken daar beduidend anders over. Eenmaal in het midden, pak ik mijn selfie stick en terwijl ik tegen de camera praat, lopen andere bezoekers om mij heen.
 
Omdat de brug maar 85 centimeter breed is, is het soms even passen en meten. Echter lukt het me om wat woorden op camera te krijgen en wat beeld te schieten. Ondertussen word ik gepasseerd door jong en oud. Ik maak wat foto’s en sta ondertussen heerlijk te schommelen. Zo af en toe passeert er een mountainbiker en zelfs mensen met een hond wagen zich op de brug. Ook een monnik loopt er overheen en een grote groep Chinezen heeft de attractie ook gevonden.
 
Geierlay hangbrug Duitsland Hangeseilbrucke Geierlay Morsdorf

geierlay hangbrug
 

Hoogtevrees?

Alhoewel ik het gewiebel gewend ben vanuit onder andere Nepal, hebben velen het moeilijk. Ik zie mensen opgelucht adem halen wanneer ze het andere einde bereikt hebben en ik zie huilende kinderen. Maar overheersend in het beeld zijn gelukkig de lachende mensen. Ik realiseer me dat ik gezegend ben om zonder hoogtevrees door het leven te kunnen gaan en vind het tof dat ik mensen toch door zie zetten voor wie het oversteken van de brug een flinke opgave is. Voor mij is het dus een tof avontuur, iets wat ik zeker niet had willen missen.
 
Om de beelden compleet te maken loop ik nog een keer terug maar ik merk al snel dat het, een uur later, een stuk drukker is. Er ontstaan heuse files op de brug en ik doe er, volgens de timer van mijn GoPro, ruim tien minuten over om aan de andere kant te komen. Eenmaal weer op vaste bodem besluit ik niet nog een keer terug te gaan, maar weer richting het dorp te lopen. Ik maak nog wat foto’s van diverse uitzichtpunten en vind het dan tijd om te ontsnappen aan de mensenmenigte.
 
Ik loop de alternatieve route terug, namelijk die over het smalle bospad met diepe afgronden. Niet moeilijk, maar niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Na een goed half uur, kom ik weer terug in Mörsdorf aan. In eerste instantie wil ik daar op een terras ergens iets eten en/of drinken maar echt veel plekken zijn er niet. Op naar het volgende dorp dus maar!’
 
Tip -> lees nog even door want inmiddels is er wat meer horeca gekomen in het dorp!
 
geierlay hangbrug
 

Praktische informatie over de hangbrug Geierlay en Geierlay parking

– De brug bevindt zich tussen de dorpen Mörsdorf en Sosberg. Je kunt de auto het beste parkeren in Mörsdorf, hier zijn speciale parkeerplekken. Parkeren kost € 10 voor vier uur en daarna twee euro per uur extra. Je kunt dit alleen contant betalen. Naast de parkeerautomaat zit een pinautomaat. Je kunt dus niet pinnen bij de parkeerautomaat zelf. Let op: er is een parkeersysteem in werking waardoor je niet met de auto in Morsdörf kunt rijden en niet met de auto bij de brug kunt komen. De Geierlay hangbrug wandeling kost je ongeveer 25/30 minuten en staat goed aangegeven. Deze is ook goed te doen voor rolstoelen en kinderwagens.
 
– De brug is 360 meter lang, 85 centimeter breed en hangt op een hoogte van 100 meter boven de Geierlayschleife.
 
– hangbrug Geierlay wandeling: je kunt een bezoek aan de Geierlay Hängeseilbrücke combineren met een 6.2 kilometer lange wandeling rondom Morsdörf. De kaart haal je af bij het bezoekerscentrum Geierlay. Trek op deze wandeling wel stevig schoeisel aan want als het regent of geregend heeft, kan het pad naar beneden erg glad zijn.
 
– Er zijn op dit moment geen toiletten bij de brug, de laatst toiletstop voor de brug is bij het bezoekerscentrum. Ook zijn er geen winkeltjes of kiosken, op een warme dag is het zeker verstandig om genoeg water en wellicht iets te eten mee te nemen. Men heeft wel de intentie om een aantal mobiele toiletten te plaatsen in de toekomst en wellicht een karretje waar je wat te drinken kunt kopen. Tijdens mijn meest recente bezoek in mei 2019 waren deze er echter beiden nog niet.
 
– Lekker eten doe je bij de lokale pizzeria, waar ze een traditionele houtgestookte oven hebben. Binnen zijn er slechts een beperkt aantal zitplaatsen (buiten op het terras zijn er meer) maar het wachten was de moeite waard. Ik had voor nog geen 15 euro een heerlijke pizza en een biertje!
 
Op de Geilerlay brug

Geierlay hangeseilbrucke
 

Waar vind je de Geierlay Hängeseilbrücke?

Mörsdorf ligt op zo’n 365 kilometer rijden van Utrecht, globaal gezien tussen de steden Trier, Koblenz en Frankfurt. Je doet er met de auto zo’n vier uur over om er te komen. Wanneer je via via Treis komt (dat is de route die Google Maps mij adviseerde) zegt Google Maps dat je een andere route moet nemen dan de richtingaanwijzers aangeven (richting Hängeseilbrücke) – ik was eigenwijs en Google stuurde me door het centrum van Treis met al zijn eenrichtingswegen. Niet zo handig, beter had ik gewoon de bordjes gevolgd. Je bent bij deze gewaarschuwd ; -)
 
Geierlay hangbrug Duitsland Hangeseilbrucke Geierlay Morsdorf

Geierlay hangbrug Duitsland Hangeseilbrucke Geierlay Morsdorf
 

Hotel bij de Geierlay hangbrug (en deze helemaal voor jezelf kunt hebben)

Wil jij de Geierlay hangbrug ook helemaal voor jezelf? Dat kan! Ik bewees het enkele weken geleden toen ik hier op een zondagavond om half 8 was. De eerste keren dat ik de Geierlay hangbrug bezocht overnachtte ik niet in de buurt, maar deze keer koos ik bewust voor een overnachting in Morsdörf. Ik overnachtte namelijk in het goed betaalbare Pension Kolzer op ongeveer een half uur lopen van de hangbrug Geierlay vandaan. Ik kon hier dus gratis parkeren en kon doordat ik op een steenworp afstand overnachtte tot ‘s avonds laat blijven en de tijd nemen om te wachten tot iedereen vertrokken was. Het is een heel fijne en comfortabele B&B dat ik boekte voor nog geen 50 euro. Een uitgebreid ontbijt de volgende ochtend was inbegrepen.
 
Ik overnachtte tijdens mijn eerste bezoek in Hotel Hunsrücker Fass in Kempfeld op 45 minuten rijden van de brug vandaan en tijdens mijn tweede bezoek in Hotel Burgstadt in Kastellaun op 10 minuten rijden van Geierlay. Check hier direct de beschikbaarheid van dit hotel of andere hotels in de buurt van de Geierlay hangbrug!
 
Liever verblijven in een vakantiehuisje? Kies dan voor deze super schattige glamping huisjes in Glamping Resort Biosphäre Bliesgau op ongeveer anderhalf uur ten zuiden van de Geierlay hangbrug. Ik verbleef hier onlangs en vond het echt geweldig. Of kies voor een een verblijf in Landal Warsberg op ongeveer anderhalf uur rijden van de Geierlay Hangbrug vandaan. Dit park is uitermate geschikt voor families maar zeker ook voor natuurliefhebbers die van wandelen, fietsen en het buitenleven houden.
 

Glamping in Duitsland
Glamping Resort Biosphäre Bliesgau
 

Check tenslotte ook nog even mijn video!


 
Meer tips over wat je kunt doen in Rheinland-Pfalz? Check de officiële website of de Nature Finder van het Duits Verkeersbureau!
 

Conclusie & disclaimer

Alhoewel ik er inmiddels drie keer ben geweest, blijf ik de Geierlay hangbrug enorm de moeite waard vinden. Niet alleen om overheen te lopen, maar ook om te gebruiken als uitvalsbasis voor talloze mooie wandelingen, waaronder de Saar-Hunsrück Steig.
 
Ik maakte deze reis op uitnodiging van het Duits Verkeersburo voor de #EnjoyGermanNature campagne. Alle meningen zijn uiteraard alleen die van mijzelf. In dit blog staan affiliate links. Dit betekent dat wanneer je reservering maakt via één van deze links, ik zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie ontvang.
 

50 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *